Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
Május 15. a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap, amely remek alkalom arra, hogy elgondolkodjunk: hogyan tudjuk mindennapi szokásainkat úgy alakítani, hogy kisebb terhelést jelentsenek a bolygónkra.
Kezdhetjük például az étkezésünkkel, hiszen egyéni ökológiai lábnyomunk kb. 40%-át életünk ezen területén hozott döntéseink adják.
Fenntartható étkezéssel kapcsolatos ötleteket az alábbi témában:
– Szezonális, helyi alapanyagok előnyben részesítése
– Élelmiszerpazarlás csökkentése
Néhány dolog, amit megtehetsz már ma a fenntarthatóbb étkezésért:
Válassz szezonális és helyi alapanyagokat!
A hazai, szezonális termékek szállítása kisebb karbonlábnyommal jár, és a helyi termelőket is támogatod. Nézz szét a piacokon – most van itt az ideje a spárgának, újburgonyának és a szamócának is!
Tervezd meg a heti menüt!
A tudatos tervezés segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást. A NÉBIH szerint Magyarországon évente fejenként 62 kg élelmiszer kerül a kukába, aminek körülbelül a fele elkerülhető lenne egy kis tervezéssel, odafigyeléssel.
Hasznosítsd a maradékokat!
A zöldségszárakból kíváló alaplé főzhető, a szikkadt kenyérből pedig kenyérkocka (kruton) vagy zsemlemorzsa. Nézz körül a hűtődben kreatív szemmel!
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
26. Csabai Kolbászfesztivál - 2023.10.19-22.
2025.06.02.