Eperrel, mangalicával és világsztárokkal vár a Gourmet Fesztivál

-
2017.05.18. - 2017.05.21.

Eperrel, mangalicával és világsztárokkal vár a Gourmet Fesztivál

A magyar gasztrokultúra legismertebb fesztiválja idén már túllép az ország határain, és a legkiválóbb hazai éttermek mellett a régió legjobbjait is bemutatja. A rendezvényen részt vesz a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, a szlovén Hiša Franko étterem séfasszonya. Az OTP Bank Gourmet Fesztivál május 18-21. között, ismét a Millenáris Parkba csalogatja a kulináris kalandorokat, ahol a rendkívül sokszínű étel- és italkínálat mellett, ezúttal a mangalica és az eper kerül majd a figyelem középpontjába.


Alapelvéhez hűen az OTP Bank Gourmet Fesztivál egy időben és egy helyen sorakoztatja fel a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételeit, az ország legjobb borait, söreit, pálinkáit, és persze a kínálatból nem maradhatnak ki a legjobb cukrászdák, gourmet üzletek, sőt a kiemelkedő teljesítményt nyújtó street food-osok sem.

 

A több mint 100 kiállítót felvonultató esemény fókuszába a sokszínűség jegyében már nem egy-egy ikonikus étel, hanem két alapanyag kerül. Idén a mangalicára és az eperre esett a zsűri választása, ezért az éttermekre jellemző specialitások mellett, most e két alapanyagból is izgalmasabbnál izgalmasabb fogásokat készítenek majd a sztárséfek.

 

 

Exkluzív menük a legjobbaktól

A Gourmet-n sétálva továbbra is végigkóstolhatjátok a hazai gasztronómia legjavát, vagy sztárok előadásait és bemutatóit nézhetitek meg a színpadon. Azonban, ha ennél is különlegesebb és egyedibb élményre vágytok, az idén már a fellépő sztárok exkluzív ebédjeire és vacsoráira is befizethettek. Érdemes átnézni a kínálatot, mert nem akárkik főznek majd!


Ott van elsőként a világ legjobb női séfje, Ana Roš, aki Szlovéniából érkezik. Étterme a Hiša Franko, ugyan csak az év néhány hónapjában fogad vendégeket, ám olyankor valódi zarándokhelynek számít a gasztronómiáért rajongók körében, így nem csoda, hogy pár hónappal ezelőtt Ana Roš-t választották a világ legjobb női séfjének a World's 50 Best Restaurants Awardson.


Hagyományteremtő szándékkal indítják útjára a legjobb vidéki séfek által közösen prezentált vidéki ebédeket, amelyeken évről évre bemutatják majd a hazai gasztronómia legizgalmasabb vidéki műhelyeit. Erős a kezdés, hiszen már az első alkalommal olyan éttermek főznek együtt, mint a közönségkedvenc Anyukám mondta, a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau, a töretlenül a legjobb balatoni étteremnek számító Kistücsök, valamint a mindenki által nagyra tartott, Pesti István vezette tatai Platán Étterem. Az i-re a pont a legjobb vidéki csokoládéműhely, a soproni Harrer Chocolat tányérdesszertjével kerül fel. Az ételeket természetesen kiváló hazai borok kísérik majd.


Az idei Gourmet egyik külföldi sztárja, Wojciech Modest Amaro, a Michelin-csillagos Atelier Amaro séfje egy különleges vacsorára invitál benneteket, amelyen ugyanazt a nyolcfogásos menüt szolgálják majd fel, mint amit aznap a varsói éttermében is kínálnak a vendégeknek. Amaro hazájában igazi sztár, aki a legendás El Bulliban kezdte és a Noma-ban fejezte be európai tanulóéveit, majd hazatérve megnyitotta saját éttermét, amellyel hamarosan megszerezte Lengyelország első Michelin csillagát is. Az Atelier Amaro-t jelenleg a World's 50 Best Restaurants Awards az észak-európai régió egyik felfedezettjeként tartja számon.


Az exkluzív programokból nem maradhat ki Széll Tamás és csapatának ötfogásos ebédmenüje sem. Széllt ma már senkinek sem kell bemutatni Magyarországon, a gasztrotörténelmet író séf a Bocuse d’Or sikereket követően sem pihent túl sokáig, nemrégiben Szulló Szabinával és csapatával megnyitotta a Stand25 bisztrót. A Gourmet exkluzív ebédjére egy, a Bocuse d’Or-t is megidéző, különleges menüvel készülnek, amely ebben a formában máshol nem kóstolható.


Izgalmas programnak ígérkezik a "Hungarian Michelin all-star" vacsora is. Az egyedülálló és megismételhetetlen élmény főszereplői hazánk Michelin-csillagos éttermeinek séfjei. Palágyi Eszter (Costes), Mészáros Ádám (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), valamint az ország egyik legjobbjának számító cukrászműhelyét vezető Mihályi László (Mihályi Patisserie, Váci Desszertszalon) közös menüjét nagyszerű borok kísérik majd.

 

Gasztroszínpad programok

A Gourmet gasztroszínpadán is hemzsegnek majd az izgalmasabbnál-izgalmasabb előadások és kóstolók, ahol szintén nemzetközi sztárok színesítik majd a programot. Bernáth Józseftől, a Konyhafőnök műsor sztárséfjétől megtudhatjátok, hogyan lehet spárgából desszertet készíteni, majd a szomszédos Burgenland legjobb étterme és legnépszerűbb gasztro zarándokhelye, a Taubenkobel (2 Michelin csillag, 19GM pont) nálunk is megmutatja, hogy mitől száguld egy vidéki vendéglátóhely Ausztriában. Lengyelország legjobb étterme, a varsói Atelier Amaro (1 Michelin csillag) bemutatója kötelező mindazoknak, akiket érdekel, hogy miként lehet a helyi alapanyagokra és hagyományokra építve feltámasztani és újragondolni egy ország csúcsgasztronómiáját.


Idén Budapest ad otthont a kávékészítő világbajnokság 5 kategóriájának és a World of Coffee kiállításnak. Ennek apropóján érkezik a Magyar Barista Válogatott, hogy tartson egy kis ízelítőt a versenyből. Magyarország legnépszerűbb vegán szakácskönyvének szerzője, Steiner Kristóf a Gourmet színpadán olyan ételekkel varázsolja majd el a vegánokat és húsevőket egyaránt, mint a vegán "pulled pork", vagy a kesudiós és 'titkos összetevős" sajttorta friss eperrel.


Anna Olson, kanadai sztárcukrász először látogat Budapestre, a Food Network tévécsatornán már a magyar nézők is láthatták sorozatait, amelyekben finomabbnál finomabb édes és sós süteményeket mutat be. A Gourmet színpadán egy angol klasszikust, Viktória királynő kedvenc teasüteményét, a Viktória piskótatortát készíti el, természetesen eperrel.


A Szlovákia legjobb éttermeként számontartott pozsonyi Fouzoo a kortárs ázsiai konyha mestereként olyan különlegességekkel készül, mint a japán tradicionális gyoza gombóc marhahússal és libamájjal töltve vagy a jázmin rizses desszert málnával és különféle virágokkal. Szabó Péter osztriga-sommelier bemutatóján egy igazi gourmet alapanyaggal ismerkedhetünk meg, a kanadai homárral.


A Babel, a regionális konyhára és a helyi eredetű hagyományokra koncentrál, Veres István kreatív séf és Langer Gábor operatív séf ennek megfelelően egy különc édes ételt készít majd el. Az idei Gourmet sztárvendége Ana Roš, a világ legjobb női séfje pedig a színpadon egyik ikonikus ételét készíti, amit a többihez hasonlóan természetesen meg is lehet majd kóstolni.


