Az alaplé egy igazi szuperfood?

-
éttermek, 2024.01.09.

Az alaplé egy igazi szuperfood?

Az alaplében, a csontlevesben könnyen emészthető formában vannak jelen mátrixban levő anyagok, vitaminok, ásványi anyagok, mikrotápanyagok, valamint a zselés, kocsonyás kollagén is, mely a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje.


Alaplé: a folyékony arany

Bizonyos alapanyagok elhagyása mellett már a kezdők méregtelenítő kúrája során is hasznos lehet a minőségi alapanyagokat tartalmazó csirke és a marha alaplé: nem terheli az emésztőrendszert, mégis számos tápanyag megtalálható benne. Tápláló, melynek köszönhetően a kúra alatt sem kell éheznünk. 

A dietetikus elmondása alapján az egészséges, tudatos táplálkozásban az alaplé a szervezet számára egy nélkülözhetetlen alapanyag. A napi fehérjebevitelünk egyharmada kollagénfehérje kellene, hogy legyen. Ebben is segít a folyékony arany, az alaplé, melyet sokan csak erőlevesnek hívnak – nem ok nélkül. Egy igazi tápanyagbomba, mely az immunrendszer hatékony működését is segíti.

alaplé

Az immunrendszer nagy része is az emésztőrendszerben található, így, ha ott gond van, az kihat az testünk működésére is. Az alaplében található glicin, a glutamin vagy az alanin, kiemelkedően fontos szerepet játszanak a bél egészségének megőrzésében. A kollagénnel együtt támogatják az emésztőrendszert: megnyugtatják, regenerálják a vékonybél bolyhait, segítik a tápanyagok felszívódását, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van” – tette hozzá Király Éva. Azt is elmondta, hogy bár a zöldség alaplének más az összetétele, ugyan úgy része lehet a kúrának. Mindamellett, hogy a vitaminok, ásványi anyagok kifőnek az alapba, a böjt során kimondottan jól tud esni a (forró) változatosság is.

Az Alaplé Bár

Bár az alaplé már régóta része Király Éva munkájának, az Alaplé Bár ötlete 2018-ban született meg. A közeli rokonok és barátok után Nagykovácsi főterén egy karácsonyi vásárban a nagyérdeműnek is lehetősége nyílt megkóstolni a forrón gőzölgő folyékony aranyat. A pozitív fogadtatás hatására elkezdődött családi vállalkozásként az üzleti háttér kiépítése, 2020 őszén pedig megnyitott az első Alaplé Bár a két Mammut között. Mára már több helyszínen ¬– Fehérvári úti Vásárcsarnok, Lövőház utca 12. és Nagymező utca 10. – is várják a vendégeket, illetve hőkezelt termékeik már a boltok polcain is megtalálhatók.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Az alaplé egy igazi szuperfood? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az alaplé egy igazi szuperfood? magazin cikk? Írd meg véleményed!

Az alaplé egy igazi szuperfood? cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg