Badhanna - egy távol-keleti underground bár Budapesten

-
étteremkritika, 2022.05.23.

Badhanna - egy távol-keleti underground bár Budapesten

Távol-Kelet kulináriáját felvonultató bárétterem nyitott a belvárosban. Badhanna mesél, kokettál, ázsiai utazásra hív.


Teljesen őszinte a kérdés: ha csak egyet választhatnál, tudnál dönteni, hogy a thai, a japán, az indonéz, a dél-koreai vagy a kínai ízek, hozzávalók, ételek vonzanak a leginkább? Sejthető a válasz. A Távol-Kelet gasztrokultúrája annyira komplex és annyi ponton találkozik, hogy nehéz csak az egyik mellett letenni a voksot. Mostantól nem is kell. Az V. kerületbe érkezett Badhanna, nem kisebb céllal, mint hogy ázsiai gasztro kalandjait megoszthassa Budapesttel.

Egy utazó szemén keresztül próbálja bemutatni a távol-keletet, ami nem határozottan egyfajta gasztronómiát és nem egyfajta ázsiai képet mutat, hanem picit belemegy Ázsiának azokba a bugyraiba, underground életébe, amit egy fitatal turista, utazó szeretne megélni - vagy amit tapasztalt Ázsia városaiban, éttermeiben.  
Az egész étterem mind ételben, mit italban, mind enteriörben ennek az utazásnak egy utikönyve, egy utikalauza. Minden egyes részlet Badhanna (aki egy kitalált személy) egy emlékét doglozza fel.

Az egész egy olyan gasztronómiai élmény, amiben a közösségi evés - és hogy kipróbáljunk új doglokat - megjelenik. A jövőben az a cél, hogy ételekben, italokban, kultúrális témában betekintést nyújthassanak abba, hogy milyen élmények érhetnek minket Ázsia izgalmas helyein.

De mi is a Badhanna?

Bistro, bár vagy étterem?

Minden és egyik sem. – mondja Vajda Márton, aki több sikeres budapesti vendéglátóegységnek (Pontoon, Mazel Tov, Tereza, aMajomhoz) is társtulajdonosa. „Konvencióktól és kategóriáktól mentes közösségi teret álmodtunk meg, nagyon izgalmas és újszerű gasztronómiai irányzattal. Nem szeretnénk korlátozni senkit. Éppúgy várunk vendégeket egy koktélra és barfoodra, mint nagyobb társaságokat vacsorára. Egy életérzés megvalósítása volt a célunk, egy utazás, ami lehet rövidebb vagy hosszabb, de igazán az teszi emlékezetessé, ha megosztod mással. Az ételek és az italkoncepció is erre épült. Ebben van segítségünkre a névadó Badhanna, akinek ázsiai kalandjain keresztül tapasztalhatunk.”

Mit ehetünk a Badhannában?

Progresszív ázsiai streetfood európai stílusban.

Badhanna - étel
Ez egyfajta ázsiaz fúziós étterem, de oly módon, hogy ázsia különböző konyháit hozza össze és mutatja be - illetve azokat a textúrákat, ízeket, illatokat, alapanyagokat, amik egy különleges élményt nyújthatnak egy idegen utazó számára.

Varga Dánielt nem kell bemutatni azoknak, akik ismerik és szeretik a fúziós ázsiai gasztronómiát: a Thaiföldön szerencsét próbáló, aztán az AUM-ban bizonyító séf volt Badhanna jobbkeze az étlap összeállításakor.

Nagyok a kontrasztok mind textúrák, mind az édes, a sós, a keserű, a savanyú és az umami jelenlétét tekintve. A progresszív ázsiai streetfood irány tartogat meglepetéseket, olykor határokat is feszeget, de ez is a cél, a felfedezés. Már most signature fogásokként gondolnak a Bulgogira, ami egy rib eye steakkel és házi kókusz majonézzel készülő bao trió, de itt van a Hoi is, udontészta alapon, fekete kagylóval és sárga curryvel, vagy a Pad Petre, ami egy frissítő mentás, ponzus kacsazúza. Mindemellett olyan klasszikusok se maradhatnak el, mint a házi kimchi, de a kókuszos rizsben is teljesen új dimenziókat ismerhetünk meg. Édességek terén is izgalmas meglepetések várnak, mint például a maracujás szezámgolyó, amihez dohányos madártej társul. Mindezt persze érdemes az italok mellé az asztal közepére betolni, megosztani, pont úgy, ahogy Ázsiában is megszokhattuk. Jó hír a különleges étrendet követőknek, az ételek szinte mind tejmentesek, az étlap majdnem fele húsmentes.

A fiatal és lelkes konyhai csapat élén Pilter Tamás áll, és akárcsak Badhanna bárélete esetében, megannyi izgalmas folyamat zajlik náluk már előkészítéskor is: fermentálnak, aszalnak, liofilizálnak.

Mit ihatunk a Badhannában?

Cseppről cseppre

Badhanna koktélok
Egy ilyen kalandhoz igazán jól jönnek a lazító kortyok, ezért mi sem természetesebb, mint a kifejezetten ehhez illő koktélok, házi frissítők megalkotása. Egzotikus alapanyagokkal, fűszerekkel, csavarral: zöld és fehér teával, yuzuval, chilivel, tequilákra, ginre, sakéra igazítva. A precíz műhelymunkának köszönhetően az italok komponenseinek zöme, az esszenciák, bitterek helyben készülnek és ízvilágában szintén ázsiai kalandokat idéznek fel.

Alkoholmentes italokkal is a konyhához próbálnak igazodni és ázsiát megidézni: mango, chili, koriander is visszaköszön az italokban. Ez kiegészül teákkal, ami hidegen és melegen is fogyaszthatóak (szálas; kézzel kötött virágzó teák; fehérek, zöldek, feketék).

Signiture koktélokban is feltűnnek azok az illatok, ízek, amik Ázsiát idézik, ázsiai kötődésűek vagy ázsiai származásúak: japán gin-ek, fehérrizsből készült vodkák. 

Hol van a Badhanna?

Amikor a nyughatatlan lélek hazatalál

Badhanna a Hercegprímás utcában – egykori Trafiq, Zeller Bisztro helyén - nyáron hangulatos, méretes belső kertes helyszínen fogadja a kalandra éhes vendégeket. Nem követi a konvenciókat, hangulatával egy dolgos hétköznapon is segít, hogy kiszakadhass a mókuskerékből. 17:00 órától érkezhetsz hozzá és ahogy lemegy a nap, úgy válik egyre világosabbá: ez nemcsak egy futó kaland lesz, inkább egy sokrandis, kiszámíthatatlan és mindig újat mutató kapcsolódás. Hétvégén zenével, DJ-szettekkel egy olyan találkozóhelyre, bárba, beülős helyre, afterwork pontra hív a budapesti délutánba-estébe, ami eddig hiányzott a lehetőségek közül.

Badhanna belső udvar

Az enteriőrt és az atmoszférát épp úgy az utazások és a kalandok inspirálták, ahogy a hely minden más elemét. Az volt a cél, hogy aki ide betér, az ízek, az atmoszféra, az illatok hatására kiszakadjon a mindennapokból és egy olyan hedonsita utazásban legyen része, ami minden érzékre hat és így megélje a közös étkezés örömét. Nagyon sok motívum Hong Kongból származik: kultúrális sokszínűség, eklektika, bár kultúra. 

A téren több helyen feltűnnek ázsiai kincsek, emlékeket idéző ereklyék, naplóbejegyzés-szerű falgrafikák. Az étteremkoncepció, arculattervezés és enteriőrdesign is a Socially gasztromarketing ügynökség munkája.
Badhanna felirat


fotó: Kiss Bálint és Csengery Máté

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Badhanna - egy távol-keleti underground bár Budapesten magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Badhanna - egy távol-keleti underground bár Budapesten magazin cikk? Írd meg véleményed!

Badhanna - egy távol-keleti underground bár Budapesten cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg