Belső udvarból közösségi tér

-
gastro design, 2015.11.29.

Belső udvarból közösségi tér

Közösségi összefogással és a Mol Zöldövezet Program segítségével megújult, zöldfelülettel gyarapodott az Ostrom utca 15. társasház belső udvara.


Az Ostrom utca 15. szám alatti társasház lakói elhatározták, hogy a társasház adottságait figyelembe véve, a használhatóságot szem előtt tartva az eddigi teljes felületen beton burkolattal ellátott udvar helyett, harmonikus, minőségi zöldfelületet, pihenőhelyet hoznak létre és pályáznak a Mol Zöldövezet Program és az Új Európa Alapítvány támogatására.

 

 Ilyen volt

 

Budapest gyönyörű főváros, azonban a belső kerületekben a sűrű beépítés miatt a zöldfelületek aránya alacsony. Az Ostrom utca 15. számú társasház telke igen intenzíven beépített, keretes beépítésű. A ház közel 30 lakásos, 4 emeletes, gangos társasház, az egyedül szabadon maradt terület a minden oldalról zárt belső udvar.

 

A közelben lévő Várnegyed ugyan kedvelt programokkal vonzza az oda látogatókat, azonban intim zöldfelületet nem tud kínálni az itt élőknek, nem pótolja az otthon melegét, a nyugalmat sugárzó zöld környezetet.

 

Ilyen lett
 

A társasház lakói ezért elhatározták, hogy a társasház adottságait figyelembe véve, a használhatóságot szem előtt tartva harmonikus, minőségi zöldfelületet hoznak létre.

 

A lakók elvárásként fogalmazták meg a közösségi tér és pihenőhelyek létrehozását a lehető legnagyobb zöldfelület telepítésével. További igény volt az eddigi funkciók megtartása, a garázsok használhatóságának további biztosítása, ezáltal a környező utcák tehermentesítése.

 


Mivel a belső udvar zöldíthető alapterülete a közlekedő felületek biztosítása miatt kicsi, további növényesítésre csak a függőleges felületeken nyílt lehetőség.

 

A belsőudvar átépítésének tervei Pesti Judit tájépítészmérnök és Szondi Zsuzsanna Orsolya építészmérnök munkája. A pályázat keretében a társasház 400 000 Ft támogatást nyert el.

 

 


A pályázati program keretében a földszinten, a kiemelt növényágy beültetése, új pihenőhely, a gyermekek részére játszóhely, illetve a gépjárműtárolók szerkezeti megerősítése és zöldítése készült el.

 


Mivel kevés fény jut a belső udvarba, ezért gondos munkát igényelt az árnyéktűrő növények közül is a megfelelő és honos fajok kiválasztása, melynek eredményeként 2 lombhullató fa 16 cserje és 480 tő évelő barátkozhatott meg új otthonával.

 


Az udvarban a vertikális összhang megteremtése érdekében csüngő kaspók és minden szinten balkonládába ültetett évelők, egynyáriak és fűszernövények kaptak helyet. A vizuális térérzet növelésére növényfuttatók kerültek elhelyezésre a korlátok mentén. Az arra felkapaszkodó növények az esztétikai élményen túl árnyékolnak, illetve párolgásukkal enyhítik majd a nyári hőséget.


Az újonnan kialakult zöldített belső udvar és pihenőhely közösségi programok megtartására ad lehetőséget. A pályázat megvalósítása során az itt lakók vidám kis lakóközösséggé formálódtak, a belső udvar átalakítása természetessé és elérhetővé tette kicsik és nagyok számára a zöld környezetet, mely fenntartása egyben "zöld" tudatos gondolkodásra és gondoskodásra nevel.

 

 

A megvalósult átalakítás pozitív példa a közösségi összefogásra, az elnyert támogatásért a lakók és a kivitelezők köszönetet mondanak a Mol Zöldövezet Programnak és az Új Európa Alapítványnak.

 

 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Belső udvarból közösségi tér magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Belső udvarból közösségi tér magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg