Vanília, az egyik legkülönlegesebb fűszer

-
alapanyag, 2021.07.20.

Vanília, az egyik legkülönlegesebb fűszer

Fekete fűszerhercegnőnek is szokták nevezni ezt az édeskés növényt, ami az egyik legtöbbet használt ízesítő, ha süteményektől van szó. De vajon mitől ennyire népszerű?


Mindent a vaníliáról

A vanília a kosborfélék családjába, a Vanilla nemzetségbe tartozó növény. Az egyetlen orchideaféle, amelyet fogyasztani is lehet. Több mint száz faj létezik, ám ezek közül csupán néhányat termesztenek kifejezetten az aromája miatt. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos, Mexikóban már Amerika felfedezése előtt is gyakran használták.

A fűszer vanília jellegzetes illata és feketésbarna színe az utókezelés során alakul ki. A leszedett termést először hőkezelik, majd szárítják, végül pedig több hónapig érlelik. A kezelés legfontosabb része a hüvelyek fonnyasztása és fermentálása. Ezután gyékényre vagy pokrócokra terítik és letakarják. Fűszerként a csaknem teljesen kifejlődött, még csak félérett, zöldes vagy éppen sárgulni kezdő toktermést hasznosítják. Általában a 14 centiméternél nagyobbakat értékesítik, hiszen minél nagyobb, annál ízesebb és annál jobb a minősége. Színe, aromája és hajlékonysága elárulja a növény minőségét. Magas nedvtartalma miatt kiszáradás után hamar törékennyé válik.

vanília virág

 

A vanília termesztés kalandos története

A spanyolok a 16. században Dél-Amerikai hódító hadjárataiknak köszönhetően, egy hosszú éveken keresztül zajló folyamatot indítottak el, melynek középpontjában a vanília állt. Bár eredetileg arany kerese miatt indultak, végül egy másik kincset fedeztek fel. Akkoriban különös vágykeltő hatást tulajdonítanak a növénynek és emiatt igen kedvelt lett európa szerte a nemesi körökben. A különböző országok szinte versenyt futottak egymással, hogy kié lesz a fűszer monopólium. Sokáig a vanília csakis Mexikóban termett meg, ugyanis ott élt az a kolibri faj, amely képes volt a beporzására. Később aztán Charles Morren felfedezte, hogy egy mexikói méhfaj vesz részt a folyamatban és rájött, hogy a fehér virágú növény önporzó.

Az áttörést mégis egy rabszolgának született kertész, Edmond Albius hozta el az 1900-as években. Kézzel beporzó technikája forradalmasította a vanília termesztés, ezzel lehetővé téve, hogy Mexikótól távol is termeszteni lehessen a növényt. Az általa kitalált kézi beporzást sok helyen még a mai napig alkalmazzák.
Albius életének a története azonban nem zárult ilyen sikeresen. Bár a rabszolgaságot betiltották, így ő is felszabadult, később ékszerlopás miatt börtönbüntetésre ítélték. A férfi ott, ahol született és a nagy felfedezését is tette, ezzel sikerre víve a reunioni vanília gyártást, St. Suzanne-ban hunyt el végül szegény körülmények között.

Az igazi vanília

A vanília viszonylag drága fűszer, mégpedig azért, mert az előállítása rengeteg munkát és időt igényel. Éppen ezért vásárláskor érdemes odafigyelni rá, hogy milyet választunk, hiszen a minősége és ebből fakadóan az íze később jól érezhető lesz a felhasználás során. Az igazi vanília toktermése barnásfekete, keskeny és rugalmas, ráncos és viaszos felületű, melyet gyakran vanillinkristályok borítanak. Ezzel szemben a másodosztályú termés sokkal világosabb és kemény, valamint száraz. Ma Madagaszkár számít a legjelentősebb termőhelyek, az összes vanília mintegy 80%-a innen származik.

A vanília felhasználása

Édeskés íze miatt legtöbbször különböző sütemények ízesítésére használják, de népszerű a belőle készült fagyi is. Szokták tenni még kompótokba, vagy édes levesekbe is, sőt mártásokat is ízesítenek vele. A három leggyakoribb felhasználási formája a vanília rúd, melynek előnye, hogy egészben a kívánt ételhez adható. Szintén gyakran találkozhatunk vele kivonatként, melynek előállításához alkoholos folyadékban főzik meg a rudat. Aromája így kevésbé intenzív és hamarabb elpárolog. A harmadik a vaníliáscukor, amely szinte minden háztartásban megtalálható és kiváló plusz aromát biztosít pudingok vagy krémek elkészítése során.

Gyakran előfordul teákban és csokoládéban is, de a gyógyszerészetben és a gyógyászatban is értékes anyagként tartják számon. Cukorban, szénhidrátokban és fehérjében gazdag, emiatt a kalóriatartalma meglehetősen magas. Szinten bővelkedik B-vitaminban, magnéziumban, káliumban és cinkben. Nyugtató hatása miatt remek stresszoldó és jó hangulatjavító.

crème brûlée

Guba Márti

Tetszett a(z) Vanília, az egyik legkülönlegesebb fűszer magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Vanília, az egyik legkülönlegesebb fűszer magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg