Püski kolbász – avagy a legenda újraéled

-
gastro branding, 2014.06.15.

Püski kolbász – avagy a legenda újraéled

Só, sertéshús, fokhagyma, szalonna, sertésbél,köménymag – így készülnek a Püski kolbászok. A minőségi alapanyag kevés, ezeket a termékeket a szeretet teszi különlegessé.


A mai magyar sikeres gasztromesék hasonló szálon szövődnek: adott egy lelkes, kreatív egyén, aki feladja a régi életét, és gasztronómia vállakozásba kezd. A Püski Manúfaktúra története is így kezdődött, de az ő sorsuk legalább annyira ízes, mint a termékeik.

 

 

A békés megyei származású ifj. Püski László gondolt egyet és hentes édesapjának emléket állítva megalakította saját manufaktúráját. Egyetlen cél vezérelte, hogy rekonstruálja a gyerekkorában megszokott ízeket, és olyan gourmet terméket vigyen a piacra, amelyek széleskörben népszerűek lesznek. Úgy néz ki, hogy ez sikerült is.

 

 

 ifj. Püski László  a Püski termékeket kóstoltatja a Központi Vásárcsarnokban

 

A feladat azonban nem volt olyan egyszerű. Lacit ugyan anno beiratta az édesapja a hentes iskolába, de ő csak egy napot járt oda, inkább átiratkozott a gimnáziumba. Majd az érettségi után a fővárosba költözött, egyetemre járt és pénzügyi területen dolgozott.  Így gyakorlatilag mindent a nulláról kezdett, amikor egyik-napról a másikra feladta a biztos állását és kolbászkészítésbe kezdett.

 

Az apja nyomdokaiba lépő fiatalember semmit nem bízott a véletlenre, összefogott az unokatestvérével Czagány Évivel, és közösen lépésről-lépésre megtanulták a kolbászgyártás lépéseit.  Mostanában pedig legalább ekkora elszántsággal járják az országot, hogy minél szélesebb körben megismertessék a Püski Manufaktúra húskészítményeit.

 


 

Kolbász egytől-ötig

 

A jó kolbászhoz nem kell több, mint minőségi sertéshús, szalonna - ebben az esetben tokaszalonna-, sertésbél, fokhagyma, őrölt paprika, só, és a békési kolbászok esetében köménymag.

 

Laciék hosszas tesztelés után választották ki az alapanyagokat, és olyan beszállítókat kerestek, akik állandó minőséget biztosítanak számukra. A kolbászok egy apostagi húsüzemben készülnek, szigorú hetirend szerint. 

 

A kolbászokat csipősségük szerint számozzák. Az egyes a csemege, amit még a gyerekek is fogyaszthatnak, az ötös pedig a kisördögnek becézett, rendkívűl erős változat. 

 

A szalámiból kétfélét készítenek: csemegét és erőset, a debreceinből szintén, de van például cserkészkolbászuk és grillkolbászuk is.

 

 

Retro párizsi

 

Laci nem csak a régi kolbászok ízét szerette volna feléleszteni, hanem a gyerekkorában megismert párizsiét és virsliét is. Ezért bélbe töltött borjúpárizsit és borjúvirslit is készítenek.

 

A kolbászokhoz hasonlóan ezekbe sem kerül tartósítószer, szója, ízfokozó, ezért kicsit sápadtabbak a bolti változatoknál. Az állagúk sokkal tömörebb, az ízük természetes, a kézműves termékre jellemzően viszonylag rövid ideig őrzik meg a szavattoságukat.

 

 

Hasznos infók:

 

A Püski Manufaktúra kínálata folyamatosan bővül.

 

A kolbászokat, a párizsit és a virslit elsősorban a főváosi piacok húsboltjaiban tudjátok megvásárolni, de a viszonteladók listája is folyamatosan bővül. 

 

Az üzletek listáját itt találjátok, a Püski Manufaktúra oldalát pedig itt.

 

Tetszett a(z) Püski kolbász – avagy a legenda újraéled magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Püski kolbász – avagy a legenda újraéled magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg