Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Vannak bizonyos főzési kifejezések, amelyeket mindenkinek érdemes ismerni, már csak azért is, mert alkalmazásuk egy teljesen új világot nyithat ki számunkra. A fermentálással biztosan mindannyian találkoztunk már, csak nem tudtunk róla.
Mindannyian ismerjük és szeretjük a savanyú káposztát, de vajon azt is tudjuk, hogy hogyan készül ez a finomság? A fermentálás nem egy újkeletű tartósítási módszer, gyakran szoktunk savanyításként emlegetni, ám ennél egy jóval összetettebb eljárásról van szó, amelynek a végén egy teljesen új ízvilágba nyerünk betekintést.
A fermentálás, vagy másképpen savanyítás csak bizonyos mértékig fejezi ki magát a folyamatot. Már csak azért is, mert végeredményben nem kizárólag egy savanyú ízt kapunk, hanem egy sokkal különlegesebb, csípősebb összetett ízélményben lesz részünk.
A fermentálás során a zöldségek saját baktériumai indítják el és teszik lehetővé az erjedés folyamatát. Nem csak azért olyan népszerű ez az eljárás, mert nagyon különleges ízeket eredményez, hanem mert viszonylag egyszerűen és olcsón megvalósítható akár otthon is.
A fermentált zöldségek legnagyobb előnye, hogy nagyon egészségesek. A folyamatból adódóan nincs szükség egyéb adalékanyagra vagy tartósítószerre. Nyersen, önmagában fogyaszthatók a savanyított zöldségek, ráadásul igen gazdag pre- és probiotikum forrást biztosítanak a szervezet számára, amik hozzájárulnak az egészséges bélflóra megőrzéséhez és ezáltal segítik a szervezet normális működését, valamint növelik az immunrendszer természetes védekezőképességét.
Egyéb tartósítási eljárásokkal szemben azért éri meg a fermentálást választani, mert tápanyagtartalma jóval magasabb, mint például a befőttnek. A savanyítás során az étel megőrzi eredeti, ropogós formáját is, ezenkívül pedig sokkal könnyebben emészthetővé teszi az adott zöldséget.
Ha kedvet kaptunk, hogy kipróbáljuk otthoni keretek között is a fermentálást, jó, ha ismerünk és betartunk néhány alapszabályt. Az otthoni savanyítás előnye, hogy viszonylag egyszerű, olcsó és nincs hozzá szükség semmilyen extra eszközre sem, csak a savanyítani kívánt zöldségre, befőttesüvegre, sóoldatra, fűszerekre.
Mivel az erjedés maga viszonylag lassú folyamat, jó pár napot is várni kell, amíg elkészül. Ennek ellenére megéri kivárni, hiszen a fermentált ételek nemcsak egészségesek, hanem nagyon finomak is. Zöldségeken túl különböző gabonákat is lehet ezzel az eljárással tartósítani, például rizst, kölest vagy búzát.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.