A croissant eredete

-
gastro érdekesség, 2021.12.05.

A croissant eredete

A croissant egy igen népszerű francia péksütemény, amely jellegzetes alakjáról, kívül kissé ropogós héjáról és belül könnyed, omlós tésztájáról ismerhető a leginkább fel.


Bár a croissantról sok esetben Franciaország jut eszünkbe, ma már gyakorlatilag az egész világon ismert sütemény. Ez persze nem jelenti azt, hogy onnan is származik, de kétségtelen, hogy a franciák nagyon értenek az elkészítéséhez. Ezt a lágy tésztájú ételt gyakran reggelire fagyasztjuk, kávé mellé tökéletes társ. Olyannyira ismert süteményről van szó, hogy világnapja is van, a Croissant Day-t január 30-án tartják.

Amit a croissant eredetéről tudni lehet

Az első és legfontosabb tudnivaló a croissantról, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem francia, hanem osztrák eredetű étel. Mégis ezt a vajas, pelyhes, süteményt sokkal inkább Franciaországhoz és nem Ausztriához kötjük. A croissantnak félhold alakú formája van. Ez az alakzat nem újkeletű, hasonló kinézetű kenyereket már a reneszánsz, a félholdra hajazó süteményeket pedig nagy valószínűséggel már az ókorban is készítettek. Ez a péksütemény már régóta megtalálható az osztrák, olasz és francia pékségek kínálatában. A modern croissant-t viszont csak a 20. század elején fejlesztették ki. Előtte, valamikor az 1970-es években előre formázott és fagyasztott formában, frissen kisüthető állapotban árulták.  

A croissant tésztája

A croissant elterjedése és nem csökkenő népszerűsége a szinte utánozhatatlan tésztának köszönhető. A nagyon vajas, mégis lágy íz és egymásra rétegzett tészta szeletek adják ki a sütemény ellenállhatatlan aromáját és kinézetét. A kelt tészta élesztővel készül. Az előállítás folyamata során az egyes lapokat vajjal rétegzik egymásra, majd többször is feltekerik és hajtogatják. A tökéletes végeredmény érdekében vékony lappá sodorják, az úgynevezett laminálás technikájával. Ennek köszönhető, hogy végül a leveles tésztához nagyon hasonló, egymásra épülő laktató, mégis szinte pehely könnyű textúrája lesz. A croissantnak természtesen számtalan különböző fajtája létezik, lehet semleges, sós és édes verzióval is találkozni. Sőt, sok helyen meg is töltik valamivel a tésztát, csokival, vaníliával de akár még sajttal is. 

A croissant készítése

Kétségtelen, hogy az utánozhatatlan croissant élményért megéri Franciaországba repülni. Azonban itthon is egyre több helyen árulnak hagyományos eljárással készülő süteményt. Ha viszont inkább otthon szeretnénk kísérletezni, azt is megtehetjük. Az igazán finom végeredmény érdekben sok időt rászánni, hiszen a kelesztés sokáig tart. A tésztához szükséges hozzávalók: liszt, sok-sok vaj, élesztő, tej, cukor, só, tojás és víz.

  1. Első lépésként a lisztet összekeverjük a sóval és cukorral. 
  2. A tejet a vízhez adjuk, langyosítás után pedig cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.
  3. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz.
  4. Kézzel vagy gép segítségével dagasztjuk, ha összeállt, 1-2 órán át kelni hagyjuk.
  5. Miután megnőtt, hűvös helyre tesszük és ismét pihentetjük, hogy később könnyebb legyen a tésztával bánni. 
  6. Négyzet alakúra nyújtsuk a tésztát és a középső részét kenjük be vajjal, úgy, hogy utána a bevajazott részt be tudjuk csomagolni a fennmaradó tésztába.
  7. Következő lépésként szintén egy nagyobb adag vajat csomagolunk be a tésztába.
  8. Ezután nyújtsuk ki ismét, jobb oldalát, majd a bal oldalát is hajtsuk középre és a két behajtott felet hajtsuk egymásra.
  9. Majd ismét pihenni, kelni hagyjuk. 
  10. A tésztát ismét kinyújtjuk és rétegezzük tovább úgy, ahogy előtte is tettük, majd megint tegyük félre.
  11. Végül a tésztából nagyjából 10x25 cm-es háromszög alakú formákat vágunk és szorosan feltekerjük.
  12. Miután a tepsire tettük őket, megkenjük tojássárgájával és még egy órán át kelni hagyjuk.
  13. A már megnőtt tésztákat végezetül 200 fokon, odafigyelve, hogy ne égjen meg, készre sütjük.

Guba Márti

Tetszett a(z) A croissant eredete magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A croissant eredete magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg