Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
A hagyma mindenki számára hírhedt arról, hogy könnyeket csal az ember szemébe, ám emellett még számos jótékony hatással is bír.
A hagymát a világ összes kultúrájában elismerés övezi, éppen ezért nem véletlenül szokták azt mondani, hogy a hagyma és az egészség csaknem együtt jár. A hagyma termesztése folyamatosan növekvő tendenciát mutat a világ megannyi pontján, így ez számít a paradicsom után a második legfontosabb termésnek az ültetvényeken. A hagyma számos gyógyhatása klinikailag is bizonyított. Az amerikai telepesek többek között megfázás, köhögés és az asztma leghatékonyabb csodaszereként tekintettek rá. A kínai orvoslásban is fontos szerepet játszik a különböző szív-és érrendszeri panaszok enyhítésére és megelőzésére, és a bakteriális fertőzések és a hörghurut ellen is alkalmas ellenszernek bizonyult.
A hagyma a hagymaformák alcsaládjába tartozik, és egyben a legnagyobb fajszámú nemzetiség védjegye is ráhúzható. A hagyma fűszerként és növényként is kimagaslóan megállja a helyét. A kutatások alapján már több, mint 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották az emberek, az egyiptomiak konyhájában pedig már időszámításunk előtt 3200 körül is fellelhető volt, sőt már jóval korábban a vadon élő fajtákat háziasították is. Elég hamar felismerték a gyógyhatását, ezért a piramisokat építő munkások előszeretettel fogyasztották a hagymát és a fokhagymát is egyaránt. A középkorban már Európában is honos volt a hagyma, Kolumbusz Kristóf hozta magával Amerikából, mint számos más felfedezését. Már akkor is ismert volt a gyógyító hatása, leginkább az álmatlanságot űzték el vele úgy, hogy az emberek elalvás előtt szeletelt hagymát helyeztek a párnájuk alá, hogy az erőteljes illat elbódítsa őket. A második világháborúban a szláv katonák sebfertőtlenítőként hasznosították a hagymát.
Mindenki tapasztalta már hagymaszeletelés vagy reszelés során, hogy a szeme elkezdett szúrni vagy könnyezni. Ilyenkor a hagyma sejtjei összehúzódnak, amelyek az allinases nevezetű enzimeket és szulfidokat tartalmazzák. Az enzimek hatására a szulfidok kénsavvá alakulnak át, ami bomlékony és gáz formájában a szembe kerül, ahol az ott lévő nedvekkel reakcióba lépve, kénsavas vizes oldatként irritálja az ember könnymirigyeit. Ennek hatására a szem bepirosodik, könnyezni kezd és olykor még szúr is. A kénsav mennyiségétől függően egyes hagymafajták jobban, míg mások kevésbé bántják a szemünket, de alapvetően csak igen kevés ember bírja ki könnyek nélkül a hagymával való találkozást.
Rengetegféle hagymafajta létezik a világok, ám azt mondják, hogy mind közül a vöröshagyma messzemenően a legegészségesebb és a legjobb gyógyhatással bíró. A vöröshagyma Közép-Ázsiából származik, és mivel annyira karakteres ízvilággal bír, sok étel főzésekor használatos, főként a magyar konyhában, ahol szinte alap hozzávalóként szerepel. Sok vitamint, valamint kalciumot és vasat tartalmaz, emellett erős antioxidáns is. Mivel magas kéntartalommal bír, kiválóan optimalizálja a koleszterinszintet, sőt még bőrbetegségek ellen is alkalmas megoldást nyújt. A vöröshagymából készült teát már évszázadok óta használják a köhögés csillapítására és gyulladáscsökkentésre. És ha esetleg a kertben vagy kirándulás közben megcsíp bennünket egy rovar, a vöröshagyma ezesetben is jó alternatíva, hisz a benne található enzimek képesek lebontani a gyulladásos tüneteket produkáló vegyületeket. A lila hagyma a vöröshagymához hasonlóan C-vitaminban gazdag, illetve a benne lévő antioxidánsoknak hála, képes semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek különböző kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetünkben. Igen magas krómtartalma van, ezért képes csökkenteni a vércukorszintünket, és ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor a benne lévő allicin segít megelőzni a különböző szív-és érrendszeri megbetegedéseket. Az újhagymáról köztudott tény, hogy illóolajokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csemege. Ha rendszeresen fogyasztjuk, hozzájárul a bőrünk egészségéhez, segíti az emésztést, serkenti az étvágyat és fantasztikus gyulladáscsökkentő. A zöld része pedig fejfájáscsillapítóként és vérnyomáscsökkentőként és jól funkcionál. A fehérhagyma ízvilága egy kicsivel mérsékeltebb és édesebb is a társainál. Annak, aki nem szívesen fogyaszt erős hagymát, mert érzékeny a gyomra, vagy csak szimplán nem rajong a csípősebb ízekért, annak a fehérhagyma tökéletes választás. A rosttartalma megegyezik a többi hagymáéval, és szintúgy gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a társai. A póréhagyma egyik legfontosabb összetevője az úgynevezett kaempferol, ami bizonyítottan fontos szerepet tölt be a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz allicint, mint az összes hagymaféle, ami antibakteriális és vírusölő képességekkel bír. A hagyma tehát amellett, hogy a konyhánk egy alapvető kelléke és a legtöbb ételünk alapjául is szolgál, rendkívül egészséges, és képes hozzájárulni ahhoz, hogy egy jobb, gazdagabb életet élhessünk általa.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.