Gyömbér, a csoda hatású növény

-
alapanyag, 2021.07.23.

Gyömbér, a csoda hatású növény

A gyömbért jótékony hatását már évezredekkel ezelőtt felismerték a távol-keleti országokban. Szerencsére azóta már itthon is a legtöbb helyen kapható ezt a kissé furcsa ízű, girbegurba alakú, de egyértelműen csoda hatású növény.


A gyömbér (Zingiber officinale) egy kivételes növény, melyet évszázadok óta használnak fűszerként, gyógyító szerként és kulináris célokra. A gyömbér népszerűsége globálisan elterjedt, és számos kultúrában szerves része a gasztronómiának és a hagyományos orvoslásnak. Ebben a cikkben a gyömbér eredetéről, felhasználásáról, táplálkozási előnyeiről, gyógyászati tulajdonságairől lesz szó.

Egyre több helyen lehet olvasni erről a kissé csípős növényről és annak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól. Nemcsak gyógyító céllal, hanem a különleges íze miatt is érdemes fogyasztani. Sőt azoknak is ajánlott, akik éppen fogyókúra előtt állnak.

Mit érdemes tudni a gyömbérről?

A közönséges gyömbér a zárvatermők törzsébe, a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó faj, amit gyógy-, illetve fűszernövényként is számontartanak. 

A gyömbér eredete Ázsiába vezethető vissza, ahol évezredek óta használják különféle célokra. Az India és Kína területéről származó gyömbér hamar elterjedt a Közel-Keleten, Afrikában és más térségekben. A növényt nemcsak fűszerként alkalmazzák, hanem hagyományosan gyógyászati célokra is, és a gyógyító hatásai miatt a kínai és az indiai orvoslásban is elismert.

A növénynek a gyökér része az, ami emberi fogyasztásra is alkalmas. Az íze kifejezetten jellegzetes, markáns, kissé csípős és kesernyés. Két fő fajtája: a hámozatlan, fekete „barbadosi” és a hámozott, fehér „bengáliai” gyömbér.

A gyömbérgyökér ízletes és pikáns, enyhén csípős ízével számos ételt és italt fűszerez. Leggyakrabban friss, szárított vagy őrölt formában található meg a konyhákban. A friss gyömbért gyakran hozzáadják sült ételekhez, curry-khoz, salátákhoz és italokhoz, mint például a gyömbértea vagy gyömbérrel ízesített limonádé.

A gyömbér étkezési szempontból

A gyömbér táplálkozási szempontból is jelentős. Tele van fontos tápanyagokkal, például B-vitaminokkal, C-vitaminnal, vasal és káliummal. Emellett rostokat, fehérjét és számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges táplálkozáshoz és a szervezet általános jólétéhez.

A gyömbér gyógyító hatása

Köztudottan számos gyógyító hatással bír, ami miatt már régóta a természetes gyógyítás egyik alappilléreként tartják számon. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, kitűnő kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és a nátrium forrás. Ezenkívül cukrot, gyantát, gyantasavat és keményítőt is tartalmaz. Jellegzetes ízét a benne lévő gingerolok és a shogaolok (illóolajok) adják.

  • Rendkívül jó gyomornyugtató és emésztést javító és étvágynövelő hatású.
    Csökkenti a puffadást.
  • Hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének megtartásához.
  • A benne található anyagok miatt jól alkalmazható a vírusok és baktériumok ellen is.
  • Izzasztó hatású, csökkentheti a lázat és képes csillapítani a köhögést.
  • Kitűnő gyulladás-és fájdalomcsökkentő.
  • Fogyasztó hatással is bír.
A gyömbér gyógyászati tulajdonságai révén ismert. Gyulladáscsökkentő hatása miatt hagyományosan alkalmazzák reumás fájdalmak, ízületi gyulladások és más gyulladásos betegségek kezelésére. Ezenkívül a gyömbér segíthet enyhíteni az emésztési problémákat, például puffadást, hányingert és gyomorégést. Sokan a gyömbért használják megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére is, mivel segíthet a torokfájás és a köhögés csökkentésében.

A modern kutatások is megerősítik a gyömbér gyógyító tulajdonságait. A gyömbérben található bioaktív vegyületek, például a gingerolok, erős antioxidánsok, amelyek képesek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben. Ezáltal hozzájárulhatnak az öregedés és számos krónikus betegség megelőzéséhez.

A gyömbért különféle formákban alkalmazzák a gyógyászatban. A friss gyömbért gyakran felhasználják gyömbértea készítéséhez. A tea nemcsak finom, de hatékony is lehet a hidegrázás, a gyomorpanaszok és az emésztési problémák ellen. A gyömbérkivonatokat kapszula vagy tinktúra formájában is fogyaszthatják azok, akik a gyömbér gyógyászati előnyeit kényelmesebben szeretnék bevinni.

Hogyan használjuk a gyömbért?

Felhasználhatjuk szeletekre vágva, őrölve vagy akár reszelve is, sőt egyes országokban kandírozva is árulják.

A gasztronómiában:

  • Leforrázva készülhet belőle gyömbértea, ami önmagában is nagyon kellemes ízű. Ám ha kevésbé markáns ízekre vágyunk, gyümölcs, fekete vagy akár zöldtea kiegészítő eleme is lehet. A kiázott darabokat utána meg is lehet enni.
  • A reggeli során, frissítő gyümölcsös smoothiek-ba is kitűnően passzol vagy különböző folyadékok (limonádék, vizek) ízesítésére, díszítésére is alkalmas.
    Reszelt formában, citrommal és mézzel hígítva kitűnő immunerősítő ital.
    Bizonyos ételek ízvilágába is jól illik, tehetjük például süteményekbe vagy kekszekbe is.
  • Különböző krémlevesek, például sárgarépa vagy sütőtök receptekben is gyakran előfordul.
  • Jól harmonizál egzotikus ételekkel, képes jól kihozni a zöldségek, illetve hús- és halételek természetes zamatát.

Egyéb gyömbér felhasználási módok:

A növényből készült illóolaj igazi csodaszernek számít, ám fontos, hogy mindig csak hígítva használjuk. Tehetjük például, aromalámpába vagy használhatjuk masszázs során is, ezzel is csillapíthatva az ízületi fájdalmakat és a sportsérüléseket.

Fogyasztó hatása miatt különösen ajánlott a belőle készült főzetet alkalmazása diéta során.

Gyömbérrel kapcsolatban egyes személyek allergiás reakciókat tapasztalhatnak, és a túlzott mennyiségben történő fogyasztása bizonyos esetekben emésztési zavarokat okozhat. 

Ahogy láthatjuk, a gyömbér sokoldalú növény, amely gazdag ízével és gyógyító tulajdonságaival hódítja meg az embereket világszerte. Fűszerezésként vagy gyógyászati célokra használva a gyömbér hozzájárulhat az étkezés élvezetéhez és az egészséges életmódhoz. Legyen szó akár egy csésze meleg gyömbérteáról a hideg napokon, vagy egy ízletes curry-ről, ahol a gyömbér az ízeket fokozza, ez a különleges gyökér mindig készen áll arra, hogy felfedezzük az ízek és az egészség világát.

Guba Márti

Tetszett a(z) Gyömbér, a csoda hatású növény magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gyömbér, a csoda hatású növény magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg