A csupa csoki brownie titka

-
gastro érdekesség, 2021.09.20.

A csupa csoki brownie titka

A hagyományos brownie, egy csokoládé alapú sütemény, mely egy véletlennek köszönheti különlegességét.


1897-ből származik az első írásos említése annak a süteménynek, amely elkészítése nem igényel sok időt és hozzávalót, mégis igazán különleges ízt és állagot érhetünk el kevesebb, mint húsz perc leforgása alatt. Hiszen a jó brownie egyik titka a külső szilárdabb állagú tésztán belül található, puhább és krémesebb része. Nézzük hát, honnan ered, és hogyan készül a tökéletes brownie! Illetve létezik a brownienak egy egészségesebb cukkini alapú receptje is, lejjebb azt is kifejtjük!

A hagyományos brownie 

A hagyományos brownie gyakran emlegetett Boston brownienak vagy az eredeti ízvilágának köszönhetően csokoládés brownienak. Az egyszerű sütemény feltalálásának érdekessége, hogy egy véletlennek köszönheti megszületését, mégpedig Chicagóból. Az ott található Palmer House Hotelben rendeztek az 1800-as években egy eseményt, ahol Amerika felfedezésének akkor is már a 400. évfordulóját ünnepelték. A szakács, aki felelős volt a tortáért is, elfelejtette beletenni a csokoládétortába a sütőport, így egy kezdetleges csokoládés torta lényegében a brownie a végén megszórva porcukorral és felszeletelve, melyet fogyaszthatunk maszatolás nélkül is akár kézzel. 

A hagyományos brownie titka

A hagyományos brownie elkészítésének lényege, hogy nagyjából csak „félkészre kell sütni”, hiszen az eredeti véletlenül legyártott változata is így sikerült végül is maradandóra. A legnagyobb titka az állaga, mely azt jelenti a brownie esetében, hogy kívül ropogós csokoládé tészta lesz, belül pedig egy félkészebb, krémesebb változata, mert nem engedjük neki, hogy ugyanolyan szárazabb állaga legyen, mint kívülről. 

A hagyományos brownie receptje 

A hagyományos brownie alapja a vaj, a kakaópor és a cukor, így egy viszonylag nagy kalóriabombáról beszélünk már egy-egy szeletnél is, ezért a fogyasztásával vigyázni kell, viszont nagy előnye, hogy már néhány hozzávalóval kész van. 

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 bögre cukor
  • 1 csipet só
  • 12,5 dkg vaj olvasztva
  • fél bögre holland kakaópor
  • fél bögre liszt

Elkészítése

Először a tojást kikeverjük a cukorral, közben ezzel párhuzamosan a vajat és a csokoládét megolvasztjuk. A maradék összetevőket szintén egy külön tálban keverjük össze, majd a megolvasztott csokoládé-vaj kombinációjához hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Végül az elkészült masszát egy sütőpapírral kitett tepsibe helyezzük, és sütőbe rakjuk 175 fokon 20-25 percig. 

A brownie egészségesebb fajtája - Cukkinis brownie

Különösen a vegetáriánus étrendet vagy valamilyen diétát követő emberek fogyasztják előszeretettel a cukkini alapú tojás és vaj mentes browniet, amelynek hála, el tudunk otthon egy fél órán belül készíteni egy édességet, amely még egészséges is. A cukkini semleges íze miatt nem kell aggódnunk, hogy hatással lesz a brownie ízvilágára, hanem inkább átlag javítónak is felfoghatjuk. Az elkészítési módja annyiban tér el. hogy le kell reszelni a cukkinit először, majd a nedvességtartalmát kell csökkenteni. Ezt követően a többi hozzávalóból is a hagyományos browniehoz hasonlóan egy masszát hozunk létre. Szintén tepsiben sütjük 175-180 fokon 20-25 percig! Érdemes kipróbálni ezt is!

Hozzávalók

  • 400 g reszelt cukkini
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 150 g eritrit
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1-2 dl víz

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A csupa csoki brownie titka magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A csupa csoki brownie titka magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg