Hold és Csillag a balatongyöröki Szépkilátó mellett
-
Balaton, 2022.03.10.
Hold és Csillag a balatongyöröki Szépkilátó mellett
Balatongyörök Szépkilátó mellett van egy különleges étterem: a Hold és Csillag. Ma már meg se mondanánk, hogy ez korábban egy ÁFÉSZ volt, de annyira adja magát, hogy étteremként funkcionáljon, mert a kilátás egész egyszerűen zseniális.
A helyet Tamási Ádám és Tóth Vivien vezeti. A Tamási család neve ismerős lehet a partmenti vendéglátásból (egészen konkrétan a Party Csóka étteremből), de ez itt fent, a 71-os útnál egy kicsit más: egy négy évszakos, télen nyáron nyitva levő étterem, családbarát és kutyabarát vendéglátással. Konyhájuk jellemzően magyar, illetve újragondolt magyar és nemzetközi ételeket tartalmaz, de különlegességük, hogy nemcsak az emberekre, hanem a kutyákra is gondoltak, ugyanis külön a kutyák számára is készítenek ételeket – erről részletesebben a cikk végén írunk.
Az egész hely egy családias hely, ami olyan, mint egy nagy nappali: barátságos hangulat, kedves házigazdák, hatalmas üveg ablakok – amin keresztül pazar kilátás tárul elénk a Badacsonyra és a Balaton nyugati medencéjére, középen pedig egy kandalló található, ami megadja az egész hely melegségét. Tényleg olyan, mint amikor hazamegyünk egy vasárnapi ebédre és közben beszélgetünk a családunkkal, játszunk a kutyákkal – csak itt ki tudunk menni a teraszra nézni a Balatont!
4 évszakos étterem, ezért télen-nyáron várnak mindenkit, Balatongyörökön, a 71-es út mellett! Bár tudjuk, hogy a főszezon a nyár, télen is sokan térnek be. Nagy elismerés nekik, hogy télen is próbálják élettel betölteni a Balatont!
Hold és Csillag ételkínálata: családias magyar konyha egy kis csavarral
Egy szóval azt tudnám mondani, hogy családias. Klasszikus magyar ételekkel vagy újhullámos magyar és nemzetközi fogásokkal várnak bennünket. Friss levesekkel, szezonális fogásokkal (legyen tél vagy nyár) házias ízekkel várnak mindenkit. Rendszeresen van nemzetközi étel, amit magyar köntösben készítenek el, úgy, hogy elfogadható legyen a helyeik számára is. Az is fontos, hogy helyi alapanyagokkal dolgoznak. Ez nem csak a környezetvédelem miatt értékelendő, hanem a helyi gazdák, gazdaságok támogatása miatt is. Ez az út a fenntartható vendéglátáshoz!
A családias hangulat abban is megnyilvánul, hogy a Tamási család viszi a konyhát, így a családi fogások is felkerülnek az étlapra. Amikor ott jártunk, akkor mákos guba is szerepelt a desszertek között, úgy ahogy Ádám anyukája készíti. Sőt, ezen túlmenve az egész konyhai csapatot családnak tekintik, hogy a Hold és Csillagba is hazatérjenek. Ez a szellemiség érződött is!
Helyi, házias, csomagolásmentes, kutyabarát. Ez a Hold és Csillag.
BARF, azaz farkasétkezés a kutyáknak
Emberi finomság mellet van náluk kutyafinomság is: Ádámék arra is figyeltek, hogy a kutyák is megfelelően tudjanak táplálkozni, ezért ledarálva, a klasszikus elvek alapján készítenek ételeket húsból és állati eredetű termékekből.
Mi is az a BARF? A Bones and Raw Food rövidítése, vagyis, hogy csontokat és nyers húsokat kapjanak a kutyák. Ez tulajdonképen visszatérés a eredethez. Mivel a kutya ragadozó állat (lásd: fogazata), ezért ennek megfelelően épül fel az emésztése is. Plusz a kutyák gyomrában savasabb közeg található, e miatt nem probléma nekik a nyers hús fogyasztása. Természetesen hús mellett gyümölcsök, zöldégek is helyet kapnak, de csak minimális mennyiségben, amennyi rostbevitel szükséges.
Arra figyeljetek, hogy ha a Hold és Csillagba szeretnétek menni enni, akkor feltétlen foglaljatok asztalt, mert a téli időszakban is sokan mennek be hozzájuk.
És hogy milyen tervük van a jövőre nézve? Nézzétek meg a videót, erről is részletesen beszélnek benne:
dr. Kovács T. Lóránt
Tetszett a(z) Hold és Csillag a balatongyöröki Szépkilátó mellett magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.
Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.
Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.
A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.
A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.
A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.
Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.
Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.
Idén is megrendezik a CSabai Kolbászfesztivált (2023. október 19-22. között). A gasztronómiai eseményeken kívül koncertekkel, érdekességekkel várnak mindenkit a szervezők.