A humusz

-
alapanyag, 2021.08.06.

A humusz

A hummusz napjaink egyik legnépszerűbb krémállagú étele, amely nem csak önmagában ehető, de rengeteg féle módja van fogyasztásának. De honnan származik? Hogy készül? És mivel a legjobb fogyasztani?


A Humusz Közel-Keletről származik az egyik legelterjedtebb, egészséges krém állagú étel, amely rengeteg formában fogyasztható, és ráadásul ezerféle ételt kísérhet.

Mi is az a humusz?

A hummusz napjaink egyik legnépszerűbb krémállagú étele, amely nem csak önmagában ehető, de rengeteg féle módja van fogyasztásának. Talán nincs ember, aki ne hallott volna róla egy ismerőstől, aki szintén hallott róla valakitől. Olyannyira elhíresült a csicseriborsó alapú krém világszerte, hogy világnapot is tartanak 2012 óta a humusznak május 13-án. Neve arab eredetű, és hazánkban is ismert csicseriborsót jelent, amely az alapja is az ételnek. Habár sok Földközi-tenger körüli arab régió állítja, hogy a humusz tőlük származik, Kairónak van meg az előnye, hogy írásos említést tesznek rá egy szakácskönyvben a XIII. században, ám akkor még volt néhány eltérés a fűszerezésében. Például hiányzott belőle a fokhagyma és a citromlé. Vitatkoznak néhányan arról is, hogy Görögországnak köszönhetjük a humusz felfedezését, de miután a „humusz” szó már maga arab eredetű, ezt gyorsan elveti a többség.

A humusz elkészítése

Hozzávalók szempontjából a humusz krémes állagát az 50 dkg csicseriborsó, két gerezd fokhagyma, két darab citrom, két evőkanál olívaolaj, három evőkanál tahini és egy-két csipet só adja meg. Először felforraljuk a csicseriborsót levével együtt, majd miután felforrt szétválasztjuk a csicseriborsót a levétől. A krém elkészítésének első lépéseiként a csicseriborsót a felaprított fokhagymával krémesre turmixoljuk, ez adja meg a tökéletes alapot. Ezután adjuk hozzá a kifacsart citrom levét, az olívaolajat, a sót és a tahinit. Ahhoz, hogy kicsit hígabb állagot kapjunk, öntsük hozzá a megmaradt csicseriborsó levet, hiszen a hűtőben kell pihentetni ezután pár óráig, mialatt még jobban összeállna.

A humusz pozitív hatásai

A humusz összetevői miatt remek rost és zsiradék forrás, ezért a szervezetünk számára rendkívül hasznos, főleg a tahini és a csicseriborsó alapjának köszönhetően. Ezenkívül segítenek stabilizálni a vércukorszintet és csökkenteni a szívbetegség kialakulásának esélyét. Rost tartalma segít még az éhségérzet gyors kialakulásában is, így a különböző diéták tökéletes része lehet. Azért, hogy viszont teljesértékű fehérje forrásnak tekinthessük, érdemes hús vagy hal termék mellé készíteni.

A humusz tökéletes párosításai

A humusznak megvan az a tulajdonsága, hogy nem csak önmagában fogyasztható, de kifejezetten ajánlott párosítani egyéb ételekkel. Ilyen például:

A reggeli a főétkezése a napnak, érdemes tehát olyan energiaszint növelő és rostokban, vitaminokban gazdag ételt választani, amely megalapozza a teljes napunkat. Így a hummusz remek választás, hiszen C-vitaminban és vasban gazdag, pirítósra kenve különböző zöldségekkel kísérve tökéletes ízkombinációt nyújt kóstolójának.

Ebédre különböző hús és hal mellé is fogyasztják nap mint nap, szintén sok zöldséggel körítve. Néhol falafellel vagy padlizsánnal javasolják, így tehát jó választás a vegetáriánus vagy vegán életmód követői számára is.

Vacsora szempontjából is van néhány remekül bevált recept, különösen mikor nincs kedvünk sokat főzni estére. Salátákkal, egész szemű extra csicseriborsóval tudjuk még különlegesebbé tenni, amelyet pitában is fel tudunk szolgálni.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A humusz magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A humusz magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg