A fahéj jótékony hatásai

-
alapanyag, 2021.08.05.

A fahéj jótékony hatásai

A sütemények gyakori alkotóeleme, jellegzetes íze és illata összetéveszthetetlen. A fahéjat nemcsak a különleges aromája, hanem jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztani.


A fahéj története

A fűszer eredetileg Sri Lankáról származik, amely még napjainkban is az egyik legnagyobb fahéjfa lelőhely. A kereskedelemben már az ókorban is igen közkedvelt volt, az ételeken kívül különböző rituális szertartások során is gyakran alkalmazták. Középkori hadjáratok során terjed el a világban, Magyarországra a 15. században érkezett. Népszerűsége miatt gyakori volt a termőterületekért való háborúzás, melynek célja a fűszer monopólium megszerzése volt. A 18. században már olyan nagy mennyiségű fahéj került Európába, hogy az ára is lecsökkent, így gyakorlatilag bárki hozzájuthatott.

A fahéjról, amit csak tudni érdemes

A fahéj, ahogy a nevében is szerepel, gyakorlatilag a „fa héja”, a fa ágainak lehántott kérgéből készült fűszer. A növény a Cinnamomum nemzettségbe tartozik, mely közül leggyakoribb a ceyloni vagy kínai típusú fahéjfa. A boltok polcain megtalálható termékek általában erről a négy helyről érkeznek: Sri Lankáról, Indonéziából, Vietnámból, illetve Kínából. Ezek közül azonban csakis a legelső az, ahol a valódi fahéjfa növekszik, a másik három helyen úgynevezett kasszia fák vannak. A kasszia fák is fahéjfák, ám a növények kinézetben, és a belőlük készült fűszerek ízben és karakterben jócskán különböznek egymástól.

A fahéjat mire használhatjuk?

Általában darabokra vágva vagy őrölve kapható, de készül belőle illóolaj is. Édeskés, markáns íze miatt gyakori eleme különböző süteményeknek, kompótoknak, leveseknek, müzliknek. Használhatjuk folyadékok ízesítésére is, teához, kávéhoz is remekül illik. Téli időszakban forraltbor vagy puncs ízesítésére is alkalmas. Jól illik különböző főtételekhez is, például sült húsokhoz, a török konyha egyik alapvető sós ételekhez használt fűszere. A fahéj aromája jól kiegészül szegfűszeggel, citrommal, levendulával és curryvel is.
A gasztronómián kívül a fahéjból készült olajat használják az illatszeriparban és a gyógyászatban is. Illóolaja gyakori eleme szappanok és parfümök összetevőlistájának, valamint a rovarok ellen is kifejezetten hatásos.

A fahéj egészségre gyakorolt hatása

Kifejezetten jótékony hatású fűszer, ugyanis többek között:

  • szabályozza a vércukorszintet
  • segíti az emésztést
  • jót tesz az agyműködésnek, stimulálja a gondolkodást
  • jó antioxidáns forrás
  • tonizáló hatása miatt ápolja, szépíti a bőrt
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • gyorsítja az anyagcserét
  • enyhe zsírégető hatással bír, elősegíti a fogyást
  • baktérium -és gombaölő hatású
  • ízületi gyulladások kezelésére is alkalmas
  • fájdalomcsökkentő hatással is bír
  • hangulatjavító hatású

Fontos azonban mértékkel fogyasztani, ugyanis magas kumarin tartalma miatt nagy mennyiségben többet árt, mint használ.

Guba Márti

Tetszett a(z) A fahéj jótékony hatásai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A fahéj jótékony hatásai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg