Magyar borok a világ élvonalában - Magyarország-világ: 8-3

-
2012.03.26.

Magyar borok a világ élvonalában - Magyarország-világ: 8-3

Tizenegy párosításból nyolcban magyar borok győzték le a világ legnevesebb termelőitől válogatott tételeket a VinCE Budapest 2012 borrendezvényre meghirdetett vakkóstoláson.


A VinCE Budapest 2012 borrendezvényre meghirdetett vakkóstolás nemzetközi bíráló bizottságában Steven Spurrier, a legendás 1976-os Paris Wine Tasting szervezője is részt vett.

    A Franciaországban élő angol borszakértő kezdeményezésére létrejött, később Judgment of Paris (Párizsi ítélet) néven elhíresült vakkóstolón nagy francia és amerikai borok versengtek, és addig elképzelhetetlen módon mindkét kategóriát kaliforniai tételek nyerték.

    Az 1976 óta többször megfilmesített "borcsatához" hasonlót Magyarországon még nem rendeztek; a nagyszabású budapesti borrendezvény pénteki szakmai napján tizenegy magyar csúcsbor szállt versenybe a hozzájuk illő külföldi tételekkel.

    A 2009-es etyeki Kertész Chardonnay-nél (16,30 pont) ugyan magasabb pontszámot kapott a chilei Montes Alpha Chardonnay, 2010 (16,45 pont), de a másik három magyar fehér legyőzte külföldi vetélytársait: a Pócz Kokas-hegyi Chardonnay, Dél-Balaton, 2009 (15,98 pont) a 2009-es Bourgogne Blanc Les Clous-t (Aubert et Pamela de Villaine, 15,90 pont); a Szent Benedek Tokaji Furmint (Szent Tamás-dűlő), 2008 (15,33 pont) Nicolas Joly 2008-as Savennieres Les Vieuxs Clous-ját (13,62 pont), és a Fríz Mátrai Hárslevelű, 2008 (17,28 pont) a 2010-es portugál Quinta de Cidro Alvarinhó-t (16,44 pont).

    Taroltak a magyar vörösek is: a Vylyan Gombás Pinot Noir, Villány, 2008, 16,61 pontot kapott a burgundi Pierre André Gevrey-Chambertin, 2006, 16,11 pontjával szemben, és bár a Takler Regnum, Szekszárd, 2007, csak 16,13 pontot gyűjtött be a kaliforniai Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon szűretlen, 2005, 16,41 pontjához képest, az egri Kovács Nimród Pincészet 2006-os NJK-je 15,80 pontot ért el a dél-afrikai Capaia, 2006, 15,00 pontja ellenében.

    A Scheurebe, 2009 Nr. 2 TBA (17,91 pont) a zsűri értékelése szerint jobbnak bizonyult a szintén magasra értékelt 2006-os Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyosnál (17,45 pont), de a Degenfeld Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2006 (18 pont) diadalmaskodott az 1999-es sauternes-i Suduiraut-val (17,70 pont), a Tokaj Classic Aszú 6 puttonyos, (18,13 pont) a 2001-es német Riesling Beerenauslese Br.-J.-Sonnenuhrral (17,54 pont), a Puklus Tokaji Aszúeszencia, 2003 (17,64 pont) pedig a 2008-as ausztrál Peter Lehmann Botrytis Semillonnal szemben (17,04 pont).

    „Ilyen borverseny Magyarországon nem volt, más ugyanis, ha magyarok kóstolják össze a hazai borokat a nemzetköziekkel, és ha egy túlnyomóan külföldi szakértőkből álló zsűri teszi ugyanezt” – értékelte az MTI kérdésére az eredményeket vasárnap a VinCE Budapest főszervezője.

Németh Ágnes beszámolója szerint a huszonkét bort "sosem látott össztapasztalattal rendelkező", három Master of Wine-nal felálló nemzetközi zsűri bírálta el, melyben Steven Spurrier mellett Josef Schuller (Ausztria), Frank Smulders (Hollandia), Peter McCombie (Egyesült Királyság), Tony Aspler (Kanada), Taner Ögütoglu (Törökország), Mészáros Gabriella és Romsics László (Magyarország) kapott helyet.

    „Nem számítottam ekkora különbségre. Arra gondoltam, hogy a tokajiak közül egy-kettő győzni fog, de ilyen eredményre nem” – árulta el Németh Ágnes, kiemelve: nagy siker, hogy a zsűri még a Vylyan Gombását is magasabb pontszámmal jutalmazta, mint a fajta hazájából, Burgundiából származó Gevrey-Chambertin pinot noirt.

    Steven Spurrier az MTI-nek nyilatkozva a furmintot és a cabernet franc-t emelte ki mint a magyarországi termőhelyeken a legnagyobb lehetőségeket magukban hordozó fajtákat, de hozzátette: a borrendezvényen nagyon szép magyar pinot noirokkal is találkozott.

Forrás: MTI

 

Tetszett a(z) Magyar borok a világ élvonalában - Magyarország-világ: 8-3 hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Magyar borok a világ élvonalában - Magyarország-világ: 8-3 hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

Sopron Gourmet 2024.05.11-19.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten 2024 május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

2024.04.05.

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

"narrow"
Gear.svg