A francia békacomb

-
gastro érdekesség, 2021.09.26.

A francia békacomb

A békacomb importálása egy óriási üzlet, emellett egy utánozhatatlan kulináris élvezetet biztosító fogás, aminek világszerte számtalan hódolója akad. A combokat megtisztítják, nyúzzák, majd fagyasztott állapotban szállítják az európai megrendelőknek, akik kedvük szerint elfogyaszthatják ezt a megosztó ételt, amelyet egyesek gusztustalannak, mások ellenben különleges csemegének tekintenek.


Van egy tündérmese arról, amikor egy lány megcsókolja a békát, az pedig nyomban herceggé változik, ha őszinték az érzelmek, és a varázs megtörése után boldogan élnek, míg meg nem halnak. A valóság azonban egy cseppnyit más, hiszen a békákból nem lesznek hercegek, főfogások azonban főként a francia konyhában annál inkább.

A békacomb fogyasztása nem egy új keletű dolog, hazánkban is már több évszázada gyűjtik a békákat főleg a tavaszi időszakban, amikor párzásra összegyűlnek a tócsákban, patakok szélén és a nedves területeken. Ez a tevékenység tiltott, hiszen a legtöbb fogyasztásra alkalmas kétéltű védett állatnak számít, és a természetvédők kilátástalan küzdelmet folytatnak az orvvadászokkal szemben, mivel ameddig lesz vásárló és érdeklődő a béka fogyasztása irányt és fontos jövedelemforrást képez, addig bizony enni fogják az emberek. Leginkább a csigához hasonlóan a francia konyhában nyert térhódítás, mert a rántott és pácolt békacomb szintén nemzeti eledelnek számít náluk.

Mióta eszünk békát?

A békacomb fogyasztása a 12. században kezdődhetett a kutatók álláspontja szerint, mégpedig egy húsfogyasztási tilalom megoldásaként. Bár a békacombot a világ több táján fogyasztották már a korábbi évszázadok során is, mégis a ma ismert étel széleskörű elterjedését elsősorban a franciáknak köszönheti a világ. A békacomb fogyasztása egy katolikus egyház hústilalmi rendszerének egyenesági következménye volt 12. században. Az egyház tilalmának értelmében az év egy meghatározott szakaszában tilos volt a szerzetesek számára a húsfogyasztás, ami persze a találékonyságukon nem tudott kifogni, mivel békákat kezdtek fogyasztani, mondván azok lényegében halaknak számítottak.

A templomot járó atyafik hamar felismerték a papok találékonyságát és otthon is kipróbálták ezt a különleges eledelt, amit hamar meg is szerettek, így a békacomb bevonult a gasztrotörténelembe. A békacomb egy vitathatatlanul francia ínyencség, aminek a népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az országban évente körülbelül 80 millió béka végzi a lábasban. És mivel Franciaországban már évtizedek óta tilos békákat fogni, minden egyes falatja importálás útján jut be az országba.

A békacomb fogyasztása

Mint a legtöbb alapanyag esetében, úgy a békacombéban is, számos módon elkészíthető a fogás, Franciaországban pedig leginkább vajon megfuttatva, fokhagymásan és petrezselymesen készítik el, ami mellé salátát és rizst kínálnak. A másik népszerű technika, ha csirkeszárnyakhoz hasonlóan panírral és forró zsiradékban kisütve, párizsi módra készítik el. A harmadik közismert változat tojássárgával, fehérborral és gombával készül. Az USA déli tagállamaiban a békacomb fogyasztásának szintén nagy hagyományai vannak, de északabbra meglehetősen kevesen fogyasztják a máshol különleges csemegének számító ételt.

A békacomb elkészítése

Az ellenségeik már évszázadok óta békaevőnek vagy csigaevőknek becézgetik a franciákat, ami semmivel sem sértőbb a német káposztazabáló vagy az olasz macskaevő jelzőknél. A franciák szívesen megeszik a békát, de ugyanígy vannak a csiga, a libamáj, vagy épp az osztriga fogyasztásával is. A francia konyha egyik kedvenc alapanyaga a békacomb, így minden tartomány saját különleges recepttel bír, és mindegyik igazi ínyencségnek számít.

Az egyik ilyen a békacomb párizsi módon, aminek az elkészítéséhez 20 darab konyhakész békacombra, forró vízre, fél liter citromlére, 2 felvert tojásra és zsemlemorzsára van szükség. Az enyhén sózott, borsozott forró vízbe tesszük a békacombokat, belefacsarjuk a citromlevet, 2-3 percig blansírozzuk, lecsepegtetjük, majd szárazra töröljük. A békacombokat megforgatjuk a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük. A fogás elkészítésekor egy fontos lépés lehet, hogy a tojáshoz adagoljunk 1-2 teáskanál aprított zöldpetrezselymet is, hiszen a párizsiak sokszor hagymás-tejszínes mártással tálalják, amihez a zöldnövény ízharmóniájában tökéletesen passzol.

Sokan előszeretettel készítenek fokhagymás békacombot mégpedig provánszi módra. Az ételhez körülbelül 10-20 darab békacombra, 2 evőkanál vajra, 1 teáskanál olívaolajra, 3 gerezd fokhagymára aprított formájában, 1 citrom levére, 2 evőkanál aprított zöldpetrezselyemre és lisztre van szükségünk. Az elkészítés során két verzióval is élhetünk: az egyik szerint a megmosott békacombokat szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a lisztben, majd lerázzuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, amiben a békacomb mindkét oldalát világosbarnára sütjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, ezt követően ráfacsarjuk a citromot és rászórjuk a petrezselyemzöldet. Fedő alatt 1-2 percig pároljuk, majd melegen tálaljuk.

A másik elkészítési mód az eredeti módszer alapján a lisztes békacombokat kisütjük a vajban, lecsepegtetjük, majd vajban fokhagymát pirítunk, ezzel tálalás előtt leöntjük a békacombokat, meglocsoljuk friss citromlével és megszórjuk zöldpetrezselyemmel. Ennél az elkészítési folyamatnál segítség lehet, ha a békacombokat tejben vagy sörben előáztatjuk, mert így puhább lesz az állat húsa.

Az ínyenc emberek sokféleképpen szeretnek elkészíteni és elfogyasztani egy bizonyos fogást és szerencsére minden étel esetében lehetőségünk van a változatosság lehetőségével élni. Így pedig a békacomb is elkészíthető rántott formájában, körülbelül 1 kg konyhakész békacomb, 1 citrom leve, jég, 2 tojás, harmad bögre tej, 2 bögre liszt, só, bors és olaj felhasználásával. Először is a békacombokat megmossuk, áttöröljük, majd citromlével leöntjük, beborítjuk a tört jéggel és 1-2 órán át hűtjük. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és 2 teáskanál olajjal, egy másik tálkában pedig habosra verjük a tojásfehérjét, ezt pedig a tejes keverékbe fordítjuk. A békacombot sózzuk, borsozzuk, a tésztába mártjuk, majd forró olajban aranybarnára kisütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük és langyosan tálaljuk.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) A francia békacomb magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A francia békacomb magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

"narrow"
Gear.svg