Bestia (Budapest)

-
étteremkritika, 2018.01.10.

Bestia (Budapest)

Budapesten a Bazilika mellett található a Bestia. Zseniális hely, nem csak turistáknak: a belső kinézete (design), az ételek, az italok (kézműves sörök, borok, spiritek) mind kimagaslóak! Életem legjobb cézár salátáját itt ettem - de erről majd később még írok :)


Többször voltunk már a Bestiában, mindig történik valami ott, mindig jó érzéssel jövünk haza onnan. Már régóta tervben volt egy fotózás, de végre összejött! :)

 

// Bestiáról rövbiden

A Bestia egy étterem, bár, bistro Budapest belvárosában, a Bazilikánál. Belül modern irányvonallal találkozunk, ahol a fénnyel és a sötéttel játszanak, de a fa mindnenhol felbukkan. Teljesen egyedi stílusa van, nincs párja a városban. Az étterme egyes részein úgy érezhetjük, hogy New Yorkban vagyunk, másik részén mintha Japánban lennénk, harmadik részén meg mintha valahol egy szafarin.
Illetve van egy teraszuk is (ami a Szent István tér felé néz), ahonnan 10 pontos látvány tárukl elénk: a Bazilika.

Az étel és az ital választékegyedi. különleges, ugyanakkor nem elrugaszkodott. Odafigyelnek arra, hogy minőségi ételek legyenek érthetően megfogalmazva, ugyanakkor valami plusszal ellátva. 
Az italoknál pedig nem a szokásos itallap köszön vissza, hanem ott is figyelnek az egyediségre. Elég, ha csak a (magyar) kézműves söreiket megnézzük. ALig találkozunk étteremben ilyen kínálattal Budapesten!

 

// A hely hangulata

Megvan a hangulata a helynek. Nagyon sok spotlámpa miatt az van megvilágítva, ami kell, semmi több. Ugyanakkor nem érzem sötétenk a helyet, de nem is bántja a szemet az erős fény. Ideális baráti beszélgetésekhez! És habár egységes a hely, különböző hangulatok váltják egymást:


a belső sarokban olyan, mintha a jaukzák hívtak volna meg ebédre



a bejárat melletti bárpult olyan, mintha New Yorkban lennénk egy laza bárban



a bejárattól jobbra magasabb asztaloknál, a félig-nyitott konyhánál és az edison-égőkkel telerakott helyen mintha Kansas City-ben lennénk egy BBQ sütödében



a teraszon olyan a hangulat, mintha Milánóban ülnénk

Pedig ki sem mozdultunk Budapestről és a Besrtiából ;)

 

Mindenhol van valami olyan plusz dolog, ami feldobja a helyet, amitől egyedi lesz!

  

 

// ételek és italok

 

Már többször ettünk és ittunk náluk, így azt hittük, hogy tudjuk, hogy mi fog fogadni. De nem...

Először egy Bestia bélszín tatárt ettünk, ami zseniálisan volt elkészítve. Finomra vágott húsdarabok, jól bekeverve, kapri bogyóval, friss zöldségekkel, zöldfőszerrel, egy csöpetnyi mentás-bazsalikomos olajjal kellemesen kiegészítve. Akkora adag volt, hogy szinte ez is elég lett volna vacsorára.


Utána érkezett egy világbajnok Bestia cézár (saláta) csirkével. Amilyen egyszerű cézár salátát készíteni, olyna könnyű elrontani. Az elmúlt évek során sok rossz cézár salátával találkoztam (sokaknak a névén kívül köze se volt hozzá...), de ez teljesen más volt! Nagy adag csirkemell volt benne (nen néhány csirkemell-szelet), tökéletes volt az öntet és ami igazán feldobta az a pirított morzsa volt a tetején! Mindettől olyan textúrája lett az ételnek, ami minden falatott feldobott! Tőkéletes fogás, bőséges, minőségi, izgalmas! Ezzel megfogtak.


Zárásként kaptunk egy BBQ füstölt oldalast, kápsztasalátával és sült édesburgonyával. Az első, ami feltűnt, hogy füstölt íze van a húsnak és omlós. Nem olyan, amit hagyományos sütőben sütnek, hanem leginkább BBQ ágyúban készült husokra emlékeztetett. Mint kiderült, nem véletlen, mert a konyhában egy fatüzelésű sütő van. Ez akkora többletet ad az ételhez, amit mással nem lehet helyettesíteni! Viszont ez már olyan sok volt, hogy egyedül nem bírtam volna megenni, így 6-an (!) vacsoráztunk a végén.

 

Italokról csak egy pár szót... Nagyon sok helyen szinte ugyanazokat kapni - ami egy kicsit unalmas. Ezt töri meg a Bestia, amikor 10-11 féle kézműves sör van a csapon, mellette még ugyanennyi üveges (kézműves sör); valamint borokkal, rövid italokkal és koktélokkal nagyon jól állnak.

 

 

// WC

Sokszor nagyon sok minden kiderül egy helyről, ha megnézzük a WC-jét. A WC az a terület, ahol lehet kreatívkodni, amit kötetlenebben lehet kialakítani. Ugyanakkor ha egy hely nincs összhangban a WC-vel, akkor hitelét veszti (szinte észrevehetettlenül). Emlékszem, amikor a Bestia WC-jére először mentem, hirtelen azt hittem, hogy a raktárba tévedtem: söröshordó alja a kézmosótál, söröshordóból van a pisoir :))) Laza és emlékezetes, így kell ezt csináni!

 

Ha most meg kéne mutatni egy külföldinek, hogy milyen a magyar fiatalos gasztronómiai irányzat, akkor ide vinném. Nagyon jó környezetben (és nem csak a Bazilika látványát értem alatta) jó minőségű (akár magyaros) ételeket kap, miközben magyar italokat ihat hozzá. Ez az a hely, ahova büszkén el lehet vinni külföldi (fiatal) barátainkat, biztosan jól fogják magukat érezni!

 

 

 

 

 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Bestia (Budapest) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Bestia (Budapest) magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg