Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A zöldfűszerek többsége azontúl, hogy remek ízt adnak a különböző ételeknek, számos pozitív gyógyhatással rendelkeznek. Ezért is érdemes jobban megismerni őket, most például a rozmaringot.
Az enyhén savanykás ízű, ám rendkívül jellegzetes illatú rozmaring gyakori eleme a hazai fűszerkerteknek. Az évek során rengeteg típusa és változata alakult ki, majd terjedt el a világ különböző országaiban. Hazánkban bár vadon nem terem meg, de a melegebb országrészeken a szabadban is túléli a telet. Ha viszont cserépben neveljük, érdemes a hidegebb hónapokra bevinni a zárt térbe.
A rozmaring a zárvatermők törzsén belül, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó gyógy-és fűszernövény. Eredetileg Dél-Európában őshonos, már az ókorban is gyakran használták ételek ízesítésére. A mára már itthon is nagyon kedvelt örökzöld a 17. század során terjedt el hazánkban igazán.
A rozmaring nemcsak fűszer, hanem gyógynövény is, ami azt jelenti, hogy a benne található anyagok olyan pozitív hatással bírnak, melyek számos probléma vagy betegség esetén segítséget nyújthatnak. Ebben az esetben leggyakrabban szárított formában a leveleit, vagy a belőle készült olajat használhatjuk a tünetek enyhítésére:
A rozmaring igen kedvelt fűszernövény, melyet a hazai gasztronómia is gyakran alkalmaz az ételek készítése során. Az íze jól illik a zöldségekhez, különösen a krumplihoz, de sült húsok receptjeiben is sokszor feltűnik. Bár leggyakrabban sós fogásokhoz használják, időnként édességekben, például fagyiban is előfordul. Kecses, zöld ága miatt gyakran díszítésként jelenik meg különböző italokban, például limonádéban. És ha már italok, a rozmaring levélből készült tea fogyasztása a számos jótékony hatása miatt igen közkedvelt.
A rozmaring sokrétűségét bizonyítja az is, hogy nem csak belső fogyasztása, hanem külső alkalmazása is javasolt. A növényből készült olaj kellemes illata és jótékony hatásai miatt gyakori összetevője különböző szépségápolási termékeknek. Hűsítő hatása miatt előszeretettel használják szappanok, különféle krémek és gélek, valamint parfümök készítése során is. Élénkítő és fájdalomcsillapító hatása miatt is, fürdővízbe téve nyugtató és lazító hatással van a testre.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.