A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Francia hangulat, kiadós ételek, sok-sok kacaj – az egyik legelbűvölőbb belvárosi helyen jártunk.
„Vintage Garden-the best place in Budapest” – ez a mondat hangzott el egy, a hely előtt nagy csapatban elhaladó külföldi srác szájából. Így volt ezzel az a New York-i, sokat látott nő is, aki ide betérve azt mondta, ezt a bisztrót valamilyen varázslat lengi körbe, sok helyen járt már életében, de ehhez foghatót még soha nem tapasztalt. A varázserő neve: Szeretet!
Házi Döme, tulajdonos és felesége Muszula Tímea jól tudják, hogy az embereknek erre van a legnagyobb szüksége. Ha pedig a szeretetteljes légkör aprólékosan megálmodott dekorációval, remek konyhával és a régi idők emberközeli kiszolgálásával párosul, akkor születik meg egy ilyen nem mindennapi csoda a nyüzsgő főváros közepén. Ugyan még fél éve sincs, hogy megnyitotta ajtaját, a falak már több száz kacajt, mesét, randevút, lánykérést és leánybúcsút láttak és hallottak, folyamatos a telt ház.
Na de honnan indult az ötlet?
A tulajdonos feleségének a Vintage Gardentől 2 perc sétára, a Király u. 28. szám alatt van egy pici kis üzlete: a Laura Virág. Ez a vintage stílusú hely ihlette a bisztrót, az ide betérő vásárlók ugyanis szerettek ott időzni, legszívesebben egy kávét is megittak volna az üzletben.
A vásárlók igényeit komolyan kell venni, így a család összedugta a fejét és létrehoztak egy páratlan stílusú helyet. Természetesen a virágüzlet és az étterem között szoros az együttműködés. Tímea tervezi az összes dekorációt, hetente kétszer több tucatnyi friss virág érkezik, melynek illata belengi az egész teret.
A francia vonalat követik az ételek tálalásában és diszítésében is. Az étlap kialakításánál fő szempont volt, hogy ráférjen egy oldalra a kínálat és sokoldalú legyen. A bisztrók stílusához igazodva a minőség az első, és nem a mennyiség.
Bár a konyha pici, mégis csodás ételkölteményeket készítenek benne. Ha tartalmas vacsorára vágytok, akkor hétféle állandó főétel közül választhattok. Van például kacsacomb káposztás-mazsolás rétessel és gratin burgonyával, tigrisrák csípős tempurában, roppanós zöldségekkel és édes chilimártással, valamint inkább férfiaknak kedvező étel: a rib eye steak, amit sült zöldségekkel és chedar sajtos burgonyával kínálnak.
Mivel a helyet 70-80%-ban nők látogatják, így természetesen a folyton karcsúsodni vágyó nem is talál kedvére valót az étlapon. A kínálatban szerepel cézársaláta csirkemellel vagy a már említett tigrisrákkal, a helyről elnevezett Vintage Garden saláta, ami masculin, szőlő, dió, zeller és kéksajtos pirítós egyvelege, de a kéthetente jelentkező chef ajánlatába is igyekeznek mindig egy-egy salátát és halat beilleszteni. Ezeken kívül vannak még isteni burgerek, tésztaételek és 2-3 ital mellé jól eshet egy frissen sült kenyérlángos is.
A frissítők listája rendkívül széles, a választás számunkra sem volt egyszerű, de a pincér kérésünkre másodjára is ugyanolyan lelkesedéssel és türelemmel megismételte azt. Ez a lelkesedés áthatja a felszolgálók minden tevékenységét.
Házi Döme a munkatársak megválasztásánál a közvetlenséget és a belülről jövő derűt fontosabbnak gondolta mint az iskolázottságot, bár a felszolgálók nagy része így is komoly tapasztalattal rendelkezik a vendéglátás terén.
A sárgadinnyés limonádé kortyolgatása közben úgy éreztük, mintha magába a gyümölcsbe harapnánk bele, annyira intenzíven érződött a gyümölcs íze. Ráadásul a limonádét is csodálatos virággal díszítik, így bűvölik el a női szíveket.
Előételként könnyed ruccolasalátát ettünk mentás sárgadinnyével, érlelt füstölt sonkával és pirított mandulával. A ruccola ropogós frissessége és a hajszálvékonyra szelt ízletes sonka jó párosításnak bizonyult, a bekacsintgató sárgadinnye golyók pedig igazi nyári étellé tették salátánkat.
Vegetáriánusként is megtalálhatjátok a nektek tetsző ételeket, a desszertek között pedig van laktózmentes is. A tulajdonosok rövidtávú célja, hogy bővítsék a gluténmentes és laktózmentes ételek választékát, és az újonnan kialakított étlapon külön jelzéssel feltüntessék azokat.
Az árak széles skálán mozognak. Dömétől megtudtuk, hogy a környékbeli árakat ugyan tartaniuk kell, de a kínált minőséghez képest még így is olcsónak számítanak. Kernyérlángost és levest már 1000 forintért kaphattok, míg egy sajtos marhaburgerért vagy egy aszalt paradicsomos-kecskesajtos pappardelleért 2000 forint körüli összeget kell fizetnetek.
Ha nem a kialakított, belső udvarra néző kerthelységben, hanem a pult körül foglaltok helyet, akkor garantált, hogy nem ússzátok meg desszert nélkül a fogyasztást. A közelben csupacsokis torta kelleti magát, de ottjártunkkor volt még csokis keksz és pálcikára tűzött bonbon is.
A pult mögött mindig az adott napi ajánlott koktélok készülnek. A Macaron koktél tetején macaron, az epres koktél közepében pedig egy szép fej rózsa köszön vissza.
Lehet eső, fagy, szomorúság, ha betértek ide, garantált az órákig tartó levakarhatatlan mosoly. A pincérfiúk tesznek érte, hogy a hölgyek igazi nőnek érezzék magukat, és közben biztos, hogy a férfiak gyomra sem marad üresen.
Egy szó, mint száz: szeretjük a Vintage Gardent!
Fotó: Bogart-pictures
További Gastro magazin cikkek
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
2025.04.20.