11. FŐZDEFESZT

-
2016.06.10. - 2016.06.12.

11. FŐZDEFESZT

Idén, 2016 június 10-12-ig tizenegyedszerre is megrendezik az első hazai kézműves sörfesztivált, a hazai sörszcéna legnagyobb és legfontosabb eseményét, a Főzdefesztet.


Ismét új helyszínen lesz a Főzdefeszt, de nem túl messze az eddigiektől – ezúttal a Városligeti Napozóréten – egy percre az Olof Palme sétánytól, a PECSA szabadtéri színpada mellett - rendezzük meg a fesztivált, ami még az eddigieknél is több lehetőséget nyújt a sörrel és street-fooddal piknikezésre.
Mert, ahogy eddig megszokhattuk, a több száz féle magyar és külföldi újhullámos sör mellé több tucatnyi street food árus és food truck kínál harapnivalót.

Idén egy kicsit finomítjuk a Főzdefeszt koncepcióját és mivel egyre-másra alakulnak a magyar sörfőzdék – az eredeti koncepciónkhoz visszatérve – még inkább a hazaiakra koncentrálunk.

Az üvegpoharas rendszer továbbra is marad, viszont nagy és feltűnő változás lesz, hogy két év után idén elhagyjuk a fesztiválkártya használatát, és ismét készpénzzel tudtok fizetni mindenért.
A szervezésnek óriási segítség volt a kártyás rendszer, de idén azoknak kedvezünk, akik idegenkedtek ettől mind a látogatói, mind a kiállítói oldalról.

A 11. Főzdefeszt a „The Return of the Lager” alcímet kapja, mert célunk, hogy a vibráló IPA-k, és az elegáns stoutok mellett kezdjünk el jobban figyelni arra a fajta sörre, ami a mindennapjainkban legnagyobb sűrűséggel vesz körbe minden magyar fogyasztót. Az elmúlt években kinyitottuk Pandora szelencéjét és beengedtük a rengeteg újhullámos sörműfajt, most viszont a saját házunk táján kell rendet raknunk!

 

The Return of the Lager

Ma már nyilvánvaló, hogy a sörforradalom lázas évei utáni piaci rendeződésnek fontos szereplője lesz a láger és a pilzeni, hiszen a világnak ebben a felében ezek a sörtípusok felelnek meg a legjobban a gasztronómiai kihívásoknak, az ivási szokásoknak és elvárásoknak, valamint a söröző nép ehhez lett hozzászoktatva az elmúlt másfél évszázadban.

Így fokozott figyelemmel követjük, mondhatni keressük a jövő lágerét, pilzenijét. Mert ha ezen stílusok újra el is foglalják helyüket a sörpiac mennyiségi csúcsain, az biztos, hogy nem vészelik át változatlanul az elmúlt évek és a jelenleg is folyamatosan zajló sörpiaci átalakulás viszontagságait, és az új láger/pilzeni nem ugyanaz a sör lesz, mint a régi kedvenc.

A legfontosabb változás lesz, hogy nem számít majd jónak egy láger, ha nincs határozott és karakteres íze. Azért a 2000-es évek elején itthon is és Németországban is elfogadhatóak voltak a jellegtelen, szénsavas fémízű, mondjuk korrekt és amúgy szigorúan szakmai szemmel hibátlan lágerek. Nem számít majd jónak a pilzeni, ha nincs szép komlókaraktere.
Ugyanakkor nem számít majd jónak, ha főtt kukoricás mellékíze lesz, vagy túl van komlózva, esetleg gyümölcsös ízvilága támad vagy lapos a karbonációja.

Az új láger tehát jobb lesz, mint a régi, a nagy kérdés, hogy ki találja meg a legvonzóbb új ízeket és minőségeket ebben a pénz-és időigényes, mégis visszafogott és szűkszavú stílusban, melyben nem annyira az egyéni virtus és invenció, inkább az alázat és a hagyományok intelligens újraértelmezése hozhat sikert.

 

Információk

Fizetőeszköz a fesztiválon: Készpénz

Belépés, Üvegpohár: A bejáratnál továbbra sincs kapudíj, de idén is a helyszínen megvásárolható, nem visszaváltható üvegpohárral lehet csak sörözni.
Azon látogatóknak, akik csak étkezni és üdítőzni szeretnének, díjtalan a rendezvény.

 

 

Tetszett a(z) 11. FŐZDEFESZT hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 11. FŐZDEFESZT hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

Sopron Gourmet 2024.05.11-19.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten 2024 május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

2024.04.05.

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

"narrow"
Gear.svg