Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban

-
bor, 2015.11.30.

Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban

A Hobbitok földjén az angolszász, a polinéz és a dél-kelet ázsiai ízek keverednek. Ezeket most mi is megkóstoltuk az ARAZ Étteremben.


A világ egyik legtávolabbi pontján fekvő Új-Zélandon valóban kék az ég és zöld a fű. Nem véletlen tehát, hogy itt forgatták a Gyűrűk Ura és a Hobbit filmek bizonyos jeleneteit. A szigetcsoport éghajlata egyedi: az északi-szigeten szubtrópusi, a déli-szigeten hegyvidéki és óceáni. Így fordulhat elő, hogy az édesburgonya és a kiwi éppen olyan emblematikus táplálék, mint például a bárányhús vagy a kagyló.


Az ARAZ Étterem szakácsai ebből a színes és változatos alapanyag-kínálatból egyaránt merítettek a tematikus vasárnapi ebédeken. A paletta olyan széles, hogy korosztálytól és táplálkozási szokástól függetlenül, mindenkinek meg volt a lehetősége, hogy találjon fogára valót.

 

Gyereksarok

 

Édesburgonya, ami nem burgonya – Bordáskel, ami káposzta


Levesek tekintetében két különleges zöldség volt a domináns. A korianderrel fűszerezett édesburgonya - levesbe, pekándió betét került, a pak choi levesbe pedig halgombóc.


Az édesburgonya-féléket Új-Zéland északi részén termesztik. A hosszúkás növénynek csak annyi köze van a burgonyához, mint Budapestnek Bukaresthez. Ugyanis ez egy gyökér és nem gumó. A bordáskel vagy másnéven pak choy valójában káposztaféle.

 

 Ázsiai beütésű leves pak choiyjal és halgombóccal

 

Tenger gyümölcsei és egy falat BBQ


Talán az előétel választék volt a legszínesebb. A zöldségek, gyümölcsök és a tengeri finomságok ideális kombót alkottak. A kerikeri kukoricasaláta és a kiwi salsa pedig kimondottan idézte a BBQ partyk hangulatát, ami szintén népszerű a szigetországban.

 

 Saláták, salsák, előételek

 

Terítéken a csodatevő zöldkagyló és Arthur Wellesley herceg kedvence


A főételek között olyan népszerű fogások közül választhattunk, mind például a Wellington bélszín, amelynek eredete vitatott. Bizonyos feltevések szerint az étel Wellington első hercegéről kapta a nevét, mások szerint a csizmájáról. Egy biztos, hogy Wellington Új-Zéland fővárosa, és a leveles tésztába bujtatott bélszín örök darab.

 

Wellington bélszín

 

Az angolszász vonalnál maradva: a nemzeti ételnek számító báránycsülök és sonkás burgonyapite (felfújt szerű, klasszikus angol pite) is került a választékba. Az ázsiai ízvilágot többek között a grillezett királylazac és a sárgarépás-vietnámi mogyorós basmati rizs idézte.


Látványpultban készült az új-zélandi zöld kagyló, amit fűszeres-fehérboros mártással szervíroztak. A kagyló héjának a színe opá lzöld, fogyasztása többek között az ízületekre és a csontokra van jó hatással, ezért étrendkiegészítőket is készítenek belőle.

 

 Királylazac

 

Hódolat a balerinának, tisztelet a katonáknak – mindez desszertben kifejezve


Kívül ropogós, belül lágy az Anna Pavlováról elnevezett tojásfehérjéből készült új-zélandi nemzeti sütemény, bár az ausztrálok is magukénak tudják ezt a bájos desszertet. Az ARAZ-ban mini változatokat készítettek, stílusosan kiwivel és málnával. Tipikusan olyan finomság, amit nehéz abbahagyni.

 

A másik tradicionális édesség pedig az ANZAC keksz, amely az ausztrál és az új-zélandi hadseregről kapta a nevét. A zab alapú kókuszos keksz tojásmentes, állítólag a katonák is ezt ették az első világháború alatt.

 

 

Gyümölcs, ami egy madártojásról kapta a nevét


Az általunk csak kiwinek nevezett gyümölcs hivatalos neve kiwigyümölcs, a kivi pedig egy Új-Zélandon őshonos madárfajta, ami az ország nemzeti jelképe. A madár barna, bozontos innen az elnevezés. A kiwit nemcsak feldolgozva kínálták, hanem gyümölcstálon is.

 

 

Hasznos információk:


Az ARAZ-ban a vasárnapi bruch-ok 12:00-15:00 között zajlanak. Az ár egységesen 6990 forint/fő, de ez magában foglalja az egész napos wellnes használatot és az italfogyasztást is. Az étkezés alatt az étteremben gyereksarok működik és élőzene van. A brunchok tematikája átlagosan három hetente változik. Érdemes előre foglalni asztalt, ha biztosra szeretnétek menni.

 

 


 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

"narrow"
Gear.svg