Saláta kisokos – mit együnk hőségben?

-
alapanyag, 2021.08.18.

Saláta kisokos – mit együnk hőségben?

Egy igazán könnyed fogás, mely frissen elkészítve a legjobb. Hatalmas előnye, hogy gyorsan elkészül és a variációk száma szinte végtelen. Mi ez? A saláta.


Az egyik legtöbbet variálható étel a saláta. Az alap fajtától kezdve a plusz hozzávalókon át bárki a saját ízlése szerint alakíthatja. Az éttermek étlapján szinte kötelező elem, de a meleg nyári napokon otthon, a konyhában is gyakran előkerül. Készülhet belőle vegetáriánus vagy akár húst tartalmazó változat is. A színes zöldségek és egyéb hozzávalók miatt nemcsak ízre, hanem látványra is csábító fogás.

Saláta fajták

A salátakészítés egyik legfontosabb lépése, - azontúl, hogy eldöntjük, milyen hozzávalóból készítjük el a kívánt ételt, - hogy kiválasztjuk magát a saláta alapot. Ennek a zöld növénynek ugyanis rengeteg változata létezik, melyek mind más formát és ízt adnak majd az ételnek.

  • Fejessaláta: az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott salátaféle. Nagy levelei akár más ételek, például hamburgerek kiegészítő elemei is lehetnek. Könnyed, kissé citrusos íze miatt frissítő hatású.
  • Jégsaláta: nagy ropogós levelei dúsak, vízzel teliek, emiatt könnyebben törnek. Az íze kellemes, nem túl markáns. Az emésztést segítő rostokban igen gazdag.
  • Cikória: a színe sokkal lágyabb, az íze pedig fanyar. Egészséges táplálkozás szempontjából érdemes tudni, hogy gazdag különböző ásványi sókban és segíti az emésztést.
  • Rukkola: jellegzetes, sötétzöld levelei különös alakúak. Íze karakteres, kissé csípős. Nemcsak saláták, gyakran pizzák díszítő elemeként találkozhatunk vele.
  • Madársaláta: könnyen felismerhető apró, kerekded leveleiről. Gyakran galambbegyként vagy mezei salátaként emlegetik. Az íze inkább kissé édeskés. Ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag.
  • Római saláta: hosszúkás levelei leginkább sárgászöld színűek. Íze zamatos, kissé kesernyés. Frissen vagy párolva is fogyasztható.
  • Fodros endívia: különös, csipkés széle miatt az egyik leglátványosabb salátafajta. Salátákon kívül gyakori díszítő eleme az éttermi fogásoknak. Tápanyagokban gazdag, kissé kesernyés ízű.

Saláták extrákkal

A saláták egyik nagy előnye, hogy gyakorlatilag bárhogyan variálhatók a hozzávalók. Érdemes azonban szezonális, hazai termelők által nevelt zöldségeket választani és azokkal dúsítani a fogást. A növényeken kívül kiegészíthetjük a salátát még egyéb hozzávalókkal a laktatóság érdekében. Hússal, vagy hallal is jól harmonizál, a vegetáriánus étrendet követők tehetnek hozzá tojást, esetleg sajtot is.

Salátát ebédre, vacsorára

Az egészséges étrend része a napi többszöri zöldségfogyasztás. A különböző növények sok ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaznak, melyek mind támogatják a szervezet megfelelő működését. Éppen ezért érdemes az étrendünkbe minél több alkalommal beiktatni őket.

A különbözők saláták fogyaszthatók leves helyett, előételként. Könnyed fogás révén nem telítenek el. Gyakran fő fogás mellé tálalják őket, hogy kevésbé legyen száraz az étel. Diétázók vagy speciális, például vegetáriánus étrendet követők esetében akár maga a főtétel is lehet valamilyen saláta. Legyen szó akár ebédről vagy vacsoráról, ezzel a könnyed és egészséges fogással nem nyúlhatunk mellé.

Guba Márti

Tetszett a(z) Saláta kisokos – mit együnk hőségben? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Saláta kisokos – mit együnk hőségben? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg