5 dolog, amit megtehetsz a fenntarthatóbb étkezésért

-
gastro érdekesség, 2025.05.15.

5 dolog, amit megtehetsz a fenntarthatóbb étkezésért

Május 15. a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap, amely remek alkalom arra, hogy elgondolkodjunk: hogyan tudjuk mindennapi szokásainkat úgy alakítani, hogy kisebb terhelést jelentsenek a bolygónkra.


Kezdhetjük például az étkezésünkkel, hiszen egyéni ökológiai lábnyomunk kb. 40%-át életünk ezen területén hozott döntéseink adják.

Fenntartható étkezéssel kapcsolatos ötleteket az alábbi témában:
– Szezonális, helyi alapanyagok előnyben részesítése
– Élelmiszerpazarlás csökkentése


Néhány dolog, amit megtehetsz már ma a fenntarthatóbb étkezésért:

Válassz szezonális és helyi alapanyagokat!
A hazai, szezonális termékek szállítása kisebb karbonlábnyommal jár, és a helyi termelőket is támogatod. Nézz szét a piacokon – most van itt az ideje a spárgának, újburgonyának és a szamócának is!

Tervezd meg a heti menüt!
A tudatos tervezés segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást. A NÉBIH szerint Magyarországon évente fejenként 62 kg élelmiszer kerül a kukába, aminek körülbelül a fele elkerülhető lenne egy kis tervezéssel, odafigyeléssel.

Hasznosítsd a maradékokat!
A zöldségszárakból kíváló alaplé főzhető, a szikkadt kenyérből pedig kenyérkocka (kruton) vagy zsemlemorzsa. Nézz körül a hűtődben kreatív szemmel!




dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) 5 dolog, amit megtehetsz a fenntarthatóbb étkezésért magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 5 dolog, amit megtehetsz a fenntarthatóbb étkezésért magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg