Rozmaring - gyógyír mindenre

-
alapanyag, 2021.09.03.

Rozmaring - gyógyír mindenre

A zöldfűszerek többsége azontúl, hogy remek ízt adnak a különböző ételeknek, számos pozitív gyógyhatással rendelkeznek. Ezért is érdemes jobban megismerni őket, most például a rozmaringot.


Az enyhén savanykás ízű, ám rendkívül jellegzetes illatú rozmaring gyakori eleme a hazai fűszerkerteknek. Az évek során rengeteg típusa és változata alakult ki, majd terjedt el a világ különböző országaiban. Hazánkban bár vadon nem terem meg, de a melegebb országrészeken a szabadban is túléli a telet. Ha viszont cserépben neveljük, érdemes a hidegebb hónapokra bevinni a zárt térbe.

A rozmaring eredete

A rozmaring a zárvatermők törzsén belül, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó gyógy-és fűszernövény. Eredetileg Dél-Európában őshonos, már az ókorban is gyakran használták ételek ízesítésére. A mára már itthon is nagyon kedvelt örökzöld a 17. század során terjedt el hazánkban igazán.

A csodatevő rozmaring

A rozmaring nemcsak fűszer, hanem gyógynövény is, ami azt jelenti, hogy a benne található anyagok olyan pozitív hatással bírnak, melyek számos probléma vagy betegség esetén segítséget nyújthatnak. Ebben az esetben leggyakrabban szárított formában a leveleit, vagy a belőle készült olajat használhatjuk a tünetek enyhítésére:

  • segíthet légzőszervi betegség esetén
  • enyhíti a megfázásos tüneteket
  • jótékony hatással van az emésztőszervrendszerre, csökkenti a puffadás kialakulását
  • gyulladáscsökkentő hatású
  • élénkítő hatása segít fokozni a keringést
  • segít ellazítani az izmokat
  • görcsölő képessége miatt alkalmazható fejfájásos tünetek enyhítésére
  • antibakteriális hatású
  • erősíti az immunrendszert

Rozmaring a konyhában

A rozmaring igen kedvelt fűszernövény, melyet a hazai gasztronómia is gyakran alkalmaz az ételek készítése során. Az íze jól illik a zöldségekhez, különösen a krumplihoz, de sült húsok receptjeiben is sokszor feltűnik. Bár leggyakrabban sós fogásokhoz használják, időnként édességekben, például fagyiban is előfordul. Kecses, zöld ága miatt gyakran díszítésként jelenik meg különböző italokban, például limonádéban. És ha már italok, a rozmaring levélből készült tea fogyasztása a számos jótékony hatása miatt igen közkedvelt.



A rozmaring tartósításról is érdemes néhány szót ejteni. Jó tudni, hogy a hűtőben zacskóban vagy zárható tetejű dobozban akár hetekig is eláll. Az ágai könnyen száríthatók, de egyben akár le is lehet fagyasztani őket.

A rozmaring egyéb felhasználási lehetőségei

A rozmaring sokrétűségét bizonyítja az is, hogy nem csak belső fogyasztása, hanem külső alkalmazása is javasolt. A növényből készült olaj kellemes illata és jótékony hatásai miatt gyakori összetevője különböző szépségápolási termékeknek. Hűsítő hatása miatt előszeretettel használják szappanok, különféle krémek és gélek, valamint parfümök készítése során is. Élénkítő és fájdalomcsillapító hatása miatt is, fürdővízbe téve nyugtató és lazító hatással van a testre.

Guba Márti

Tetszett a(z) Rozmaring - gyógyír mindenre magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Rozmaring - gyógyír mindenre magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg