Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A sütemények gyakori alkotóeleme, jellegzetes íze és illata összetéveszthetetlen. A fahéjat nemcsak a különleges aromája, hanem jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztani.
A fűszer eredetileg Sri Lankáról származik, amely még napjainkban is az egyik legnagyobb fahéjfa lelőhely. A kereskedelemben már az ókorban is igen közkedvelt volt, az ételeken kívül különböző rituális szertartások során is gyakran alkalmazták. Középkori hadjáratok során terjed el a világban, Magyarországra a 15. században érkezett. Népszerűsége miatt gyakori volt a termőterületekért való háborúzás, melynek célja a fűszer monopólium megszerzése volt. A 18. században már olyan nagy mennyiségű fahéj került Európába, hogy az ára is lecsökkent, így gyakorlatilag bárki hozzájuthatott.
A fahéj, ahogy a nevében is szerepel, gyakorlatilag a „fa héja”, a fa ágainak lehántott kérgéből készült fűszer. A növény a Cinnamomum nemzettségbe tartozik, mely közül leggyakoribb a ceyloni vagy kínai típusú fahéjfa. A boltok polcain megtalálható termékek általában erről a négy helyről érkeznek: Sri Lankáról, Indonéziából, Vietnámból, illetve Kínából. Ezek közül azonban csakis a legelső az, ahol a valódi fahéjfa növekszik, a másik három helyen úgynevezett kasszia fák vannak. A kasszia fák is fahéjfák, ám a növények kinézetben, és a belőlük készült fűszerek ízben és karakterben jócskán különböznek egymástól.
Általában darabokra vágva vagy őrölve kapható, de készül belőle illóolaj is. Édeskés, markáns íze miatt gyakori eleme különböző süteményeknek, kompótoknak, leveseknek, müzliknek. Használhatjuk folyadékok ízesítésére is, teához, kávéhoz is remekül illik. Téli időszakban forraltbor vagy puncs ízesítésére is alkalmas. Jól illik különböző főtételekhez is, például sült húsokhoz, a török konyha egyik alapvető sós ételekhez használt fűszere. A fahéj aromája jól kiegészül szegfűszeggel, citrommal, levendulával és curryvel is.
A gasztronómián kívül a fahéjból készült olajat használják az illatszeriparban és a gyógyászatban is. Illóolaja gyakori eleme szappanok és parfümök összetevőlistájának, valamint a rovarok ellen is kifejezetten hatásos.
Kifejezetten jótékony hatású fűszer, ugyanis többek között:
Fontos azonban mértékkel fogyasztani, ugyanis magas kumarin tartalma miatt nagy mennyiségben többet árt, mint használ.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Az első csillag örökké ragyog
éttermek, 2025.03.18.
10 kulcsszó a japán konyhaművészetből
gastro érdekesség, 2025.03.11.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Ízek Jókai Mór asztaláról – Gasztroirodalmi időutazás
2025.03.20.