A bagel eredete

-
gastro érdekesség, 2021.08.29.

A bagel eredete

Ha már unjuk, hogy mindig csak zsömlét vagy a kiflit eszünk, nyissunk valami új felé. Ismerjük meg és próbáljuk ki a bagelt, ezt a különleges péksüteményt, ami leginkább a lyukas közepéről felismerhető.


Bár Magyarországon a bagel eddig nem kifejezetten terjedt el, most úgy tűnik ez változóban van. Egyre több helyen jelenik meg és egyre nagyobb választékban kapható nálunk is. A leginkább Amerikában népszerű lukas zsömlének is gyakran nevezett bagel jó alternatív lehet, ha már meguntuk a zsömle, kifli párost és valami újdonságra vágyunk.

A bagel eredete

Ha bagelről beszélünk, mindenkinek egyértelműen Amerika, vagyis inkább New York ugrik be. Az amerikai filmek hangulatához egyértelműen hozzájárulnak ezek a tipikus lyukas közepű, kerek formájú pékáruk. Eredetileg mégsem onnan származik, hanem Bécshez köthető. Először ugyanis itt sütöttek ilyen alakú „zsömlét”, méghozzá a 17. században. Ez terjedt tovább először Lengyelországba, majd a kivándorlókkal együtt Amerikába került.

Variációk bagelre

Akárcsak oly sok más péksüteménynek, ennek is millió féle változata létezik. Az egyetlen, ami kötött, az az alakja, jellegzetes lyukkal a közepén. Létezik belőle édes és sós változat is. A tésztája alapvetően kicsit édeskés, önmagában is kellemes ízű, ettől függetlenül inkább szendvicsek alapjául szolgál. Kettévágva ugyanúgy megtölthető mindenfélével, akár a nálunk ismert zsömle.



A bagelezők kínálata is igen sokrétű, találkozhatunk olyannal, ami felvágottal, zöldségekkel tojással, avokádóval vagy lekvárral, esetleg különböző gyümölcsökkel töltött. A bagel különlegessége még, hogy a tetejét gyakran megszórják valamivel, például mákkal vagy szezámmaggal. A variációk száma tehát végtelen, éppen ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a saját ízlésének valót.

Bagel Budapesten

A bagel olyannyira kilóg a péksütemény közül, hogy hagyományos pékségekben vagy élelmiszerboltokban csak elvétve lehet kapni, ugyanakkor mégsem kell lemondanunk róla teljesen. Egyre növekvő népszerűségét támasztja alá, hogy több olyan hely is működik Pesten, ahol kifejezetten erre specializálódtak. Ott van például a Budapest Bagel Basilica, ami egy kézműves bagelező a Zrínyi utcában. A Budapest Bägel szintén a lyukas zsömlék temploma, ahol a különféle szendvicseken kívül minőségi kávék is várnak ránk, ráadásul már két helyen, a Baross utcában, a Budapest Bägel – Buda pedig a Margit körúton található. A New York Bagel kínálatában édes és sós ízeket egyaránt megtalálunk, ezenfelül pedig tipikus amerikai süteményeket is kínálnak. A Bárczy Bagel több szempontból is különleges, itt a szendvicsek alapja szintén a bagel, bár azok mégis inkább a hamburgerhez hasonlítanak. A Bajcsy-Zsilinszky úton található Inez Bagel Shopban pedig helyben készült, igazi amerikai hangulatot idéző bagelek várnak ránk.

Hogyan készül a bagel?

Kerek alakú, lukas és finom ízű. Na de hogyan készül? A tészta összeállításához lisztre, cukorral, olajra, élesztőre, vízre és egy kis sóra van szükség. A cukros vízben az élesztőt fel kell futtatni. A lisztet a sóval összekeverni, majd a vízzel és olajjal összedolgozni. Az összeállt, rugalmas tésztát ezután letakarva pihentetni, keleszteni kell. Ha megkelt, formázzunk gombócokat és fúrjunk a közepébe lyukat, majd tegyük a tepsire.



Egy fazékban a felforralt vízhez adjunk sót és egy kis mézet, majd tegyük bele a tésztát és főzzük nagyjából fél percig. Ezután, ha szeretnénk, szórjuk meg a tetejét, majd tegyük a tepsire és süssük készre.

Guba Márti

Tetszett a(z) A bagel eredete magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A bagel eredete magazin cikk? Írd meg véleményed!

A bagel eredete cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg