Vanília, az egyik legkülönlegesebb fűszer

-
alapanyag, 2021.07.20.

Vanília, az egyik legkülönlegesebb fűszer

Fekete fűszerhercegnőnek is szokták nevezni ezt az édeskés növényt, ami az egyik legtöbbet használt ízesítő, ha süteményektől van szó. De vajon mitől ennyire népszerű?


Mindent a vaníliáról

A vanília a kosborfélék családjába, a Vanilla nemzetségbe tartozó növény. Az egyetlen orchideaféle, amelyet fogyasztani is lehet. Több mint száz faj létezik, ám ezek közül csupán néhányat termesztenek kifejezetten az aromája miatt. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos, Mexikóban már Amerika felfedezése előtt is gyakran használták.

A fűszer vanília jellegzetes illata és feketésbarna színe az utókezelés során alakul ki. A leszedett termést először hőkezelik, majd szárítják, végül pedig több hónapig érlelik. A kezelés legfontosabb része a hüvelyek fonnyasztása és fermentálása. Ezután gyékényre vagy pokrócokra terítik és letakarják. Fűszerként a csaknem teljesen kifejlődött, még csak félérett, zöldes vagy éppen sárgulni kezdő toktermést hasznosítják. Általában a 14 centiméternél nagyobbakat értékesítik, hiszen minél nagyobb, annál ízesebb és annál jobb a minősége. Színe, aromája és hajlékonysága elárulja a növény minőségét. Magas nedvtartalma miatt kiszáradás után hamar törékennyé válik.

vanília virág

 

A vanília termesztés kalandos története

A spanyolok a 16. században Dél-Amerikai hódító hadjárataiknak köszönhetően, egy hosszú éveken keresztül zajló folyamatot indítottak el, melynek középpontjában a vanília állt. Bár eredetileg arany kerese miatt indultak, végül egy másik kincset fedeztek fel. Akkoriban különös vágykeltő hatást tulajdonítanak a növénynek és emiatt igen kedvelt lett európa szerte a nemesi körökben. A különböző országok szinte versenyt futottak egymással, hogy kié lesz a fűszer monopólium. Sokáig a vanília csakis Mexikóban termett meg, ugyanis ott élt az a kolibri faj, amely képes volt a beporzására. Később aztán Charles Morren felfedezte, hogy egy mexikói méhfaj vesz részt a folyamatban és rájött, hogy a fehér virágú növény önporzó.

Az áttörést mégis egy rabszolgának született kertész, Edmond Albius hozta el az 1900-as években. Kézzel beporzó technikája forradalmasította a vanília termesztés, ezzel lehetővé téve, hogy Mexikótól távol is termeszteni lehessen a növényt. Az általa kitalált kézi beporzást sok helyen még a mai napig alkalmazzák.
Albius életének a története azonban nem zárult ilyen sikeresen. Bár a rabszolgaságot betiltották, így ő is felszabadult, később ékszerlopás miatt börtönbüntetésre ítélték. A férfi ott, ahol született és a nagy felfedezését is tette, ezzel sikerre víve a reunioni vanília gyártást, St. Suzanne-ban hunyt el végül szegény körülmények között.

Az igazi vanília

A vanília viszonylag drága fűszer, mégpedig azért, mert az előállítása rengeteg munkát és időt igényel. Éppen ezért vásárláskor érdemes odafigyelni rá, hogy milyet választunk, hiszen a minősége és ebből fakadóan az íze később jól érezhető lesz a felhasználás során. Az igazi vanília toktermése barnásfekete, keskeny és rugalmas, ráncos és viaszos felületű, melyet gyakran vanillinkristályok borítanak. Ezzel szemben a másodosztályú termés sokkal világosabb és kemény, valamint száraz. Ma Madagaszkár számít a legjelentősebb termőhelyek, az összes vanília mintegy 80%-a innen származik.

A vanília felhasználása

Édeskés íze miatt legtöbbször különböző sütemények ízesítésére használják, de népszerű a belőle készült fagyi is. Szokták tenni még kompótokba, vagy édes levesekbe is, sőt mártásokat is ízesítenek vele. A három leggyakoribb felhasználási formája a vanília rúd, melynek előnye, hogy egészben a kívánt ételhez adható. Szintén gyakran találkozhatunk vele kivonatként, melynek előállításához alkoholos folyadékban főzik meg a rudat. Aromája így kevésbé intenzív és hamarabb elpárolog. A harmadik a vaníliáscukor, amely szinte minden háztartásban megtalálható és kiváló plusz aromát biztosít pudingok vagy krémek elkészítése során.

Gyakran előfordul teákban és csokoládéban is, de a gyógyszerészetben és a gyógyászatban is értékes anyagként tartják számon. Cukorban, szénhidrátokban és fehérjében gazdag, emiatt a kalóriatartalma meglehetősen magas. Szinten bővelkedik B-vitaminban, magnéziumban, káliumban és cinkben. Nyugtató hatása miatt remek stresszoldó és jó hangulatjavító.

crème brûlée

Guba Márti

Tetszett a(z) Vanília, az egyik legkülönlegesebb fűszer magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Vanília, az egyik legkülönlegesebb fűszer magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg