A bazsalikom: gyógyít és elvarázsol

-
gastro érdekesség, 2021.09.19.

A bazsalikom: gyógyít és elvarázsol

A bazsalikom nagyon sokrétű növény, amely gyakorlatilag elengedhetetlen részét képezi a hazai és a nemzetközi konyhának is. Dísz-, fűszer és gyógynövényként is kategorizálható, sőt számos vendéglátóhely viseli szintén ezt a nevet.


A bazsalikom több szempontból különleges növény. A leveleinek jellegzetes formája, illata és íze miatt könnyen meg lehet különböztetni a többi fűszertől. A főzések alkalmával gyakran előkerül, elég csak az olasz konyhára és a klasszikus nápolyi Margherita pizzára gondolunk. A bazsalikom számos étel része, akár az aromája miatt, akár díszítő elemként koronázza meg a adott fogást.

Bazsalikom hazája

Ahogy sok más növény esetében, a bazsalikom hazája is eredetileg India. A föld a déli féltekén található országokban őshonos, Dél-Ázsiából, Afrikából került át Európai különböző tájaira. Egyes vidékeken már több ezer éve termesztik ezt a növényt, amelynek több megnevezése is él itthon a köztudatban. Gyakran nevezik királyfűnek, bazsalikusfűnek vagy németborsnak is. 

Bazsalikom a konyhában

Itthon leggyakrabban a konyhából ismerjük ezt a jellegzetes illatú fűszert. Leggyakrabban szárított formában vagy cserében nevelve frissen kerül a készülő ételekbe. Az olasz konyha elengedhetetlen része, az aromája kifejezetten jól illik a paradicsom ízéhez, akár pizzáról, tésztáról vagy egyéb ételről legyen szó. Népszerűsége abban is rejlik, hogy sok különböző fogáshoz használhatjuk, például húsok vagy köretek elkészítése során, de jól harmonizál a tojással, a sajttal is és egyéb fűszerekkel, rozmaringgal, oregánóval is. Tehetjük ízesítőnek salátába. Ha viszont valami egészen különleges ízélményre vágyunk, mindenképpen kóstoljuk meg a bazsalikomos fagyit. 

Bazsalikom, mint gyógynövény

Amellett, hogy fűszernövényként sokszor használjuk a bazsalikomot a főzés során, számos jótékony hatása miatt a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza. A növény illóolajat és cseranyagot tartalmaz, amelyek segítenek a felfúvódás csökkentésében és az emésztés javításában. Légúti megbetegedések kezelése során is érdemes alkalmazni, hiszen köztudottan jó köhögéscsillapító. Csökkenti a vérnyomást, bőrgyulladások esetén is használható, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Gyakran készítenek belőle teát, mely stresszoldóként nyugtatóan hat a szervezetre.

Bazsalikomos helyek

Vendéglátóhelyek gyakran adnak olyan nevet az adott helynek, ami valamilyen módon kapcsolódik a gasztronómiához. Ez lehet például egy étel, vagy valamilyen étkezéshez kapcsolódó szó, például egy a főzés során gyakran használt fűszernövény, mint a bazsalikom. Országszerte is működik több olyan hely, amely szorosan kapcsolódik ehhez a különleges fűszerhez. A Bazsalikom Nápolyi Pizzéria középpontjában nem meglepő módon az olasz konyha áll, ahogy a Bazsalikom Ételporta is a tradicionális itáliai konyhát igyekszik a hazai rajongónak elhozni. Bár a Bor & Bazsalikom Pizzéria egyfelől az olasz konyhára koncentrál, hagyományos magyar ételek közül is válogathatunk. Ha éppen a Balaton környéken járunk, mindenképpen érdemes betérni a Füreden található BazsaLicom nevű bisztróba is!

Guba Márti

Tetszett a(z) A bazsalikom: gyógyít és elvarázsol magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A bazsalikom: gyógyít és elvarázsol magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg