Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
A zöldfűszerek többsége azontúl, hogy remek ízt adnak a különböző ételeknek, számos pozitív gyógyhatással rendelkeznek. Ezért is érdemes jobban megismerni őket, most például a rozmaringot.
Az enyhén savanykás ízű, ám rendkívül jellegzetes illatú rozmaring gyakori eleme a hazai fűszerkerteknek. Az évek során rengeteg típusa és változata alakult ki, majd terjedt el a világ különböző országaiban. Hazánkban bár vadon nem terem meg, de a melegebb országrészeken a szabadban is túléli a telet. Ha viszont cserépben neveljük, érdemes a hidegebb hónapokra bevinni a zárt térbe.
A rozmaring a zárvatermők törzsén belül, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó gyógy-és fűszernövény. Eredetileg Dél-Európában őshonos, már az ókorban is gyakran használták ételek ízesítésére. A mára már itthon is nagyon kedvelt örökzöld a 17. század során terjedt el hazánkban igazán.
A rozmaring nemcsak fűszer, hanem gyógynövény is, ami azt jelenti, hogy a benne található anyagok olyan pozitív hatással bírnak, melyek számos probléma vagy betegség esetén segítséget nyújthatnak. Ebben az esetben leggyakrabban szárított formában a leveleit, vagy a belőle készült olajat használhatjuk a tünetek enyhítésére:
A rozmaring igen kedvelt fűszernövény, melyet a hazai gasztronómia is gyakran alkalmaz az ételek készítése során. Az íze jól illik a zöldségekhez, különösen a krumplihoz, de sült húsok receptjeiben is sokszor feltűnik. Bár leggyakrabban sós fogásokhoz használják, időnként édességekben, például fagyiban is előfordul. Kecses, zöld ága miatt gyakran díszítésként jelenik meg különböző italokban, például limonádéban. És ha már italok, a rozmaring levélből készült tea fogyasztása a számos jótékony hatása miatt igen közkedvelt.
A rozmaring sokrétűségét bizonyítja az is, hogy nem csak belső fogyasztása, hanem külső alkalmazása is javasolt. A növényből készült olaj kellemes illata és jótékony hatásai miatt gyakori összetevője különböző szépségápolási termékeknek. Hűsítő hatása miatt előszeretettel használják szappanok, különféle krémek és gélek, valamint parfümök készítése során is. Élénkítő és fájdalomcsillapító hatása miatt is, fürdővízbe téve nyugtató és lazító hatással van a testre.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.
2025-től a világörökség része lehet az olasz konyha
gastro érdekesség, 2024.03.23.
A víz világnapja (03.22.)
világnapok, 2024.03.22.
Színházak éjszakája 2024.03.23. - N28 speciális ajánlata
gastro esemény, 2024.03.21.
Paprikás csirke siker a nemzetközii diplomáciai séf-dzsemborin
gastro érdekesség, 2024.03.20.
A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága
alapanyag, 2024.03.20.