Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Bár a cukkini inkább nyári zöldség, ma már szinte egész évben megtalálható a boltok és piacok hatalmas választékában. Sokan nem tudják, de ennek a zöld színű, többnyire semleges ízű növénynek nemcsak a termése, hanem a virága is ehető.
A cukkini igen különleges növény. Joggal gondolhatjuk, hogy nagyon hasonlít az uborkára és a tökre is, ugyanis valószínűleg ennek a kettőnek a keresztezéséből alakult ki. Jóval kevésbé jellegzetes az íze, mint a legtöbb tökfajtának, ezért számtalan különböző módon fel tudjuk használni az ételkészítés folyamatai során.
A cukkini a kabak termésűek családjába tartozik, több rokona is van, többek között a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Nagy valószínűséggel a tök és az uborka közös „gyermeke” a cukkini, ami kinézetre és állagra is egyértelműen ennek a kettőnek a keveréke. A világ egyes részein, például Guatemalában és Mexikóban már több száz éve is fogyasztották a cukkinit, Európába azonban csak valamikor a 20. század körényén került be, Magyarországon pedig csak az elmúlt 20-25 évben honosodott meg igazán. Több fajtája is létezik, amelyeket leginkább az eltérő színűkről ismerhetünk fel. A hagyományos változat a világoszöld, de létezik sötétebb árnyalatú is, valamit sárga színű és csíkos is.
A cukkininek nemcsak a termése héjastól és magvastól ehető, hanem a virág része is. Ez a jellegzetes narancssárgás színű virág igazán különleges ételnek számít. Többféle elkészítési módja létezik, az egyik legnépszerűbb, amikor valamilyen tésztába (például sörtésztába) mártják bele, majd olajban sütik ki. Egy másik változat, amikor a nagyméretű szirmokat megtöltik valamivel. Érdemes azonban tudni, hogy a cukkini virága rendkívül vékony hártya szerű, emiatt a készítés során nagyon könnyen megsérül, szétszakad.
A cukkini legnagyobb része, nagyjából a 95%-a víz. Ebből adódóan a fogyasztása nagyszerű a folyadékpótlásra is. Ezenkívül tartalmaz mindenfelé ásványi anyagokat, például mangánt, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és cinket is. A és B és C-vitamin is található benne és igen gazdag folsavban valamit növényi rostokban. Jó antioxidáns forrás, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztása segít az immunrendszer természetes védekezőképességének növelésében.
Bár cukkini szezonja eredetileg májustól októberig tart, ma már gyakorlatilag egész évben kapható ez a zöldség. A cukkini szuper előnye, hogy sokféle képpen el lehet készíteni, főzve, sütve, párolva is megállja a helyét. Az alapanyagból készülhet tejszínes cukkinikrémleves és számtalan fogás vegetáriánus verziójához jól jön. Lereszelve nemcsak fasírt, tócsni, de akár még a spagetti egy egészséges alternatívájaként is megállja a helyét. Ezenkívül természetesen grillezve, párolva köretként, főzelékként és a kihagyhatatlan rántott formában is érdemes kipróbálni. Darált hússal vagy egyéb zöldséggel meg is lehet tölteni, ha pedig inkább reggeli ennénk, készíthetünk belőle szendvicskrémet is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.