Püski kolbász – avagy a legenda újraéled

-
gastro branding, 2014.06.15.

Püski kolbász – avagy a legenda újraéled

Só, sertéshús, fokhagyma, szalonna, sertésbél,köménymag – így készülnek a Püski kolbászok. A minőségi alapanyag kevés, ezeket a termékeket a szeretet teszi különlegessé.


A mai magyar sikeres gasztromesék hasonló szálon szövődnek: adott egy lelkes, kreatív egyén, aki feladja a régi életét, és gasztronómia vállakozásba kezd. A Püski Manúfaktúra története is így kezdődött, de az ő sorsuk legalább annyira ízes, mint a termékeik.

 

 

A békés megyei származású ifj. Püski László gondolt egyet és hentes édesapjának emléket állítva megalakította saját manufaktúráját. Egyetlen cél vezérelte, hogy rekonstruálja a gyerekkorában megszokott ízeket, és olyan gourmet terméket vigyen a piacra, amelyek széleskörben népszerűek lesznek. Úgy néz ki, hogy ez sikerült is.

 

 

 ifj. Püski László  a Püski termékeket kóstoltatja a Központi Vásárcsarnokban

 

A feladat azonban nem volt olyan egyszerű. Lacit ugyan anno beiratta az édesapja a hentes iskolába, de ő csak egy napot járt oda, inkább átiratkozott a gimnáziumba. Majd az érettségi után a fővárosba költözött, egyetemre járt és pénzügyi területen dolgozott.  Így gyakorlatilag mindent a nulláról kezdett, amikor egyik-napról a másikra feladta a biztos állását és kolbászkészítésbe kezdett.

 

Az apja nyomdokaiba lépő fiatalember semmit nem bízott a véletlenre, összefogott az unokatestvérével Czagány Évivel, és közösen lépésről-lépésre megtanulták a kolbászgyártás lépéseit.  Mostanában pedig legalább ekkora elszántsággal járják az országot, hogy minél szélesebb körben megismertessék a Püski Manufaktúra húskészítményeit.

 


 

Kolbász egytől-ötig

 

A jó kolbászhoz nem kell több, mint minőségi sertéshús, szalonna - ebben az esetben tokaszalonna-, sertésbél, fokhagyma, őrölt paprika, só, és a békési kolbászok esetében köménymag.

 

Laciék hosszas tesztelés után választották ki az alapanyagokat, és olyan beszállítókat kerestek, akik állandó minőséget biztosítanak számukra. A kolbászok egy apostagi húsüzemben készülnek, szigorú hetirend szerint. 

 

A kolbászokat csipősségük szerint számozzák. Az egyes a csemege, amit még a gyerekek is fogyaszthatnak, az ötös pedig a kisördögnek becézett, rendkívűl erős változat. 

 

A szalámiból kétfélét készítenek: csemegét és erőset, a debreceinből szintén, de van például cserkészkolbászuk és grillkolbászuk is.

 

 

Retro párizsi

 

Laci nem csak a régi kolbászok ízét szerette volna feléleszteni, hanem a gyerekkorában megismert párizsiét és virsliét is. Ezért bélbe töltött borjúpárizsit és borjúvirslit is készítenek.

 

A kolbászokhoz hasonlóan ezekbe sem kerül tartósítószer, szója, ízfokozó, ezért kicsit sápadtabbak a bolti változatoknál. Az állagúk sokkal tömörebb, az ízük természetes, a kézműves termékre jellemzően viszonylag rövid ideig őrzik meg a szavattoságukat.

 

 

Hasznos infók:

 

A Püski Manufaktúra kínálata folyamatosan bővül.

 

A kolbászokat, a párizsit és a virslit elsősorban a főváosi piacok húsboltjaiban tudjátok megvásárolni, de a viszonteladók listája is folyamatosan bővül. 

 

Az üzletek listáját itt találjátok, a Püski Manufaktúra oldalát pedig itt.

 

Tetszett a(z) Püski kolbász – avagy a legenda újraéled magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Püski kolbász – avagy a legenda újraéled magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

"narrow"
Gear.svg