A cukkini

-
gastro érdekesség, 2021.12.04.

A cukkini

Bár a cukkini inkább nyári zöldség, ma már szinte egész évben megtalálható a boltok és piacok hatalmas választékában. Sokan nem tudják, de ennek a zöld színű, többnyire semleges ízű növénynek nemcsak a termése, hanem a virága is ehető.


A cukkini igen különleges növény. Joggal gondolhatjuk, hogy nagyon hasonlít az uborkára és a tökre is, ugyanis valószínűleg ennek a kettőnek a keresztezéséből alakult ki. Jóval kevésbé jellegzetes az íze, mint a legtöbb tökfajtának, ezért számtalan különböző módon fel tudjuk használni az ételkészítés folyamatai során.

A cukkini eredete

A cukkini a kabak termésűek családjába tartozik, több rokona is van, többek között a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Nagy valószínűséggel a tök és az uborka közös „gyermeke” a cukkini, ami kinézetre és állagra is egyértelműen ennek a kettőnek a keveréke. A világ egyes részein, például Guatemalában és Mexikóban már több száz éve is fogyasztották a cukkinit, Európába azonban csak valamikor a 20. század körényén került be, Magyarországon pedig csak az elmúlt 20-25 évben honosodott meg igazán. Több fajtája is létezik, amelyeket leginkább az eltérő színűkről ismerhetünk fel. A hagyományos változat a világoszöld, de létezik sötétebb árnyalatú is, valamit sárga színű és csíkos is.

Az cukkini különlegessége: a cukkinivirág

A cukkininek nemcsak a termése héjastól és magvastól ehető, hanem a virág része is. Ez a jellegzetes narancssárgás színű virág igazán különleges ételnek számít. Többféle elkészítési módja létezik, az egyik legnépszerűbb, amikor valamilyen tésztába (például sörtésztába) mártják bele, majd olajban sütik ki. Egy másik változat, amikor a nagyméretű szirmokat megtöltik valamivel. Érdemes azonban tudni, hogy a cukkini virága rendkívül vékony hártya szerű, emiatt a készítés során nagyon könnyen megsérül, szétszakad.

A cukkini tápanyagtartalma

A cukkini legnagyobb része, nagyjából a 95%-a víz. Ebből adódóan a fogyasztása nagyszerű a folyadékpótlásra is. Ezenkívül tartalmaz mindenfelé ásványi anyagokat, például mangánt, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és cinket is. A és B és C-vitamin is található benne és igen gazdag folsavban valamit növényi rostokban. Jó antioxidáns forrás, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztása segít az immunrendszer természetes védekezőképességének növelésében.

Mit készítsünk cukkiniből?

Bár cukkini szezonja eredetileg májustól októberig tart, ma már gyakorlatilag egész évben kapható ez a zöldség. A cukkini szuper előnye, hogy sokféle képpen el lehet készíteni, főzve, sütve, párolva is megállja a helyét. Az alapanyagból készülhet tejszínes cukkinikrémleves és számtalan fogás vegetáriánus verziójához jól jön. Lereszelve nemcsak fasírt, tócsni, de akár még a spagetti egy egészséges alternatívájaként is megállja a helyét. Ezenkívül természetesen grillezve, párolva köretként, főzelékként és a kihagyhatatlan rántott formában is érdemes kipróbálni. Darált hússal vagy egyéb zöldséggel meg is lehet tölteni, ha pedig inkább reggeli ennénk, készíthetünk belőle szendvicskrémet is.

Guba Márti

Tetszett a(z) A cukkini magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A cukkini magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg