A humusz

-
alapanyag, 2021.08.06.

A humusz

A hummusz napjaink egyik legnépszerűbb krémállagú étele, amely nem csak önmagában ehető, de rengeteg féle módja van fogyasztásának. De honnan származik? Hogy készül? És mivel a legjobb fogyasztani?


A Humusz Közel-Keletről származik az egyik legelterjedtebb, egészséges krém állagú étel, amely rengeteg formában fogyasztható, és ráadásul ezerféle ételt kísérhet.

Mi is az a humusz?

A hummusz napjaink egyik legnépszerűbb krémállagú étele, amely nem csak önmagában ehető, de rengeteg féle módja van fogyasztásának. Talán nincs ember, aki ne hallott volna róla egy ismerőstől, aki szintén hallott róla valakitől. Olyannyira elhíresült a csicseriborsó alapú krém világszerte, hogy világnapot is tartanak 2012 óta a humusznak május 13-án. Neve arab eredetű, és hazánkban is ismert csicseriborsót jelent, amely az alapja is az ételnek. Habár sok Földközi-tenger körüli arab régió állítja, hogy a humusz tőlük származik, Kairónak van meg az előnye, hogy írásos említést tesznek rá egy szakácskönyvben a XIII. században, ám akkor még volt néhány eltérés a fűszerezésében. Például hiányzott belőle a fokhagyma és a citromlé. Vitatkoznak néhányan arról is, hogy Görögországnak köszönhetjük a humusz felfedezését, de miután a „humusz” szó már maga arab eredetű, ezt gyorsan elveti a többség.

A humusz elkészítése

Hozzávalók szempontjából a humusz krémes állagát az 50 dkg csicseriborsó, két gerezd fokhagyma, két darab citrom, két evőkanál olívaolaj, három evőkanál tahini és egy-két csipet só adja meg. Először felforraljuk a csicseriborsót levével együtt, majd miután felforrt szétválasztjuk a csicseriborsót a levétől. A krém elkészítésének első lépéseiként a csicseriborsót a felaprított fokhagymával krémesre turmixoljuk, ez adja meg a tökéletes alapot. Ezután adjuk hozzá a kifacsart citrom levét, az olívaolajat, a sót és a tahinit. Ahhoz, hogy kicsit hígabb állagot kapjunk, öntsük hozzá a megmaradt csicseriborsó levet, hiszen a hűtőben kell pihentetni ezután pár óráig, mialatt még jobban összeállna.

A humusz pozitív hatásai

A humusz összetevői miatt remek rost és zsiradék forrás, ezért a szervezetünk számára rendkívül hasznos, főleg a tahini és a csicseriborsó alapjának köszönhetően. Ezenkívül segítenek stabilizálni a vércukorszintet és csökkenteni a szívbetegség kialakulásának esélyét. Rost tartalma segít még az éhségérzet gyors kialakulásában is, így a különböző diéták tökéletes része lehet. Azért, hogy viszont teljesértékű fehérje forrásnak tekinthessük, érdemes hús vagy hal termék mellé készíteni.

A humusz tökéletes párosításai

A humusznak megvan az a tulajdonsága, hogy nem csak önmagában fogyasztható, de kifejezetten ajánlott párosítani egyéb ételekkel. Ilyen például:

A reggeli a főétkezése a napnak, érdemes tehát olyan energiaszint növelő és rostokban, vitaminokban gazdag ételt választani, amely megalapozza a teljes napunkat. Így a hummusz remek választás, hiszen C-vitaminban és vasban gazdag, pirítósra kenve különböző zöldségekkel kísérve tökéletes ízkombinációt nyújt kóstolójának.

Ebédre különböző hús és hal mellé is fogyasztják nap mint nap, szintén sok zöldséggel körítve. Néhol falafellel vagy padlizsánnal javasolják, így tehát jó választás a vegetáriánus vagy vegán életmód követői számára is.

Vacsora szempontjából is van néhány remekül bevált recept, különösen mikor nincs kedvünk sokat főzni estére. Salátákkal, egész szemű extra csicseriborsóval tudjuk még különlegesebbé tenni, amelyet pitában is fel tudunk szolgálni.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A humusz magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A humusz magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg