Sajtkészítők randevúja – A Mesterségek Ünnepén jártunk

-
2014.08.17.

Sajtkészítők randevúja – A Mesterségek Ünnepén jártunk

Töltött parenyica, Szent István kenyér, zalai dödölle – megnéztük, hogy milyen a gasztronómiai kínálat az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján.


A Szent György utcába lépve igazi sajtkavalkád vár benneteket. A több mint egy tucat hazai és határontúli magyar sajtkészítő arra hivatott, hogy bemutassa számotokra a tehéntejből, juhtejből illetve kecsketejből készült sajtokat.



A kínálat rendkívül széles, itt is megbizonyosodhattok arról, hogy a magyar sajtkultúra régen túllépett a leegyszerűsített trappista-füstölt sajt-kockasajt háromszögén. Az ízesített gomolyáktól kezdve, a hosszú érlelésű kemény sajtokon át, rúzssajtokat, borban érlelt sajtot, szőlővel kombinált sajt-saslikat és cseresznyapaprikakrémmel, fokhagymás-petrezselyemmel, valamint lilahagymával töltött parenyicát is találtok.

 

 

Ha van türelmetek kivárni a sorotokat, akkor meg is kóstolhatjátok a sajtokat. A kiállítók egyaránt kedvesen kínálják a portékáikat. Többen pedig sétáló-sajttál kombinációval ösztönöznek benneteket a fogyasztásra. Az árak nagyon eltérőek, a gomolyák kilójáért átlagosan 3000 forintot kérnek, a sajttálak ára pedig 500 forint körül mozog.

 

A sajtok és tejtermékek mellett hagyományos péksüteményeket is ehettek, van például medvehagymás pogácsa, orosházi banánlevél -ami valójában egy fahéjjal ízesített kelt tészta-, fokhagymás zsírral megkent mini kenyérlángostészta és Szent István napi kenyér is.

 

 

Az ötnapos fesztivál "előszobájában" vagy mondhatnánk úgy is, hogy csalógató szakaszában frissen sütött kürtőskalácsot, villányi borlekvárokat, libatöpörtyűt, kolbászokat, hidegen sajtolt olajokat, hagyományos lángost és  kemencében sült kenyérlángost is találtok.

 

A lángosok 500 forintnál kezdődnek, ellenben a kürtőskalács 2000 forintnál, amit mi nagyon drágának vélünk.

 

 

Belépve a Koldoskapun folytatódik az ízkavalkád, a legjob hazai mesterek mellett itt-ott felbukkan egy-egy ételt kínáló stand is. A Hunyadi udvar közvetlen közelségében van a hagyományos zalai ételek pavilonja. A prósza mellett van dödölle, amit tökmagolajos káposztasalátával és tejföllel tálalnak, utóbbi 1000 forintba kerül.

 

A dödöllét egyébként otthon is könnyen elkészíthetitek, nem kell hozzá más csak lisztes burgonya, búzaliszt, só, víz, zsír és vöröshagyma. A titka abban áll, hogy az apróra vágott és a főzővízében széttört burgonyában csomómentesen el kell keverni a lisztet, majd a zsíros-vöröshagymás alapon a masszából szagatott burgonyagombócokat ropogósra kell sütni.




A látványkonyhákban grillrácsokon és öntöttvas tárcsákban frissen sütik a kolbászokat, saslikat, flekkeneket. Nekünk legjobban az Oroszlános udvarban a fokhagymás mangalicatarja tetszett.

 

A belépővel körbejárható szakaszon is ehettek gazdagon megrakott kenyérlángost, vagy másnéven töki pompost és kürtőskalácsot is. A szomjoltásra a hirdeg fröccsök és sörök mellett a házi szörpök és limonádék szolgálnak.

 

 

Az idei vendégország: Törökország. Bánatunkra sajnos török ételeket nem kínálnak, pedig szívesen megízleltünk volna pár tradicionális fogást. A török mestereket ellenben feltétlenül keressétek fel, hiszen csodálatos gyöngy, üveg- és borostyán ékszerek, fazekasok, selyem- és gyapjútermékeket hoztak.

 

Vásárfiaként többek között gasztrotermékeket is vásárolhattok. Vannak hagyományos mézeskalácsok, mézespuszedlik és mézes csókok, termelői mézek, lekvárok, savanyúságok, szörpök, fűszerek és sok-sok edény, használati eszköz, amely jól jöhet  a konyhában.

 

 

Hasznos információk:

 

A részletes programokért katt ide.

 

Nyitva:

 

Augusztus 17-19. között: 10.00 - 23.00

 

Augusztus 20-án: 10:00-21:00

 

Jegyek:

 

Belépőjegy : 2000 Ft
Kedvezményes jegy (4 – 14 éves korig és nyugdíjasoknak): 1000 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermek): 5200 Ft
(2 felnőtt és 3 gyermek): 6000 Ft
(2 felnőtt és 4 gyermek): 6800 Ft
4 éves korig a belépés ingyenes

Ötnapos belépőjegy: 6000 Ft
Kedvezményes ötnapos belépőjegy (4-14 éves korig és nyugdíjasoknak): 3000 Ft

 

Fotók:

Bogart-pictures

 

Tetszett a(z) Sajtkészítők randevúja – A Mesterségek Ünnepén jártunk hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Sajtkészítők randevúja – A Mesterségek Ünnepén jártunk hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

Közel tízezer liter sörrel készül az Indoor Sörfesztivál

Százféle különböző sörrel, majd tízezer liter habos nedűvel várja vendégeit február 23-24-én a legnagyobb hazai téli sörfieszta. Az immár 8. alkalommal jelentkező Indoor Sörfesztivál látogatócsúcsra is számít, ezért idén már a Várkert Bazár ad majd helyet a sörkedvelők kánaánjának.

2024.02.23. 17:00 - 2024.02.24. 23:59

Valentin-nap a Matild Palotában

A Matild Palotában Valentin-napon a Michelin Guide által is ajánlott Spago by Wolfgang Puck Budapest egy lenyűgöző, 6 fogásos vacsoraélménnyel lepi meg a szerelmeseket.

2024.02.08.

Kocsonya piknik Vácrátóron

A téli időszak nem múlhat el kocsonya nélkül és ahány ház, annyi módon készítik el ezt a hagyományos ételt. A vácrátótiak pedig immár kilencedik alkalommal ízlelhetik meg a legjobb kocsonyákat a Forralt bor és kocsonya pikniken.

2024.01.20. 13:00 - 2024.01.20. 18:00

"narrow"
Gear.svg