Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Ha főzésről van szó, az alaplevek készítése és alkalmazása az utóbbi időben egyre inkább előtérbe került. Töretlen népszerűségük oka a számtalan felhasználási lehetőségben és a praktikusságban rejlik.
Aki rendszeresen főz, pontosan tudja, hogy a folyamat során számtalan olyan szituáció adódhat, hogy megmarad az étel leve, mert éppen akkor nincsen rá szükségünk. Más alkalommal pedig kifejezetten jól jönne egy adag ízletes lé, aminek a segítségével még finomabbá válhat a fogás. A pazarlás csökkentése és a főzés könnyítése érdekében érdemes megismerkedni az alaplé fogalmával és vásárlási, készítési lehetőségeivel.
Alapleveknek nevezzük a húsok, csontok és zöldségek főzése során keletkezett levet. A francia konyha fond-nak mondja, fond de cuisine, vagyis a főzés alapja.
Ahogy a gasztronómiában olya sok étel esetében megszokhattuk, ebből is többféle változat létezik. A lé alapja lehet akár borjú, marha, szárnyashús is, de a tengeri fogások szerelmesei találkozhatnak halat, rákot vagy kagylót tartalmazóval is. A vegetáriánus étrendet követők számára pedig létezik ma már kizárólag zöldségekből készült fajta is.
Az alaplé alkalmazása főzés során több szempontból is kedvezőbb, mintha csak sima vizet adnánk az ételhez. A különböző fogások ízét még jobbá tehetik, bizonyos aromákat pedig jobban kiemelnek az alaplevek, ezáltal tehát fokozzák az ízélményt. Az alaplé mellett szól, hogy ezek tápanyagtartalma jóval gazdagabb a víznél, és a fogás sem hígul fel, vagyis nem csökken az étel zamata sem.
Az egyre terjedő alaplétrend annak is köszönheti népszerűségét, hogy alkalmazása rendkívül sokrétű. A folyadékot felhasználhatjuk levesek, mártások, rizottók, főzelékek készítése során is. Ha tartunk otthon egy-egy adagot, a főzési időt is jócskán lecsökkenthetjük vele.
Az tápanyagokban gazdag folyadék népszerűségét mi sem igazolhatja jobban, mint hogy a megnőtt kereslet miatt, mára az élelmiszerboltok polcain is egyre több ilyen termék található. Ezenfelül van olyan hely (Alaplé Bár) is a fővárosban, ahol kifejezetten alapleveket lehet üvegbe kimérve megvásárolni.
Érdemes észben tartani, hogy a készülő étel és az alaplé hozzávalói azonosak legyenek, vagyis szárnyas fogáshoz csakis szárnyasból készült levet öntsünk hozzá. Ezek alapján készülhet különböző húsokból, például csirkéből vagy marhából, hal felhasználásával vagy akár zöldségekből is. A legrövidebb ideig, nagyjából fél óráig a hal alapelvet kell főzni. A szárnyasoknál ez az idő 4-5 óra, míg a marha alapú akár 8-10 óráig is készülhet.
Az folyadék két nagy csoportba sorolható: fehér és a barna alaplevek. Előbbi készítése gyakorlatilag megegyezik a húslevesével. Utóbbi nevét a sötétebb színe után kapta, hiszen a főzés előtt a csontokat sütőben kell megpirítani és csak utána feltenni a lábosba. Az ízes folyadék tökéletesen helyettesíti a leveskockát.A tartósítása egyszerű, hűtőszekrényben tartva 2-3 napig, lefagyasztva akár 3-4 hónapig is eláll.
Ha otthon szeretnénk alaplevet készíteni vagy azt felhasználni, érdemes előtte alaposan körbejárni a témát. Például a Streetkitchen videója alapján:
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Őszi kávékülönlegességek, amik feldobják a munkanapot
2024.10.18.