Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A hummusz napjaink egyik legnépszerűbb krémállagú étele, amely nem csak önmagában ehető, de rengeteg féle módja van fogyasztásának. De honnan származik? Hogy készül? És mivel a legjobb fogyasztani?
A Humusz Közel-Keletről származik az egyik legelterjedtebb, egészséges krém állagú étel, amely rengeteg formában fogyasztható, és ráadásul ezerféle ételt kísérhet.
A hummusz napjaink egyik legnépszerűbb krémállagú étele, amely nem csak önmagában ehető, de rengeteg féle módja van fogyasztásának. Talán nincs ember, aki ne hallott volna róla egy ismerőstől, aki szintén hallott róla valakitől. Olyannyira elhíresült a csicseriborsó alapú krém világszerte, hogy világnapot is tartanak 2012 óta a humusznak május 13-án. Neve arab eredetű, és hazánkban is ismert csicseriborsót jelent, amely az alapja is az ételnek. Habár sok Földközi-tenger körüli arab régió állítja, hogy a humusz tőlük származik, Kairónak van meg az előnye, hogy írásos említést tesznek rá egy szakácskönyvben a XIII. században, ám akkor még volt néhány eltérés a fűszerezésében. Például hiányzott belőle a fokhagyma és a citromlé. Vitatkoznak néhányan arról is, hogy Görögországnak köszönhetjük a humusz felfedezését, de miután a „humusz” szó már maga arab eredetű, ezt gyorsan elveti a többség.
Hozzávalók szempontjából a humusz krémes állagát az 50 dkg csicseriborsó, két gerezd fokhagyma, két darab citrom, két evőkanál olívaolaj, három evőkanál tahini és egy-két csipet só adja meg. Először felforraljuk a csicseriborsót levével együtt, majd miután felforrt szétválasztjuk a csicseriborsót a levétől. A krém elkészítésének első lépéseiként a csicseriborsót a felaprított fokhagymával krémesre turmixoljuk, ez adja meg a tökéletes alapot. Ezután adjuk hozzá a kifacsart citrom levét, az olívaolajat, a sót és a tahinit. Ahhoz, hogy kicsit hígabb állagot kapjunk, öntsük hozzá a megmaradt csicseriborsó levet, hiszen a hűtőben kell pihentetni ezután pár óráig, mialatt még jobban összeállna.
A humusz összetevői miatt remek rost és zsiradék forrás, ezért a szervezetünk számára rendkívül hasznos, főleg a tahini és a csicseriborsó alapjának köszönhetően. Ezenkívül segítenek stabilizálni a vércukorszintet és csökkenteni a szívbetegség kialakulásának esélyét. Rost tartalma segít még az éhségérzet gyors kialakulásában is, így a különböző diéták tökéletes része lehet. Azért, hogy viszont teljesértékű fehérje forrásnak tekinthessük, érdemes hús vagy hal termék mellé készíteni.
A humusznak megvan az a tulajdonsága, hogy nem csak önmagában fogyasztható, de kifejezetten ajánlott párosítani egyéb ételekkel. Ilyen például:
A reggeli a főétkezése a napnak, érdemes tehát olyan energiaszint növelő és rostokban, vitaminokban gazdag ételt választani, amely megalapozza a teljes napunkat. Így a hummusz remek választás, hiszen C-vitaminban és vasban gazdag, pirítósra kenve különböző zöldségekkel kísérve tökéletes ízkombinációt nyújt kóstolójának.
Ebédre különböző hús és hal mellé is fogyasztják nap mint nap, szintén sok zöldséggel körítve. Néhol falafellel vagy padlizsánnal javasolják, így tehát jó választás a vegetáriánus vagy vegán életmód követői számára is.
Vacsora szempontjából is van néhány remekül bevált recept, különösen mikor nincs kedvünk sokat főzni estére. Salátákkal, egész szemű extra csicseriborsóval tudjuk még különlegesebbé tenni, amelyet pitában is fel tudunk szolgálni.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.