KÖLES A Reform Konyha

-
étteremkritika, 2013.09.12.

KÖLES A Reform Konyha

KÖLES néven hiánypótló ételbár nyílt a belvárosban. Gluténmentes és reform ételeket kínálnak a Rita konyhája blog szerzői: Hadarik Rita és Juhász Krisztina.


A romkocsmák negyedének új, üde színfoltja a KÖLES. Már az első napoktól kezdve nagy érdeklődés volt a hely iránt. Ez nem csoda, hiszen egyre több az ételallergiások száma és a reform táplálkozást követőké. 

 

Ezt az igényt már évekkel ezelőtt felmérte a két tulajdonos: Hadarik Rita és Juhász Krisztina. Ezért osztották meg napról-napra velünk kiváló receptjeiket, cikkeiket, életmód tanácsaikat. A kreatív hölgyek most kiléptek a virtuális térből és megnyitották első éttermüket.
 
 
 
 
 
 
 
A felosztás igazságos. Az ismert gasztroblogger Rita tervezi a menüket. Az étterem fiatal szakácsával: Andrással közösen főzi meg az ételeket, a süteményeket pedig egyedül süti. Marketing szakértőként pedig a pr feladatokat is ő csinálja.
 
 
Krisztina üzletasszonyként elsősorban a bolt vezetését vállalta magára. Ráadásul kreatív hajlamait is itt éli ki: köles vitrint készített, egyedivé varázsolta a berendezést. Táplálkozási tanácsadóként időnként hasznos ötleteit is bedobja a közösbe.
 
 
 
 
 
 
 
 
A beszerzést együtt csinálják. Elsősorban a piacot, a helyi hentest és a bevásárló közösségeket részesítik előnyben. Az áruk nagy része magyar és szezonális. A gluténmentes alapanyagok mellett arra is figyelnek, hogy minden alapanyag tiszta helyről származzon, és ne szennyeződjön gluténnal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ebédtől kora vacsoráig hétköznapokon két féle menüt kínálnak. Az ételek meghatározó gabonái: a köles, a hajdina, a barna rizs. A friss gyümölcsöknek, zöldségeknek és a fűszereknek is kiemelt szerepük van. Mindig van 2-3 féle reform süti és állandó grill-, és salátabár is. 
 
 
Ott jártunkkor például: laktózmentes, kapros vajtök krémleves egységesen az előétel. Feltétként pirított tökmag dukált és opcionális ráadásként tökmagolaj. Az „ A” menü főétele laktózmentes és cukormentes volt. Rostonsült csirkemellet tálaltak meggyszósszal és hajdinával. A „B” menüben pedig barna rizsből készült tejberizs, házi kajszibarack lekvárral.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sütemény fronton a glutén és cukormentes citromkrémes máktorta és a szilvamázas köleses túrós pite hódított. Volt, aki ebéd után haza is vitt belőle. Sokan keresték az előző napi desszerteket is, innen is látszik, hogy a reform édességek legalább annyira népszerűek, mint a hagyományos változatok.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az ételeken túl minőségi olasz kávé is van. Valamint egészséges, termelői szörpök. Nekünk a kedvencünk az akácos lett. Egy kevés alkohol is került a választékba. Kiváló minőségű, magyar alma cidert is ihattok.
 
 
 
A barátságos étterem két szintes. A sárga és a zöld a domináns színek. A bejárathoz közeli falon mókás grafikákon keresztül köszön vissza mindaz, amit a KÖLES jelent. A galérián a köles lámpák mellett helyet kapnak a népszerű fotósok képei. Ez a rész arra is alkalmas, hogy bloggerek tartsanak itt találkozókat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az adagok bőségesek és laktatóak. A menük ára kb. 20%-kal magasabb az átlag menükénél. De ez nem csoda, hiszen az egészséges élelmiszerek ára alapból magasabb. A minőség, a szakértelem és a vendégszeretet cserébe igazi garancia.
 
 
 
Összegezve szeretettel ajánljuk a KÖLES-t! Sok sikert kívánunk a tulajdonosoknak!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nyitva:
 
Hétfőtől - Péntekig: 10:00 - 18:00
 
Szombat: 10:00 - 14:00
 
 
Cím:
 
VII. kerület, Budapest, Kertész u. 41.
 
 
Honlap:
 
 
 
Fotók: 
 
Huszár Bogi: https://www.facebook.com/bogart.pictures
 
 

Tetszett a(z) KÖLES A Reform Konyha magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) KÖLES A Reform Konyha magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

AI alapú okos megoldás az éttermek számára

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja. A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

gastro technológia, 2024.04.30.

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

"narrow"
Gear.svg