Bestia (Budapest)

-
étteremkritika, 2018.01.10.

Bestia (Budapest)

Budapesten a Bazilika mellett található a Bestia. Zseniális hely, nem csak turistáknak: a belső kinézete (design), az ételek, az italok (kézműves sörök, borok, spiritek) mind kimagaslóak! Életem legjobb cézár salátáját itt ettem - de erről majd később még írok :)


Többször voltunk már a Bestiában, mindig történik valami ott, mindig jó érzéssel jövünk haza onnan. Már régóta tervben volt egy fotózás, de végre összejött! :)

 

// Bestiáról rövbiden

A Bestia egy étterem, bár, bistro Budapest belvárosában, a Bazilikánál. Belül modern irányvonallal találkozunk, ahol a fénnyel és a sötéttel játszanak, de a fa mindnenhol felbukkan. Teljesen egyedi stílusa van, nincs párja a városban. Az étterme egyes részein úgy érezhetjük, hogy New Yorkban vagyunk, másik részén mintha Japánban lennénk, harmadik részén meg mintha valahol egy szafarin.
Illetve van egy teraszuk is (ami a Szent István tér felé néz), ahonnan 10 pontos látvány tárukl elénk: a Bazilika.

Az étel és az ital választékegyedi. különleges, ugyanakkor nem elrugaszkodott. Odafigyelnek arra, hogy minőségi ételek legyenek érthetően megfogalmazva, ugyanakkor valami plusszal ellátva. 
Az italoknál pedig nem a szokásos itallap köszön vissza, hanem ott is figyelnek az egyediségre. Elég, ha csak a (magyar) kézműves söreiket megnézzük. ALig találkozunk étteremben ilyen kínálattal Budapesten!

 

// A hely hangulata

Megvan a hangulata a helynek. Nagyon sok spotlámpa miatt az van megvilágítva, ami kell, semmi több. Ugyanakkor nem érzem sötétenk a helyet, de nem is bántja a szemet az erős fény. Ideális baráti beszélgetésekhez! És habár egységes a hely, különböző hangulatok váltják egymást:


a belső sarokban olyan, mintha a jaukzák hívtak volna meg ebédre



a bejárat melletti bárpult olyan, mintha New Yorkban lennénk egy laza bárban



a bejárattól jobbra magasabb asztaloknál, a félig-nyitott konyhánál és az edison-égőkkel telerakott helyen mintha Kansas City-ben lennénk egy BBQ sütödében



a teraszon olyan a hangulat, mintha Milánóban ülnénk

Pedig ki sem mozdultunk Budapestről és a Besrtiából ;)

 

Mindenhol van valami olyan plusz dolog, ami feldobja a helyet, amitől egyedi lesz!

  

 

// ételek és italok

 

Már többször ettünk és ittunk náluk, így azt hittük, hogy tudjuk, hogy mi fog fogadni. De nem...

Először egy Bestia bélszín tatárt ettünk, ami zseniálisan volt elkészítve. Finomra vágott húsdarabok, jól bekeverve, kapri bogyóval, friss zöldségekkel, zöldfőszerrel, egy csöpetnyi mentás-bazsalikomos olajjal kellemesen kiegészítve. Akkora adag volt, hogy szinte ez is elég lett volna vacsorára.


Utána érkezett egy világbajnok Bestia cézár (saláta) csirkével. Amilyen egyszerű cézár salátát készíteni, olyna könnyű elrontani. Az elmúlt évek során sok rossz cézár salátával találkoztam (sokaknak a névén kívül köze se volt hozzá...), de ez teljesen más volt! Nagy adag csirkemell volt benne (nen néhány csirkemell-szelet), tökéletes volt az öntet és ami igazán feldobta az a pirított morzsa volt a tetején! Mindettől olyan textúrája lett az ételnek, ami minden falatott feldobott! Tőkéletes fogás, bőséges, minőségi, izgalmas! Ezzel megfogtak.


Zárásként kaptunk egy BBQ füstölt oldalast, kápsztasalátával és sült édesburgonyával. Az első, ami feltűnt, hogy füstölt íze van a húsnak és omlós. Nem olyan, amit hagyományos sütőben sütnek, hanem leginkább BBQ ágyúban készült husokra emlékeztetett. Mint kiderült, nem véletlen, mert a konyhában egy fatüzelésű sütő van. Ez akkora többletet ad az ételhez, amit mással nem lehet helyettesíteni! Viszont ez már olyan sok volt, hogy egyedül nem bírtam volna megenni, így 6-an (!) vacsoráztunk a végén.

 

Italokról csak egy pár szót... Nagyon sok helyen szinte ugyanazokat kapni - ami egy kicsit unalmas. Ezt töri meg a Bestia, amikor 10-11 féle kézműves sör van a csapon, mellette még ugyanennyi üveges (kézműves sör); valamint borokkal, rövid italokkal és koktélokkal nagyon jól állnak.

 

 

// WC

Sokszor nagyon sok minden kiderül egy helyről, ha megnézzük a WC-jét. A WC az a terület, ahol lehet kreatívkodni, amit kötetlenebben lehet kialakítani. Ugyanakkor ha egy hely nincs összhangban a WC-vel, akkor hitelét veszti (szinte észrevehetettlenül). Emlékszem, amikor a Bestia WC-jére először mentem, hirtelen azt hittem, hogy a raktárba tévedtem: söröshordó alja a kézmosótál, söröshordóból van a pisoir :))) Laza és emlékezetes, így kell ezt csináni!

 

Ha most meg kéne mutatni egy külföldinek, hogy milyen a magyar fiatalos gasztronómiai irányzat, akkor ide vinném. Nagyon jó környezetben (és nem csak a Bazilika látványát értem alatta) jó minőségű (akár magyaros) ételeket kap, miközben magyar italokat ihat hozzá. Ez az a hely, ahova büszkén el lehet vinni külföldi (fiatal) barátainkat, biztosan jól fogják magukat érezni!

 

 

 

 

 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Bestia (Budapest) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Bestia (Budapest) magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg