2016-ban Magyarországon a Bocuse d’Or európai döntője!

-
2015.04.24.

2016-ban Magyarországon a Bocuse d’Or európai döntője!

2016. május 10-11-én Magyarország, azon belül is a Hungexpo – Budapest területe ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének.


Az esemény kapcsán világossá válik, kik a kontinens legígéretesebb séfjei, hiszen a zsűri tagjai Budapesten választják ki azokat az európai országokat, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2017-es lyoni világdöntőjén. 2014-ben Svédországban rendezték a versenyt, most Magyarországé a megtiszteltetés, hogy Hamvas Zoltán séf elnökletével helyet adjon a 2016-os Bocuse d’Or európai válogató versenyének. Az eseménykiváló promóciós eszköz és országimázs-építő lehetőség. Alkalmat ad arra, hogy a nemzetközi porondon előtérbe kerüljenek hazánk termékei, kulturális és turisztikai kincsei, illetve gasztronómiája.
 

A 2016-os európai döntő megannyi kérdést tartogat. Mint ismeretes, 2015 januárjában a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjében a skandináv országok ismét diadalmaskodtak: begyűjtötték az arany- és (Norvégia) bronzérmet (Svédország). Kérdés, vajon folytatódik-e az északi országok diadalmenete? Mely országok jelenthetnek veszélyt a domináns skandináv országokra? Franciaország képes-e ismét dobogós helyezést elérni? A kérdésekre a Sirha Budapest Kiállítás keretében (Hungexpo, 2016. május 9-11.) érkeznek meg a válaszok 2016. május 10-11. között.

 

A budapesti program - több nemzetközi válogató verseny után - egy 5 óra 35 percen át tartó lélegzetelállító kulináris produkció lesz. A megmérettetésen mindössze 11 séf nyer részvételi lehetőséget a Bocuse d’Or 2017 januárjában rendezendő lyoni világdöntőjére, ahol a különböző válogató versenyek győztesei vetélkednek egymással.

 

Fönt balról jobbra:  Florent Suplisson - a GL Events Exhibitions gasztonómiai események igazgatója,  Jérôme Bocuse - a Sirha Trade Show elnöke, Szalay-Bobrovniczky Alexandra - Budapest főpolgármester-helyettese. 
Lent: balról jobbra: Ganczler Gábor - a Hungexpo, vezérigazgatója, Marie-Odile Fondeur - a GL Events Exhibitions élelmezési, szolgáltatási divízióvezetője, Hamvas Zoltán - a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Olivier Ginon - a GL Events Group elnöke, (Fotó: Barna Imre)

 

A FIGYELEM KÖZÉPPONTJÁBAN AZ EURÓPAI VÁLOGATÓ VERSENY
 

A selejtezők közül a Bocuse d’Or európai döntője áll leginkább a figyelem középpontjában. 2016-ban a magas technikai nívó és a lélegzetelállító kreativitás biztosan elkápráztatja a nézőket, a verseny végeztével pedig 11 európai séf kvalifikálja magát a Bocuse d’Or világdöntőjébe!

 
 

2008 óta, vagyis a Bocuse d’Or európai döntőjének alapítását követően nem kevesebb, mint 10 európai versenyző állhatott a lyoni dobogóra. A különböző kontinensekről érkező versenyzők számának egyensúlya, illetve az ázsiai-csendes óceáni és latin-amerikai döntők jelentősége miatt a Szervezőbizottság az eddigi 12 helyett csak 11 helyet biztosít a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjében az európai séfeknek.

 

 Jerome Bocuse és Hamvas Zoltán (Fotó: Zoltai András)

 

 

AZ ELIT ALAKULAT 20 VERSENYZŐJE A HAZÁJÁT KÉPVISELI

 

A budapesti döntőn a húsz versenyzőnek a commis és trénere segítségével 5 óra 35 perc alatt egy hús-és egy halételt kell prezentálnia. A nyitott boxokban, tomboló közönség előtt dolgozó séfek kreativitásból és technikai tudásból vizsgáznak úgy, hogy közben hazájuk kulináris értékeit is népszerűsítik. Teszik mindezt a résztvevő csapatok elnökeiből álló Kóstoló Zsűri, másrészt az IOC (Nemzetközi Szervezőbizottság) tagjaiból és a kisorsolt csapatok trénereiből álló Konyhai Felügyelő Zsűri előtt. A grandiózus versenyen az ördög a részletekben rejlik. A megfelelő íz önmagában még nem garantálja a győzelmet. A köretek mennyisége, a látvány, a tálalás mind-mind szerepet játszik a pontok alakulásában.

 

Magyarország vezető séfei a sajtótájékoztatón (Fotó: Zoltai András)
 

FÓKUSZBAN BUDAPEST ÉS A MAGYAR GASZTRONÓMIA

 

Noha Magyarországot az egész világon a gulyás hazájaként ismerik, az elmúlt néhány év jól tükrözi, hogy a gulyáson, gazdag történelmünkön, színes hagyományainkon kívül, az új gasztronómia is születőben van!

 

Fiatal séfek garmadája ismerte fel, hogy a világ nyitott - és nem titkolózik- ugyanakkor a múltunk elég gazdag, hogy minden tekintetben egyéni, modern, de hagyománytisztelő magyar konyhát hozzanak létre. A Magyar Konyhát! Ami friss, lendületes, karakteres és állandóan változó.

 

Ezek a séfek igazi műhelymunkát végeznek! Műhelyek, amik egyben nevelik az új generációt, szórakoztatják a magyar gasztronómia lelkes követőit, alakítják, formálják a magyar termelők repertoárját.

 

Hogy az útkeresésünk nem sikertelen, kitűnően jelzik a gombamód szaporodó, tisztes konyhát művelő éttermek.

 

Az út vége még korántsem látszik, soha nem is ér majd véget! Nem is kell, hogy vége legyen! Eltökélt szándékunk, hogy erős, stabil alapokon nyugvó, valódi csúcsgasztronómia jöjjön létre az elkövetkező néhány évben!

 

 
 
 
Hasznos információk:

Magyar Bocuse d’Or Akadémia 

 

SIRHA, Expo Lyon

Tetszett a(z) 2016-ban Magyarországon a Bocuse d’Or európai döntője! hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 2016-ban Magyarországon a Bocuse d’Or európai döntője! hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

Sopron Gourmet 2024.05.11-19.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten 2024 május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

2024.04.05.

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

"narrow"
Gear.svg