Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Bár a cukkini inkább nyári zöldség, ma már szinte egész évben megtalálható a boltok és piacok hatalmas választékában. Sokan nem tudják, de ennek a zöld színű, többnyire semleges ízű növénynek nemcsak a termése, hanem a virága is ehető.
A cukkini igen különleges növény. Joggal gondolhatjuk, hogy nagyon hasonlít az uborkára és a tökre is, ugyanis valószínűleg ennek a kettőnek a keresztezéséből alakult ki. Jóval kevésbé jellegzetes az íze, mint a legtöbb tökfajtának, ezért számtalan különböző módon fel tudjuk használni az ételkészítés folyamatai során.
A cukkini a kabak termésűek családjába tartozik, több rokona is van, többek között a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Nagy valószínűséggel a tök és az uborka közös „gyermeke” a cukkini, ami kinézetre és állagra is egyértelműen ennek a kettőnek a keveréke. A világ egyes részein, például Guatemalában és Mexikóban már több száz éve is fogyasztották a cukkinit, Európába azonban csak valamikor a 20. század körényén került be, Magyarországon pedig csak az elmúlt 20-25 évben honosodott meg igazán. Több fajtája is létezik, amelyeket leginkább az eltérő színűkről ismerhetünk fel. A hagyományos változat a világoszöld, de létezik sötétebb árnyalatú is, valamit sárga színű és csíkos is.
A cukkininek nemcsak a termése héjastól és magvastól ehető, hanem a virág része is. Ez a jellegzetes narancssárgás színű virág igazán különleges ételnek számít. Többféle elkészítési módja létezik, az egyik legnépszerűbb, amikor valamilyen tésztába (például sörtésztába) mártják bele, majd olajban sütik ki. Egy másik változat, amikor a nagyméretű szirmokat megtöltik valamivel. Érdemes azonban tudni, hogy a cukkini virága rendkívül vékony hártya szerű, emiatt a készítés során nagyon könnyen megsérül, szétszakad.
A cukkini legnagyobb része, nagyjából a 95%-a víz. Ebből adódóan a fogyasztása nagyszerű a folyadékpótlásra is. Ezenkívül tartalmaz mindenfelé ásványi anyagokat, például mangánt, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és cinket is. A és B és C-vitamin is található benne és igen gazdag folsavban valamit növényi rostokban. Jó antioxidáns forrás, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztása segít az immunrendszer természetes védekezőképességének növelésében.
Bár cukkini szezonja eredetileg májustól októberig tart, ma már gyakorlatilag egész évben kapható ez a zöldség. A cukkini szuper előnye, hogy sokféle képpen el lehet készíteni, főzve, sütve, párolva is megállja a helyét. Az alapanyagból készülhet tejszínes cukkinikrémleves és számtalan fogás vegetáriánus verziójához jól jön. Lereszelve nemcsak fasírt, tócsni, de akár még a spagetti egy egészséges alternatívájaként is megállja a helyét. Ezenkívül természetesen grillezve, párolva köretként, főzelékként és a kihagyhatatlan rántott formában is érdemes kipróbálni. Darált hússal vagy egyéb zöldséggel meg is lehet tölteni, ha pedig inkább reggeli ennénk, készíthetünk belőle szendvicskrémet is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.