Vintage Garden – egy falat Franciaország

-
étteremkritika, 2014.08.18.

Vintage Garden – egy falat Franciaország

Francia hangulat, kiadós ételek, sok-sok kacaj – az egyik legelbűvölőbb belvárosi helyen jártunk.


„Vintage Garden-the best place in Budapest” – ez a mondat hangzott el egy, a hely előtt nagy csapatban elhaladó külföldi srác szájából. Így volt ezzel az a New York-i, sokat látott nő is, aki ide betérve azt mondta, ezt a bisztrót valamilyen varázslat lengi körbe, sok helyen járt már életében, de ehhez foghatót még soha nem tapasztalt. A varázserő neve: Szeretet!

 

Házi Döme, tulajdonos és felesége Muszula Tímea jól tudják, hogy az embereknek erre van a legnagyobb szüksége. Ha pedig a szeretetteljes légkör aprólékosan megálmodott dekorációval, remek konyhával és a régi idők emberközeli kiszolgálásával párosul, akkor születik meg egy ilyen nem mindennapi csoda a nyüzsgő főváros közepén. Ugyan még fél éve sincs, hogy megnyitotta ajtaját, a falak már több száz kacajt, mesét, randevút, lánykérést és leánybúcsút láttak és hallottak, folyamatos a telt ház.

 

 

Na de honnan indult az ötlet?

A tulajdonos feleségének a Vintage Gardentől 2 perc sétára, a Király u. 28. szám alatt van egy pici kis üzlete: a Laura Virág. Ez a vintage stílusú hely ihlette a bisztrót, az ide betérő vásárlók ugyanis szerettek ott időzni, legszívesebben egy kávét is megittak volna az üzletben.


A vásárlók igényeit komolyan kell venni, így a család összedugta a fejét és létrehoztak egy páratlan stílusú helyet. Természetesen a virágüzlet és az étterem között szoros az együttműködés. Tímea tervezi az összes dekorációt, hetente kétszer több tucatnyi friss virág érkezik, melynek illata belengi az egész teret.

 




A nagyszülők hagyatékából és a világ különböző pontjairól összegyűjtött bútorok, az üde virágok, a téglából kirakott fal, a látványkandalló, a romantikázásra alkalmas, hangulatos fényben úszó baldahinos sarok egy csöpp Franciaországot tár elénk. A francia miliőhöz hozzájárulnak a háttérből felcsendülő kellemes dallamok, a zenelistát Döme és Tímea maguk válogatták össze.

 


 

A francia vonalat követik az ételek tálalásában és diszítésében is.  Az étlap kialakításánál fő szempont volt, hogy ráférjen egy oldalra a kínálat és sokoldalú legyen. A bisztrók stílusához igazodva a minőség az első, és nem a mennyiség.


Bár a konyha pici, mégis csodás ételkölteményeket készítenek benne. Ha tartalmas vacsorára vágytok, akkor hétféle állandó főétel közül választhattok. Van például kacsacomb káposztás-mazsolás rétessel és gratin burgonyával, tigrisrák csípős tempurában, roppanós zöldségekkel és édes chilimártással, valamint inkább férfiaknak kedvező étel: a rib eye steak, amit sült zöldségekkel és chedar sajtos burgonyával kínálnak.

 

 

Mivel a helyet 70-80%-ban nők látogatják, így természetesen a folyton karcsúsodni vágyó nem is talál kedvére valót az étlapon. A kínálatban szerepel cézársaláta csirkemellel vagy a már említett tigrisrákkal, a helyről elnevezett Vintage Garden saláta, ami masculin, szőlő, dió, zeller és kéksajtos pirítós egyvelege, de a kéthetente jelentkező chef ajánlatába is igyekeznek mindig egy-egy salátát és halat beilleszteni. Ezeken kívül vannak még isteni burgerek, tésztaételek és 2-3 ital mellé jól eshet egy frissen sült kenyérlángos is.

 


A frissítők listája rendkívül széles, a választás számunkra sem volt egyszerű, de a pincér kérésünkre másodjára is ugyanolyan lelkesedéssel és türelemmel megismételte azt. Ez a lelkesedés áthatja a felszolgálók minden tevékenységét.



Házi Döme a munkatársak megválasztásánál a közvetlenséget és a belülről jövő derűt fontosabbnak gondolta mint az iskolázottságot, bár a felszolgálók nagy része így is komoly tapasztalattal rendelkezik a vendéglátás terén.

 



 

A sárgadinnyés limonádé kortyolgatása közben úgy éreztük, mintha magába a gyümölcsbe harapnánk bele, annyira intenzíven érződött a gyümölcs íze. Ráadásul a limonádét is csodálatos virággal díszítik, így bűvölik el a női szíveket.

 

Előételként könnyed ruccolasalátát ettünk mentás sárgadinnyével, érlelt füstölt sonkával és pirított mandulával. A ruccola ropogós frissessége és a hajszálvékonyra szelt ízletes sonka jó párosításnak bizonyult, a bekacsintgató sárgadinnye golyók pedig igazi nyári étellé tették salátánkat.

 




Főételként pedig szűzpecsenyét választottunk, Cafe de Paris fűszervajjal, grillezett kukoricával és baconbe tekert ceruzababbal. A szűzpecsenye falatokat szuperül lágyította a fűszervaj, a puhára főtt ceruzababok jól passzoltak a ropogósra sült baconnel, és a kukoricát is úgy tálalták, hogy elegáns, francia nőkhöz méltóan tudjuk elfogyasztani. A strandon megszokott kézből evős módszer helyett, fapálcikákra szúrták a kukoricacsöveket. Az összhatás tökéletes!



 

Vegetáriánusként is megtalálhatjátok a nektek tetsző ételeket, a desszertek között pedig van laktózmentes is. A tulajdonosok rövidtávú célja, hogy bővítsék a gluténmentes és laktózmentes ételek választékát, és az újonnan kialakított étlapon külön jelzéssel feltüntessék azokat.


Az árak széles skálán mozognak. Dömétől megtudtuk, hogy a környékbeli árakat ugyan tartaniuk kell, de a kínált minőséghez képest még így is olcsónak számítanak. Kernyérlángost és levest már 1000 forintért kaphattok, míg egy sajtos marhaburgerért vagy egy aszalt paradicsomos-kecskesajtos pappardelleért 2000 forint körüli összeget kell fizetnetek.




Ha nem a kialakított, belső udvarra néző kerthelységben, hanem a pult körül foglaltok helyet, akkor garantált, hogy nem ússzátok meg desszert nélkül a fogyasztást. A közelben csupacsokis torta kelleti magát, de ottjártunkkor volt még csokis keksz és pálcikára tűzött bonbon is.


A pult mögött mindig az adott napi ajánlott koktélok készülnek. A Macaron koktél tetején macaron, az epres koktél közepében pedig egy szép fej rózsa köszön vissza.

 

 

Lehet eső, fagy, szomorúság, ha betértek ide, garantált az órákig tartó levakarhatatlan mosoly. A pincérfiúk tesznek érte, hogy a hölgyek igazi nőnek érezzék magukat, és közben biztos, hogy a férfiak gyomra sem marad üresen.


Egy szó, mint száz: szeretjük a Vintage Gardent!



 

 

Fotó: Bogart-pictures

Tetszett a(z) Vintage Garden – egy falat Franciaország magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Vintage Garden – egy falat Franciaország magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

"narrow"
Gear.svg