A croissant eredete

-
gastro érdekesség, 2021.12.05.

A croissant eredete

A croissant egy igen népszerű francia péksütemény, amely jellegzetes alakjáról, kívül kissé ropogós héjáról és belül könnyed, omlós tésztájáról ismerhető a leginkább fel.


Bár a croissantról sok esetben Franciaország jut eszünkbe, ma már gyakorlatilag az egész világon ismert sütemény. Ez persze nem jelenti azt, hogy onnan is származik, de kétségtelen, hogy a franciák nagyon értenek az elkészítéséhez. Ezt a lágy tésztájú ételt gyakran reggelire fagyasztjuk, kávé mellé tökéletes társ. Olyannyira ismert süteményről van szó, hogy világnapja is van, a Croissant Day-t január 30-án tartják.

Amit a croissant eredetéről tudni lehet

Az első és legfontosabb tudnivaló a croissantról, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem francia, hanem osztrák eredetű étel. Mégis ezt a vajas, pelyhes, süteményt sokkal inkább Franciaországhoz és nem Ausztriához kötjük. A croissantnak félhold alakú formája van. Ez az alakzat nem újkeletű, hasonló kinézetű kenyereket már a reneszánsz, a félholdra hajazó süteményeket pedig nagy valószínűséggel már az ókorban is készítettek. Ez a péksütemény már régóta megtalálható az osztrák, olasz és francia pékségek kínálatában. A modern croissant-t viszont csak a 20. század elején fejlesztették ki. Előtte, valamikor az 1970-es években előre formázott és fagyasztott formában, frissen kisüthető állapotban árulták.  

A croissant tésztája

A croissant elterjedése és nem csökkenő népszerűsége a szinte utánozhatatlan tésztának köszönhető. A nagyon vajas, mégis lágy íz és egymásra rétegzett tészta szeletek adják ki a sütemény ellenállhatatlan aromáját és kinézetét. A kelt tészta élesztővel készül. Az előállítás folyamata során az egyes lapokat vajjal rétegzik egymásra, majd többször is feltekerik és hajtogatják. A tökéletes végeredmény érdekében vékony lappá sodorják, az úgynevezett laminálás technikájával. Ennek köszönhető, hogy végül a leveles tésztához nagyon hasonló, egymásra épülő laktató, mégis szinte pehely könnyű textúrája lesz. A croissantnak természtesen számtalan különböző fajtája létezik, lehet semleges, sós és édes verzióval is találkozni. Sőt, sok helyen meg is töltik valamivel a tésztát, csokival, vaníliával de akár még sajttal is. 

A croissant készítése

Kétségtelen, hogy az utánozhatatlan croissant élményért megéri Franciaországba repülni. Azonban itthon is egyre több helyen árulnak hagyományos eljárással készülő süteményt. Ha viszont inkább otthon szeretnénk kísérletezni, azt is megtehetjük. Az igazán finom végeredmény érdekben sok időt rászánni, hiszen a kelesztés sokáig tart. A tésztához szükséges hozzávalók: liszt, sok-sok vaj, élesztő, tej, cukor, só, tojás és víz.

  1. Első lépésként a lisztet összekeverjük a sóval és cukorral. 
  2. A tejet a vízhez adjuk, langyosítás után pedig cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.
  3. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz.
  4. Kézzel vagy gép segítségével dagasztjuk, ha összeállt, 1-2 órán át kelni hagyjuk.
  5. Miután megnőtt, hűvös helyre tesszük és ismét pihentetjük, hogy később könnyebb legyen a tésztával bánni. 
  6. Négyzet alakúra nyújtsuk a tésztát és a középső részét kenjük be vajjal, úgy, hogy utána a bevajazott részt be tudjuk csomagolni a fennmaradó tésztába.
  7. Következő lépésként szintén egy nagyobb adag vajat csomagolunk be a tésztába.
  8. Ezután nyújtsuk ki ismét, jobb oldalát, majd a bal oldalát is hajtsuk középre és a két behajtott felet hajtsuk egymásra.
  9. Majd ismét pihenni, kelni hagyjuk. 
  10. A tésztát ismét kinyújtjuk és rétegezzük tovább úgy, ahogy előtte is tettük, majd megint tegyük félre.
  11. Végül a tésztából nagyjából 10x25 cm-es háromszög alakú formákat vágunk és szorosan feltekerjük.
  12. Miután a tepsire tettük őket, megkenjük tojássárgájával és még egy órán át kelni hagyjuk.
  13. A már megnőtt tésztákat végezetül 200 fokon, odafigyelve, hogy ne égjen meg, készre sütjük.

Guba Márti

Tetszett a(z) A croissant eredete magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A croissant eredete magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg