Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

-
év fagylaltja, 2025.05.31.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.


A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében idén is folytatódott az Év Fagylaltja verseny országjáró „roadshow”, melynek ezúttal Hajdúszoboszló adott otthont. A nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében. A verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa volt, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumban, három professzionális Carpigiani fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató, egyben edukatív és kóstolóval egybekötött bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.

 

„100 év - 100 fagylalt”

A Gyermeknap előtti szombaton különböző gyermek programok is szórakoztatták a látogatókat a nap folyamán, vendéglátónk, Hajdúszoboszló és a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár jóvoltából. 
A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönségzsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte.

A Közönségzsűri tagjai voltak:

  • Czeglédi Gyula – Hajdúszoboszló város polgármestere,
  • Czegle-Pinczés Enikő – Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezérigazgatója,
  • Márkus Sándor – Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének elnöke,
  • Mátrai Erika – Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár programvezetője,
  • Tumbász József – Profi kick-box világ és európa bajnok,
  • valamint Vomberg Frigyes - mesterszakács.


A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt. A kézműves kategóriákban a hagyományos ízek mellett egészen újszerű ízkombinációk voltak kóstolhatók – a narancsos-karamelles barnavaj fagylalttól, a fűszeres masala teafagylalton keresztül a malátás pekándió fagylaltig. A túró volt a sláger alapíz, míg a gyümölcsök között a bogyós gyümölcsöké volt a főszerep: a málna, szeder, ribizli, eper mellett meglepetés volt több fagylaltban is a josta és a berkenye. Egyes fagylaltokban merész fűszerek is feltűntek, mint a magaszkári vadbors, a rózsabors, vagy épp a pikáns timur bors. A „Pávai kedvence” kategóriában az almás fagylaltokat a megszokott fahéjas, szegfűszeges és gyömbéres ízesítések mellett, izgalmasabb alapanyagokkal - akár almapálinkával vagy alma cider-rel - is „megbolondították” a versenyzők.

 

Különleges Fagylaltok

A fagylalt bemutatókon

  • a tavalyi győztes „Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel” mellett a
  • „Karamellás kukorica fagylaltot”is megismerhették a látogatók,
  • valamint bemutatkozott a „Krémes tiramisu fagylalt, extra crunchy kávés ropogóssal és kávés-tejcsokoládés variegátóval”
  • és a „Dobostorta revolúció” is, mely az idén 140 éves hungarikum dobostorta tiszteletére készült el fagylalt formában.

2025-ös Év Fagylaltja

A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartvakészülnek.

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: DÖRGICSEI MANDULÁS – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

  1. Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
    DÖRGICSEI MANDULÁS – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
  2. Ezüstérem: CAMELIA – Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged
  3. Bronzérem: BRÜSZKE – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda, Debrecen

Ezüstérem: CAMELIA – Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged

 

„M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

(Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)

  1. Aranyérem: SÓS PISZTÁCIA SORBET FEKETERIBIZLIS ÁFONYÁVAL
    Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
  2. Ezüstérem: BOGYÓS JAZZ – Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa
  3. Bronzérem: RIO – Kovács Roland, Krém Cukrászda, Székesfehérvár

Aranyérem: SÓS PISZTÁCIA SORBET FEKETERIBIZLIS ÁFONYÁVALBöröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó, Balatonszemes

 

„Pávai kedvence” kategória:

A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a vendéglátónk, Hajdúszoboszló tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy új kategóriát hirdettünk meg, „Pávai kedvence” néven. „A hévizek atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltokkal és almás pite fagylaltokkal lehetett nevezni.

Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek és a jellegzetes alapanyaga az alma.

  1. Aranyérem: TÜNDÉRPITE - Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
  2. Ezüstérem: SZÁZÉVES ALMA – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök
  3. Bronzérem: MESE ALMÁS – Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó, Gödöllő

Aranyérem: TÜNDÉRPITE - Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

 

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  1. Aranyérem: KEKSZ ON THE BEACH – m-GEL Hungary Kft., Budapest
  2. Ezüstérem: TRIPLAMOGYORÓS PALACSINTA VÖRÖSÁFONYÁVAL
    Szabados Norbert, König-Units Kft., Üllő
  3. Bronzérem: ÁFONYÁS CLAFOUTIS (TEJPITE) - Szabados Norbert, König-Units Kft., Üllő

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)

  1. Aranyérem: NYÁRI DALLAM - Benkő Péter, Ireks-Stamag Kft., Komárorm
  2. Ezüstérem: DETOX SMOOTHIE – Rétfalvi Attila, Mastere Martiini Hungary Kft., Budapest
  3. Bronzérem: PISZTÁCIA PESTO MALDON SÓPEHELLYEL - Rétfalvi Attila, Mastere Martiini Hungary Kft., Budapest

 

Szakmai szervezetek különdíja: BALATONI MÁMOROS CSOKOLÁDÉ – Bergmann Nándor, a Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

 

Év Fagylaltja 2025 Különdíjak:

  • Közönségdíj: PISZTÁCIA KANDÍROZOTT CITRUSOKKAL – Marsa Éva Heléna, Vanília&Gelarto, Nagykőrös
  • Szakmai szervezetek különdíja: BALATONI MÁMOROS CSOKOLÁDÉ – Bergmann Nándor, a Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Hajdúszoboszló Centenárium 2025. Különdíj: TÜNDÉRPITE - Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
  • Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: CAMELIA - Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged
  • Kézműves Fagylalt Nívódíj: Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

 

Közönségdíj: PISZTÁCIA KANDÍROZOTT CITRUSOKKAL – Marsa Éva Heléna, Vanília&Gelarto, Nagykőrös

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás magazin cikk? Írd meg véleményed!

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg