Koffein

A koffein a világ egyik leggyakrabban fogyasztott anyaga, és számos előnyös hatással rendelkezik.

A koffein az agyban és a testben hat, elősegítve az éberséget és a koncentrációt. Ezért gyakran fogyasztják reggelente a kávé, tea vagy energiaitalok formájában. A koffein hatására a test emelkedett állapotba kerül, melynek következtében a test fokozottabb energiával rendelkezik.

A koffein azonban nem csak élénkítő hatású, hanem számos előnyös hatással rendelkezik az egészségre is. Kutatások kimutatták, hogy a koffein fogyasztása csökkentheti a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kockázatát. Emellett segíthet a depresszió és a hangulati zavarok enyhítésében is.

Azonban nem mindenki számára ajánlott, és bizonyos emberek számára negatív hatással lehet. Például, a koffein fogyasztása ellenjavallt a terhesség alatt, és bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő embereknek is kerülniük kell a koffeintartalmú italok fogyasztását.

Emellett a fogyasztása okozhat álmatlanságot, szorongást, ingerlékenységet, gyomorpanaszokat és más mellékhatásokat is. Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk a koffein tartalmú italokat, és figyeljünk a testünk reakcióira.

A koffein tartalmú italokkal kapcsolatos ajánlások változóak lehetnek az egyes országok és szervezetek között, azonban általánosságban elmondható, hogy a napi 400 milligramm koffein általában biztonságos felnőttek számára. Ez a mennyiség átlagosan 4 csészével egyenlő, de a koffein mennyisége italanként eltérő lehet, ezért fontos, hogy olvassuk el a címkéket, és figyeljünk a fogyasztásunkra.

Szóval a koffein egy nagyon elterjedt és hatékony stimuláns, amely előnyös hatásokkal rendelkezik az egészségre. Azonban fontos, hogy figyeljük a testünk reakcióit, és mértékkel fogyasszuk a koffein tartalmú italokat. 

A koffein a kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja, fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza.

Élettani- és mellékhatását számos kutatás taglalja, a legismertebb hatása, amiért ősidők óta használják élvezeti szerként azon növények kivonatát, amelyekben a természetben előfordul (kávé, tea):  élénkítő hatású, fokozza a munkaképességet és a szellemi tevékenységet, javítja a szellemi funkciókat, gyorsítja a szellemi gondolattársítást, ítéletalkotást és a megfigyelőképességet, csökkenti a fáradtság és az álmosság tüneteit.

A koffein egyszeri normál "dózisa" 50-150 mg között van (kb. egy átlagos kávé).

Gastro magazin

406 Gastro magazin cikk

Nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

A Zazie Bistro & Bar belsőépítészeti megoldásai immár nem csak a hazai közönséget varázsolják el, hanem a nemzetközi építészeti szakmának is felkeltették a figyelmét. A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj nyerteseként lehetősége nyílik a legjobb közép-európai építészeti és belsőépítészeti megoldások között megmérettetni magát.

Kopaszi gát, 2024.05.15.

Bemutatjuk a Zazie Bisztró & Bar új, fúziós nyári étlapját

Egészséges, friss és laza. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani által vezetett Kopaszi-öböl partján megnyitó Zazie-ra, mely úttörő ízeivel a megújult, nyári étlap hangsúlyait - a magyar gasztronómiai értékek ápolása mellett - a fúziós elemekkel tarkított nemzetközi konyha irányába tolta el.

Kopaszi gát, 2024.05.14.

AI alapú okos megoldás az éttermek számára

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja. A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

gastro technológia, 2024.04.30.

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés...

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Gear.svg