Visszatér a Bedeco kakaó
2024.08.07.
A Debrecziner Gourmet Fesztivál 7. alkalommal várja a finom fogások szerelmeseit Debrecen zöld szívében, a Nagyerdei Parkban, ez alkalommal június 16-18. között. Idén az éttermek és bisztrók „Nyári emlékeink” ihlette menüi nyűgözhetik le a különleges fogások kedvelőit, továbbá bemutatkoznak cukrászdák, kisüzemi sörfőzdék és speciality kávépörkölők is.
Amit biztosan hallanak majd egymástól a látogatók - a fenséges falatok elismerő szavai között -, hogy „Ezt így is lehet?”. A gasztronómiai kínálat a „Nyári emlékeink” tematikára épül, így egészen biztosan megtalálható majd a palettán a lángos, a hekk vagy a fagylalt és még megannyi, nyarainkat meghatározó étel és íz, de garantáltan a legmagasabb minőségben és a legjobb alapanyagokból elkészítve, egy egészen új, varázslatos élményt kínálva.
A fesztivál a nívós vidéki gasztronómiát hivatott bemutatni, ahol az éttermek és bisztrók mellett cukrászatokat, kisüzemi sörfőzdéket, kávépörkölőket és pékséget is találni. Ezen a hétvégén Soprontól Karcagon át, Budapesten és Encsen keresztül egészen Debrecenig kalandozhat a látogató a gasztro-térképén. idén a „Nyári emlékeink” ihlette menük nyűgözhetik le a közönséget, a fogások nosztalgikus érzéseket idéznek majd fel, miközben új gasztro-emlékeket alkotnak az éttermek újragondolt nyári receptjeinek köszönhetően. A balatoni lángos összetéveszthetetlen illata, a nagyi titkos receptjei vagy egy spontán baráti sütögetés a nyári csillagos égbolt alatt… csak néhány példa azokból a nyári élményekből, melyek a legkülönbözőbb falatokban köszönnek vissza.
A fesztivál szakmai iránymutatásáért idén is Thür Ádám, a MICHELIN Guide-ba bekerült debreceni IKON Étterem séfje felel, aki mellett Jókuti ’Világevő’ András gasztroblogger kalauzolja a közönséget a pazar étel- és italkínálatok, színpadi show-k között egész hétvégén. András a világkörüli fogások mellett, természetesen a hazai gasztrovilágért is rajong, és előszeretettel mutatja be őket ország-világnak. Így lesz ez a Debrecziner Gourmet Fesztiválon is.
Nyári emlékeket megidéző menüivel érkeznek a gasztropalettára
Italkínálatban prémium alapanyagokkal működnek a kioszkok, a legjobb minőségű borok, gin különlegességek és pálinkák szortimentjéből választhat a látogató. Egészen extrém, mégis elegáns és könnyed koktélokat készít a steam punk külsővel rendelkező Koktél Színház. A Buborék Pontban a legélénkebb pezsgők is előtérbe kerülnek. A fesztivál vendége többek között a Bestillo (Boldogkőváralja), a Bortárság, a Boutiq’ Bar, a Divino Debrecen és a Hübris Sörfőzde (Székesfehérvár), a Nagyerdei Pálinkaműhely, továbbá a VisitDebrecen elhozza a „Debrecen város bora” címet szerzett válogatását. A speciality kávézás hazai úttörője, a One Eleven Sopronból hozza a koffein boost-ot, melyet az AVE Ásványvíz hűsítő tisztasága kísér.
A programkínálat egyik legizgalmasabb dobása idén a szabadtéri báránysütés. Az erdélyi, Madarasi Hargita hegység lábánál található vidéki legelőről származó két berke bárány lassú tűzön, assado kereszten készül, amit a közönség meg is kóstolhat a sütés végén.
A „Kapjuk szét a marhát” nevet viselő programhoz az NPK Beef pécsváradi farmjáról Charolais marhagerinc érkezik a színpadra, melyet Kövesdi Frigyes séf részeire bont, és később ezek a részek a közönség konyháiba kerülhetnek.
A Miele látványkonyhájában a legmodernebb és legokosabb technológiáival főznek olyan hazai, legendás séfek, mint Bíró Lajos, Kiss Sándor, Nemesvölgyi Attila, Pataky Péter, Thür Ádám, a fesztivál szakmai támogatója vagy Molnár Attila kávéguru, akik élő műsorokban, beszélgetésekben mutatkoznak be. Idén sem maradhat ki a programkínálból a gasztro-irodalom: Mautner Zsófi, a CHILI & VANILIA blog szerzője elhozza szerelemprojektjét, felújítva Kövi Pál: Erdélyi lakoma című kultikus, gasztro-kultúrtörténeti jelentőségű kötetének 150 receptjét, melyből egyet el is készít a színpadon.
A budapesti Babka Étterem közel-keleti fogással jelentkezik a porondon, majd a grillmesterek kerekasztalbeszélgetésen osztják meg a nyáron oly népszerű grillezésekhez, kerti sütögetésekhez hasznos tanácsaikat. A standok mellett a street food kiállítók látványsütésekkel bolondítják meg az erdőt, így mozdony smokerekben készülő grillételek fenséges füstje és fűszereinek illata lengi körbe a Békás-tó partját.
A szabadtéri kóstolót idén gasztro show-k, közönségkedvenc előadások és zenei produkciók színesítik. Pénteken már teljes kínálattal nyit a fesztivál, ahol a Nagyerdő természetközeli nyugodt, laza, függőágyakkal és babzsákkal kiegészített piknikes hangulata mellett igazi fesztiválélménnyel várják a látogatókat. Ezen a délutánon, estébe nyúlóan előbb gasztro stand up szórakoztatja a közönséget, majd az Orpheum Madams: Swing and Love nyári dallamokkal, emlékekkel érkezik a színpadra, akikhez korhű kosztümökben csatlakoznak a LESZ DANCE táncosai. Szombaton a Konyha zenekar produkciója lép színpadra, akik a szív kamráiból hozzák fel a bort, és biztos kézzel válogatják a legkülönbözőbb alapanyagokat változatos, modern popzenéjükhöz: rockos zúzást, táncos funkot vagy lélekmelengető folkot. A közönségkedvenc Blahaluisiana vasárnap 18:00 órakor lép színpadra fergeteges fesztiválhangulattal zárni a 7. Debrecziner Gourmet programjait.
A záró napon nyereményjátéksorsolásra kerül sor, melyen értékes ajándékok találnak gazdára a vendégek között: borválogatással, ajándékutalvánnyal és Miele háztartási eszközökkel térhetnek haza a szerencsés vendégek. A játékban történő részvétel feltétele az, hogy szavazzanak arra, ki vigye haza az év kiállítójának járó bronz szobrocskát, a „Debrecziner Vándordíjat”. A tavalyi közönségdíjas, a Bérről érkező Malom Udvar idén is igazi különlegességgel, filippínó-magyar fúziós konyhaművészettel készül. Érdemes egy próbát tenni azoknak, akik nyitottak az izgalmas párosításokra egy kis őrültséggel fűszerezve.
Két újítással találkozni a jegyárakban: azon családok számára, akik a kisebbeket is szeretnék bevonni a gasztronómiai felfedezésekbe, létrehoztuk az „Ínyencék” családi jegyet, valamint a gasztronómia iránt fogékony debreceni egyetemistának szól az „UniGourmet” kedvezményes jegy- és bérletkínálat. A normál jegytípusok 2023. június 8. éjfélig még „Lazy Bird” bevezető árakon érhetőek el!
12 éves kor alatt és 65 év felett vagy nyugdíjas igazolvánnyal ingyenesen látogatható a 7. Debrecziner Gourmet Fesztivál. A jegyárak és feltételek kedvező kialakításának célja, hogy minél elérhetőbbé váljon a kultúra ezen műfaja is az emberek számára.
Az elővételben vásárolt jegyek és bérletek mellé Debrecziner Gourmet kristálypohár társul, míg a helyszínen már csak vásárolni vagy bérelni tudnak a látogatók 1.500 forintos áron. A fesztiválon a borokat kizárólag ezekben a poharakban szervírozzák.
Idén „Ínyencék” családi jegyet és „UniGourmet” debreceni egyetemistáknak szóló kedvezményt kínál a fesztivál azért, hogy a család és a barátok minden tagja része lehessen egy falatnyi gurmankodásnak.
Nagyon fontos változás, hogy idén teljesen készpénzmentessé válik a fesztivál, így a standoknál elhelyezett, érintésmentes kártyás fizetésre alkalmas terminálokon keresztül lehet majd vásárolni. Ha pedig valaki fesztiválkártyát vált, feltöltőpontok állnak majd rendelkezésére. A rendszer bevezetésének legnagyobb előnye, hogy felgyorsítja majd a kiszolgálást, így ezáltal is gondtalanabb és szabadabb hangulatban telhetnek ezek a napok a közönség számára.
A Debrecziner Gourmet Fesztivál idén merchandise termékekkel készül: len vászonból készült kötény – melynek zsebébe tökéletesen illeszkedik a fesztivál boros pohara-, válltáska és kenyeres zsák vásárolható az Info Pontban, természetesen a nyári emlékeket idéző színekkel és mintákkal. A fesztivál idén új életet adott a korábbi évekből felhalmozott molinóknak, a MORTON márka fiatal tervezője újrahasznosított designer kiegészítőkkel rukkol elő a Debrecziner Gourmet kínálatában.
