A bazsalikom: gyógyít és elvarázsol

-
gastro érdekesség, 2021.09.19.

A bazsalikom: gyógyít és elvarázsol

A bazsalikom nagyon sokrétű növény, amely gyakorlatilag elengedhetetlen részét képezi a hazai és a nemzetközi konyhának is. Dísz-, fűszer és gyógynövényként is kategorizálható, sőt számos vendéglátóhely viseli szintén ezt a nevet.


A bazsalikom több szempontból különleges növény. A leveleinek jellegzetes formája, illata és íze miatt könnyen meg lehet különböztetni a többi fűszertől. A főzések alkalmával gyakran előkerül, elég csak az olasz konyhára és a klasszikus nápolyi Margherita pizzára gondolunk. A bazsalikom számos étel része, akár az aromája miatt, akár díszítő elemként koronázza meg a adott fogást.

Bazsalikom hazája

Ahogy sok más növény esetében, a bazsalikom hazája is eredetileg India. A föld a déli féltekén található országokban őshonos, Dél-Ázsiából, Afrikából került át Európai különböző tájaira. Egyes vidékeken már több ezer éve termesztik ezt a növényt, amelynek több megnevezése is él itthon a köztudatban. Gyakran nevezik királyfűnek, bazsalikusfűnek vagy németborsnak is. 

Bazsalikom a konyhában

Itthon leggyakrabban a konyhából ismerjük ezt a jellegzetes illatú fűszert. Leggyakrabban szárított formában vagy cserében nevelve frissen kerül a készülő ételekbe. Az olasz konyha elengedhetetlen része, az aromája kifejezetten jól illik a paradicsom ízéhez, akár pizzáról, tésztáról vagy egyéb ételről legyen szó. Népszerűsége abban is rejlik, hogy sok különböző fogáshoz használhatjuk, például húsok vagy köretek elkészítése során, de jól harmonizál a tojással, a sajttal is és egyéb fűszerekkel, rozmaringgal, oregánóval is. Tehetjük ízesítőnek salátába. Ha viszont valami egészen különleges ízélményre vágyunk, mindenképpen kóstoljuk meg a bazsalikomos fagyit. 

Bazsalikom, mint gyógynövény

Amellett, hogy fűszernövényként sokszor használjuk a bazsalikomot a főzés során, számos jótékony hatása miatt a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza. A növény illóolajat és cseranyagot tartalmaz, amelyek segítenek a felfúvódás csökkentésében és az emésztés javításában. Légúti megbetegedések kezelése során is érdemes alkalmazni, hiszen köztudottan jó köhögéscsillapító. Csökkenti a vérnyomást, bőrgyulladások esetén is használható, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Gyakran készítenek belőle teát, mely stresszoldóként nyugtatóan hat a szervezetre.

Bazsalikomos helyek

Vendéglátóhelyek gyakran adnak olyan nevet az adott helynek, ami valamilyen módon kapcsolódik a gasztronómiához. Ez lehet például egy étel, vagy valamilyen étkezéshez kapcsolódó szó, például egy a főzés során gyakran használt fűszernövény, mint a bazsalikom. Országszerte is működik több olyan hely, amely szorosan kapcsolódik ehhez a különleges fűszerhez. A Bazsalikom Nápolyi Pizzéria középpontjában nem meglepő módon az olasz konyha áll, ahogy a Bazsalikom Ételporta is a tradicionális itáliai konyhát igyekszik a hazai rajongónak elhozni. Bár a Bor & Bazsalikom Pizzéria egyfelől az olasz konyhára koncentrál, hagyományos magyar ételek közül is válogathatunk. Ha éppen a Balaton környéken járunk, mindenképpen érdemes betérni a Füreden található BazsaLicom nevű bisztróba is!

Guba Márti

Tetszett a(z) A bazsalikom: gyógyít és elvarázsol magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A bazsalikom: gyógyít és elvarázsol magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg