Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Egy igazán könnyed fogás, mely frissen elkészítve a legjobb. Hatalmas előnye, hogy gyorsan elkészül és a variációk száma szinte végtelen. Mi ez? A saláta.
Az egyik legtöbbet variálható étel a saláta. Az alap fajtától kezdve a plusz hozzávalókon át bárki a saját ízlése szerint alakíthatja. Az éttermek étlapján szinte kötelező elem, de a meleg nyári napokon otthon, a konyhában is gyakran előkerül. Készülhet belőle vegetáriánus vagy akár húst tartalmazó változat is. A színes zöldségek és egyéb hozzávalók miatt nemcsak ízre, hanem látványra is csábító fogás.
A salátakészítés egyik legfontosabb lépése, - azontúl, hogy eldöntjük, milyen hozzávalóból készítjük el a kívánt ételt, - hogy kiválasztjuk magát a saláta alapot. Ennek a zöld növénynek ugyanis rengeteg változata létezik, melyek mind más formát és ízt adnak majd az ételnek.
A saláták egyik nagy előnye, hogy gyakorlatilag bárhogyan variálhatók a hozzávalók. Érdemes azonban szezonális, hazai termelők által nevelt zöldségeket választani és azokkal dúsítani a fogást. A növényeken kívül kiegészíthetjük a salátát még egyéb hozzávalókkal a laktatóság érdekében. Hússal, vagy hallal is jól harmonizál, a vegetáriánus étrendet követők tehetnek hozzá tojást, esetleg sajtot is.
Az egészséges étrend része a napi többszöri zöldségfogyasztás. A különböző növények sok ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaznak, melyek mind támogatják a szervezet megfelelő működését. Éppen ezért érdemes az étrendünkbe minél több alkalommal beiktatni őket.
A különbözők saláták fogyaszthatók leves helyett, előételként. Könnyed fogás révén nem telítenek el. Gyakran fő fogás mellé tálalják őket, hogy kevésbé legyen száraz az étel. Diétázók vagy speciális, például vegetáriánus étrendet követők esetében akár maga a főtétel is lehet valamilyen saláta. Legyen szó akár ebédről vagy vacsoráról, ezzel a könnyed és egészséges fogással nem nyúlhatunk mellé.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
2025.05.06.