Alaplevek

-
alapanyag, 2021.08.30.

Alaplevek

Ha főzésről van szó, az alaplevek készítése és alkalmazása az utóbbi időben egyre inkább előtérbe került. Töretlen népszerűségük oka a számtalan felhasználási lehetőségben és a praktikusságban rejlik.


Aki rendszeresen főz, pontosan tudja, hogy a folyamat során számtalan olyan szituáció adódhat, hogy megmarad az étel leve, mert éppen akkor nincsen rá szükségünk. Más alkalommal pedig kifejezetten jól jönne egy adag ízletes lé, aminek a segítségével még finomabbá válhat a fogás. A pazarlás csökkentése és a főzés könnyítése érdekében érdemes megismerkedni az alaplé fogalmával és vásárlási, készítési lehetőségeivel.

Mik azok az alaplevek?

Alapleveknek nevezzük a húsok, csontok és zöldségek főzése során keletkezett levet. A francia konyha fond-nak mondja, fond de cuisine, vagyis a főzés alapja.

Ahogy a gasztronómiában olya sok étel esetében megszokhattuk, ebből is többféle változat létezik. A lé alapja lehet akár borjú, marha, szárnyashús is, de a tengeri fogások szerelmesei találkozhatnak halat, rákot vagy kagylót tartalmazóval is. A vegetáriánus étrendet követők számára pedig létezik ma már kizárólag zöldségekből készült fajta is.

Mire jó az alaplé és miért?

Az alaplé alkalmazása főzés során több szempontból is kedvezőbb, mintha csak sima vizet adnánk az ételhez. A különböző fogások ízét még jobbá tehetik, bizonyos aromákat pedig jobban kiemelnek az alaplevek, ezáltal tehát fokozzák az ízélményt. Az alaplé mellett szól, hogy ezek tápanyagtartalma jóval gazdagabb a víznél, és a fogás sem hígul fel, vagyis nem csökken az étel zamata sem.

Az egyre terjedő alaplétrend annak is köszönheti népszerűségét, hogy alkalmazása rendkívül sokrétű. A folyadékot felhasználhatjuk levesek, mártások, rizottók, főzelékek készítése során is. Ha tartunk otthon egy-egy adagot, a főzési időt is jócskán lecsökkenthetjük vele.

Hol lehet alaplevet venni?

Az tápanyagokban gazdag folyadék népszerűségét mi sem igazolhatja jobban, mint hogy a megnőtt kereslet miatt, mára az élelmiszerboltok polcain is egyre több ilyen termék található. Ezenfelül van olyan hely (Alaplé Bár) is a fővárosban, ahol kifejezetten alapleveket lehet üvegbe kimérve megvásárolni.

Az alaplevek fajtái

Érdemes észben tartani, hogy a készülő étel és az alaplé hozzávalói azonosak legyenek, vagyis szárnyas fogáshoz csakis szárnyasból készült levet öntsünk hozzá. Ezek alapján készülhet különböző húsokból, például csirkéből vagy marhából, hal felhasználásával vagy akár zöldségekből is. A legrövidebb ideig, nagyjából fél óráig a hal alapelvet kell főzni. A szárnyasoknál ez az idő 4-5 óra, míg a marha alapú akár 8-10 óráig is készülhet.

Az folyadék két nagy csoportba sorolható: fehér és a barna alaplevek. Előbbi készítése gyakorlatilag megegyezik a húslevesével. Utóbbi nevét a sötétebb színe után kapta, hiszen a főzés előtt a csontokat sütőben kell megpirítani és csak utána feltenni a lábosba. Az ízes folyadék tökéletesen helyettesíti a leveskockát.A tartósítása egyszerű, hűtőszekrényben tartva 2-3 napig, lefagyasztva akár 3-4 hónapig is eláll.

Ha otthon szeretnénk alaplevet készíteni vagy azt felhasználni, érdemes előtte alaposan körbejárni a témát. Például a Streetkitchen videója alapján:

Guba Márti

Tetszett a(z) Alaplevek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Alaplevek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg