A fokhagyma

-
gastro érdekesség, 2021.12.02.

A fokhagyma

A fokhagyma gyakori szereplője az általunk fogyasztott ételeknek. Jellegzetes, összetéveszthetetlen íze és illata olyan aromával látja el a fogásokat, amelyektől igazán ínycsiklandozóvá válnak.


Ha valamilyen sós fogást készítünk, a hagyma és fokhagyma olajon való megpirítása az első lépések közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen mindkét növény kifejezetten jellegzetes, erős ízzel rendelkezik, amelyek jól megalapozzák az készülő ételt. A fokhagyma azonban nemcsak emiatt kedvelt annyira, hanem jótékony hatásai következtében, hiszen a népi gyógyászat már hosszú évtizedek óta előszeretettel alkalmazza.

A fokhagymáról általánosan

A fokhagyma a zárvatermők törzsén belül az amarilliszfélék családjába tartozik. Egy olyan gyógy- és fűszernövényről van szó, amit már az ókorban is ismertek. Akkoriban varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték, sokak még amulettként is a nyakukba kötve hordták, hogy védelmezze őket. Az őshazája eredetileg Dél-Ázsia, de mára gyakorlatilag az egész világon elterjedt növény. Évszázadok óta különböző húsokat tartósítására is előszeretettel használják. A fokhagyma hátulütőjeként leggyakrabban az erős ízét és a nagyon markáns illatát szokták megnevezni. 

A fokhagyma ereje, gyógyító hatásai

A fokhagyma fogyasztása nemcsak az ízélmény szempontjából érdekes, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt is. A legtöbb előnyös élettani következményért az allicin nevű hatóanyag a felelős, ami akkor szabadul fel, amikor a gerezdeket megtisztítjuk és felszeleteljük. Általánosságban több, mint 25 különböző hatóanyag található benne, többek között vitaminok, ásványi anyaok, enzimek és nyomelemek. A rendszeres fokhagymafogyasztás jótékonyan befolyásolhatja a szív-, és érrendszeri betegségek tüneteit, valamint segíthet szabályozni a vércukorszintet és beállítani a vérnyomást. Ez a növény kifejezetten híres baktérium- és vírusölő hatásáról, ezenkívül antibakteriális tulajdonságáról.

Mire használhatjuk a fokhagymát?

Röviden válaszolva a kérdésre: mindenre. Persze ennél egy fokkal árnyaltabb a dolog, de az biztos, hogy nagyon sokrétű zöldségről van szó. Legyen szó akár főtt vagy sült sós ételekről, a fokhagyma igazán jó ízt biztosít mindenfajta fogásnak. De nemcsak kiegészítőként lehet jelen a receptekben, önmagában is teljesen jól megállja a helyét, például krémleves vagy szendvicskrém formájában. Ízében kitűnően illik különböző húsokhoz és mindenféle zöldséghez, például krumplihoz, répához, céklához, borsóhoz. Felhasználható levesekhez, főzelékekhez, sült húsokhoz, rakott, vagy akár még tésztaételekhez is. A fokhagymát a főzési folyamatokban pucolás után felhasználhatjuk egészben, szeletekre vágva vagy reszelt formában is. Az élelmiszeriparon kívül a gyógyszerkészítés során is előszeretettel alkalmazzák, mégpedig antimikrobiális, valamint vérhígító és vértisztító hatása miatt.

Guba Márti

Tetszett a(z) A fokhagyma magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A fokhagyma magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg