A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
A város legfinomabb bejglije nyomába eredtünk, és azt is megtudtuk, hogyan készül az Auguszt család a 150. évfordulóra.
A karácsony minden kétséget kizárón a legmeghittebb családi ünnep, amikor nagy szerepe van a hagyományoknak, például nálunk a bejglit mindig a nagyi süti, az elfogyasztásáról pedig mi gondoskodunk. El kell ismerni, hogy ezek a szokások szépek, és illik is őket megtartani, de sokszor jól esik az újítás és miért is ne lehetne eggyel vagy netán kettővel több karácsonyi rituálét tartani?
Ilyen szokássá válhat egy kellemes süteményes , teázós-puncsozós, adventi délután a fény utcai Auguszt cukrászdában.
Sajnos, azt nem tudtuk eldönteni, hogy a klasszikus karácsonyi sütemények közül, melyiket ajánlanánk a legszívesebben számotokra, hiszen mindegyik fantasztikusan finom, és arról is megbizonyosodtunk, hogy nem véletlenül kapta az Auguszt bejgli a “Budapest legfinomabb bejglije” címet. A mákos és diós bejglin kívül készítenek gesztenyéset, és talán izgalmasabban hangzik, hogy déligyümölcsös változat is szerepel a kínálatukban.
A süteményhez Augusztéknak rengeteg anekdotája kötődik. A Fény utcai cukrászda elődje a Krisztina körúton üzemelt, a mai Déryné helyén. Akkor még a bejglit mákos illetve diós patkónak hívták, ami nevéből adódóan patkó formájú volt.
Ebben az időben a budai elit járt a cukrászdába, és kényelemből az üzletben állítattak össze ajándékcsomagokat, melyek leginkább szaloncukorot tartalmaztak. Nem csak a csomag tartalmát, hanem a csomagolás színét is kiválaszthatták a vevők. Ráadásul mini karácsonyfákat is árultak, melyeket szintén szaloncukorral, valamint az azóta mérhetetlenül elhanyagolt habcsókkal díszítettek fel.
Auguszt József elmondása szerint egyidőben rengeteg habcsókot készítettek, olyan sokat, hogy rá is untak. Hosszabb ideig nem gyártották a tojásfehérjéből készült édességet, de végül ismét terítékre került. Szerintünk jól döntöttek.
A cukrászda története 145 évre tekint vissza, melyben benne rejlik a négy generáció által felhalmozott tudás, a szakértő mozdulatok, a precíz arányok és a kiváló alapanyagok használata. Szerencsére az ötödik generáció képviselői is hajlandónak mutatkoznak a stafétabot átvételére, és fiatal koruk ellenére is részt vesznek a cukrászda mindennapjaiban.
Auguszték azonban nem csak a karácsonyra készülnek gőzerővel, hanem az öt év múlva bekövetkező 150. évfordulóra is. Ez idő alatt a hagyományok mentén tervezik a megújulást. Többek között a méltán népszerű E80 tortához hasonló, új, örökzöld torta megalkotását tervezik, amihez erőt és kitartást kívánunk, valamint már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk.
Fotók: Tóth Milán, Digital Studio
Gerlachfalvy Réka
További Gastro magazin cikkek
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.