Békeidők cukrászdája

-
étteremkritika, 2014.12.06.

Békeidők cukrászdája

A nagymama Sacher tortája, valódi kakaó, francia krémes – a pesthidegkúti cukrászda hangulata valóban a boldog békeidőket idézi.


A Sándor család 2012 májusában nagy fába vágta a fejszéjét, ekkor nyitották meg ugyanis újonnan épült családi házuk földszintjén cukrászdájukat. A békeidők életérzést a nagyszülők öröksége adta, akik a századfordulón éltek és mindig boldogan meséltek azokról az időkről.

 

Nem volt tehát nehéz sem az elnevezés, sem a profil meghatározása. A nagymama kézzel írott Sacher torta receptje ma is a cukrászda vendégterében lévő vitrinben olvasható, a falakon pedig gyakran kortárs festők időszakos kiállításai tekinthetők meg.

 


A sütemények elkészítése közben a minőség mellett az eredetiség megőrzésére törekednek, kerülve minden adalékanyagot. Zászlóshajójukká talán a franciakrémes vált, mely igazi főzött sárgakrémével gyorsan sokak kedvence lett. Legalább ennyire népszerű az elzászi krémes is, ahol a krémbe egy réteg savanykás baracklekvárt is rejtettek.

 

Mardandó élményt nyújt a milánói málna torta is, ahol a vaniliás-mascarponés torta szeletet egy saját főzésű málna dzsemmel töltik meg. Sándorék formatorták terén nem ismernek lehetetlent, a legkülönbözőbb szülinapi és esküvői torták elkészítését is örömmel vállalják.

 

 

 


A cukrászdában külön odafigyelnek az étellargiásokra is. A lisztmentes csokis-diós Károly torta, a cukormentes joghurtos gyümölcstorták, vagy éppen a mandulás, csokis-diós paleo sütemények mind nekik kedvez.

 


Szezonban hatalmas fagylaltválaszték nehezíti a döntésképtelen vendégek sorsát. Nem is csoda, hiszen csak csokoládéból idén 6 félét készítettek: étcsokis, oreo kekszes, levendulás, gyömbéres, narancsos valamint a diétázók kedvéért cukormentes.

 

 

Nagy kedvenc többek között a saját bodzából készült fagylalt és a málnás sajttorta fagylalt. Odafigyelnek az aktualitásokra is, így idén például szerepelt a listán Brazil foci vb fagylalt, valamint sörfagylalt is.

 


Sütemények terén is odafigyelnek a szezonalitásra. Marika néni, Ági és segítőik most épp karácsonyra készülődnek, speciális adventi kekszekkel. A bejglit is megrendelhetitek náluk, a szokásos ízek mellett akár tokaji borban főtt citromos aszalt gyümölcsöset is. A közel húsz féle kávé mellett hidegebb időben szívesen kínálják a sima, mentás, banános vagy éppen fehér forró csokit.

 

 

Bent játszósarok várja a kisebbeket, a 16 fős teraszon pedig egy csúszda. Mégis leginkább Mogyoróval, a cukrászda kiskutyájával szeretnek játszani a gyerekek. Ráadásul a cukrászdában tartottak már zártkörű szülinapi zsúrt bohóccal, és 95. szülinapot is: külön kérésre frissen sült kuglóffal és valódi kakaóval.

 

 

Sándorék a jövő évre egy kisebb arculatváltást terveznek: a klasszikus sütemények megtartása mellett új, modern, dizájnos süteményeket is fognak sütni amerikai, kanadai és francia receptek alapján, ötvözve a régi időket a mai korral.

 

 


A Békeidőkben készült süteményekkel találkozhattok a CBA üzletlánc kávézóiban, a váci utcai Corso Gourmet étteremben, a Zugligeti Kamrában illetve a sós aprósüteményekkel a belvárosi Zero bárban.

 


A sütik és a kávék 300-600 Ft körül mozognak. A törzsvásárlók helyben fogyasztásnál minden 400 forint után kapnak kártyájukra egy pecsétet, minden 8. után beválthatják egy tetszőleges kávéra vagy sütire.

 

 

 

Tetszett a(z) Békeidők cukrászdája magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Békeidők cukrászdája magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

"narrow"
Gear.svg