Egy magyar cég Amerikába vinné a mangalicát

-
alapanyag, 2023.09.08.

Egy magyar cég Amerikába vinné a mangalicát

Felérhet-e valaha a magyar mangalica az amerikai black angus ázsiójával?


Egyértelmű minőségbeli különbséget lehet megfigyelni az egyes országokhoz kötődő őshonos húsfajták között. Például a magyar marha húsa keményebb, szárazabb, mint az amerikai, de a magyar mangalica is eltér az egyéb sertésfajtáktól. Kiss Dávid, barbecue szakértő, a Rub & Roll Barbecue Étterem tulajdonosa csapatával azt kutatja, hogy milyen elemek okozhatják ezeket a differenciákat. Mindezt annak érdekében teszik, hogy saját szarvasmarha-tenyészetükből a legkiválóbb marhahúsok kerülhessenek majd ki. Emellett másik jelentős missziójuk, hogy a napjaink egészséges trendjébe maximálisan beilleszthető, jellegzetes magyar sertésfajtát, a mangalicát a tengerentúlon is széles körben megismertessék az emberekkel. 

Rub & Roll - Papp Gábor, Kiss DÁvid, Gyarmati Gábor


Nem is gondolnánk, mennyi körülménytől függ, hogy végül az a hús, ami az asztalunkra kerül, mennyire lesz puha és ízletes. Hozzájárul ehhez a fajta, a vérvonal, az egyedi éghajlati tényezők, de nagyban befolyásolja az is, milyen takarmányon nevelkedik az állat, milyen kiegészítő tápanyagokat kap az élete folyamán, sőt, még a tartásával kapcsolatos tevékenységek is hatással vannak a húsának minőségére.

„Az amerikai black angus marha kiváló minőségű húsáról ismert szerte a világban. Olyannyira, hogy a prémium éttermek kínálatában is főként ebből a fajtából készült ételek szerepelnek. Magyarországon is vannak szarvasmarha-tenyészetek szép számmal, de azt gondolom, érdemes megfigyelnünk és megtanulnunk a black angus kiválóságának a titkát. Hiszek abban, hogy bármi is az, azt Magyarországon is meg tudjuk valósítani”, avatott be Kiss Dávid, aki közel egy évtizeddel ezelőtt arra vállalkozott, hogy elhozza a magyaroknak Amerikából a legkitűnőbb barbecue ízeket. Az elmúlt években egy olyan rendszer felépítésén munkálkodott, amelynek eredményeként hamarosan a termőföldtől az asztalig képes lesz kísérni a minőségi hústermékek útját.

„Jelenleg még Amerikából hozzuk a barbecuezásra szánt marhahúst, de a covid ideje alatt elkezdtünk a saját telepünkön is szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozni. Tudatosan dolgozunk azon, hogy a minőség elérje az amerikai marhahús minőségi kritériumait”, tette hozzá a Rub & Roll Barbecue étterem tulajdonosa.

Mangalica a tengerentúlra

A mangalicáról hazánkban már viszonylag sokan tudják, hogy omega-3 zsírjának köszönhetően az egészséges étrendbe is tökéletesen beilleszthető. Nemesebb részeit, a karajt, a tarját és a szüzet Romániától Japánig mindenfelé szállítják, combjából pedig gyönyörű serrano sonka készíthető. Oldalasa a barbecue szerelmeseit bűvöli el újra és újra, míg lapockájából puha, szaftos pulled pork készíthető.

„Amerikában is találkozhatunk már elvétve mangalicával, de még korántsem övezi akkora figyelem, mint amekkorát megérdemelne. Talán ebben az is közrejátszik, hogy nagyon nehéz ezt a fajtát nagyüzemben tenyészteni, mivel speciális tartási feltételeket kell számára teremteni. Nagyjából két és félszer nagyobb területre van szüksége, mint más sertésfajtának, és teljes élete során nagyon oda kell figyelni a jóllétére ahhoz, hogy a legjobb minőségű húst adja. A mangalica nagyon szereti túrni a földet, sok egyéb mellett ezt a lehetőséget is meg kell teremteni számára”, ismertette a szakember.

Kiss Dávid csapatával azon dolgozik, hogy ezt a jellegzetes magyar fajtát szélesebb körben is megismertesse a tengerentúlon, akár feldolgozott termékeken keresztül is, amelyek saját húsüzemükből kerülnek ki, és éttermeik vendégei körében is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Grillkolbászaikat már az Auchan áruházakban is meg lehet találni Rub & Roll Butchery márkanév alatt.

„A magyar mangalicával kezdtük meg a húsipari termékeink gyártását, így specializálódunk a fajtakülönlegességekre, azok erősségeire és az esetleges gyengeségek javítására. A cél, hogy a húsüzemben készülő termékekhez és az éttermekben is magabiztosan használhassuk az általunk nevelt magas minőségű magyar mangalica, majd a marha húsát is, olyannyira, hogy aztán a magyar mangalicát amerikai piacra vihessük tovább”, vetítette előre a barbecue szakértő.

A hús a lelke mindennek

A Rub & Roll-nál azt vallják, ha barbecue-ról van szó, nem egy titkos összetevőtől lesz az nagyszerű és különleges. Az egyenletes minőségű, gazdag textúrájú, márványozott marha- és sertéshús az alapja mindennek, amit a frissen őrölt fűszerek egyvelege, esetükben az amerikai Southern Pride szmóker, a füstöléshez használt szabolcsi almafa és az odafigyelés emelnek piedesztálra. Ezért is fontos, hogy milyen húst használunk barbecue-záshoz: sok évnyi tapasztalat és több ezer sütés során figyelték meg, hogy a magyar húsfajták mely hangsúlyos jegyei tehetik őket alkalmassá barbecue-záshoz.

„Barbecue-zás során a nagyobb húsrészeket egyben, megtisztítva, szeletelés vagy darabolás nélkül használjuk fel. Először bedörzsöljük a rubbal, vagyis saját, speciális fűszerkeverékünkkel, majd így tesszük be a szmókerbe, a kifejezetten barbecue-zásra dedikált sütőbe. A húsokat fajtától és minőségtől függően 4-16 órán keresztül indirekt hőn, 110-120 fokos egyenletes hőmérsékleten, füstön sütjük meg. A rub barna cukorból, sóból és további fűszerekből áll, mely a füsttel együtt kérget képez a húson. Ez megvédi a húst a kiszáradástól, benntartja az értékes nedveket – így lesz a végeredmény rendkívül szaftos és ízekben gazdag fogás”, tudtuk meg a barbecue szakértőtől, aki a Szent István körúti Rub & Roll Barbecue étterem megnyitása óta folyamatosan további fejlesztéseken dolgozik.

Aki gyorsan szeretne ételt készíteni, semmiképpen ne kezdjen barbecue-zásba, mert az nem erről szól. A barbecue étteremnek éppen az az előnye, hogy időráfordítás nélkül van lehetőség ilyen különleges fogások elfogyasztására is, mégpedig olyan emberek keze által, akik áhítattal szeretik ezt a gasztronómiai irányt, és a végeredményben a legmagasabb minőségű húsok mellett a teljes szakértelmük és szívük-lelkük is benne van.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Egy magyar cég Amerikába vinné a mangalicát magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Egy magyar cég Amerikába vinné a mangalicát magazin cikk? Írd meg véleményed!

Egy magyar cég Amerikába vinné a mangalicát cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg