Így főznek a pásztorok – augusztus 20-tól újra Mesterségek Ünnepe

-
2015.08.16.

Így főznek a pásztorok – augusztus 20-tól újra Mesterségek Ünnepe

Pásztorételek, zalai dödölle, kenyérlángos, kézműves sajtok – augusztus 20. és 23. között vár benneteket a 29. Mesterségek Ünnepe.


Pásztorok nyomában

 


2015-ben a Mesterségek Ünnepe a pásztorélet misztikus világát emeli ki a hagyományok sorából. Bekukkanthattok a valósághű pásztorhajlékba, kézbe vehetitek az egykori pásztorok kedvelt hangszereit, belekóstolhattok jellegzetes ételeikbe.

 

A pásztoremberek kézműves-tudásukról is ismertek mind a mai napig, foglalatosságaik közt megtalálhatjuk a csont- és szarufaragást, a szűr- és subakészítést, a bőrművességet – mindezen mesterségek művelői és alkotásai láthatók lesznek a várban. Különleges színfoltnak ígérkezik a „Pásztorpihenő”, ahol esténként főzési bemutatók, néprajzi előadások lesznek, közben pedig szól a zene és ropják a táncot is.

 

 

Gyerekprogramok

 

Az Újvilágkertben mesék, koncertek, bábszínházi előadások, tánc- és énektanulás, izgalmas pásztorjátékok váltják egymást. Találkozhattok a Langaléta Garabonciásokkal, Gulyás László mesemondóval, a Szigony zenekarral, valamint Fekete Dávid vásári bábjátékos Vitéz László bábelőadásával.

 

Ha mindez nem lenne elég a legfiatalabb látogatók kipróbálhatják a csuhézást, gyékényezést, agyagozást is, de aki szeretne, készíthet báránykát, ostort, kukorica-állatkát is. A Savoyai-teraszon is népi játékok szórakoztatják majd a gyerekeket.

 

 

Spanyolország a Mesterségek Ünnepén

 

Az idei díszvendég Spanyolország; mestereik a kézműves hagyományokat és kultúrát kiemelten ápoló régióból, Extremadurából érkeznek. A Budai Várban egyebek közt spanyol ékszerkészítők, üvegfestők, cipészek, bőrdíszművesek, fazekasok alkotásaival ismerkedhetünk meg.

 

Külföldi mestereket még más országokból is várnak a rendezők: ízelítőt kap a látogató Algéria, Törökország, Kirgizisztán és Üzbegisztán népművészetéből is.

 

 

 


Zenei programok

 

Színpadra lép mások mellett Lajkó Félix, a Muzsikás Együttes, Szirtes Edina és a Fabula Rasa, az Etnofon, a Kerekes Band. Lemezbemutató koncertet tart Kubinyi Júlia, izgalmasnak ígérkezik a torontói Kodály Néptáncegyüttes, a lengyel Jantar Népdal együttes műsora. A mulatság a fesztivál teljes ideje alatt két színpadon folyik majd, újra felépül az impozáns Korona Színház, melyben remek kamarazenei és utcaszínházi produkciók mellett divatbemutatót is tartunk.

 

 

Kenyérszentelés és sajtok utcája

 

A pásztorételek mellett zalai dödöllét, töki pompost, kürtőskalácsot és kézműves sajtokat is kóstolhattok.

 

A több évszázados hagyományt felelevenítve idén is a táncosok és mesterek díszes aratókoszorús felvonulásával és ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét. A vonulás útvonala: Oroszlános Udvar – Szent György utca – Dísz tér – Tárnok utca – Szent István szobor.

 

Augusztus 20-án 15:00-kor a Mátyás-templomnál, a Szent István szobornál ünnepélyes kenyéráldásra kerül sor.

 

 

Hasznos információk:

 

Családi jegy 2015-ben is váltható, a 2, 3 és 4 gyermekkel érkezők számára külön kedvezményes csomagok vehetők igénybe.

 

Ha nem szeretnétek sorban állni a belépőkért, a jegyeteket előzetesen a Ticketportal weboldalán is megrendelhetitek. A legkitartóbbak ünnepelők részére négynapos belépőjegy is lesz, a 14 év alatti gyermekek és a nyugdíjasok pedig kedvezményes jegyet válthatnak. 4 éves kor alatt a belépés díjtalan.

 

Rég várt újdonság a fesztivál életében, hogy a teljes árú belépőjegyek mellé 15 %-os vásárlási kupon jár, amely számos mesternél beváltható lesz egy vagy több tárgy vásárlása esetén.

 

A kedvezményekről, újdonságokról, a részletes programról a rendezvény honlapján találhattok bővebb információt. Az eseményhez itt tudtok csatlakozni.

 

A Mesterségek Ünnepe nyitvatartási ideje:

 

10.00 – 23.0

A vásár 10:00 és 21:00 között van nyitva, 23:00 óráig a színpadi programokat és a gasztronómiát élvezhetitek.

 

Tetszett a(z) Így főznek a pásztorok – augusztus 20-tól újra Mesterségek Ünnepe hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így főznek a pásztorok – augusztus 20-tól újra Mesterségek Ünnepe hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

Sopron Gourmet 2024.05.11-19.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten 2024 május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

2024.04.05.

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

"narrow"
Gear.svg