Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A fokhagyma gyakori szereplője az általunk fogyasztott ételeknek. Jellegzetes, összetéveszthetetlen íze és illata olyan aromával látja el a fogásokat, amelyektől igazán ínycsiklandozóvá válnak.
Ha valamilyen sós fogást készítünk, a hagyma és fokhagyma olajon való megpirítása az első lépések közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen mindkét növény kifejezetten jellegzetes, erős ízzel rendelkezik, amelyek jól megalapozzák az készülő ételt. A fokhagyma azonban nemcsak emiatt kedvelt annyira, hanem jótékony hatásai következtében, hiszen a népi gyógyászat már hosszú évtizedek óta előszeretettel alkalmazza.
A fokhagyma a zárvatermők törzsén belül az amarilliszfélék családjába tartozik. Egy olyan gyógy- és fűszernövényről van szó, amit már az ókorban is ismertek. Akkoriban varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték, sokak még amulettként is a nyakukba kötve hordták, hogy védelmezze őket. Az őshazája eredetileg Dél-Ázsia, de mára gyakorlatilag az egész világon elterjedt növény. Évszázadok óta különböző húsokat tartósítására is előszeretettel használják. A fokhagyma hátulütőjeként leggyakrabban az erős ízét és a nagyon markáns illatát szokták megnevezni.
A fokhagyma fogyasztása nemcsak az ízélmény szempontjából érdekes, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt is. A legtöbb előnyös élettani következményért az allicin nevű hatóanyag a felelős, ami akkor szabadul fel, amikor a gerezdeket megtisztítjuk és felszeleteljük. Általánosságban több, mint 25 különböző hatóanyag található benne, többek között vitaminok, ásványi anyaok, enzimek és nyomelemek. A rendszeres fokhagymafogyasztás jótékonyan befolyásolhatja a szív-, és érrendszeri betegségek tüneteit, valamint segíthet szabályozni a vércukorszintet és beállítani a vérnyomást. Ez a növény kifejezetten híres baktérium- és vírusölő hatásáról, ezenkívül antibakteriális tulajdonságáról.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
2025.04.29.