GRK'S a görög yeerosozó

-
étteremkritika, 2022.11.16.

GRK'S a görög yeerosozó

Eredeti családi receptek alapján készülnek az ételek és az italok a GRK'S Greek Kitchen-ban, a Hegedűs Gyula utcában. A Giovantsis család a görög Andros szigetéről jöttek Magyarországra, Budapestre, így igazi gyrost ehetünk náluk!


Itt kapható Budapest legnagyobb gyrosa, vagy ahogy ők hívják: yeerosa

A magyarok szeretik Görögországot. Nyaranta sok görög sziget – Kréta, Korfu, Rodosz vagy épp Zakynthos – hangos a magyar szótól, de Athén is népszerű hely a hazai turisták körében. Éppen ezért a görög fogások sem ismeretlenek számunkra, de igazán jó hír az, hogy ha egy ízletes gyrost, muszakát vagy suvlakit szeretnénk enni, akkor azt már a budapesti Hegedűs Gyula utcában is megtalálhatjuk. A GRK’S Kyros Yeeros nevű étterem ráadásul Budapest legnagyobb gyrosát készíti, vagy ahogy ők hívják: yeerosa-t kínálják az embereknek.

GRK Yeeros gyros

GRK’S Kyros Yeeros igazi családi vállalkozás

„1946 és 1949 a görög polgárháború elől menekült Magyarországra a nagypapám és nagymamám is. A hetvenes években visszatértek az őshazába, ahogyan akkor már édesanyám is. Mivel apa nélkül nőttem fel, nekem a nagypapám, Manolisz volt a példaképem. Nagyon szoros kötelék volt közöttünk. Most, hogy kezdek felnőni próbálom az ő mintáját követni. Nagyon kitartó, alázatos, családszerető ember volt. Nagypapám ágáról mindenki zenész, nagymamám ágáról szinte mindenki tavernát, cukrászdát üzemeltet főleg Andros szigetén. Így amikor összejött a család az egyik oldalról adott volt a hangulat, a másik oldalról a gasztronómiai kiszolgálás. Ekkor kezdtem megismerkedni ezzel a közeggel” – mesélte Giovantsis Georgios (Jorgos).

Az egyedetmista fiuk sokszor besegített a GRK’S Kyros Yeerosba

„Otthon, magam kezdtem el új ízeket megalkotni. Nem is gondoltam, hogy ezzel fogok foglalkozni, hiszen a pályaválasztáskor teljesen más pályán indultam el, közgazdász és marketing vonalon mondván édesanyám nyomdokaiba lépek. Az egyetemi éveim alatt elhelyezkedtem egy hazai görög étterembe a Dionysos tavernába, ahol megtanultam a vendégekkel kommunikálni, megtanultam egy egységként működni a séftől, a mosogatókig, és ami a legfontosabb, megtanultam megbecsülni a munkaerőt” – tette hozzá Jorgos, aki a GRK'S Greek Kitchen tulajdonosa és vezetője.

A GRK’S Kyros Yeerosban a nagymama felügyeli a desszerteket

Természetesen van rakott padlizsános mousaka és a görög sült tésztaétel a pastitio is. A tradicionális desszertek, mint a ravani vagy a galaktobureko, Jorgos nagymamája által készülnek. Főszerepet kapnak a fűszerek is. Leghangsúlyosabban az oregánót használják az összes görög fűszer közül, de ennek is külön története van.

„A görög oregánó minőségét világszerte az egyik legjobbnak tartják. Évezredek óta használják kulináris fűszerként, de erős gyógynövényként is. Az oregánó volt az a növény, amely a legenda szerint: fényesíti a hegyek csúcsait. Az ókori görögök akkora jelentőséget tulajdonítottak ennek a csodálatos gyógynövénynek, hogy beépítették a görög mitológiába is. Gyógyító tulajdonságait már az ókori görögök is ismerték. E, K, A, B3, B6 vitaminban gazdag és az egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú gyógynövény. Arisztotelész idevágó mondata, hogy „a természet nem teremt hibásan és hiába” – idézte Jorgos a nagy elődöket.

A GRK’S Kyros Yeerosban a tradicionális görög fogásokon túl vegetáriánus ételeket is felszolgálnak

Amikor felmerült a Yeeros üzlet átvételi lehetősége, Jorgos azonnal látta benne a lehetőséget és már az elején egy kész koncepció volt a fejében.

„Egyre jobban éreztem, hogy ez az én utam, ezt akarom csinálni szívvel-lélekkel. Így hát GRK’S Greek Kitchen néven megnyitottunk. A hely felújítása során görög életérzést vittünk a helységbe, lett egy kis teraszunk is, és az emeleten kb. 25 fő kényelmesen elfér. Ételeink közül a legismertebb természetesen a Yeeros, ami görög fűszer pác kombinációjával készül. De kínálunk, többek között biftekit, sutzukakit, szuvlakit, és a vegán vendégeinkre is gondoltunk ezért csicseriborsós, és cukkini-répás fasírtunk is van. A görög pita Görögországból érkezik és lehet kérni teljes kiőrlésű kézzel készített görög pitában is a kiválasztott hús vagy vegán kombinációval. Új fejlesztésünk a garnélarák pitában, ami garidopita néven kapható saját szószmártással, és a tintahalas pita kalamari, ami tálban is kérhető, De nálunk kapható Magyarország legnagyobb görög pitája is, ami a „Brutalas” nevet kapta, mivel majdnem egy pizza méretű ételnek felel meg” – mondta Giovantsis Georgios.

Áremelkedés helyett optimizmus a GRK’S Kyros Yeerosnál

Persze a kialakult gazdasági helyzet a GRK'S Greek Kitchen életét is megnehezíti, de annak ellenére fejlődésben gondolkoznak, hogy az alapanyag árak, és azok beszerzése egyre nehezebb.

„Stratégiánk mégsem arról szól, hogy bezárjunk vagy árat emeljünk, inkább folyamatosan keressük az új lehetőségeket. Mi szeretnénk az utolsók lenni, akik árat emelnek. Hosszabb távra tervezünk, és reméljük hamarosan újabb egységeket is nyithatunk Budapesten. Emellett saját QR kód alapú kiszállítási rendszert is fejlesztünk” – tette hozzá az üzletvezető.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) GRK'S a görög yeerosozó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) GRK'S a görög yeerosozó magazin cikk? Írd meg véleményed!

GRK'S a görög yeerosozó cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg