GRK'S a görög yeerosozó

-
étteremkritika, 2022.11.16.

GRK'S a görög yeerosozó

Eredeti családi receptek alapján készülnek az ételek és az italok a GRK'S Greek Kitchen-ban, a Hegedűs Gyula utcában. A Giovantsis család a görög Andros szigetéről jöttek Magyarországra, Budapestre, így igazi gyrost ehetünk náluk!


Itt kapható Budapest legnagyobb gyrosa, vagy ahogy ők hívják: yeerosa

A magyarok szeretik Görögországot. Nyaranta sok görög sziget – Kréta, Korfu, Rodosz vagy épp Zakynthos – hangos a magyar szótól, de Athén is népszerű hely a hazai turisták körében. Éppen ezért a görög fogások sem ismeretlenek számunkra, de igazán jó hír az, hogy ha egy ízletes gyrost, muszakát vagy suvlakit szeretnénk enni, akkor azt már a budapesti Hegedűs Gyula utcában is megtalálhatjuk. A GRK’S Kyros Yeeros nevű étterem ráadásul Budapest legnagyobb gyrosát készíti, vagy ahogy ők hívják: yeerosa-t kínálják az embereknek.

GRK Yeeros gyros

GRK’S Kyros Yeeros igazi családi vállalkozás

„1946 és 1949 a görög polgárháború elől menekült Magyarországra a nagypapám és nagymamám is. A hetvenes években visszatértek az őshazába, ahogyan akkor már édesanyám is. Mivel apa nélkül nőttem fel, nekem a nagypapám, Manolisz volt a példaképem. Nagyon szoros kötelék volt közöttünk. Most, hogy kezdek felnőni próbálom az ő mintáját követni. Nagyon kitartó, alázatos, családszerető ember volt. Nagypapám ágáról mindenki zenész, nagymamám ágáról szinte mindenki tavernát, cukrászdát üzemeltet főleg Andros szigetén. Így amikor összejött a család az egyik oldalról adott volt a hangulat, a másik oldalról a gasztronómiai kiszolgálás. Ekkor kezdtem megismerkedni ezzel a közeggel” – mesélte Giovantsis Georgios (Jorgos).

Az egyedetmista fiuk sokszor besegített a GRK’S Kyros Yeerosba

„Otthon, magam kezdtem el új ízeket megalkotni. Nem is gondoltam, hogy ezzel fogok foglalkozni, hiszen a pályaválasztáskor teljesen más pályán indultam el, közgazdász és marketing vonalon mondván édesanyám nyomdokaiba lépek. Az egyetemi éveim alatt elhelyezkedtem egy hazai görög étterembe a Dionysos tavernába, ahol megtanultam a vendégekkel kommunikálni, megtanultam egy egységként működni a séftől, a mosogatókig, és ami a legfontosabb, megtanultam megbecsülni a munkaerőt” – tette hozzá Jorgos, aki a GRK'S Greek Kitchen tulajdonosa és vezetője.

A GRK’S Kyros Yeerosban a nagymama felügyeli a desszerteket

Természetesen van rakott padlizsános mousaka és a görög sült tésztaétel a pastitio is. A tradicionális desszertek, mint a ravani vagy a galaktobureko, Jorgos nagymamája által készülnek. Főszerepet kapnak a fűszerek is. Leghangsúlyosabban az oregánót használják az összes görög fűszer közül, de ennek is külön története van.

„A görög oregánó minőségét világszerte az egyik legjobbnak tartják. Évezredek óta használják kulináris fűszerként, de erős gyógynövényként is. Az oregánó volt az a növény, amely a legenda szerint: fényesíti a hegyek csúcsait. Az ókori görögök akkora jelentőséget tulajdonítottak ennek a csodálatos gyógynövénynek, hogy beépítették a görög mitológiába is. Gyógyító tulajdonságait már az ókori görögök is ismerték. E, K, A, B3, B6 vitaminban gazdag és az egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú gyógynövény. Arisztotelész idevágó mondata, hogy „a természet nem teremt hibásan és hiába” – idézte Jorgos a nagy elődöket.

A GRK’S Kyros Yeerosban a tradicionális görög fogásokon túl vegetáriánus ételeket is felszolgálnak

Amikor felmerült a Yeeros üzlet átvételi lehetősége, Jorgos azonnal látta benne a lehetőséget és már az elején egy kész koncepció volt a fejében.

„Egyre jobban éreztem, hogy ez az én utam, ezt akarom csinálni szívvel-lélekkel. Így hát GRK’S Greek Kitchen néven megnyitottunk. A hely felújítása során görög életérzést vittünk a helységbe, lett egy kis teraszunk is, és az emeleten kb. 25 fő kényelmesen elfér. Ételeink közül a legismertebb természetesen a Yeeros, ami görög fűszer pác kombinációjával készül. De kínálunk, többek között biftekit, sutzukakit, szuvlakit, és a vegán vendégeinkre is gondoltunk ezért csicseriborsós, és cukkini-répás fasírtunk is van. A görög pita Görögországból érkezik és lehet kérni teljes kiőrlésű kézzel készített görög pitában is a kiválasztott hús vagy vegán kombinációval. Új fejlesztésünk a garnélarák pitában, ami garidopita néven kapható saját szószmártással, és a tintahalas pita kalamari, ami tálban is kérhető, De nálunk kapható Magyarország legnagyobb görög pitája is, ami a „Brutalas” nevet kapta, mivel majdnem egy pizza méretű ételnek felel meg” – mondta Giovantsis Georgios.

Áremelkedés helyett optimizmus a GRK’S Kyros Yeerosnál

Persze a kialakult gazdasági helyzet a GRK'S Greek Kitchen életét is megnehezíti, de annak ellenére fejlődésben gondolkoznak, hogy az alapanyag árak, és azok beszerzése egyre nehezebb.

„Stratégiánk mégsem arról szól, hogy bezárjunk vagy árat emeljünk, inkább folyamatosan keressük az új lehetőségeket. Mi szeretnénk az utolsók lenni, akik árat emelnek. Hosszabb távra tervezünk, és reméljük hamarosan újabb egységeket is nyithatunk Budapesten. Emellett saját QR kód alapú kiszállítási rendszert is fejlesztünk” – tette hozzá az üzletvezető.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) GRK'S a görög yeerosozó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) GRK'S a görög yeerosozó magazin cikk? Írd meg véleményed!

GRK'S a görög yeerosozó cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg