A hagyma eredete és gyógyhatása

-
alapanyag, 2021.08.07.

A hagyma eredete és gyógyhatása

A hagyma mindenki számára hírhedt arról, hogy könnyeket csal az ember szemébe, ám emellett még számos jótékony hatással is bír.


A hagymát a világ összes kultúrájában elismerés övezi, éppen ezért nem véletlenül szokták azt mondani, hogy a hagyma és az egészség csaknem együtt jár. A hagyma termesztése folyamatosan növekvő tendenciát mutat a világ megannyi pontján, így ez számít a paradicsom után a második legfontosabb termésnek az ültetvényeken. A hagyma számos gyógyhatása klinikailag is bizonyított. Az amerikai telepesek többek között megfázás, köhögés és az asztma leghatékonyabb csodaszereként tekintettek rá. A kínai orvoslásban is fontos szerepet játszik a különböző szív-és érrendszeri panaszok enyhítésére és megelőzésére, és a bakteriális fertőzések és a hörghurut ellen is alkalmas ellenszernek bizonyult.

A hagyma története

A hagyma a hagymaformák alcsaládjába tartozik, és egyben a legnagyobb fajszámú nemzetiség védjegye is ráhúzható. A hagyma fűszerként és növényként is kimagaslóan megállja a helyét. A kutatások alapján már több, mint 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották az emberek, az egyiptomiak konyhájában pedig már időszámításunk előtt 3200 körül is fellelhető volt, sőt már jóval korábban a vadon élő fajtákat háziasították is. Elég hamar felismerték a gyógyhatását, ezért a piramisokat építő munkások előszeretettel fogyasztották a hagymát és a fokhagymát is egyaránt. A középkorban már Európában is honos volt a hagyma, Kolumbusz Kristóf hozta magával Amerikából, mint számos más felfedezését. Már akkor is ismert volt a gyógyító hatása, leginkább az álmatlanságot űzték el vele úgy, hogy az emberek elalvás előtt szeletelt hagymát helyeztek a párnájuk alá, hogy az erőteljes illat elbódítsa őket. A második világháborúban a szláv katonák sebfertőtlenítőként hasznosították a hagymát.

Miért könnyezünk a hagymától?

Mindenki tapasztalta már hagymaszeletelés vagy reszelés során, hogy a szeme elkezdett szúrni vagy könnyezni. Ilyenkor a hagyma sejtjei összehúzódnak, amelyek az allinases nevezetű enzimeket és szulfidokat tartalmazzák. Az enzimek hatására a szulfidok kénsavvá alakulnak át, ami bomlékony és gáz formájában a szembe kerül, ahol az ott lévő nedvekkel reakcióba lépve, kénsavas vizes oldatként irritálja az ember könnymirigyeit. Ennek hatására a szem bepirosodik, könnyezni kezd és olykor még szúr is. A kénsav mennyiségétől függően egyes hagymafajták jobban, míg mások kevésbé bántják a szemünket, de alapvetően csak igen kevés ember bírja ki könnyek nélkül a hagymával való találkozást.

Hagymafajták és gyógyhatásuk

Rengetegféle hagymafajta létezik a világok, ám azt mondják, hogy mind közül a vöröshagyma messzemenően a legegészségesebb és a legjobb gyógyhatással bíró. A vöröshagyma Közép-Ázsiából származik, és mivel annyira karakteres ízvilággal bír, sok étel főzésekor használatos, főként a magyar konyhában, ahol szinte alap hozzávalóként szerepel. Sok vitamint, valamint kalciumot és vasat tartalmaz, emellett erős antioxidáns is. Mivel magas kéntartalommal bír, kiválóan optimalizálja a koleszterinszintet, sőt még bőrbetegségek ellen is alkalmas megoldást nyújt. A vöröshagymából készült teát már évszázadok óta használják a köhögés csillapítására és gyulladáscsökkentésre. És ha esetleg a kertben vagy kirándulás közben megcsíp bennünket egy rovar, a vöröshagyma ezesetben is jó alternatíva, hisz a benne található enzimek képesek lebontani a gyulladásos tüneteket produkáló vegyületeket. A lila hagyma a vöröshagymához hasonlóan C-vitaminban gazdag, illetve a benne lévő antioxidánsoknak hála, képes semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek különböző kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetünkben. Igen magas krómtartalma van, ezért képes csökkenteni a vércukorszintünket, és ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor a benne lévő allicin segít megelőzni a különböző szív-és érrendszeri megbetegedéseket. Az újhagymáról köztudott tény, hogy illóolajokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csemege. Ha rendszeresen fogyasztjuk, hozzájárul a bőrünk egészségéhez, segíti az emésztést, serkenti az étvágyat és fantasztikus gyulladáscsökkentő. A zöld része pedig fejfájáscsillapítóként és vérnyomáscsökkentőként és jól funkcionál. A fehérhagyma ízvilága egy kicsivel mérsékeltebb és édesebb is a társainál. Annak, aki nem szívesen fogyaszt erős hagymát, mert érzékeny a gyomra, vagy csak szimplán nem rajong a csípősebb ízekért, annak a fehérhagyma tökéletes választás. A rosttartalma megegyezik a többi hagymáéval, és szintúgy gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a társai. A póréhagyma egyik legfontosabb összetevője az úgynevezett kaempferol, ami bizonyítottan fontos szerepet tölt be a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz allicint, mint az összes hagymaféle, ami antibakteriális és vírusölő képességekkel bír. A hagyma tehát amellett, hogy a konyhánk egy alapvető kelléke és a legtöbb ételünk alapjául is szolgál, rendkívül egészséges, és képes hozzájárulni ahhoz, hogy egy jobb, gazdagabb életet élhessünk általa.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) A hagyma eredete és gyógyhatása magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A hagyma eredete és gyógyhatása magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg