3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Bár a cukkini inkább nyári zöldség, ma már szinte egész évben megtalálható a boltok és piacok hatalmas választékában. Sokan nem tudják, de ennek a zöld színű, többnyire semleges ízű növénynek nemcsak a termése, hanem a virága is ehető.
A cukkini igen különleges növény. Joggal gondolhatjuk, hogy nagyon hasonlít az uborkára és a tökre is, ugyanis valószínűleg ennek a kettőnek a keresztezéséből alakult ki. Jóval kevésbé jellegzetes az íze, mint a legtöbb tökfajtának, ezért számtalan különböző módon fel tudjuk használni az ételkészítés folyamatai során.
A cukkini a kabak termésűek családjába tartozik, több rokona is van, többek között a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Nagy valószínűséggel a tök és az uborka közös „gyermeke” a cukkini, ami kinézetre és állagra is egyértelműen ennek a kettőnek a keveréke. A világ egyes részein, például Guatemalában és Mexikóban már több száz éve is fogyasztották a cukkinit, Európába azonban csak valamikor a 20. század körényén került be, Magyarországon pedig csak az elmúlt 20-25 évben honosodott meg igazán. Több fajtája is létezik, amelyeket leginkább az eltérő színűkről ismerhetünk fel. A hagyományos változat a világoszöld, de létezik sötétebb árnyalatú is, valamit sárga színű és csíkos is.
A cukkininek nemcsak a termése héjastól és magvastól ehető, hanem a virág része is. Ez a jellegzetes narancssárgás színű virág igazán különleges ételnek számít. Többféle elkészítési módja létezik, az egyik legnépszerűbb, amikor valamilyen tésztába (például sörtésztába) mártják bele, majd olajban sütik ki. Egy másik változat, amikor a nagyméretű szirmokat megtöltik valamivel. Érdemes azonban tudni, hogy a cukkini virága rendkívül vékony hártya szerű, emiatt a készítés során nagyon könnyen megsérül, szétszakad.
A cukkini legnagyobb része, nagyjából a 95%-a víz. Ebből adódóan a fogyasztása nagyszerű a folyadékpótlásra is. Ezenkívül tartalmaz mindenfelé ásványi anyagokat, például mangánt, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és cinket is. A és B és C-vitamin is található benne és igen gazdag folsavban valamit növényi rostokban. Jó antioxidáns forrás, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztása segít az immunrendszer természetes védekezőképességének növelésében.
Bár cukkini szezonja eredetileg májustól októberig tart, ma már gyakorlatilag egész évben kapható ez a zöldség. A cukkini szuper előnye, hogy sokféle képpen el lehet készíteni, főzve, sütve, párolva is megállja a helyét. Az alapanyagból készülhet tejszínes cukkinikrémleves és számtalan fogás vegetáriánus verziójához jól jön. Lereszelve nemcsak fasírt, tócsni, de akár még a spagetti egy egészséges alternatívájaként is megállja a helyét. Ezenkívül természetesen grillezve, párolva köretként, főzelékként és a kihagyhatatlan rántott formában is érdemes kipróbálni. Darált hússal vagy egyéb zöldséggel meg is lehet tölteni, ha pedig inkább reggeli ennénk, készíthetünk belőle szendvicskrémet is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
2025.05.16.