Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A hagyma mindenki számára hírhedt arról, hogy könnyeket csal az ember szemébe, ám emellett még számos jótékony hatással is bír.
A hagymát a világ összes kultúrájában elismerés övezi, éppen ezért nem véletlenül szokták azt mondani, hogy a hagyma és az egészség csaknem együtt jár. A hagyma termesztése folyamatosan növekvő tendenciát mutat a világ megannyi pontján, így ez számít a paradicsom után a második legfontosabb termésnek az ültetvényeken. A hagyma számos gyógyhatása klinikailag is bizonyított. Az amerikai telepesek többek között megfázás, köhögés és az asztma leghatékonyabb csodaszereként tekintettek rá. A kínai orvoslásban is fontos szerepet játszik a különböző szív-és érrendszeri panaszok enyhítésére és megelőzésére, és a bakteriális fertőzések és a hörghurut ellen is alkalmas ellenszernek bizonyult.
A hagyma a hagymaformák alcsaládjába tartozik, és egyben a legnagyobb fajszámú nemzetiség védjegye is ráhúzható. A hagyma fűszerként és növényként is kimagaslóan megállja a helyét. A kutatások alapján már több, mint 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották az emberek, az egyiptomiak konyhájában pedig már időszámításunk előtt 3200 körül is fellelhető volt, sőt már jóval korábban a vadon élő fajtákat háziasították is. Elég hamar felismerték a gyógyhatását, ezért a piramisokat építő munkások előszeretettel fogyasztották a hagymát és a fokhagymát is egyaránt. A középkorban már Európában is honos volt a hagyma, Kolumbusz Kristóf hozta magával Amerikából, mint számos más felfedezését. Már akkor is ismert volt a gyógyító hatása, leginkább az álmatlanságot űzték el vele úgy, hogy az emberek elalvás előtt szeletelt hagymát helyeztek a párnájuk alá, hogy az erőteljes illat elbódítsa őket. A második világháborúban a szláv katonák sebfertőtlenítőként hasznosították a hagymát.
Mindenki tapasztalta már hagymaszeletelés vagy reszelés során, hogy a szeme elkezdett szúrni vagy könnyezni. Ilyenkor a hagyma sejtjei összehúzódnak, amelyek az allinases nevezetű enzimeket és szulfidokat tartalmazzák. Az enzimek hatására a szulfidok kénsavvá alakulnak át, ami bomlékony és gáz formájában a szembe kerül, ahol az ott lévő nedvekkel reakcióba lépve, kénsavas vizes oldatként irritálja az ember könnymirigyeit. Ennek hatására a szem bepirosodik, könnyezni kezd és olykor még szúr is. A kénsav mennyiségétől függően egyes hagymafajták jobban, míg mások kevésbé bántják a szemünket, de alapvetően csak igen kevés ember bírja ki könnyek nélkül a hagymával való találkozást.
Rengetegféle hagymafajta létezik a világok, ám azt mondják, hogy mind közül a vöröshagyma messzemenően a legegészségesebb és a legjobb gyógyhatással bíró. A vöröshagyma Közép-Ázsiából származik, és mivel annyira karakteres ízvilággal bír, sok étel főzésekor használatos, főként a magyar konyhában, ahol szinte alap hozzávalóként szerepel. Sok vitamint, valamint kalciumot és vasat tartalmaz, emellett erős antioxidáns is. Mivel magas kéntartalommal bír, kiválóan optimalizálja a koleszterinszintet, sőt még bőrbetegségek ellen is alkalmas megoldást nyújt. A vöröshagymából készült teát már évszázadok óta használják a köhögés csillapítására és gyulladáscsökkentésre. És ha esetleg a kertben vagy kirándulás közben megcsíp bennünket egy rovar, a vöröshagyma ezesetben is jó alternatíva, hisz a benne található enzimek képesek lebontani a gyulladásos tüneteket produkáló vegyületeket. A lila hagyma a vöröshagymához hasonlóan C-vitaminban gazdag, illetve a benne lévő antioxidánsoknak hála, képes semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek különböző kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetünkben. Igen magas krómtartalma van, ezért képes csökkenteni a vércukorszintünket, és ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor a benne lévő allicin segít megelőzni a különböző szív-és érrendszeri megbetegedéseket. Az újhagymáról köztudott tény, hogy illóolajokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csemege. Ha rendszeresen fogyasztjuk, hozzájárul a bőrünk egészségéhez, segíti az emésztést, serkenti az étvágyat és fantasztikus gyulladáscsökkentő. A zöld része pedig fejfájáscsillapítóként és vérnyomáscsökkentőként és jól funkcionál. A fehérhagyma ízvilága egy kicsivel mérsékeltebb és édesebb is a társainál. Annak, aki nem szívesen fogyaszt erős hagymát, mert érzékeny a gyomra, vagy csak szimplán nem rajong a csípősebb ízekért, annak a fehérhagyma tökéletes választás. A rosttartalma megegyezik a többi hagymáéval, és szintúgy gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a társai. A póréhagyma egyik legfontosabb összetevője az úgynevezett kaempferol, ami bizonyítottan fontos szerepet tölt be a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz allicint, mint az összes hagymaféle, ami antibakteriális és vírusölő képességekkel bír. A hagyma tehát amellett, hogy a konyhánk egy alapvető kelléke és a legtöbb ételünk alapjául is szolgál, rendkívül egészséges, és képes hozzájárulni ahhoz, hogy egy jobb, gazdagabb életet élhessünk általa.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.