KÖLES néven hiánypótló ételbár nyílt a belvárosban. Gluténmentes és reform ételeket kínálnak a Rita konyhája blog szerzői: Hadarik Rita és Juhász Krisztina.
A romkocsmák negyedének új, üde színfoltja a KÖLES. Már az első napoktól kezdve nagy érdeklődés volt a hely iránt. Ez nem csoda, hiszen egyre több az ételallergiások száma és a reform táplálkozást követőké.
Ezt az igényt már évekkel ezelőtt felmérte a két tulajdonos: Hadarik Rita és Juhász Krisztina. Ezért osztották meg napról-napra velünk kiváló receptjeiket, cikkeiket, életmód tanácsaikat. A kreatív hölgyek most kiléptek a virtuális térből és megnyitották első éttermüket.
A felosztás igazságos. Az ismert gasztroblogger Rita tervezi a menüket. Az étterem fiatal szakácsával: Andrással közösen főzi meg az ételeket, a süteményeket pedig egyedül süti. Marketing szakértőként pedig a pr feladatokat is ő csinálja.
Krisztina üzletasszonyként elsősorban a bolt vezetését vállalta magára. Ráadásul kreatív hajlamait is itt éli ki: köles vitrint készített, egyedivé varázsolta a berendezést. Táplálkozási tanácsadóként időnként hasznos ötleteit is bedobja a közösbe.
A beszerzést együtt csinálják. Elsősorban a piacot, a helyi hentest és a bevásárló közösségeket részesítik előnyben. Az áruk nagy része magyar és szezonális. A gluténmentes alapanyagok mellett arra is figyelnek, hogy minden alapanyag tiszta helyről származzon, és ne szennyeződjön gluténnal.
Ebédtől kora vacsoráig hétköznapokon két féle menüt kínálnak. Az ételek meghatározó gabonái: a köles, a hajdina, a barna rizs. A friss gyümölcsöknek, zöldségeknek és a fűszereknek is kiemelt szerepük van. Mindig van 2-3 féle reform süti és állandó grill-, és salátabár is.
Ott jártunkkor például: laktózmentes, kapros vajtök krémleves egységesen az előétel. Feltétként pirított tökmag dukált és opcionális ráadásként tökmagolaj. Az „ A” menü főétele laktózmentes és cukormentes volt. Rostonsült csirkemellet tálaltak meggyszósszal és hajdinával. A „B” menüben pedig barna rizsből készült tejberizs, házi kajszibarack lekvárral.
Sütemény fronton a glutén és cukormentes citromkrémes máktorta és a szilvamázas köleses túrós pite hódított. Volt, aki ebéd után haza is vitt belőle. Sokan keresték az előző napi desszerteket is, innen is látszik, hogy a reform édességek legalább annyira népszerűek, mint a hagyományos változatok.
Az ételeken túl minőségi olasz kávé is van. Valamint egészséges, termelői szörpök. Nekünk a kedvencünk az akácos lett. Egy kevés alkohol is került a választékba. Kiváló minőségű, magyar alma cidert is ihattok.
A barátságos étterem két szintes. A sárga és a zöld a domináns színek. A bejárathoz közeli falon mókás grafikákon keresztül köszön vissza mindaz, amit a KÖLES jelent. A galérián a köles lámpák mellett helyet kapnak a népszerű fotósok képei. Ez a rész arra is alkalmas, hogy bloggerek tartsanak itt találkozókat.
Az adagok bőségesek és laktatóak. A menük ára kb. 20%-kal magasabb az átlag menükénél. De ez nem csoda, hiszen az egészséges élelmiszerek ára alapból magasabb. A minőség, a szakértelem és a vendégszeretet cserébe igazi garancia.
Összegezve szeretettel ajánljuk a KÖLES-t! Sok sikert kívánunk a tulajdonosoknak!
Nyitva:
Hétfőtől - Péntekig: 10:00 - 18:00
Szombat: 10:00 - 14:00
Cím:
VII. kerület, Budapest, Kertész u. 41.
Honlap:
Fotók:
Huszár Bogi: https://www.facebook.com/bogart.pictures