Vintage Garden – egy falat Franciaország

-
étteremkritika, 2014.08.18.

Vintage Garden – egy falat Franciaország

Francia hangulat, kiadós ételek, sok-sok kacaj – az egyik legelbűvölőbb belvárosi helyen jártunk.


„Vintage Garden-the best place in Budapest” – ez a mondat hangzott el egy, a hely előtt nagy csapatban elhaladó külföldi srác szájából. Így volt ezzel az a New York-i, sokat látott nő is, aki ide betérve azt mondta, ezt a bisztrót valamilyen varázslat lengi körbe, sok helyen járt már életében, de ehhez foghatót még soha nem tapasztalt. A varázserő neve: Szeretet!

 

Házi Döme, tulajdonos és felesége Muszula Tímea jól tudják, hogy az embereknek erre van a legnagyobb szüksége. Ha pedig a szeretetteljes légkör aprólékosan megálmodott dekorációval, remek konyhával és a régi idők emberközeli kiszolgálásával párosul, akkor születik meg egy ilyen nem mindennapi csoda a nyüzsgő főváros közepén. Ugyan még fél éve sincs, hogy megnyitotta ajtaját, a falak már több száz kacajt, mesét, randevút, lánykérést és leánybúcsút láttak és hallottak, folyamatos a telt ház.

 

 

Na de honnan indult az ötlet?

A tulajdonos feleségének a Vintage Gardentől 2 perc sétára, a Király u. 28. szám alatt van egy pici kis üzlete: a Laura Virág. Ez a vintage stílusú hely ihlette a bisztrót, az ide betérő vásárlók ugyanis szerettek ott időzni, legszívesebben egy kávét is megittak volna az üzletben.


A vásárlók igényeit komolyan kell venni, így a család összedugta a fejét és létrehoztak egy páratlan stílusú helyet. Természetesen a virágüzlet és az étterem között szoros az együttműködés. Tímea tervezi az összes dekorációt, hetente kétszer több tucatnyi friss virág érkezik, melynek illata belengi az egész teret.

 




A nagyszülők hagyatékából és a világ különböző pontjairól összegyűjtött bútorok, az üde virágok, a téglából kirakott fal, a látványkandalló, a romantikázásra alkalmas, hangulatos fényben úszó baldahinos sarok egy csöpp Franciaországot tár elénk. A francia miliőhöz hozzájárulnak a háttérből felcsendülő kellemes dallamok, a zenelistát Döme és Tímea maguk válogatták össze.

 


 

A francia vonalat követik az ételek tálalásában és diszítésében is.  Az étlap kialakításánál fő szempont volt, hogy ráférjen egy oldalra a kínálat és sokoldalú legyen. A bisztrók stílusához igazodva a minőség az első, és nem a mennyiség.


Bár a konyha pici, mégis csodás ételkölteményeket készítenek benne. Ha tartalmas vacsorára vágytok, akkor hétféle állandó főétel közül választhattok. Van például kacsacomb káposztás-mazsolás rétessel és gratin burgonyával, tigrisrák csípős tempurában, roppanós zöldségekkel és édes chilimártással, valamint inkább férfiaknak kedvező étel: a rib eye steak, amit sült zöldségekkel és chedar sajtos burgonyával kínálnak.

 

 

Mivel a helyet 70-80%-ban nők látogatják, így természetesen a folyton karcsúsodni vágyó nem is talál kedvére valót az étlapon. A kínálatban szerepel cézársaláta csirkemellel vagy a már említett tigrisrákkal, a helyről elnevezett Vintage Garden saláta, ami masculin, szőlő, dió, zeller és kéksajtos pirítós egyvelege, de a kéthetente jelentkező chef ajánlatába is igyekeznek mindig egy-egy salátát és halat beilleszteni. Ezeken kívül vannak még isteni burgerek, tésztaételek és 2-3 ital mellé jól eshet egy frissen sült kenyérlángos is.

 


A frissítők listája rendkívül széles, a választás számunkra sem volt egyszerű, de a pincér kérésünkre másodjára is ugyanolyan lelkesedéssel és türelemmel megismételte azt. Ez a lelkesedés áthatja a felszolgálók minden tevékenységét.



Házi Döme a munkatársak megválasztásánál a közvetlenséget és a belülről jövő derűt fontosabbnak gondolta mint az iskolázottságot, bár a felszolgálók nagy része így is komoly tapasztalattal rendelkezik a vendéglátás terén.

 



 

A sárgadinnyés limonádé kortyolgatása közben úgy éreztük, mintha magába a gyümölcsbe harapnánk bele, annyira intenzíven érződött a gyümölcs íze. Ráadásul a limonádét is csodálatos virággal díszítik, így bűvölik el a női szíveket.

 

Előételként könnyed ruccolasalátát ettünk mentás sárgadinnyével, érlelt füstölt sonkával és pirított mandulával. A ruccola ropogós frissessége és a hajszálvékonyra szelt ízletes sonka jó párosításnak bizonyult, a bekacsintgató sárgadinnye golyók pedig igazi nyári étellé tették salátánkat.

 




Főételként pedig szűzpecsenyét választottunk, Cafe de Paris fűszervajjal, grillezett kukoricával és baconbe tekert ceruzababbal. A szűzpecsenye falatokat szuperül lágyította a fűszervaj, a puhára főtt ceruzababok jól passzoltak a ropogósra sült baconnel, és a kukoricát is úgy tálalták, hogy elegáns, francia nőkhöz méltóan tudjuk elfogyasztani. A strandon megszokott kézből evős módszer helyett, fapálcikákra szúrták a kukoricacsöveket. Az összhatás tökéletes!



 

Vegetáriánusként is megtalálhatjátok a nektek tetsző ételeket, a desszertek között pedig van laktózmentes is. A tulajdonosok rövidtávú célja, hogy bővítsék a gluténmentes és laktózmentes ételek választékát, és az újonnan kialakított étlapon külön jelzéssel feltüntessék azokat.


Az árak széles skálán mozognak. Dömétől megtudtuk, hogy a környékbeli árakat ugyan tartaniuk kell, de a kínált minőséghez képest még így is olcsónak számítanak. Kernyérlángost és levest már 1000 forintért kaphattok, míg egy sajtos marhaburgerért vagy egy aszalt paradicsomos-kecskesajtos pappardelleért 2000 forint körüli összeget kell fizetnetek.




Ha nem a kialakított, belső udvarra néző kerthelységben, hanem a pult körül foglaltok helyet, akkor garantált, hogy nem ússzátok meg desszert nélkül a fogyasztást. A közelben csupacsokis torta kelleti magát, de ottjártunkkor volt még csokis keksz és pálcikára tűzött bonbon is.


A pult mögött mindig az adott napi ajánlott koktélok készülnek. A Macaron koktél tetején macaron, az epres koktél közepében pedig egy szép fej rózsa köszön vissza.

 

 

Lehet eső, fagy, szomorúság, ha betértek ide, garantált az órákig tartó levakarhatatlan mosoly. A pincérfiúk tesznek érte, hogy a hölgyek igazi nőnek érezzék magukat, és közben biztos, hogy a férfiak gyomra sem marad üresen.


Egy szó, mint száz: szeretjük a Vintage Gardent!



 

 

Fotó: Bogart-pictures

Tetszett a(z) Vintage Garden – egy falat Franciaország magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Vintage Garden – egy falat Franciaország magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg