A croissant eredete

-
gastro érdekesség, 2021.12.05.

A croissant eredete

A croissant egy igen népszerű francia péksütemény, amely jellegzetes alakjáról, kívül kissé ropogós héjáról és belül könnyed, omlós tésztájáról ismerhető a leginkább fel.


Bár a croissantról sok esetben Franciaország jut eszünkbe, ma már gyakorlatilag az egész világon ismert sütemény. Ez persze nem jelenti azt, hogy onnan is származik, de kétségtelen, hogy a franciák nagyon értenek az elkészítéséhez. Ezt a lágy tésztájú ételt gyakran reggelire fagyasztjuk, kávé mellé tökéletes társ. Olyannyira ismert süteményről van szó, hogy világnapja is van, a Croissant Day-t január 30-án tartják.

Amit a croissant eredetéről tudni lehet

Az első és legfontosabb tudnivaló a croissantról, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem francia, hanem osztrák eredetű étel. Mégis ezt a vajas, pelyhes, süteményt sokkal inkább Franciaországhoz és nem Ausztriához kötjük. A croissantnak félhold alakú formája van. Ez az alakzat nem újkeletű, hasonló kinézetű kenyereket már a reneszánsz, a félholdra hajazó süteményeket pedig nagy valószínűséggel már az ókorban is készítettek. Ez a péksütemény már régóta megtalálható az osztrák, olasz és francia pékségek kínálatában. A modern croissant-t viszont csak a 20. század elején fejlesztették ki. Előtte, valamikor az 1970-es években előre formázott és fagyasztott formában, frissen kisüthető állapotban árulták.  

A croissant tésztája

A croissant elterjedése és nem csökkenő népszerűsége a szinte utánozhatatlan tésztának köszönhető. A nagyon vajas, mégis lágy íz és egymásra rétegzett tészta szeletek adják ki a sütemény ellenállhatatlan aromáját és kinézetét. A kelt tészta élesztővel készül. Az előállítás folyamata során az egyes lapokat vajjal rétegzik egymásra, majd többször is feltekerik és hajtogatják. A tökéletes végeredmény érdekében vékony lappá sodorják, az úgynevezett laminálás technikájával. Ennek köszönhető, hogy végül a leveles tésztához nagyon hasonló, egymásra épülő laktató, mégis szinte pehely könnyű textúrája lesz. A croissantnak természtesen számtalan különböző fajtája létezik, lehet semleges, sós és édes verzióval is találkozni. Sőt, sok helyen meg is töltik valamivel a tésztát, csokival, vaníliával de akár még sajttal is. 

A croissant készítése

Kétségtelen, hogy az utánozhatatlan croissant élményért megéri Franciaországba repülni. Azonban itthon is egyre több helyen árulnak hagyományos eljárással készülő süteményt. Ha viszont inkább otthon szeretnénk kísérletezni, azt is megtehetjük. Az igazán finom végeredmény érdekben sok időt rászánni, hiszen a kelesztés sokáig tart. A tésztához szükséges hozzávalók: liszt, sok-sok vaj, élesztő, tej, cukor, só, tojás és víz.

  1. Első lépésként a lisztet összekeverjük a sóval és cukorral. 
  2. A tejet a vízhez adjuk, langyosítás után pedig cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.
  3. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz.
  4. Kézzel vagy gép segítségével dagasztjuk, ha összeállt, 1-2 órán át kelni hagyjuk.
  5. Miután megnőtt, hűvös helyre tesszük és ismét pihentetjük, hogy később könnyebb legyen a tésztával bánni. 
  6. Négyzet alakúra nyújtsuk a tésztát és a középső részét kenjük be vajjal, úgy, hogy utána a bevajazott részt be tudjuk csomagolni a fennmaradó tésztába.
  7. Következő lépésként szintén egy nagyobb adag vajat csomagolunk be a tésztába.
  8. Ezután nyújtsuk ki ismét, jobb oldalát, majd a bal oldalát is hajtsuk középre és a két behajtott felet hajtsuk egymásra.
  9. Majd ismét pihenni, kelni hagyjuk. 
  10. A tésztát ismét kinyújtjuk és rétegezzük tovább úgy, ahogy előtte is tettük, majd megint tegyük félre.
  11. Végül a tésztából nagyjából 10x25 cm-es háromszög alakú formákat vágunk és szorosan feltekerjük.
  12. Miután a tepsire tettük őket, megkenjük tojássárgájával és még egy órán át kelni hagyjuk.
  13. A már megnőtt tésztákat végezetül 200 fokon, odafigyelve, hogy ne égjen meg, készre sütjük.

Guba Márti

Tetszett a(z) A croissant eredete magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A croissant eredete magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg