Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Távol-Kelet kulináriáját felvonultató bárétterem nyitott a belvárosban. Badhanna mesél, kokettál, ázsiai utazásra hív.
Teljesen őszinte a kérdés: ha csak egyet választhatnál, tudnál dönteni, hogy a thai, a japán, az indonéz, a dél-koreai vagy a kínai ízek, hozzávalók, ételek vonzanak a leginkább? Sejthető a válasz. A Távol-Kelet gasztrokultúrája annyira komplex és annyi ponton találkozik, hogy nehéz csak az egyik mellett letenni a voksot. Mostantól nem is kell. Az V. kerületbe érkezett Badhanna, nem kisebb céllal, mint hogy ázsiai gasztro kalandjait megoszthassa Budapesttel.
Egy utazó szemén keresztül próbálja bemutatni a távol-keletet, ami nem határozottan egyfajta gasztronómiát és nem egyfajta ázsiai képet mutat, hanem picit belemegy Ázsiának azokba a bugyraiba, underground életébe, amit egy fitatal turista, utazó szeretne megélni - vagy amit tapasztalt Ázsia városaiban, éttermeiben.
Az egész étterem mind ételben, mit italban, mind enteriörben ennek az utazásnak egy utikönyve, egy utikalauza. Minden egyes részlet Badhanna (aki egy kitalált személy) egy emlékét doglozza fel.
Az egész egy olyan gasztronómiai élmény, amiben a közösségi evés - és hogy kipróbáljunk új doglokat - megjelenik. A jövőben az a cél, hogy ételekben, italokban, kultúrális témában betekintést nyújthassanak abba, hogy milyen élmények érhetnek minket Ázsia izgalmas helyein.
Bistro, bár vagy étterem?
Minden és egyik sem. – mondja Vajda Márton, aki több sikeres budapesti vendéglátóegységnek (Pontoon, Mazel Tov, Tereza, aMajomhoz) is társtulajdonosa. „Konvencióktól és kategóriáktól mentes közösségi teret álmodtunk meg, nagyon izgalmas és újszerű gasztronómiai irányzattal. Nem szeretnénk korlátozni senkit. Éppúgy várunk vendégeket egy koktélra és barfoodra, mint nagyobb társaságokat vacsorára. Egy életérzés megvalósítása volt a célunk, egy utazás, ami lehet rövidebb vagy hosszabb, de igazán az teszi emlékezetessé, ha megosztod mással. Az ételek és az italkoncepció is erre épült. Ebben van segítségünkre a névadó Badhanna, akinek ázsiai kalandjain keresztül tapasztalhatunk.”
Progresszív ázsiai streetfood európai stílusban.
Varga Dánielt nem kell bemutatni azoknak, akik ismerik és szeretik a fúziós ázsiai gasztronómiát: a Thaiföldön szerencsét próbáló, aztán az AUM-ban bizonyító séf volt Badhanna jobbkeze az étlap összeállításakor.
Nagyok a kontrasztok mind textúrák, mind az édes, a sós, a keserű, a savanyú és az umami jelenlétét tekintve. A progresszív ázsiai streetfood irány tartogat meglepetéseket, olykor határokat is feszeget, de ez is a cél, a felfedezés. Már most signature fogásokként gondolnak a Bulgogira, ami egy rib eye steakkel és házi kókusz majonézzel készülő bao trió, de itt van a Hoi is, udontészta alapon, fekete kagylóval és sárga curryvel, vagy a Pad Petre, ami egy frissítő mentás, ponzus kacsazúza. Mindemellett olyan klasszikusok se maradhatnak el, mint a házi kimchi, de a kókuszos rizsben is teljesen új dimenziókat ismerhetünk meg. Édességek terén is izgalmas meglepetések várnak, mint például a maracujás szezámgolyó, amihez dohányos madártej társul. Mindezt persze érdemes az italok mellé az asztal közepére betolni, megosztani, pont úgy, ahogy Ázsiában is megszokhattuk. Jó hír a különleges étrendet követőknek, az ételek szinte mind tejmentesek, az étlap majdnem fele húsmentes.
A fiatal és lelkes konyhai csapat élén Pilter Tamás áll, és akárcsak Badhanna bárélete esetében, megannyi izgalmas folyamat zajlik náluk már előkészítéskor is: fermentálnak, aszalnak, liofilizálnak.
Cseppről cseppre
Amikor a nyughatatlan lélek hazatalál
Badhanna a Hercegprímás utcában – egykori Trafiq, Zeller Bisztro helyén - nyáron hangulatos, méretes belső kertes helyszínen fogadja a kalandra éhes vendégeket. Nem követi a konvenciókat, hangulatával egy dolgos hétköznapon is segít, hogy kiszakadhass a mókuskerékből. 17:00 órától érkezhetsz hozzá és ahogy lemegy a nap, úgy válik egyre világosabbá: ez nemcsak egy futó kaland lesz, inkább egy sokrandis, kiszámíthatatlan és mindig újat mutató kapcsolódás. Hétvégén zenével, DJ-szettekkel egy olyan találkozóhelyre, bárba, beülős helyre, afterwork pontra hív a budapesti délutánba-estébe, ami eddig hiányzott a lehetőségek közül.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Őszi kávékülönlegességek, amik feldobják a munkanapot
2024.10.18.