Saláta kisokos – mit együnk hőségben?

-
alapanyag, 2021.08.18.

Saláta kisokos – mit együnk hőségben?

Egy igazán könnyed fogás, mely frissen elkészítve a legjobb. Hatalmas előnye, hogy gyorsan elkészül és a variációk száma szinte végtelen. Mi ez? A saláta.


Az egyik legtöbbet variálható étel a saláta. Az alap fajtától kezdve a plusz hozzávalókon át bárki a saját ízlése szerint alakíthatja. Az éttermek étlapján szinte kötelező elem, de a meleg nyári napokon otthon, a konyhában is gyakran előkerül. Készülhet belőle vegetáriánus vagy akár húst tartalmazó változat is. A színes zöldségek és egyéb hozzávalók miatt nemcsak ízre, hanem látványra is csábító fogás.

Saláta fajták

A salátakészítés egyik legfontosabb lépése, - azontúl, hogy eldöntjük, milyen hozzávalóból készítjük el a kívánt ételt, - hogy kiválasztjuk magát a saláta alapot. Ennek a zöld növénynek ugyanis rengeteg változata létezik, melyek mind más formát és ízt adnak majd az ételnek.

  • Fejessaláta: az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott salátaféle. Nagy levelei akár más ételek, például hamburgerek kiegészítő elemei is lehetnek. Könnyed, kissé citrusos íze miatt frissítő hatású.
  • Jégsaláta: nagy ropogós levelei dúsak, vízzel teliek, emiatt könnyebben törnek. Az íze kellemes, nem túl markáns. Az emésztést segítő rostokban igen gazdag.
  • Cikória: a színe sokkal lágyabb, az íze pedig fanyar. Egészséges táplálkozás szempontjából érdemes tudni, hogy gazdag különböző ásványi sókban és segíti az emésztést.
  • Rukkola: jellegzetes, sötétzöld levelei különös alakúak. Íze karakteres, kissé csípős. Nemcsak saláták, gyakran pizzák díszítő elemeként találkozhatunk vele.
  • Madársaláta: könnyen felismerhető apró, kerekded leveleiről. Gyakran galambbegyként vagy mezei salátaként emlegetik. Az íze inkább kissé édeskés. Ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag.
  • Római saláta: hosszúkás levelei leginkább sárgászöld színűek. Íze zamatos, kissé kesernyés. Frissen vagy párolva is fogyasztható.
  • Fodros endívia: különös, csipkés széle miatt az egyik leglátványosabb salátafajta. Salátákon kívül gyakori díszítő eleme az éttermi fogásoknak. Tápanyagokban gazdag, kissé kesernyés ízű.

Saláták extrákkal

A saláták egyik nagy előnye, hogy gyakorlatilag bárhogyan variálhatók a hozzávalók. Érdemes azonban szezonális, hazai termelők által nevelt zöldségeket választani és azokkal dúsítani a fogást. A növényeken kívül kiegészíthetjük a salátát még egyéb hozzávalókkal a laktatóság érdekében. Hússal, vagy hallal is jól harmonizál, a vegetáriánus étrendet követők tehetnek hozzá tojást, esetleg sajtot is.

Salátát ebédre, vacsorára

Az egészséges étrend része a napi többszöri zöldségfogyasztás. A különböző növények sok ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaznak, melyek mind támogatják a szervezet megfelelő működését. Éppen ezért érdemes az étrendünkbe minél több alkalommal beiktatni őket.

A különbözők saláták fogyaszthatók leves helyett, előételként. Könnyed fogás révén nem telítenek el. Gyakran fő fogás mellé tálalják őket, hogy kevésbé legyen száraz az étel. Diétázók vagy speciális, például vegetáriánus étrendet követők esetében akár maga a főtétel is lehet valamilyen saláta. Legyen szó akár ebédről vagy vacsoráról, ezzel a könnyed és egészséges fogással nem nyúlhatunk mellé.

Guba Márti

Tetszett a(z) Saláta kisokos – mit együnk hőségben? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Saláta kisokos – mit együnk hőségben? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg