Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Fekete fűszerhercegnőnek is szokták nevezni ezt az édeskés növényt, ami az egyik legtöbbet használt ízesítő, ha süteményektől van szó. De vajon mitől ennyire népszerű?
A vanília a kosborfélék családjába, a Vanilla nemzetségbe tartozó növény. Az egyetlen orchideaféle, amelyet fogyasztani is lehet. Több mint száz faj létezik, ám ezek közül csupán néhányat termesztenek kifejezetten az aromája miatt. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos, Mexikóban már Amerika felfedezése előtt is gyakran használták.
A fűszer vanília jellegzetes illata és feketésbarna színe az utókezelés során alakul ki. A leszedett termést először hőkezelik, majd szárítják, végül pedig több hónapig érlelik. A kezelés legfontosabb része a hüvelyek fonnyasztása és fermentálása. Ezután gyékényre vagy pokrócokra terítik és letakarják. Fűszerként a csaknem teljesen kifejlődött, még csak félérett, zöldes vagy éppen sárgulni kezdő toktermést hasznosítják. Általában a 14 centiméternél nagyobbakat értékesítik, hiszen minél nagyobb, annál ízesebb és annál jobb a minősége. Színe, aromája és hajlékonysága elárulja a növény minőségét. Magas nedvtartalma miatt kiszáradás után hamar törékennyé válik.
A spanyolok a 16. században Dél-Amerikai hódító hadjárataiknak köszönhetően, egy hosszú éveken keresztül zajló folyamatot indítottak el, melynek középpontjában a vanília állt. Bár eredetileg arany kerese miatt indultak, végül egy másik kincset fedeztek fel. Akkoriban különös vágykeltő hatást tulajdonítanak a növénynek és emiatt igen kedvelt lett európa szerte a nemesi körökben. A különböző országok szinte versenyt futottak egymással, hogy kié lesz a fűszer monopólium. Sokáig a vanília csakis Mexikóban termett meg, ugyanis ott élt az a kolibri faj, amely képes volt a beporzására. Később aztán Charles Morren felfedezte, hogy egy mexikói méhfaj vesz részt a folyamatban és rájött, hogy a fehér virágú növény önporzó.
Az áttörést mégis egy rabszolgának született kertész, Edmond Albius hozta el az 1900-as években. Kézzel beporzó technikája forradalmasította a vanília termesztés, ezzel lehetővé téve, hogy Mexikótól távol is termeszteni lehessen a növényt. Az általa kitalált kézi beporzást sok helyen még a mai napig alkalmazzák.
Albius életének a története azonban nem zárult ilyen sikeresen. Bár a rabszolgaságot betiltották, így ő is felszabadult, később ékszerlopás miatt börtönbüntetésre ítélték. A férfi ott, ahol született és a nagy felfedezését is tette, ezzel sikerre víve a reunioni vanília gyártást, St. Suzanne-ban hunyt el végül szegény körülmények között.
A vanília viszonylag drága fűszer, mégpedig azért, mert az előállítása rengeteg munkát és időt igényel. Éppen ezért vásárláskor érdemes odafigyelni rá, hogy milyet választunk, hiszen a minősége és ebből fakadóan az íze később jól érezhető lesz a felhasználás során. Az igazi vanília toktermése barnásfekete, keskeny és rugalmas, ráncos és viaszos felületű, melyet gyakran vanillinkristályok borítanak. Ezzel szemben a másodosztályú termés sokkal világosabb és kemény, valamint száraz. Ma Madagaszkár számít a legjelentősebb termőhelyek, az összes vanília mintegy 80%-a innen származik.
Édeskés íze miatt legtöbbször különböző sütemények ízesítésére használják, de népszerű a belőle készült fagyi is. Szokták tenni még kompótokba, vagy édes levesekbe is, sőt mártásokat is ízesítenek vele. A három leggyakoribb felhasználási formája a vanília rúd, melynek előnye, hogy egészben a kívánt ételhez adható. Szintén gyakran találkozhatunk vele kivonatként, melynek előállításához alkoholos folyadékban főzik meg a rudat. Aromája így kevésbé intenzív és hamarabb elpárolog. A harmadik a vaníliáscukor, amely szinte minden háztartásban megtalálható és kiváló plusz aromát biztosít pudingok vagy krémek elkészítése során.
Gyakran előfordul teákban és csokoládéban is, de a gyógyszerészetben és a gyógyászatban is értékes anyagként tartják számon. Cukorban, szénhidrátokban és fehérjében gazdag, emiatt a kalóriatartalma meglehetősen magas. Szinten bővelkedik B-vitaminban, magnéziumban, káliumban és cinkben. Nyugtató hatása miatt remek stresszoldó és jó hangulatjavító.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
2025.04.29.