A Gourmet utolsó napján a színpadon Rosenstein Tímea és a kanizsai dödölle nagykövete, Irma néni megismerteti velünk a dödölle eredeti receptjét. Till Attila és Vajda Józsi igazi kovásszal készült kenyeret sütnek, a Milánóban több vendéglátó-helyével befutott Pécsvári Tünde pedig bemutatja a matchát, és persze kóstolót is ad ebből a világszerte egyre trendibb italból.


Az idén 10. születésnapját ünneplő, Michelin-csillagos Onyx étterem egy nem mindennapi, sokszereplős színpadi eseménnyel készül, amelynek főszereplője az étterem saját farmjáról származó fekete lábú csirke és Mészáros Ádám séf lesz. Libamáj, gulyás, Tokaji, mangalica, paprika - talán ezek az alapanyagok jutnak először eszébe egy olasz embernek, ha Magyarország gasztronómiájáról kérdezik. Gianni és Alessandro most túllépve a sztereotípiákon olaszos fogásokat készítenek legismertebb magyar alapanyagokból. Végül a tatai Platán Restaurant & Café séfje, a korábban a Tantinak Michelin csillagot is szerző Pesti István egy konkrét étel elkészítésével mutatja majd be, hogy a megismételhetetlen kulináris élményhez miért olyan fontos a látvány, az illat, és az ízek megfelelő kölcsönhatása.

Gourmet szakmai- és közönségdíj

Széll Tamással és a Bocuse d’Or csapattal való beszélgetéssel, majd a végén egy ünnepi eseménnyel zárul vasárnap a gasztroszínpad programja: “Régi álmunk válik valóra azzal, hogy idén már díjazzuk is a fesztivál legjobb kiállítóit és a legkiválóbb ételek készítőit. A szakmai zsűri mellett a közönség véleményére is számítunk.” – meséli Gerendai Károly, a Gourmet főszervezője. A díjakat a szakmai zsűrivel közösen Széll Tamás és Bocuse d’Or csapata adja majd át, akik a díjátadót megelőzően nemcsak a közelmúlt sikereiről, de a jövő kihívásairól is beszélnek majd a színpad házigazdáival, Mautner Zsófival és Jókuti Andrással.

 


Családi- és gyerekprogramok

Az OTP Gourmet Fesztivál évről-évre igyekszik többet nyújtani a családdal és gyerekekkel érkezőknek. A fesztivál 14 éves korig továbbra is ingyenesen látogatható, ráadásul idén a gyereke részére már külön helyszínnel is készülnek, ahol a játszótér mellett lesz a legkisebbeknek minden jóval felszerelt babakonyha, a nagyobbacskáknak pedig egész nap kézműves foglalkozás, sőt egy séf-suli is, ahol a Chefparade főzőiskola szakácsaival együtt főzhetnek a gyerekek. A menü idén nem is lehet más, mint ropogós mangalica falatkák saját készítésű mártogatóssal, valamint eperburger vanília habbal.


Hasznos információk:

Időpont: 2017.05.18-2017.05.21.

Helyszín: Millenáris Park

Napijegy: 3.900 forint, amely két kóstolópoharat, magazinokat és kóstolójegyeket magába foglal

Bérlet: 7.900 forint, amely két kóstolópoharat, magazinokat és kóstolójegyeket magába foglal

Nyitva tartás:

május 18., csütörtök: 17.00 - 23.00
 
május 19., péntek: 12.00 - 23.00
 
május 20., szombat: 12.00 - 23.00
 
május 21., vasárnap: 12.00 - 23.00
 
További információk a fesztivál hivatalos oldalán.



Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Eperrel, mangalicával és világsztárokkal vár a Gourmet Fesztivál hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Eperrel, mangalicával és világsztárokkal vár a Gourmet Fesztivál hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

Sopron Gourmet 2024.05.11-19.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten 2024 május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

2024.04.05.

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

"narrow"
Gear.svg