Az alaplé egy igazi szuperfood?

-
éttermek, 2024.01.09.

Az alaplé egy igazi szuperfood?

Az alaplében, a csontlevesben könnyen emészthető formában vannak jelen mátrixban levő anyagok, vitaminok, ásványi anyagok, mikrotápanyagok, valamint a zselés, kocsonyás kollagén is, mely a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje.


Alaplé: a folyékony arany

Bizonyos alapanyagok elhagyása mellett már a kezdők méregtelenítő kúrája során is hasznos lehet a minőségi alapanyagokat tartalmazó csirke és a marha alaplé: nem terheli az emésztőrendszert, mégis számos tápanyag megtalálható benne. Tápláló, melynek köszönhetően a kúra alatt sem kell éheznünk. 

A dietetikus elmondása alapján az egészséges, tudatos táplálkozásban az alaplé a szervezet számára egy nélkülözhetetlen alapanyag. A napi fehérjebevitelünk egyharmada kollagénfehérje kellene, hogy legyen. Ebben is segít a folyékony arany, az alaplé, melyet sokan csak erőlevesnek hívnak – nem ok nélkül. Egy igazi tápanyagbomba, mely az immunrendszer hatékony működését is segíti.

alaplé

Az immunrendszer nagy része is az emésztőrendszerben található, így, ha ott gond van, az kihat az testünk működésére is. Az alaplében található glicin, a glutamin vagy az alanin, kiemelkedően fontos szerepet játszanak a bél egészségének megőrzésében. A kollagénnel együtt támogatják az emésztőrendszert: megnyugtatják, regenerálják a vékonybél bolyhait, segítik a tápanyagok felszívódását, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van” – tette hozzá Király Éva. Azt is elmondta, hogy bár a zöldség alaplének más az összetétele, ugyan úgy része lehet a kúrának. Mindamellett, hogy a vitaminok, ásványi anyagok kifőnek az alapba, a böjt során kimondottan jól tud esni a (forró) változatosság is.

Az Alaplé Bár

Bár az alaplé már régóta része Király Éva munkájának, az Alaplé Bár ötlete 2018-ban született meg. A közeli rokonok és barátok után Nagykovácsi főterén egy karácsonyi vásárban a nagyérdeműnek is lehetősége nyílt megkóstolni a forrón gőzölgő folyékony aranyat. A pozitív fogadtatás hatására elkezdődött családi vállalkozásként az üzleti háttér kiépítése, 2020 őszén pedig megnyitott az első Alaplé Bár a két Mammut között. Mára már több helyszínen ¬– Fehérvári úti Vásárcsarnok, Lövőház utca 12. és Nagymező utca 10. – is várják a vendégeket, illetve hőkezelt termékeik már a boltok polcain is megtalálhatók.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Az alaplé egy igazi szuperfood? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az alaplé egy igazi szuperfood? magazin cikk? Írd meg véleményed!

Az alaplé egy igazi szuperfood? cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg