Megnyitott a TATI, Budapest legújabb, szezonalitásra hangolt étterme, ahol a fenntarthatóság az alapérték mindenekfelett.
A Dohány utcáról eddig a legkevésbé sem jutott eszünkbe a vidék romantikája, a földek adta kincsek frissessége, a termelők munkája. 2022 novemberében viszont, a TATI érkezésével, a város ezen nyüzsgő része lassul le egy kicsit és tér vissza az alapokhoz. A háztáji csirkéből készülő paprikáshoz, amelyet a ropogós fejessaláta koronáz meg vagy éppen a rengeteg roppanós zöldségből készülő főételekhez, amik a kortárs konyhaművészet kreatív vívmányai.
A TATI egy gyerekkori misszió: korábban az alapító a papa hobbikertjéből és a mama csirkéi közül ettek és ezt szerették volna itt is bemutatni.
Saját farmjuk van Biatorbágyon, de amíg nem tudják befejzni (várhatóan 2024 folyamán), addig nem csak saját alapanyagból, hanem 30-40 kistermelőktől érkeznek az alapanygok. Céljuk, hogy mindez elérhető legyen földi halandóknak is. Itt mindenki megtalálja a helyét, legyen ez akár zöldséges fogás, akár húsos fogás.
Ez a hely a New York-i BlueHill koncepció budapest változata.
A TATI farm-to-table (a gazdaságból egyenesen, a legrövidebb ellátási láncon keresztül az étterembe érkező alapanyagok felhasználása) koncepcióra épít. Ez egyrészt visszatekint a régi idők sokkal fenntarthatóbb munkaszervezésére, másrészt követi a világ gasztrotrendjeit, Koppenhágától Oszakáig. Az erzsébetvárosi hely nagyot vállal: kizárólag magyar termelők áruival dolgozik, legyen szó zöldségekről, gyümölcsökről vagy éppen húsról. Ez az üzletpolitika a fine dining szektorban jellemző, de a TATI most az elérhetőbb, közérthetőbb színtérre hozza el, büszkén vállalva az összes nehézséget.
Társtulajdonosa az a
Poisson-Angeli Barbara, akinek a nevéhez fűződik a belváros legnagyobb négyévszakos trópusi oázisa, a
Twentysix és a 2019-ben debütáló
Plant a Tree Cocktail, amivel már közel tízezer névre szóló facsemetét ültettek az országban. Barbara fenntarthatósági, a bolygó érdekeit előtérbe helyező törekvései az elvetett magtól a levesét boldogan kanalazó vendégig tartanak. Sőt, talán tovább is, hiszen maga a szemléletformálás, a párbeszéd is fontos.
TATI farm-to-table koncepció
Nélkülözhetetlen tanácsadójuk és egyik fő beszállítójuk Horváth Boldizsár, (Farm2Fork), aki nagyban hozzájárul a hazai élelmiszer-ellátási lánc lerövidítéséhez termelő és felhasználó között. A középpontban a szezonalitás és a helyi alapanyagok vannak.
A TATI edukációs feladatot is ellát, miszerint át kell tudni adni a vendégeknek, hogy ezzel kit támogatunk, honnan származik az alapanyag
- cékla Páhiból (Alföldről) származik
- citrom Lajozsmizséről
- alma, körte Kötcséről (Szatmárból)
- dió Nagykanizsáról
- mák Lovasberényből
Ezzel is azt hangsúlyozzák, hogy milyen fontos a hazai termelők támogatása, fennmaradása.
TATI étlap
A TATI gondolatvilágát tükröző széleskörű menü
Gáspár Attila séf alkotása, aki 18 év külföldön töltött év után érkezett vissza a magyar gasztronómiába. Az ő Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatai tükröződnek a tányérokon megjelenő fogások kreatív tartalmában és különleges megjelenésében. Az ő feladata volt, hogy lehelljen életet ebbe a helybe a COVID után.
Saját maguk fermentálnak, saját maguk savanyítanak - és a későbbiekben cél, hogy saját kenyerük legyen.
Kooperációjuknak köszönhetően szezonnaptár szerint tudják összeállítani az aktuális menüket, amelyek lépést tartanak a termőföld, a természet változásával. Az induló étlap például egészen decemberig fenntarthatóan működhet.
A tudatos étlapszerkesztés jegyében a TATI valamivel zöldséghangsúlyosabb, mint egy átlagos menü, de a háztáji csirke, az etikus forrásból származó marhahús, a magyar édesvízi hal is megjelenik. Így a kezdő novemberi-decemberi menün kiemelt szerepet kap a csirkepaprikás háztáji csirkecombból, vajas galuskával, tejföllel és ecetes fejessalátával. A tejfölös burgonyafőzelékre tárkony-pesztó és omlós bárány csevap kerül, a kifejezetten zöldséges szezonális főételek közül a konfitált ördögszekér és pirított laskagomba, savanyított csiperke triója és a sóban sült vörös és sárga cékla is kedvencek lehetnek. Előremutató kezdeményezés, hogy 4 főre tervezett, kifejezetten családi ajánlatokat is bevezet a TATI, ésszerű árazással. Levesek, húsos és húsmentes főételekből kreált tálak, desszertek is rendelhetők ebben a formában.
TATI italkínálat
Italfronton az organikus, biodinamikus és natúrbor az uralkodó irány, de természetesen a Plant a Tree Cocktail is elérhető (a megszokott matcha helyett TATI-ra hangolt búzafűvel), további természetközelibb koktélokkal egyetemben. Frissen préselt répalé, céklalé is megjelenhet egy TATI signature italban.
Emőke, a "
bűbáj-boszi",
herbaista, aki a házi készítésű herba teakeveréket állítja elő a farmon termelt fűszerekből, füvekből, gyümölcsökből. Ő ezzel foglalkozik évek óta, korábban szépségiparban kamatoztatta a tudását, itt pedig szabad kezet kapott. Úgyhogy ha a TATI-ban jártok, akkor kérjetek teát!
Helyi termelőktől és gyűjtőktől szerzi be az alapanyagokat.
Az arculattervezés a Socially értő csapatának köszönhető és ezen a téren is fontos volt az adott körülményekhez történő értéktöbblet hozzáadása. Egy hajdani bisztrót hangoltak a TATI filozófiájára. De, hogy mit keres egy ló a pultban és miért TATI a fenntartható működést legfontosabb céljául kitűző farm-to-table étterem neve, az derüljön ki egy látogatás alkalmával!
(TATI Barbara egyik lova. TATI elképesztő karakter, bármilyen személyiséggel találkozik, azt elképesztően jól kezel. TATI a szeretet és a barátság szimbóluma lett.)