A csipkebogyó

-
gastro érdekesség, 2021.11.01.

A csipkebogyó

Egy piros bogyó, amely olyan sok termék alapjául szolgálhat, ezzel párhuzamosan pedig nem igazán ízletes magában. Mi is az a csipkebogyó?


Pálinka, lekvár és társaik hálásak a csipkebogyóért, hiszen Magyarországon jól ismerik az emberek, mennyi lehetőség rejlik egy-egy apró piros bogyóban. Viszont, ha önmagában próbáljuk fogyasztani, nem biztos, hogy jól járunk, hiszen több mag található benne, mint amennyi húsa van, illetve a magjainak felületén található könnyen sérülést okozó szőrszálak is megnehezítik nyers fogyasztását. Hogyan állítják elő belőle akkor ezeket a hazai csipkebogyós termékeket? Ennek járunk utána!

A csipkebogyó

A csipkebogyó bokrok nagyjából minden út szélén megtalálhatóak, de erdők mentén is szép számmal húzódnak. Általában ősz és tél küszöbén csípi meg a dér, hiszen a csipkebogyót az első megfagyással szüretelhetjük le, mikor addig kemény vörös színű külseje bordó árnyalatba borul és puhává nem válik tőle. Igaz, addigra a legtöbb pozitív hatása csökken, hiszen míg friss, de kemény állagú, akkor található meg benne a legmagasabb számban. A csipkebogyó felhasználása rendkívül érdekes, hiszen nagyon széles palettán mozog, mi lehet belőle.

Legfontosabb felhasználási formái:

  • csipkebogyó lekvár
  • csipkebogyó szörp
  • csipkebogyó gyógytea
  • csipkebogyó pálinka
  • csipkebogyó bor
  • csipkebogyó mártás
  • csipkebogyó olaj

A csipkebogyó hatásai

Már az ókori népek is észrevették, milyen sok erő lakozik egy-egy bogyójában. A csipkebogyó, amilyen kis szemű, annál több egészséges hatóanyaggal rendelkezik az emberi test számára. Tele van A-, B1-, B2- és K-vitaminokkal, de amiért még gyógyszerekhez is felhasználják az a benne található C- vitamin. Az A-vitamin a bőrünk és a nyálkahártyánkat óvja. Köztudott, hogy a csipkebogyó leszüretelése után érdemes azonnal felhasználni, mivel akkor a legmagasabb még a tápértéke. Ezenkívül erősíti a vérerek falát és fokozza a immunrendszer védekezőképességét.

A csipkebogyó, mint gyógytea

A csipkebogyó felhasználása igen sokszínű, és mikor máskor térjen ki az ember a bogyóiból készült, forró gyógyteára, mint az őszi és téli hideg időszakban! Első lépésként a csipkebogyó kocsánynál kell levágni, majd félbevágni és eltávolítani magjait minden egyes szemének. Meleg vízbe – de semmiképpen sem tűzforróba, mert a forrázás hatására elvesztené minden jótékony hatását – áztassuk be a megmaradt részeket, és hagyjuk állni, míg barna színű nem lesz. A gyógytea segíti az epe- és a veseműködését is egyéb hatásai mellett, így érdemes valamikor elkészíteni. 

A csipkebogyó, mint olaj

A csipkebogyó olaj rendkívül népszerű a drogériák polcain, hiszen nem csak a remek immunrendszer erősítő hatása miatt fogyasztják, de remek része lehet olajoknak, krémeknek, mivel csökkenti a nyomokat egy-egy hegesedés után a bőrön, segít a Napon leégett bőrön, de jól használható száraz, hámló bőrön is. Szolárium után is ad egy extra védőréteget, így érdemes beszerezni a drogériás termékeket is, amelyeket gyártanak a csipkebogyóból.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A csipkebogyó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A csipkebogyó magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg