Matróz Kocsma Söntése – a belga sörök mini fellegvára

-
étteremkritika, 2014.08.26.

Matróz Kocsma Söntése – a belga sörök mini fellegvára

Húsz sörcsap, kétszáz féle üveges belga sör, tapasok és magyar kóstolótálak – a Söntésben jártunk.


A söntés vagy másként sentés a német Schenktisch szóból származik. Erdeti jelentése szerint a kocsmákban azt az elrekesztett helyet értették alatta, ahol a kocsmáros a bort méri – tudtuk meg a Révai testvérek lexikonjából.




Jelenleg a fogalmat leginkább pejoratív értelemben szokták használni. Mi amondók vagyunk, hogy vetkőzzetek le minden berögződött negatív gondolatot, mert a megújult Matróz Kocsmához pozitívan kapcsolódik a söntés kifejezés.

 




„A Matróz Kocsma Söntése, - vagy egyszerűen csak Söntés, ha úgy jobban tetszik - Budapest egyik legújabb, legkülönlegesebb és legszínvonalasabb sörözője, mely kimondottan a különleges sörök szerelmeseinek, az igényes sörivóknak készült” – vallják a tulajdonosok. 


Véleményünk szerint ezzel az állítással egyáltalán nem túloznak, sőt, még így is szerényen fejezték ki magukat. A budai rakparton elhelyezkedő üzlet 2014 augusztus közepén tulajdonoscsere és teljes átalakítás után nyitotta meg kapuit.

 




Különlegessége, hogy öt sörtípus - világos, barna, búza, félbarna, gyümölcsös-, ezen belül pedig kétszáz féle üveges sör és húsz féle csapolt belga sör van kínálaton. Az üzletben egyedülálló technikát alkalmaznak, a félszuterén helyiség hátsó részén egymás mellett félkörívben elhelyezkedő húsz csapba felülről érkezik a sör.



Ezzel az is beigazolódott, hogy kimondottan az ínyenc sörkedvelőknek és a sörkultúra iránt elkötelezett fogyasztóknak készült a hely. A választékban olyan ismert gyártok termékeit is megtaláljátok, mint például a Chimay, a Corsendonk, a La Trappe, Duval vagy éppen a Jupiler.

 


Söntés lévén az étlapon kizárólag sörkorcsolyák szerepelnek. A teljesség igénye nélkül vannak például minőségi kolbászok, sonkák, zöldségkrémek, fetakrém, tonhalkrém, saláták, zöldségek és savanyúságok.

 

 

Ráadásul az étel-, és italválasztás XXI. századi módon történik. Minden asztalra elhelyeztek egy táblagépet, amelyen keresztül bővebben is olvashattok a sörökről, lehetőségetek van arra, hogy típus-, főzde vagy éppen pontszám alapján keresetek rá egy sörre, valamint miután elfogyasztottátok a sört, utána ti magatok is értékelhetitek azt.

 


A csapolt belga söröket 790 forinttól kínálják, amíg az üvegeseket 890 forinttól vásárolhatjátok meg, 5 dkg szeletelt kolbász - bivaly, vastagkolbász, téliszalámi vagy szürkemarha kolbász - 520 forintba kerül, egy adag zöldségért 340 forintot kell fizetnetek, a szendvicskrémekért úgyszintén 340 forintot, amelyeket 5 dekagrammos kiszerelésben szervíroznak.



Ha az idő engedi, akkor 80 fő befogadóképességű Söntésben a belső tér megcsodálása után a teraszon foglaljatok helyet, hiszen gyönyörű kilátás nyílik a Parlamentre és a Lánchídra.  

 

 

Fotók: Bogart-pictures

 

Tetszett a(z) Matróz Kocsma Söntése – a belga sörök mini fellegvára magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Matróz Kocsma Söntése – a belga sörök mini fellegvára magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg