Vega, vegán és vegetáriánus. Mi a különbség?

-
étrendek, 2021.07.12.

Vega, vegán és vegetáriánus. Mi a különbség?

Igaz, elsőre nem cseng ki nagy különbség a vega, vegán és a vegetáriánus szavak közül, mégis rengeteg az eltérés a szóban forgó étrendek között.


A mai világban többnyire már mindent a trendek uralnak. Van, aki csak a trendek miatt, de egyesek viszont komoly megfontolásból szánják el magukat egy az életüket sok területen érintő döntésre. 

Sokféle ok vezethet ahhoz, hogy valaki növényi alapú táplálkozásra tér át, például az állatvédelem sokakat sarkall erre a döntésre, de ott van még a környezettudatosság, az egészségügyi okok és természetesen a társadalmi nyomás is, hisz néhány fiatallal előfordul, hogy ezzel lázad a szülei ellen.

A társadalom nagy része viszont nincsenek tisztában azzal, mit is takarnak pontosan a növényi alapú táplálkozás fajtái, a vega, vegán és a vegetáriánus kifejezések. Legtöbben csak legyintenek, míg mások csak lerendezik annyival, hogy ez az egész annyit tesz, hogy az étrendet követő személy nem eszik húst és kész. Csakhogy ezek az étkezési szokások ennél sokkal többek és sokkalta több figyelmet érdemelnek.

A vegetarianizmus

A vegetarianizmus az a táplálkozási gyakorlat, amelynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását nemkívánatosnak gondolja a maga számára. Több formája is létezik, aszerint, hogy a húsokon felül még melyek azok az ételek, amelyeknek a megevését mellőzik. Vannak például, akik nem isznak tejet és nem esznek tejkészítményeket, tejtermékeket vagy épp tojást. A vegán táplálkozási mód semmilyen állati eredetű táplálékot nem enged meg és még a méz is a tiltólistájukon van. A nyers (raw) ételeket kedvelők pedig többnyire a főtt vagy a sült ételeket is kerülik.

Sok vegetáriánus számára ez nem pusztán csak egy táplálkozási gyakorlat vagy egy szokás, hanem egyenesen egy világnézet, amely kimondja, hogy az embernek a lehetőségeihez mérten a legjobban kell arra törekednie, hogy minél kevesebb szenvedést okozzanak az állatoknak, különösen azoknak, akik fejlett idegrendszerrel rendelkeznek.



Mások ellenben teljesen más okokból utasítják el a húsevést, mondjuk azért, mert egyszerűen nem szeretik, egyenesen undorodnak tőle, vagy csak olyan diétát követnek, aminek a húsfogyasztás nem képezi a részét.

Így vagy úgy, de ez az életszemlélet már hosszú ideje az emberek életének része, hiszen komolyabban először Indiában bukkant fel, de már az ókori görögöknél is jelen volt. Mindkét kultúra vallási és filozófiai szempontból is fontos törekvésként tekintett rá, ezért az egész közösség gyakorolta a vegetáriánus életmódot.

Mi a különbség a vegetáriánus és a vegán táplálkozás között?

A vegetáriánus szó alatt olyan embert értünk, aki nem eszik húst, távol tartja magát minden nemű húst tartalmazó étel fogyasztásától. Szigorú vegetáriánusnak vagy más néven vegánnak pedig azt nevezzük, aki a hús mellett egyéb állati eredetű ételeket, vagyis tojást, tejtermékeket sem tart a hűtőszekrényében.

Mi a baj a tejjel és a tojással?

A tojásipar meglehetősen kegyetlen módon bánik az állatokkal. A csirkéket túl kicsi ketrecekben tartják, emiatt mozdulni is alig bírnak, nem is beszélve arról, hogy a tojásból kikelve milyen jövő vár az apróságokra. Sokan úgy gondolják, hogy a házi tojás egy jó alternatíva lehet, már csak az állatok tartása miatti különbségek okán is, ám a veganizmus szempontjából ez is hagy maga után kivetni valót, hiszen az állatok élete végeredményben mindkét esetben ugyanúgy alakul.

A tehén teje alapvetően anyatej, ami a borjú táplálására és nem másra szolgál. A tehén csak az utódjai világra hozását követően termel tejet, azzal a céllal, hogy az első hónapokban etetni tudja a kicsinyeit. Éppen ezért is kerülik többek között a veganizmusban a tej fogyasztását.

Vegetáriánus vs. vegán: melyik az egészségesebb?

Egy kutatásnak köszönhetően kiderült, hogy a növényi alapon összeállított étrend minden élethelyzetben, mindenki számára megfelelő és fenntartható életmód. A növényi étrend úgy lesz biztosan teljes értékű, ha több forrásból is fedezzük a szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat, többek között zöldségek, gyümölcsök, gombák, gabonák és diófélék formájában is. A vegetáriánusok és a vegánok számára is egyaránt ajánlott, hogy évente legalább egyszer részt vegyenek egy vérvizsgálaton, hogy megtudják, rendben van-e az egészségük, megfelelő módon táplálkoznak-e, a testük hozzájut-e minden szükséges energiaforráshoz.

A tanulmányok szerint a vegán étrend sokkal egészségesebb, mint a vegetáriánus, hiszen csökkentheti a rák, a 2-es típusú cukorbetegség vagy épp az elhízás kockázatát. Ám azt mindenkinek figyelembe kell vennie, hogy pusztán egészségesen táplálkozni nem jelenti azt, hogy attól még mi magunk is egészségesek leszünk.

Vegán, mint divat?

Sajnos a vegán életmód fogalmához sokszor előfordul, hogy negatív jelentés is társul, hiszen mára már divatossá vált vegánnak lenni, és sokszor azért vallják az emberek magukat vegánnak, mert menő és szeretnének megfelelni a társadalom elvárásainak. A mai világban sikkes lett étkezési filozófiát követni, olyannyira, hogy egyesek már olyan messzire is elmennek. De ne feledjük, a legfontosabb az egészségünk, ígyezt mindig tartsuk szem előtt!

Ám természetesen a divathóbortokkal ellentétben vannak olyanok, akik komolyan veszik ezt az életszemléletet, ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról, akik szívvel-lélekkel azt vallják, hogy fontos számukra az egészségük és a környezetük védelmezése.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Vega, vegán és vegetáriánus. Mi a különbség? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Vega, vegán és vegetáriánus. Mi a különbség? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg