A cukkini

-
gastro érdekesség, 2021.12.04.

A cukkini

Bár a cukkini inkább nyári zöldség, ma már szinte egész évben megtalálható a boltok és piacok hatalmas választékában. Sokan nem tudják, de ennek a zöld színű, többnyire semleges ízű növénynek nemcsak a termése, hanem a virága is ehető.


A cukkini igen különleges növény. Joggal gondolhatjuk, hogy nagyon hasonlít az uborkára és a tökre is, ugyanis valószínűleg ennek a kettőnek a keresztezéséből alakult ki. Jóval kevésbé jellegzetes az íze, mint a legtöbb tökfajtának, ezért számtalan különböző módon fel tudjuk használni az ételkészítés folyamatai során.

A cukkini eredete

A cukkini a kabak termésűek családjába tartozik, több rokona is van, többek között a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Nagy valószínűséggel a tök és az uborka közös „gyermeke” a cukkini, ami kinézetre és állagra is egyértelműen ennek a kettőnek a keveréke. A világ egyes részein, például Guatemalában és Mexikóban már több száz éve is fogyasztották a cukkinit, Európába azonban csak valamikor a 20. század körényén került be, Magyarországon pedig csak az elmúlt 20-25 évben honosodott meg igazán. Több fajtája is létezik, amelyeket leginkább az eltérő színűkről ismerhetünk fel. A hagyományos változat a világoszöld, de létezik sötétebb árnyalatú is, valamit sárga színű és csíkos is.

Az cukkini különlegessége: a cukkinivirág

A cukkininek nemcsak a termése héjastól és magvastól ehető, hanem a virág része is. Ez a jellegzetes narancssárgás színű virág igazán különleges ételnek számít. Többféle elkészítési módja létezik, az egyik legnépszerűbb, amikor valamilyen tésztába (például sörtésztába) mártják bele, majd olajban sütik ki. Egy másik változat, amikor a nagyméretű szirmokat megtöltik valamivel. Érdemes azonban tudni, hogy a cukkini virága rendkívül vékony hártya szerű, emiatt a készítés során nagyon könnyen megsérül, szétszakad.

A cukkini tápanyagtartalma

A cukkini legnagyobb része, nagyjából a 95%-a víz. Ebből adódóan a fogyasztása nagyszerű a folyadékpótlásra is. Ezenkívül tartalmaz mindenfelé ásványi anyagokat, például mangánt, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és cinket is. A és B és C-vitamin is található benne és igen gazdag folsavban valamit növényi rostokban. Jó antioxidáns forrás, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztása segít az immunrendszer természetes védekezőképességének növelésében.

Mit készítsünk cukkiniből?

Bár cukkini szezonja eredetileg májustól októberig tart, ma már gyakorlatilag egész évben kapható ez a zöldség. A cukkini szuper előnye, hogy sokféle képpen el lehet készíteni, főzve, sütve, párolva is megállja a helyét. Az alapanyagból készülhet tejszínes cukkinikrémleves és számtalan fogás vegetáriánus verziójához jól jön. Lereszelve nemcsak fasírt, tócsni, de akár még a spagetti egy egészséges alternatívájaként is megállja a helyét. Ezenkívül természetesen grillezve, párolva köretként, főzelékként és a kihagyhatatlan rántott formában is érdemes kipróbálni. Darált hússal vagy egyéb zöldséggel meg is lehet tölteni, ha pedig inkább reggeli ennénk, készíthetünk belőle szendvicskrémet is.

Guba Márti

Tetszett a(z) A cukkini magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A cukkini magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg