A csipkebogyó

-
gastro érdekesség, 2021.11.01.

A csipkebogyó

Egy piros bogyó, amely olyan sok termék alapjául szolgálhat, ezzel párhuzamosan pedig nem igazán ízletes magában. Mi is az a csipkebogyó?


Pálinka, lekvár és társaik hálásak a csipkebogyóért, hiszen Magyarországon jól ismerik az emberek, mennyi lehetőség rejlik egy-egy apró piros bogyóban. Viszont, ha önmagában próbáljuk fogyasztani, nem biztos, hogy jól járunk, hiszen több mag található benne, mint amennyi húsa van, illetve a magjainak felületén található könnyen sérülést okozó szőrszálak is megnehezítik nyers fogyasztását. Hogyan állítják elő belőle akkor ezeket a hazai csipkebogyós termékeket? Ennek járunk utána!

A csipkebogyó

A csipkebogyó bokrok nagyjából minden út szélén megtalálhatóak, de erdők mentén is szép számmal húzódnak. Általában ősz és tél küszöbén csípi meg a dér, hiszen a csipkebogyót az első megfagyással szüretelhetjük le, mikor addig kemény vörös színű külseje bordó árnyalatba borul és puhává nem válik tőle. Igaz, addigra a legtöbb pozitív hatása csökken, hiszen míg friss, de kemény állagú, akkor található meg benne a legmagasabb számban. A csipkebogyó felhasználása rendkívül érdekes, hiszen nagyon széles palettán mozog, mi lehet belőle.

Legfontosabb felhasználási formái:

  • csipkebogyó lekvár
  • csipkebogyó szörp
  • csipkebogyó gyógytea
  • csipkebogyó pálinka
  • csipkebogyó bor
  • csipkebogyó mártás
  • csipkebogyó olaj

A csipkebogyó hatásai

Már az ókori népek is észrevették, milyen sok erő lakozik egy-egy bogyójában. A csipkebogyó, amilyen kis szemű, annál több egészséges hatóanyaggal rendelkezik az emberi test számára. Tele van A-, B1-, B2- és K-vitaminokkal, de amiért még gyógyszerekhez is felhasználják az a benne található C- vitamin. Az A-vitamin a bőrünk és a nyálkahártyánkat óvja. Köztudott, hogy a csipkebogyó leszüretelése után érdemes azonnal felhasználni, mivel akkor a legmagasabb még a tápértéke. Ezenkívül erősíti a vérerek falát és fokozza a immunrendszer védekezőképességét.

A csipkebogyó, mint gyógytea

A csipkebogyó felhasználása igen sokszínű, és mikor máskor térjen ki az ember a bogyóiból készült, forró gyógyteára, mint az őszi és téli hideg időszakban! Első lépésként a csipkebogyó kocsánynál kell levágni, majd félbevágni és eltávolítani magjait minden egyes szemének. Meleg vízbe – de semmiképpen sem tűzforróba, mert a forrázás hatására elvesztené minden jótékony hatását – áztassuk be a megmaradt részeket, és hagyjuk állni, míg barna színű nem lesz. A gyógytea segíti az epe- és a veseműködését is egyéb hatásai mellett, így érdemes valamikor elkészíteni. 

A csipkebogyó, mint olaj

A csipkebogyó olaj rendkívül népszerű a drogériák polcain, hiszen nem csak a remek immunrendszer erősítő hatása miatt fogyasztják, de remek része lehet olajoknak, krémeknek, mivel csökkenti a nyomokat egy-egy hegesedés után a bőrön, segít a Napon leégett bőrön, de jól használható száraz, hámló bőrön is. Szolárium után is ad egy extra védőréteget, így érdemes beszerezni a drogériás termékeket is, amelyeket gyártanak a csipkebogyóból.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A csipkebogyó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A csipkebogyó magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg