A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
A nagymama Sacher tortája, valódi kakaó, francia krémes – a pesthidegkúti cukrászda hangulata valóban a boldog békeidőket idézi.
A Sándor család 2012 májusában nagy fába vágta a fejszéjét, ekkor nyitották meg ugyanis újonnan épült családi házuk földszintjén cukrászdájukat. A békeidők életérzést a nagyszülők öröksége adta, akik a századfordulón éltek és mindig boldogan meséltek azokról az időkről.
Nem volt tehát nehéz sem az elnevezés, sem a profil meghatározása. A nagymama kézzel írott Sacher torta receptje ma is a cukrászda vendégterében lévő vitrinben olvasható, a falakon pedig gyakran kortárs festők időszakos kiállításai tekinthetők meg.
A sütemények elkészítése közben a minőség mellett az eredetiség megőrzésére törekednek, kerülve minden adalékanyagot. Zászlóshajójukká talán a franciakrémes vált, mely igazi főzött sárgakrémével gyorsan sokak kedvence lett. Legalább ennyire népszerű az elzászi krémes is, ahol a krémbe egy réteg savanykás baracklekvárt is rejtettek.
Mardandó élményt nyújt a milánói málna torta is, ahol a vaniliás-mascarponés torta szeletet egy saját főzésű málna dzsemmel töltik meg. Sándorék formatorták terén nem ismernek lehetetlent, a legkülönbözőbb szülinapi és esküvői torták elkészítését is örömmel vállalják.
A cukrászdában külön odafigyelnek az étellargiásokra is. A lisztmentes csokis-diós Károly torta, a cukormentes joghurtos gyümölcstorták, vagy éppen a mandulás, csokis-diós paleo sütemények mind nekik kedvez.
Szezonban hatalmas fagylaltválaszték nehezíti a döntésképtelen vendégek sorsát. Nem is csoda, hiszen csak csokoládéból idén 6 félét készítettek: étcsokis, oreo kekszes, levendulás, gyömbéres, narancsos valamint a diétázók kedvéért cukormentes.
Nagy kedvenc többek között a saját bodzából készült fagylalt és a málnás sajttorta fagylalt. Odafigyelnek az aktualitásokra is, így idén például szerepelt a listán Brazil foci vb fagylalt, valamint sörfagylalt is.
Sütemények terén is odafigyelnek a szezonalitásra. Marika néni, Ági és segítőik most épp karácsonyra készülődnek, speciális adventi kekszekkel. A bejglit is megrendelhetitek náluk, a szokásos ízek mellett akár tokaji borban főtt citromos aszalt gyümölcsöset is. A közel húsz féle kávé mellett hidegebb időben szívesen kínálják a sima, mentás, banános vagy éppen fehér forró csokit.
Bent játszósarok várja a kisebbeket, a 16 fős teraszon pedig egy csúszda. Mégis leginkább Mogyoróval, a cukrászda kiskutyájával szeretnek játszani a gyerekek. Ráadásul a cukrászdában tartottak már zártkörű szülinapi zsúrt bohóccal, és 95. szülinapot is: külön kérésre frissen sült kuglóffal és valódi kakaóval.
Sándorék a jövő évre egy kisebb arculatváltást terveznek: a klasszikus sütemények megtartása mellett új, modern, dizájnos süteményeket is fognak sütni amerikai, kanadai és francia receptek alapján, ötvözve a régi időket a mai korral.
A Békeidőkben készült süteményekkel találkozhattok a CBA üzletlánc kávézóiban, a váci utcai Corso Gourmet étteremben, a Zugligeti Kamrában illetve a sós aprósüteményekkel a belvárosi Zero bárban.
A sütik és a kávék 300-600 Ft körül mozognak. A törzsvásárlók helyben fogyasztásnál minden 400 forint után kapnak kártyájukra egy pecsétet, minden 8. után beválthatják egy tetszőleges kávéra vagy sütire.
További Gastro magazin cikkek
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
A rizsfőzés tudománya
2025.04.30.