A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Só, sertéshús, fokhagyma, szalonna, sertésbél,köménymag – így készülnek a Püski kolbászok. A minőségi alapanyag kevés, ezeket a termékeket a szeretet teszi különlegessé.
A mai magyar sikeres gasztromesék hasonló szálon szövődnek: adott egy lelkes, kreatív egyén, aki feladja a régi életét, és gasztronómia vállakozásba kezd. A Püski Manúfaktúra története is így kezdődött, de az ő sorsuk legalább annyira ízes, mint a termékeik.
A békés megyei származású ifj. Püski László gondolt egyet és hentes édesapjának emléket állítva megalakította saját manufaktúráját. Egyetlen cél vezérelte, hogy rekonstruálja a gyerekkorában megszokott ízeket, és olyan gourmet terméket vigyen a piacra, amelyek széleskörben népszerűek lesznek. Úgy néz ki, hogy ez sikerült is.
ifj. Püski László a Püski termékeket kóstoltatja a Központi Vásárcsarnokban
A feladat azonban nem volt olyan egyszerű. Lacit ugyan anno beiratta az édesapja a hentes iskolába, de ő csak egy napot járt oda, inkább átiratkozott a gimnáziumba. Majd az érettségi után a fővárosba költözött, egyetemre járt és pénzügyi területen dolgozott. Így gyakorlatilag mindent a nulláról kezdett, amikor egyik-napról a másikra feladta a biztos állását és kolbászkészítésbe kezdett.
Az apja nyomdokaiba lépő fiatalember semmit nem bízott a véletlenre, összefogott az unokatestvérével Czagány Évivel, és közösen lépésről-lépésre megtanulták a kolbászgyártás lépéseit. Mostanában pedig legalább ekkora elszántsággal járják az országot, hogy minél szélesebb körben megismertessék a Püski Manufaktúra húskészítményeit.
Kolbász egytől-ötig
A jó kolbászhoz nem kell több, mint minőségi sertéshús, szalonna - ebben az esetben tokaszalonna-, sertésbél, fokhagyma, őrölt paprika, só, és a békési kolbászok esetében köménymag.
Laciék hosszas tesztelés után választották ki az alapanyagokat, és olyan beszállítókat kerestek, akik állandó minőséget biztosítanak számukra. A kolbászok egy apostagi húsüzemben készülnek, szigorú hetirend szerint.
A kolbászokat csipősségük szerint számozzák. Az egyes a csemege, amit még a gyerekek is fogyaszthatnak, az ötös pedig a kisördögnek becézett, rendkívűl erős változat.
A szalámiból kétfélét készítenek: csemegét és erőset, a debreceinből szintén, de van például cserkészkolbászuk és grillkolbászuk is.
Retro párizsi
Laci nem csak a régi kolbászok ízét szerette volna feléleszteni, hanem a gyerekkorában megismert párizsiét és virsliét is. Ezért bélbe töltött borjúpárizsit és borjúvirslit is készítenek.
A kolbászokhoz hasonlóan ezekbe sem kerül tartósítószer, szója, ízfokozó, ezért kicsit sápadtabbak a bolti változatoknál. Az állagúk sokkal tömörebb, az ízük természetes, a kézműves termékre jellemzően viszonylag rövid ideig őrzik meg a szavattoságukat.
Hasznos infók:
A Püski Manufaktúra kínálata folyamatosan bővül.
A kolbászokat, a párizsit és a virslit elsősorban a főváosi piacok húsboltjaiban tudjátok megvásárolni, de a viszonteladók listája is folyamatosan bővül.
Az üzletek listáját itt találjátok, a Püski Manufaktúra oldalát pedig itt.
További Gastro magazin cikkek
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
2025.04.29.