Azok számára, akik kisebbekkel érkeznek, pénteken 15:00-20:00, szombaton és vasárnap 11:30 és 20:00 óra között a nyári, vurstli hangulatú Galiba Gyereksarokban biztosítunk lehetőséget a közös kikapcsolódásra szórakoztató játékokkal, VR „konyhatündér” játékkal, könyvekkel, de a mini gourmet-k kedvüket lelhetik a Természettár tengerparti foglalkozásain is. A gazdikat és jólnevelt négylábú barátaikat eb- és emberszemek számára is gyönyörködhető kutyus-frissítő pont várja jutalomfalatokkal a Nagyerdő egy árnyas területén.
Az Apolló mozi által válogatott nyári mementók kerülnek vetítésre a fesztivál szabadtéri kertmozijában mindennap 21 órától. A kertmozi már eleve a nyarak kuriózumát, a könnyed, nyáresti filmezéseket idézik. Ezt a hangulatot fűszerezi, hogy a Debrecziner Gourmet Fesztivál alatt az erdő ölelésében, babzsákokból nézhetik a vendégek többek között a Mamma Mia!, A Séf vagy a kultikus Üvegtigris és Hyppolit, a lakáj című filmeket.
Az esti kóstolók és borozások zenei aláfestését, a kulináris fogásokhoz felépített zenei repertoárral hazai lemezlovasok - DJ. Németi, DJ. Tokai, Anthon és Jay Kid - biztosítják. Az esti szabadtéri hangulatot az ezernyi apró fény és lámpák teszik varázslatossá az erdőben.
Az ország minden tájáról érkeznek éttermek és bisztrók Debrecenbe, akik mellett fenséges cukrászdák, izgalmas kisüzemi sörfőzdék, speciality kávépörkölők is megmutatják, mit tudnak a legjobbak. Idén a gasztronómiai kínált mellett a zenei felhozatal is erős, hiszen a könnyed nyári hangulathoz passzoló Orpheum Madams: Swing & Love, majd szombaton a Konyha zenekar, míg vasárnap a Blahalouisiana koncertje kínál fesztiválélményt.
Június 16. (péntek)
15:00 KAPUNYITÁS
15:00-19:00 Látványgrillezés és ízemlékekre hangolódás, nyáridéző Gyereksarok és nyárindító gasztro-DJ set
19:00-20:00 Gasztro Stand up: Főszerepben az ételek és a humor
20:00-21:00 Orpheum Madams: Love & Swing
21:00-23:00 Üvegtigris - avagy a leghíresebb magyar food truck I Gourmet kertmozi by Apolló mozi
23:00-00:30 Hyppolit, a lakáj - egy régi klasszikus I Gourmet kertmozi by Apolló mozi
21:30-1:00 Emlékeink dallamai retro buli DJ. Németi és DJ. Tokai zenéivel
1:00 KAPUZÁRÁS
Június 17. (szombat)
11:30 KAPUNYITÁS
13:00-14:00 A speciality coffee-k és a jegeskávék titkai: mesél Molnár Attila, a soproni One Eleven kávéguruja
14:00-15:00 Közel-keleti ízek Nemesvölgyi Attila, a budapesti Babka Étterem séfjének konyhájából
15:00-16:00 Nitrogén és nyár: IKONikus hűsítő meglepetés Thür Ádámtól
16:00-17:00 Pataky Péter a fedélzeten: különleges fogások a Horgonyzó Kisvendéglő kreatív séfjétől
17:00-17:45 Grillmesterek praktikái kerekasztalbeszélgetés
18:00-19:00 Kapjuk szét a marhát! Az NPK Beef marhajó bontása
20:00-21:00 A Koktél Színház bemutatja: Alkohol tilalom
21:00-22:30 Mamma mia! - avagy a legemlékezetesebb görög nyár I Gourmet kertmozi by Apolló mozi
21:00-22:15 Konyha zenekar
22:00-1:00 A séf - nyári, családi food truck turné I Gourmet kertmozi by Apolló mozi
22:00-1:00 DJ. Németi, Anthon
1:00 KAPUZÁRÁS - Afterparty: Egoistban Bar Club
Június 18. (vasárnap)
11:30 KAPUNYITÁS
12:00-13:00 Olasz pékáruk a Panificio Il basilico jóvoltából
13:00-14:00 Miniséfek akadémiája
14:00-15:00 A nagy konyhateszt: Kis Sándor séf és a Miele okoskonyha
15:00-16:00 Mautner Zsófi és az Erdélyi lakoma
16:00-16:45 Legenda a színpadon: Bíró Lajos főzőshow
17:00-18:00 Debrecziner Vándordíj és nyereményjátéksorsolás
18:00-19:00 Blahalouisiana
19:00-21:00 DJ. Németi, Jay Kid
21:00 KAPUZÁRÁS
A napijegyek már most elérhetőek, de a későbbiekben több újítás megmutatkozik majd a jegyárakban, hiszen az
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro hírek
Visszatér a Bedeco kakaó
2024.08.07.
Rendhagyó jógaóra a Kopaszi-öböl partján
2024.06.25.
Év Strandétele 2024
2024.06.13.
8. Debrecziner Gourmet fesztivál (2024)
2024.05.03.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.