Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Egy piros bogyó, amely olyan sok termék alapjául szolgálhat, ezzel párhuzamosan pedig nem igazán ízletes magában. Mi is az a csipkebogyó?
Pálinka, lekvár és társaik hálásak a csipkebogyóért, hiszen Magyarországon jól ismerik az emberek, mennyi lehetőség rejlik egy-egy apró piros bogyóban. Viszont, ha önmagában próbáljuk fogyasztani, nem biztos, hogy jól járunk, hiszen több mag található benne, mint amennyi húsa van, illetve a magjainak felületén található könnyen sérülést okozó szőrszálak is megnehezítik nyers fogyasztását. Hogyan állítják elő belőle akkor ezeket a hazai csipkebogyós termékeket? Ennek járunk utána!
A csipkebogyó bokrok nagyjából minden út szélén megtalálhatóak, de erdők mentén is szép számmal húzódnak. Általában ősz és tél küszöbén csípi meg a dér, hiszen a csipkebogyót az első megfagyással szüretelhetjük le, mikor addig kemény vörös színű külseje bordó árnyalatba borul és puhává nem válik tőle. Igaz, addigra a legtöbb pozitív hatása csökken, hiszen míg friss, de kemény állagú, akkor található meg benne a legmagasabb számban. A csipkebogyó felhasználása rendkívül érdekes, hiszen nagyon széles palettán mozog, mi lehet belőle.
Legfontosabb felhasználási formái:
Már az ókori népek is észrevették, milyen sok erő lakozik egy-egy bogyójában. A csipkebogyó, amilyen kis szemű, annál több egészséges hatóanyaggal rendelkezik az emberi test számára. Tele van A-, B1-, B2- és K-vitaminokkal, de amiért még gyógyszerekhez is felhasználják az a benne található C- vitamin. Az A-vitamin a bőrünk és a nyálkahártyánkat óvja. Köztudott, hogy a csipkebogyó leszüretelése után érdemes azonnal felhasználni, mivel akkor a legmagasabb még a tápértéke. Ezenkívül erősíti a vérerek falát és fokozza a immunrendszer védekezőképességét.
A csipkebogyó felhasználása igen sokszínű, és mikor máskor térjen ki az ember a bogyóiból készült, forró gyógyteára, mint az őszi és téli hideg időszakban! Első lépésként a csipkebogyó kocsánynál kell levágni, majd félbevágni és eltávolítani magjait minden egyes szemének. Meleg vízbe – de semmiképpen sem tűzforróba, mert a forrázás hatására elvesztené minden jótékony hatását – áztassuk be a megmaradt részeket, és hagyjuk állni, míg barna színű nem lesz. A gyógytea segíti az epe- és a veseműködését is egyéb hatásai mellett, így érdemes valamikor elkészíteni.
A csipkebogyó olaj rendkívül népszerű a drogériák polcain, hiszen nem csak a remek immunrendszer erősítő hatása miatt fogyasztják, de remek része lehet olajoknak, krémeknek, mivel csökkenti a nyomokat egy-egy hegesedés után a bőrön, segít a Napon leégett bőrön, de jól használható száraz, hámló bőrön is. Szolárium után is ad egy extra védőréteget, így érdemes beszerezni a drogériás termékeket is, amelyeket gyártanak a csipkebogyóból.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.