Hold és Csillag a balatongyöröki Szépkilátó mellett
-
Balaton, 2022.03.10.
Hold és Csillag a balatongyöröki Szépkilátó mellett
Balatongyörök Szépkilátó mellett van egy különleges étterem: a Hold és Csillag. Ma már meg se mondanánk, hogy ez korábban egy ÁFÉSZ volt, de annyira adja magát, hogy étteremként funkcionáljon, mert a kilátás egész egyszerűen zseniális.
A helyet Tamási Ádám és Tóth Vivien vezeti. A Tamási család neve ismerős lehet a partmenti vendéglátásból (egészen konkrétan a Party Csóka étteremből), de ez itt fent, a 71-os útnál egy kicsit más: egy négy évszakos, télen nyáron nyitva levő étterem, családbarát és kutyabarát vendéglátással. Konyhájuk jellemzően magyar, illetve újragondolt magyar és nemzetközi ételeket tartalmaz, de különlegességük, hogy nemcsak az emberekre, hanem a kutyákra is gondoltak, ugyanis külön a kutyák számára is készítenek ételeket – erről részletesebben a cikk végén írunk.
Az egész hely egy családias hely, ami olyan, mint egy nagy nappali: barátságos hangulat, kedves házigazdák, hatalmas üveg ablakok – amin keresztül pazar kilátás tárul elénk a Badacsonyra és a Balaton nyugati medencéjére, középen pedig egy kandalló található, ami megadja az egész hely melegségét. Tényleg olyan, mint amikor hazamegyünk egy vasárnapi ebédre és közben beszélgetünk a családunkkal, játszunk a kutyákkal – csak itt ki tudunk menni a teraszra nézni a Balatont!
4 évszakos étterem, ezért télen-nyáron várnak mindenkit, Balatongyörökön, a 71-es út mellett! Bár tudjuk, hogy a főszezon a nyár, télen is sokan térnek be. Nagy elismerés nekik, hogy télen is próbálják élettel betölteni a Balatont!
Hold és Csillag ételkínálata: családias magyar konyha egy kis csavarral
Egy szóval azt tudnám mondani, hogy családias. Klasszikus magyar ételekkel vagy újhullámos magyar és nemzetközi fogásokkal várnak bennünket. Friss levesekkel, szezonális fogásokkal (legyen tél vagy nyár) házias ízekkel várnak mindenkit. Rendszeresen van nemzetközi étel, amit magyar köntösben készítenek el, úgy, hogy elfogadható legyen a helyeik számára is. Az is fontos, hogy helyi alapanyagokkal dolgoznak. Ez nem csak a környezetvédelem miatt értékelendő, hanem a helyi gazdák, gazdaságok támogatása miatt is. Ez az út a fenntartható vendéglátáshoz!
A családias hangulat abban is megnyilvánul, hogy a Tamási család viszi a konyhát, így a családi fogások is felkerülnek az étlapra. Amikor ott jártunk, akkor mákos guba is szerepelt a desszertek között, úgy ahogy Ádám anyukája készíti. Sőt, ezen túlmenve az egész konyhai csapatot családnak tekintik, hogy a Hold és Csillagba is hazatérjenek. Ez a szellemiség érződött is!
Helyi, házias, csomagolásmentes, kutyabarát. Ez a Hold és Csillag.
BARF, azaz farkasétkezés a kutyáknak
Emberi finomság mellet van náluk kutyafinomság is: Ádámék arra is figyeltek, hogy a kutyák is megfelelően tudjanak táplálkozni, ezért ledarálva, a klasszikus elvek alapján készítenek ételeket húsból és állati eredetű termékekből.
Mi is az a BARF? A Bones and Raw Food rövidítése, vagyis, hogy csontokat és nyers húsokat kapjanak a kutyák. Ez tulajdonképen visszatérés a eredethez. Mivel a kutya ragadozó állat (lásd: fogazata), ezért ennek megfelelően épül fel az emésztése is. Plusz a kutyák gyomrában savasabb közeg található, e miatt nem probléma nekik a nyers hús fogyasztása. Természetesen hús mellett gyümölcsök, zöldégek is helyet kapnak, de csak minimális mennyiségben, amennyi rostbevitel szükséges.
Arra figyeljetek, hogy ha a Hold és Csillagba szeretnétek menni enni, akkor feltétlen foglaljatok asztalt, mert a téli időszakban is sokan mennek be hozzájuk.
És hogy milyen tervük van a jövőre nézve? Nézzétek meg a videót, erről is részletesen beszélnek benne:
dr. Kovács T. Lóránt
Tetszett a(z) Hold és Csillag a balatongyöröki Szépkilátó mellett magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.
Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!
A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.
A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?
Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.
Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!
Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!
Az ősz beköszöntével egyre többen keresünk olyan finom, meleg italokat, amelyek nemcsak felmelegítenek, de fel is dobják a mindennapokat. Ebben az időszakban a kávézók különleges őszi ízekkel bővítik kínálatukat, de ha otthon...