Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A diót nem véletlenül tartják az egyik legegészségesebb gyümölcsnek. Ennek a csonthéjas növénynek több fajtája is létezik világszerte. Fogyasztása a kifejezetten magas vitamintartalma miatt ajánlott.
A dió egyértelműen az őszi szezon egyik fontos alapanyaga. Ilyenkor más gyümölcs és zöldség is aktuális, mint például a sütőtök, a cékla, a birsalma vagy éppen a körte. Az előzőekhez hasonlóan a dió is számos, a szervezet számára hasznos tápanyagot tartalmaz, és nemcsak önmagában, hanem mindenféle ételek kiegészítőjeként is tudjuk fogyasztani.
A dió növény a zárvatermők törzsén belül a diófélék családjába tartozik. Már ez is árulkodó lehet, hogy nem csupán egyetlen típusa létezik, világszerte összesen 21 különböző fajt különítünk el egymástól. A diófa zárt, csonthéjas termését nevezzük diónak, aminek is csak a belső részét, az úgynevezett belét fogyasztjuk az étkezések során. Bár az egész világon szinte mindenhol terem valamelyik fajtája, a Kárpát-medencében mégis leggyakrabban csupán két típussal találkozunk. Az egyik a közönséges dió, ez az ehető változat, a másik pedig az Amerikából származó fekete dió, amelyet leginkább dísznövény funkciója miatt ültetnek. Ezenkívül számtalan típus létezik a különböző országokban, ezek közül ismertebb például a szürke vagy másnéven vajdió vagy a japán dió.
A dió számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik a benne található tápanyagoknak köszönhetően. Ezek mind fontos szerepet töltenek be a szervezet működésének egészét tekintve. Vitaminbombának is szokták nevezni, ugyanis igen gazdag B és E-vitaminokban, valamint különféle ásványi anyagokban, úgyis mint magnézium, kálium, mangán és réz. A növényi rosttartalma sem elhanyagolható, és többszörösen telítetlen zsírok, vagyis omega-3-zsírsavak is találhatóak benne, amelyek segítenek megőrizni a szív- és érrendszer egészséget. A dió rendszeres fogyasztása serkenti az agyműködést és kitűnő fehérjeforrást biztosít a szervezetnek, nemcsak vegetáriánusok számára. Jó antioxidáns forrás, amely hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, ezzel is segítve a sejtek öregedésének megakadályozását. A benne található tápanyagok mind segíti a szervezet megfelelő működését és növelik az immunrendszer természetes védekezőképességét.
A dió önmagában is megállja a helyét, snackként, egyéb olajos magvakkal, például mandulával, mogyoróval kiegészítve. A konyhában legtöbbször süteménykészítés során kerül elő, hiszen töltelékként jól illik mindenféle tésztába. Van néhány igazán klasszikus édesség, ami elképzelhetetlen dió nélkül, ilyen például a zserbó, a diós kifli, a bejgli vagy éppen a klasszikus aranygaluska. De ezenkívül számos recept hozzávalói között ott szerepel, nem véletlenül, hiszen a dió íze remekül illik például az almához, a csokoládéhoz, vagy éppen a vaníliához. Nemcsak a sütemény belsejébe kerülhet, hanem a tetejére díszítésként is. A dió jó kiegészítője lehet mindenféle vegyes salátáknak, de különböző húsételekhez is kitűnően illik.
A diónak nemcsak a belső része felhasználható, jellegzetes illatú leveléből gyakran készítenek teát, amelyet gyomorpanaszok enyhítésére ajánlanak.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
2025.05.09.