Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A bazsalikom nagyon sokrétű növény, amely gyakorlatilag elengedhetetlen részét képezi a hazai és a nemzetközi konyhának is. Dísz-, fűszer és gyógynövényként is kategorizálható, sőt számos vendéglátóhely viseli szintén ezt a nevet.
A bazsalikom több szempontból különleges növény. A leveleinek jellegzetes formája, illata és íze miatt könnyen meg lehet különböztetni a többi fűszertől. A főzések alkalmával gyakran előkerül, elég csak az olasz konyhára és a klasszikus nápolyi Margherita pizzára gondolunk. A bazsalikom számos étel része, akár az aromája miatt, akár díszítő elemként koronázza meg a adott fogást.
Ahogy sok más növény esetében, a bazsalikom hazája is eredetileg India. A föld a déli féltekén található országokban őshonos, Dél-Ázsiából, Afrikából került át Európai különböző tájaira. Egyes vidékeken már több ezer éve termesztik ezt a növényt, amelynek több megnevezése is él itthon a köztudatban. Gyakran nevezik királyfűnek, bazsalikusfűnek vagy németborsnak is.
Itthon leggyakrabban a konyhából ismerjük ezt a jellegzetes illatú fűszert. Leggyakrabban szárított formában vagy cserében nevelve frissen kerül a készülő ételekbe. Az olasz konyha elengedhetetlen része, az aromája kifejezetten jól illik a paradicsom ízéhez, akár pizzáról, tésztáról vagy egyéb ételről legyen szó. Népszerűsége abban is rejlik, hogy sok különböző fogáshoz használhatjuk, például húsok vagy köretek elkészítése során, de jól harmonizál a tojással, a sajttal is és egyéb fűszerekkel, rozmaringgal, oregánóval is. Tehetjük ízesítőnek salátába. Ha viszont valami egészen különleges ízélményre vágyunk, mindenképpen kóstoljuk meg a bazsalikomos fagyit.
Amellett, hogy fűszernövényként sokszor használjuk a bazsalikomot a főzés során, számos jótékony hatása miatt a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza. A növény illóolajat és cseranyagot tartalmaz, amelyek segítenek a felfúvódás csökkentésében és az emésztés javításában. Légúti megbetegedések kezelése során is érdemes alkalmazni, hiszen köztudottan jó köhögéscsillapító. Csökkenti a vérnyomást, bőrgyulladások esetén is használható, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Gyakran készítenek belőle teát, mely stresszoldóként nyugtatóan hat a szervezetre.
Vendéglátóhelyek gyakran adnak olyan nevet az adott helynek, ami valamilyen módon kapcsolódik a gasztronómiához. Ez lehet például egy étel, vagy valamilyen étkezéshez kapcsolódó szó, például egy a főzés során gyakran használt fűszernövény, mint a bazsalikom. Országszerte is működik több olyan hely, amely szorosan kapcsolódik ehhez a különleges fűszerhez. A Bazsalikom Nápolyi Pizzéria középpontjában nem meglepő módon az olasz konyha áll, ahogy a Bazsalikom Ételporta is a tradicionális itáliai konyhát igyekszik a hazai rajongónak elhozni. Bár a Bor & Bazsalikom Pizzéria egyfelől az olasz konyhára koncentrál, hagyományos magyar ételek közül is válogathatunk. Ha éppen a Balaton környéken járunk, mindenképpen érdemes betérni a Füreden található BazsaLicom nevű bisztróba is!
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
2025.04.29.