A fahéj jótékony hatásai

-
alapanyag, 2021.08.05.

A fahéj jótékony hatásai

A sütemények gyakori alkotóeleme, jellegzetes íze és illata összetéveszthetetlen. A fahéjat nemcsak a különleges aromája, hanem jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztani.


A fahéj története

A fűszer eredetileg Sri Lankáról származik, amely még napjainkban is az egyik legnagyobb fahéjfa lelőhely. A kereskedelemben már az ókorban is igen közkedvelt volt, az ételeken kívül különböző rituális szertartások során is gyakran alkalmazták. Középkori hadjáratok során terjed el a világban, Magyarországra a 15. században érkezett. Népszerűsége miatt gyakori volt a termőterületekért való háborúzás, melynek célja a fűszer monopólium megszerzése volt. A 18. században már olyan nagy mennyiségű fahéj került Európába, hogy az ára is lecsökkent, így gyakorlatilag bárki hozzájuthatott.

A fahéjról, amit csak tudni érdemes

A fahéj, ahogy a nevében is szerepel, gyakorlatilag a „fa héja”, a fa ágainak lehántott kérgéből készült fűszer. A növény a Cinnamomum nemzettségbe tartozik, mely közül leggyakoribb a ceyloni vagy kínai típusú fahéjfa. A boltok polcain megtalálható termékek általában erről a négy helyről érkeznek: Sri Lankáról, Indonéziából, Vietnámból, illetve Kínából. Ezek közül azonban csakis a legelső az, ahol a valódi fahéjfa növekszik, a másik három helyen úgynevezett kasszia fák vannak. A kasszia fák is fahéjfák, ám a növények kinézetben, és a belőlük készült fűszerek ízben és karakterben jócskán különböznek egymástól.

A fahéjat mire használhatjuk?

Általában darabokra vágva vagy őrölve kapható, de készül belőle illóolaj is. Édeskés, markáns íze miatt gyakori eleme különböző süteményeknek, kompótoknak, leveseknek, müzliknek. Használhatjuk folyadékok ízesítésére is, teához, kávéhoz is remekül illik. Téli időszakban forraltbor vagy puncs ízesítésére is alkalmas. Jól illik különböző főtételekhez is, például sült húsokhoz, a török konyha egyik alapvető sós ételekhez használt fűszere. A fahéj aromája jól kiegészül szegfűszeggel, citrommal, levendulával és curryvel is.
A gasztronómián kívül a fahéjból készült olajat használják az illatszeriparban és a gyógyászatban is. Illóolaja gyakori eleme szappanok és parfümök összetevőlistájának, valamint a rovarok ellen is kifejezetten hatásos.

A fahéj egészségre gyakorolt hatása

Kifejezetten jótékony hatású fűszer, ugyanis többek között:

  • szabályozza a vércukorszintet
  • segíti az emésztést
  • jót tesz az agyműködésnek, stimulálja a gondolkodást
  • jó antioxidáns forrás
  • tonizáló hatása miatt ápolja, szépíti a bőrt
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • gyorsítja az anyagcserét
  • enyhe zsírégető hatással bír, elősegíti a fogyást
  • baktérium -és gombaölő hatású
  • ízületi gyulladások kezelésére is alkalmas
  • fájdalomcsökkentő hatással is bír
  • hangulatjavító hatású

Fontos azonban mértékkel fogyasztani, ugyanis magas kumarin tartalma miatt nagy mennyiségben többet árt, mint használ.

Guba Márti

Tetszett a(z) A fahéj jótékony hatásai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A fahéj jótékony hatásai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg