Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A croissant egy igen népszerű francia péksütemény, amely jellegzetes alakjáról, kívül kissé ropogós héjáról és belül könnyed, omlós tésztájáról ismerhető a leginkább fel.
Bár a croissantról sok esetben Franciaország jut eszünkbe, ma már gyakorlatilag az egész világon ismert sütemény. Ez persze nem jelenti azt, hogy onnan is származik, de kétségtelen, hogy a franciák nagyon értenek az elkészítéséhez. Ezt a lágy tésztájú ételt gyakran reggelire fagyasztjuk, kávé mellé tökéletes társ. Olyannyira ismert süteményről van szó, hogy világnapja is van, a Croissant Day-t január 30-án tartják.
Az első és legfontosabb tudnivaló a croissantról, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem francia, hanem osztrák eredetű étel. Mégis ezt a vajas, pelyhes, süteményt sokkal inkább Franciaországhoz és nem Ausztriához kötjük. A croissantnak félhold alakú formája van. Ez az alakzat nem újkeletű, hasonló kinézetű kenyereket már a reneszánsz, a félholdra hajazó süteményeket pedig nagy valószínűséggel már az ókorban is készítettek. Ez a péksütemény már régóta megtalálható az osztrák, olasz és francia pékségek kínálatában. A modern croissant-t viszont csak a 20. század elején fejlesztették ki. Előtte, valamikor az 1970-es években előre formázott és fagyasztott formában, frissen kisüthető állapotban árulták.
A croissant elterjedése és nem csökkenő népszerűsége a szinte utánozhatatlan tésztának köszönhető. A nagyon vajas, mégis lágy íz és egymásra rétegzett tészta szeletek adják ki a sütemény ellenállhatatlan aromáját és kinézetét. A kelt tészta élesztővel készül. Az előállítás folyamata során az egyes lapokat vajjal rétegzik egymásra, majd többször is feltekerik és hajtogatják. A tökéletes végeredmény érdekében vékony lappá sodorják, az úgynevezett laminálás technikájával. Ennek köszönhető, hogy végül a leveles tésztához nagyon hasonló, egymásra épülő laktató, mégis szinte pehely könnyű textúrája lesz. A croissantnak természtesen számtalan különböző fajtája létezik, lehet semleges, sós és édes verzióval is találkozni. Sőt, sok helyen meg is töltik valamivel a tésztát, csokival, vaníliával de akár még sajttal is.
Kétségtelen, hogy az utánozhatatlan croissant élményért megéri Franciaországba repülni. Azonban itthon is egyre több helyen árulnak hagyományos eljárással készülő süteményt. Ha viszont inkább otthon szeretnénk kísérletezni, azt is megtehetjük. Az igazán finom végeredmény érdekben sok időt rászánni, hiszen a kelesztés sokáig tart. A tésztához szükséges hozzávalók: liszt, sok-sok vaj, élesztő, tej, cukor, só, tojás és víz.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.