A fokhagyma

-
gastro érdekesség, 2021.12.02.

A fokhagyma

A fokhagyma gyakori szereplője az általunk fogyasztott ételeknek. Jellegzetes, összetéveszthetetlen íze és illata olyan aromával látja el a fogásokat, amelyektől igazán ínycsiklandozóvá válnak.


Ha valamilyen sós fogást készítünk, a hagyma és fokhagyma olajon való megpirítása az első lépések közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen mindkét növény kifejezetten jellegzetes, erős ízzel rendelkezik, amelyek jól megalapozzák az készülő ételt. A fokhagyma azonban nemcsak emiatt kedvelt annyira, hanem jótékony hatásai következtében, hiszen a népi gyógyászat már hosszú évtizedek óta előszeretettel alkalmazza.

A fokhagymáról általánosan

A fokhagyma a zárvatermők törzsén belül az amarilliszfélék családjába tartozik. Egy olyan gyógy- és fűszernövényről van szó, amit már az ókorban is ismertek. Akkoriban varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték, sokak még amulettként is a nyakukba kötve hordták, hogy védelmezze őket. Az őshazája eredetileg Dél-Ázsia, de mára gyakorlatilag az egész világon elterjedt növény. Évszázadok óta különböző húsokat tartósítására is előszeretettel használják. A fokhagyma hátulütőjeként leggyakrabban az erős ízét és a nagyon markáns illatát szokták megnevezni. 

A fokhagyma ereje, gyógyító hatásai

A fokhagyma fogyasztása nemcsak az ízélmény szempontjából érdekes, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt is. A legtöbb előnyös élettani következményért az allicin nevű hatóanyag a felelős, ami akkor szabadul fel, amikor a gerezdeket megtisztítjuk és felszeleteljük. Általánosságban több, mint 25 különböző hatóanyag található benne, többek között vitaminok, ásványi anyaok, enzimek és nyomelemek. A rendszeres fokhagymafogyasztás jótékonyan befolyásolhatja a szív-, és érrendszeri betegségek tüneteit, valamint segíthet szabályozni a vércukorszintet és beállítani a vérnyomást. Ez a növény kifejezetten híres baktérium- és vírusölő hatásáról, ezenkívül antibakteriális tulajdonságáról.

Mire használhatjuk a fokhagymát?

Röviden válaszolva a kérdésre: mindenre. Persze ennél egy fokkal árnyaltabb a dolog, de az biztos, hogy nagyon sokrétű zöldségről van szó. Legyen szó akár főtt vagy sült sós ételekről, a fokhagyma igazán jó ízt biztosít mindenfajta fogásnak. De nemcsak kiegészítőként lehet jelen a receptekben, önmagában is teljesen jól megállja a helyét, például krémleves vagy szendvicskrém formájában. Ízében kitűnően illik különböző húsokhoz és mindenféle zöldséghez, például krumplihoz, répához, céklához, borsóhoz. Felhasználható levesekhez, főzelékekhez, sült húsokhoz, rakott, vagy akár még tésztaételekhez is. A fokhagymát a főzési folyamatokban pucolás után felhasználhatjuk egészben, szeletekre vágva vagy reszelt formában is. Az élelmiszeriparon kívül a gyógyszerkészítés során is előszeretettel alkalmazzák, mégpedig antimikrobiális, valamint vérhígító és vértisztító hatása miatt.

Guba Márti

Tetszett a(z) A fokhagyma magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A fokhagyma magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg