Az alaplé egy igazi szuperfood?

-
éttermek, 2024.01.09.

Az alaplé egy igazi szuperfood?

Az alaplében, a csontlevesben könnyen emészthető formában vannak jelen mátrixban levő anyagok, vitaminok, ásványi anyagok, mikrotápanyagok, valamint a zselés, kocsonyás kollagén is, mely a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje.


Alaplé: a folyékony arany

Bizonyos alapanyagok elhagyása mellett már a kezdők méregtelenítő kúrája során is hasznos lehet a minőségi alapanyagokat tartalmazó csirke és a marha alaplé: nem terheli az emésztőrendszert, mégis számos tápanyag megtalálható benne. Tápláló, melynek köszönhetően a kúra alatt sem kell éheznünk. 

A dietetikus elmondása alapján az egészséges, tudatos táplálkozásban az alaplé a szervezet számára egy nélkülözhetetlen alapanyag. A napi fehérjebevitelünk egyharmada kollagénfehérje kellene, hogy legyen. Ebben is segít a folyékony arany, az alaplé, melyet sokan csak erőlevesnek hívnak – nem ok nélkül. Egy igazi tápanyagbomba, mely az immunrendszer hatékony működését is segíti.

alaplé

Az immunrendszer nagy része is az emésztőrendszerben található, így, ha ott gond van, az kihat az testünk működésére is. Az alaplében található glicin, a glutamin vagy az alanin, kiemelkedően fontos szerepet játszanak a bél egészségének megőrzésében. A kollagénnel együtt támogatják az emésztőrendszert: megnyugtatják, regenerálják a vékonybél bolyhait, segítik a tápanyagok felszívódását, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van” – tette hozzá Király Éva. Azt is elmondta, hogy bár a zöldség alaplének más az összetétele, ugyan úgy része lehet a kúrának. Mindamellett, hogy a vitaminok, ásványi anyagok kifőnek az alapba, a böjt során kimondottan jól tud esni a (forró) változatosság is.

Az Alaplé Bár

Bár az alaplé már régóta része Király Éva munkájának, az Alaplé Bár ötlete 2018-ban született meg. A közeli rokonok és barátok után Nagykovácsi főterén egy karácsonyi vásárban a nagyérdeműnek is lehetősége nyílt megkóstolni a forrón gőzölgő folyékony aranyat. A pozitív fogadtatás hatására elkezdődött családi vállalkozásként az üzleti háttér kiépítése, 2020 őszén pedig megnyitott az első Alaplé Bár a két Mammut között. Mára már több helyszínen ¬– Fehérvári úti Vásárcsarnok, Lövőház utca 12. és Nagymező utca 10. – is várják a vendégeket, illetve hőkezelt termékeik már a boltok polcain is megtalálhatók.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Az alaplé egy igazi szuperfood? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az alaplé egy igazi szuperfood? magazin cikk? Írd meg véleményed!

Az alaplé egy igazi szuperfood? cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg