A csipkebogyó

-
gastro érdekesség, 2021.11.01.

A csipkebogyó

Egy piros bogyó, amely olyan sok termék alapjául szolgálhat, ezzel párhuzamosan pedig nem igazán ízletes magában. Mi is az a csipkebogyó?


Pálinka, lekvár és társaik hálásak a csipkebogyóért, hiszen Magyarországon jól ismerik az emberek, mennyi lehetőség rejlik egy-egy apró piros bogyóban. Viszont, ha önmagában próbáljuk fogyasztani, nem biztos, hogy jól járunk, hiszen több mag található benne, mint amennyi húsa van, illetve a magjainak felületén található könnyen sérülést okozó szőrszálak is megnehezítik nyers fogyasztását. Hogyan állítják elő belőle akkor ezeket a hazai csipkebogyós termékeket? Ennek járunk utána!

A csipkebogyó

A csipkebogyó bokrok nagyjából minden út szélén megtalálhatóak, de erdők mentén is szép számmal húzódnak. Általában ősz és tél küszöbén csípi meg a dér, hiszen a csipkebogyót az első megfagyással szüretelhetjük le, mikor addig kemény vörös színű külseje bordó árnyalatba borul és puhává nem válik tőle. Igaz, addigra a legtöbb pozitív hatása csökken, hiszen míg friss, de kemény állagú, akkor található meg benne a legmagasabb számban. A csipkebogyó felhasználása rendkívül érdekes, hiszen nagyon széles palettán mozog, mi lehet belőle.

Legfontosabb felhasználási formái:

  • csipkebogyó lekvár
  • csipkebogyó szörp
  • csipkebogyó gyógytea
  • csipkebogyó pálinka
  • csipkebogyó bor
  • csipkebogyó mártás
  • csipkebogyó olaj

A csipkebogyó hatásai

Már az ókori népek is észrevették, milyen sok erő lakozik egy-egy bogyójában. A csipkebogyó, amilyen kis szemű, annál több egészséges hatóanyaggal rendelkezik az emberi test számára. Tele van A-, B1-, B2- és K-vitaminokkal, de amiért még gyógyszerekhez is felhasználják az a benne található C- vitamin. Az A-vitamin a bőrünk és a nyálkahártyánkat óvja. Köztudott, hogy a csipkebogyó leszüretelése után érdemes azonnal felhasználni, mivel akkor a legmagasabb még a tápértéke. Ezenkívül erősíti a vérerek falát és fokozza a immunrendszer védekezőképességét.

A csipkebogyó, mint gyógytea

A csipkebogyó felhasználása igen sokszínű, és mikor máskor térjen ki az ember a bogyóiból készült, forró gyógyteára, mint az őszi és téli hideg időszakban! Első lépésként a csipkebogyó kocsánynál kell levágni, majd félbevágni és eltávolítani magjait minden egyes szemének. Meleg vízbe – de semmiképpen sem tűzforróba, mert a forrázás hatására elvesztené minden jótékony hatását – áztassuk be a megmaradt részeket, és hagyjuk állni, míg barna színű nem lesz. A gyógytea segíti az epe- és a veseműködését is egyéb hatásai mellett, így érdemes valamikor elkészíteni. 

A csipkebogyó, mint olaj

A csipkebogyó olaj rendkívül népszerű a drogériák polcain, hiszen nem csak a remek immunrendszer erősítő hatása miatt fogyasztják, de remek része lehet olajoknak, krémeknek, mivel csökkenti a nyomokat egy-egy hegesedés után a bőrön, segít a Napon leégett bőrön, de jól használható száraz, hámló bőrön is. Szolárium után is ad egy extra védőréteget, így érdemes beszerezni a drogériás termékeket is, amelyeket gyártanak a csipkebogyóból.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A csipkebogyó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A csipkebogyó magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg