Barista

A barista egy olyan személy, aki főként espresszó és más kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik. A baristák a tudásukat tanfolyamok vagy gyakorlatok során szerzik meg, és folyamatosan tapasztalatokat gyűjtenek. Ismereteik közé tartozik a kávékészítés teljes folyamata, gyakorlatilag a szüreteléstől kezdve tisztában kell lenniük a lépésekkel. Ismerik a kávénövényt és annak fajtáit, annak szüretelést, tárolását, pörkölésének módjait és folyamatát, a darálás módszertanát, a kávé megfelelő tömörítését, az elkészítésnél elengedhetetlen anyagok fizikai jellemzőit. Emellett képesnek kell lenniük a vendég ízlését, ízvilágát figyelembe véve, a megfelelő kávét ajánlani és azt elkészíteni, majd pedig felszolgálni az ügyfeleknek. A barista szó olasz eredetű, eredetileg „bárpulti felszolgálót” jelentett, akinek az volt a feladata, hogy elkészítse a kávét, de még a hideg (alkoholos) italfelszolgálás is az ő hatáskörébe tartozott. Magyarországon már több száz évvel ezelőtt is létezett a kávépintér fogalma, és a 18. században Budapestet, mint a „kávéházak városát” is emlegették, ám ekkor még a barista munkához elengedhetetlen volt egy hosszú évekig tartó gyakorlat elvégzése.

Gastro magazin

404 Gastro magazin cikk

AI alapú okos megoldás az éttermek számára

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja. A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

gastro technológia, 2024.04.30.

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés...

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Gear.svg