Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Fekete fűszerhercegnőnek is szokták nevezni ezt az édeskés növényt, ami az egyik legtöbbet használt ízesítő, ha süteményektől van szó. De vajon mitől ennyire népszerű?
A vanília a kosborfélék családjába, a Vanilla nemzetségbe tartozó növény. Az egyetlen orchideaféle, amelyet fogyasztani is lehet. Több mint száz faj létezik, ám ezek közül csupán néhányat termesztenek kifejezetten az aromája miatt. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos, Mexikóban már Amerika felfedezése előtt is gyakran használták.
A fűszer vanília jellegzetes illata és feketésbarna színe az utókezelés során alakul ki. A leszedett termést először hőkezelik, majd szárítják, végül pedig több hónapig érlelik. A kezelés legfontosabb része a hüvelyek fonnyasztása és fermentálása. Ezután gyékényre vagy pokrócokra terítik és letakarják. Fűszerként a csaknem teljesen kifejlődött, még csak félérett, zöldes vagy éppen sárgulni kezdő toktermést hasznosítják. Általában a 14 centiméternél nagyobbakat értékesítik, hiszen minél nagyobb, annál ízesebb és annál jobb a minősége. Színe, aromája és hajlékonysága elárulja a növény minőségét. Magas nedvtartalma miatt kiszáradás után hamar törékennyé válik.
A spanyolok a 16. században Dél-Amerikai hódító hadjárataiknak köszönhetően, egy hosszú éveken keresztül zajló folyamatot indítottak el, melynek középpontjában a vanília állt. Bár eredetileg arany kerese miatt indultak, végül egy másik kincset fedeztek fel. Akkoriban különös vágykeltő hatást tulajdonítanak a növénynek és emiatt igen kedvelt lett európa szerte a nemesi körökben. A különböző országok szinte versenyt futottak egymással, hogy kié lesz a fűszer monopólium. Sokáig a vanília csakis Mexikóban termett meg, ugyanis ott élt az a kolibri faj, amely képes volt a beporzására. Később aztán Charles Morren felfedezte, hogy egy mexikói méhfaj vesz részt a folyamatban és rájött, hogy a fehér virágú növény önporzó.
Az áttörést mégis egy rabszolgának született kertész, Edmond Albius hozta el az 1900-as években. Kézzel beporzó technikája forradalmasította a vanília termesztés, ezzel lehetővé téve, hogy Mexikótól távol is termeszteni lehessen a növényt. Az általa kitalált kézi beporzást sok helyen még a mai napig alkalmazzák.
Albius életének a története azonban nem zárult ilyen sikeresen. Bár a rabszolgaságot betiltották, így ő is felszabadult, később ékszerlopás miatt börtönbüntetésre ítélték. A férfi ott, ahol született és a nagy felfedezését is tette, ezzel sikerre víve a reunioni vanília gyártást, St. Suzanne-ban hunyt el végül szegény körülmények között.
A vanília viszonylag drága fűszer, mégpedig azért, mert az előállítása rengeteg munkát és időt igényel. Éppen ezért vásárláskor érdemes odafigyelni rá, hogy milyet választunk, hiszen a minősége és ebből fakadóan az íze később jól érezhető lesz a felhasználás során. Az igazi vanília toktermése barnásfekete, keskeny és rugalmas, ráncos és viaszos felületű, melyet gyakran vanillinkristályok borítanak. Ezzel szemben a másodosztályú termés sokkal világosabb és kemény, valamint száraz. Ma Madagaszkár számít a legjelentősebb termőhelyek, az összes vanília mintegy 80%-a innen származik.
Édeskés íze miatt legtöbbször különböző sütemények ízesítésére használják, de népszerű a belőle készült fagyi is. Szokták tenni még kompótokba, vagy édes levesekbe is, sőt mártásokat is ízesítenek vele. A három leggyakoribb felhasználási formája a vanília rúd, melynek előnye, hogy egészben a kívánt ételhez adható. Szintén gyakran találkozhatunk vele kivonatként, melynek előállításához alkoholos folyadékban főzik meg a rudat. Aromája így kevésbé intenzív és hamarabb elpárolog. A harmadik a vaníliáscukor, amely szinte minden háztartásban megtalálható és kiváló plusz aromát biztosít pudingok vagy krémek elkészítése során.
Gyakran előfordul teákban és csokoládéban is, de a gyógyszerészetben és a gyógyászatban is értékes anyagként tartják számon. Cukorban, szénhidrátokban és fehérjében gazdag, emiatt a kalóriatartalma meglehetősen magas. Szinten bővelkedik B-vitaminban, magnéziumban, káliumban és cinkben. Nyugtató hatása miatt remek stresszoldó és jó hangulatjavító.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
Budapest és Hollywood találkozása
gastro esemény, 2024.04.26.
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.