Gyömbér, a csoda hatású növény

-
alapanyag, 2021.07.23.

Gyömbér, a csoda hatású növény

A gyömbért jótékony hatását már évezredekkel ezelőtt felismerték a távol-keleti országokban. Szerencsére azóta már itthon is a legtöbb helyen kapható ezt a kissé furcsa ízű, girbegurba alakú, de egyértelműen csoda hatású növény.


A gyömbér (Zingiber officinale) egy kivételes növény, melyet évszázadok óta használnak fűszerként, gyógyító szerként és kulináris célokra. A gyömbér népszerűsége globálisan elterjedt, és számos kultúrában szerves része a gasztronómiának és a hagyományos orvoslásnak. Ebben a cikkben a gyömbér eredetéről, felhasználásáról, táplálkozási előnyeiről, gyógyászati tulajdonságairől lesz szó.

Egyre több helyen lehet olvasni erről a kissé csípős növényről és annak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól. Nemcsak gyógyító céllal, hanem a különleges íze miatt is érdemes fogyasztani. Sőt azoknak is ajánlott, akik éppen fogyókúra előtt állnak.

Mit érdemes tudni a gyömbérről?

A közönséges gyömbér a zárvatermők törzsébe, a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó faj, amit gyógy-, illetve fűszernövényként is számontartanak. 

A gyömbér eredete Ázsiába vezethető vissza, ahol évezredek óta használják különféle célokra. Az India és Kína területéről származó gyömbér hamar elterjedt a Közel-Keleten, Afrikában és más térségekben. A növényt nemcsak fűszerként alkalmazzák, hanem hagyományosan gyógyászati célokra is, és a gyógyító hatásai miatt a kínai és az indiai orvoslásban is elismert.

A növénynek a gyökér része az, ami emberi fogyasztásra is alkalmas. Az íze kifejezetten jellegzetes, markáns, kissé csípős és kesernyés. Két fő fajtája: a hámozatlan, fekete „barbadosi” és a hámozott, fehér „bengáliai” gyömbér.

A gyömbérgyökér ízletes és pikáns, enyhén csípős ízével számos ételt és italt fűszerez. Leggyakrabban friss, szárított vagy őrölt formában található meg a konyhákban. A friss gyömbért gyakran hozzáadják sült ételekhez, curry-khoz, salátákhoz és italokhoz, mint például a gyömbértea vagy gyömbérrel ízesített limonádé.

A gyömbér étkezési szempontból

A gyömbér táplálkozási szempontból is jelentős. Tele van fontos tápanyagokkal, például B-vitaminokkal, C-vitaminnal, vasal és káliummal. Emellett rostokat, fehérjét és számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges táplálkozáshoz és a szervezet általános jólétéhez.

A gyömbér gyógyító hatása

Köztudottan számos gyógyító hatással bír, ami miatt már régóta a természetes gyógyítás egyik alappilléreként tartják számon. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, kitűnő kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és a nátrium forrás. Ezenkívül cukrot, gyantát, gyantasavat és keményítőt is tartalmaz. Jellegzetes ízét a benne lévő gingerolok és a shogaolok (illóolajok) adják.

  • Rendkívül jó gyomornyugtató és emésztést javító és étvágynövelő hatású.
    Csökkenti a puffadást.
  • Hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének megtartásához.
  • A benne található anyagok miatt jól alkalmazható a vírusok és baktériumok ellen is.
  • Izzasztó hatású, csökkentheti a lázat és képes csillapítani a köhögést.
  • Kitűnő gyulladás-és fájdalomcsökkentő.
  • Fogyasztó hatással is bír.
A gyömbér gyógyászati tulajdonságai révén ismert. Gyulladáscsökkentő hatása miatt hagyományosan alkalmazzák reumás fájdalmak, ízületi gyulladások és más gyulladásos betegségek kezelésére. Ezenkívül a gyömbér segíthet enyhíteni az emésztési problémákat, például puffadást, hányingert és gyomorégést. Sokan a gyömbért használják megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére is, mivel segíthet a torokfájás és a köhögés csökkentésében.

A modern kutatások is megerősítik a gyömbér gyógyító tulajdonságait. A gyömbérben található bioaktív vegyületek, például a gingerolok, erős antioxidánsok, amelyek képesek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben. Ezáltal hozzájárulhatnak az öregedés és számos krónikus betegség megelőzéséhez.

A gyömbért különféle formákban alkalmazzák a gyógyászatban. A friss gyömbért gyakran felhasználják gyömbértea készítéséhez. A tea nemcsak finom, de hatékony is lehet a hidegrázás, a gyomorpanaszok és az emésztési problémák ellen. A gyömbérkivonatokat kapszula vagy tinktúra formájában is fogyaszthatják azok, akik a gyömbér gyógyászati előnyeit kényelmesebben szeretnék bevinni.

Hogyan használjuk a gyömbért?

Felhasználhatjuk szeletekre vágva, őrölve vagy akár reszelve is, sőt egyes országokban kandírozva is árulják.

A gasztronómiában:

  • Leforrázva készülhet belőle gyömbértea, ami önmagában is nagyon kellemes ízű. Ám ha kevésbé markáns ízekre vágyunk, gyümölcs, fekete vagy akár zöldtea kiegészítő eleme is lehet. A kiázott darabokat utána meg is lehet enni.
  • A reggeli során, frissítő gyümölcsös smoothiek-ba is kitűnően passzol vagy különböző folyadékok (limonádék, vizek) ízesítésére, díszítésére is alkalmas.
    Reszelt formában, citrommal és mézzel hígítva kitűnő immunerősítő ital.
    Bizonyos ételek ízvilágába is jól illik, tehetjük például süteményekbe vagy kekszekbe is.
  • Különböző krémlevesek, például sárgarépa vagy sütőtök receptekben is gyakran előfordul.
  • Jól harmonizál egzotikus ételekkel, képes jól kihozni a zöldségek, illetve hús- és halételek természetes zamatát.

Egyéb gyömbér felhasználási módok:

A növényből készült illóolaj igazi csodaszernek számít, ám fontos, hogy mindig csak hígítva használjuk. Tehetjük például, aromalámpába vagy használhatjuk masszázs során is, ezzel is csillapíthatva az ízületi fájdalmakat és a sportsérüléseket.

Fogyasztó hatása miatt különösen ajánlott a belőle készült főzetet alkalmazása diéta során.

Gyömbérrel kapcsolatban egyes személyek allergiás reakciókat tapasztalhatnak, és a túlzott mennyiségben történő fogyasztása bizonyos esetekben emésztési zavarokat okozhat. 

Ahogy láthatjuk, a gyömbér sokoldalú növény, amely gazdag ízével és gyógyító tulajdonságaival hódítja meg az embereket világszerte. Fűszerezésként vagy gyógyászati célokra használva a gyömbér hozzájárulhat az étkezés élvezetéhez és az egészséges életmódhoz. Legyen szó akár egy csésze meleg gyömbérteáról a hideg napokon, vagy egy ízletes curry-ről, ahol a gyömbér az ízeket fokozza, ez a különleges gyökér mindig készen áll arra, hogy felfedezzük az ízek és az egészség világát.

Guba Márti

Tetszett a(z) Gyömbér, a csoda hatású növény magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gyömbér, a csoda hatású növény magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg