A hagyma eredete és gyógyhatása

-
alapanyag, 2021.08.07.

A hagyma eredete és gyógyhatása

A hagyma mindenki számára hírhedt arról, hogy könnyeket csal az ember szemébe, ám emellett még számos jótékony hatással is bír.


A hagymát a világ összes kultúrájában elismerés övezi, éppen ezért nem véletlenül szokták azt mondani, hogy a hagyma és az egészség csaknem együtt jár. A hagyma termesztése folyamatosan növekvő tendenciát mutat a világ megannyi pontján, így ez számít a paradicsom után a második legfontosabb termésnek az ültetvényeken. A hagyma számos gyógyhatása klinikailag is bizonyított. Az amerikai telepesek többek között megfázás, köhögés és az asztma leghatékonyabb csodaszereként tekintettek rá. A kínai orvoslásban is fontos szerepet játszik a különböző szív-és érrendszeri panaszok enyhítésére és megelőzésére, és a bakteriális fertőzések és a hörghurut ellen is alkalmas ellenszernek bizonyult.

A hagyma története

A hagyma a hagymaformák alcsaládjába tartozik, és egyben a legnagyobb fajszámú nemzetiség védjegye is ráhúzható. A hagyma fűszerként és növényként is kimagaslóan megállja a helyét. A kutatások alapján már több, mint 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották az emberek, az egyiptomiak konyhájában pedig már időszámításunk előtt 3200 körül is fellelhető volt, sőt már jóval korábban a vadon élő fajtákat háziasították is. Elég hamar felismerték a gyógyhatását, ezért a piramisokat építő munkások előszeretettel fogyasztották a hagymát és a fokhagymát is egyaránt. A középkorban már Európában is honos volt a hagyma, Kolumbusz Kristóf hozta magával Amerikából, mint számos más felfedezését. Már akkor is ismert volt a gyógyító hatása, leginkább az álmatlanságot űzték el vele úgy, hogy az emberek elalvás előtt szeletelt hagymát helyeztek a párnájuk alá, hogy az erőteljes illat elbódítsa őket. A második világháborúban a szláv katonák sebfertőtlenítőként hasznosították a hagymát.

Miért könnyezünk a hagymától?

Mindenki tapasztalta már hagymaszeletelés vagy reszelés során, hogy a szeme elkezdett szúrni vagy könnyezni. Ilyenkor a hagyma sejtjei összehúzódnak, amelyek az allinases nevezetű enzimeket és szulfidokat tartalmazzák. Az enzimek hatására a szulfidok kénsavvá alakulnak át, ami bomlékony és gáz formájában a szembe kerül, ahol az ott lévő nedvekkel reakcióba lépve, kénsavas vizes oldatként irritálja az ember könnymirigyeit. Ennek hatására a szem bepirosodik, könnyezni kezd és olykor még szúr is. A kénsav mennyiségétől függően egyes hagymafajták jobban, míg mások kevésbé bántják a szemünket, de alapvetően csak igen kevés ember bírja ki könnyek nélkül a hagymával való találkozást.

Hagymafajták és gyógyhatásuk

Rengetegféle hagymafajta létezik a világok, ám azt mondják, hogy mind közül a vöröshagyma messzemenően a legegészségesebb és a legjobb gyógyhatással bíró. A vöröshagyma Közép-Ázsiából származik, és mivel annyira karakteres ízvilággal bír, sok étel főzésekor használatos, főként a magyar konyhában, ahol szinte alap hozzávalóként szerepel. Sok vitamint, valamint kalciumot és vasat tartalmaz, emellett erős antioxidáns is. Mivel magas kéntartalommal bír, kiválóan optimalizálja a koleszterinszintet, sőt még bőrbetegségek ellen is alkalmas megoldást nyújt. A vöröshagymából készült teát már évszázadok óta használják a köhögés csillapítására és gyulladáscsökkentésre. És ha esetleg a kertben vagy kirándulás közben megcsíp bennünket egy rovar, a vöröshagyma ezesetben is jó alternatíva, hisz a benne található enzimek képesek lebontani a gyulladásos tüneteket produkáló vegyületeket. A lila hagyma a vöröshagymához hasonlóan C-vitaminban gazdag, illetve a benne lévő antioxidánsoknak hála, képes semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek különböző kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetünkben. Igen magas krómtartalma van, ezért képes csökkenteni a vércukorszintünket, és ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor a benne lévő allicin segít megelőzni a különböző szív-és érrendszeri megbetegedéseket. Az újhagymáról köztudott tény, hogy illóolajokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csemege. Ha rendszeresen fogyasztjuk, hozzájárul a bőrünk egészségéhez, segíti az emésztést, serkenti az étvágyat és fantasztikus gyulladáscsökkentő. A zöld része pedig fejfájáscsillapítóként és vérnyomáscsökkentőként és jól funkcionál. A fehérhagyma ízvilága egy kicsivel mérsékeltebb és édesebb is a társainál. Annak, aki nem szívesen fogyaszt erős hagymát, mert érzékeny a gyomra, vagy csak szimplán nem rajong a csípősebb ízekért, annak a fehérhagyma tökéletes választás. A rosttartalma megegyezik a többi hagymáéval, és szintúgy gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a társai. A póréhagyma egyik legfontosabb összetevője az úgynevezett kaempferol, ami bizonyítottan fontos szerepet tölt be a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz allicint, mint az összes hagymaféle, ami antibakteriális és vírusölő képességekkel bír. A hagyma tehát amellett, hogy a konyhánk egy alapvető kelléke és a legtöbb ételünk alapjául is szolgál, rendkívül egészséges, és képes hozzájárulni ahhoz, hogy egy jobb, gazdagabb életet élhessünk általa.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) A hagyma eredete és gyógyhatása magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A hagyma eredete és gyógyhatása magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg