A francia békacomb

-
gastro érdekesség, 2021.09.26.

A francia békacomb

A békacomb importálása egy óriási üzlet, emellett egy utánozhatatlan kulináris élvezetet biztosító fogás, aminek világszerte számtalan hódolója akad. A combokat megtisztítják, nyúzzák, majd fagyasztott állapotban szállítják az európai megrendelőknek, akik kedvük szerint elfogyaszthatják ezt a megosztó ételt, amelyet egyesek gusztustalannak, mások ellenben különleges csemegének tekintenek.


Van egy tündérmese arról, amikor egy lány megcsókolja a békát, az pedig nyomban herceggé változik, ha őszinték az érzelmek, és a varázs megtörése után boldogan élnek, míg meg nem halnak. A valóság azonban egy cseppnyit más, hiszen a békákból nem lesznek hercegek, főfogások azonban főként a francia konyhában annál inkább.

A békacomb fogyasztása nem egy új keletű dolog, hazánkban is már több évszázada gyűjtik a békákat főleg a tavaszi időszakban, amikor párzásra összegyűlnek a tócsákban, patakok szélén és a nedves területeken. Ez a tevékenység tiltott, hiszen a legtöbb fogyasztásra alkalmas kétéltű védett állatnak számít, és a természetvédők kilátástalan küzdelmet folytatnak az orvvadászokkal szemben, mivel ameddig lesz vásárló és érdeklődő a béka fogyasztása irányt és fontos jövedelemforrást képez, addig bizony enni fogják az emberek. Leginkább a csigához hasonlóan a francia konyhában nyert térhódítás, mert a rántott és pácolt békacomb szintén nemzeti eledelnek számít náluk.

Mióta eszünk békát?

A békacomb fogyasztása a 12. században kezdődhetett a kutatók álláspontja szerint, mégpedig egy húsfogyasztási tilalom megoldásaként. Bár a békacombot a világ több táján fogyasztották már a korábbi évszázadok során is, mégis a ma ismert étel széleskörű elterjedését elsősorban a franciáknak köszönheti a világ. A békacomb fogyasztása egy katolikus egyház hústilalmi rendszerének egyenesági következménye volt 12. században. Az egyház tilalmának értelmében az év egy meghatározott szakaszában tilos volt a szerzetesek számára a húsfogyasztás, ami persze a találékonyságukon nem tudott kifogni, mivel békákat kezdtek fogyasztani, mondván azok lényegében halaknak számítottak.

A templomot járó atyafik hamar felismerték a papok találékonyságát és otthon is kipróbálták ezt a különleges eledelt, amit hamar meg is szerettek, így a békacomb bevonult a gasztrotörténelembe. A békacomb egy vitathatatlanul francia ínyencség, aminek a népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az országban évente körülbelül 80 millió béka végzi a lábasban. És mivel Franciaországban már évtizedek óta tilos békákat fogni, minden egyes falatja importálás útján jut be az országba.

A békacomb fogyasztása

Mint a legtöbb alapanyag esetében, úgy a békacombéban is, számos módon elkészíthető a fogás, Franciaországban pedig leginkább vajon megfuttatva, fokhagymásan és petrezselymesen készítik el, ami mellé salátát és rizst kínálnak. A másik népszerű technika, ha csirkeszárnyakhoz hasonlóan panírral és forró zsiradékban kisütve, párizsi módra készítik el. A harmadik közismert változat tojássárgával, fehérborral és gombával készül. Az USA déli tagállamaiban a békacomb fogyasztásának szintén nagy hagyományai vannak, de északabbra meglehetősen kevesen fogyasztják a máshol különleges csemegének számító ételt.

A békacomb elkészítése

Az ellenségeik már évszázadok óta békaevőnek vagy csigaevőknek becézgetik a franciákat, ami semmivel sem sértőbb a német káposztazabáló vagy az olasz macskaevő jelzőknél. A franciák szívesen megeszik a békát, de ugyanígy vannak a csiga, a libamáj, vagy épp az osztriga fogyasztásával is. A francia konyha egyik kedvenc alapanyaga a békacomb, így minden tartomány saját különleges recepttel bír, és mindegyik igazi ínyencségnek számít.

Az egyik ilyen a békacomb párizsi módon, aminek az elkészítéséhez 20 darab konyhakész békacombra, forró vízre, fél liter citromlére, 2 felvert tojásra és zsemlemorzsára van szükség. Az enyhén sózott, borsozott forró vízbe tesszük a békacombokat, belefacsarjuk a citromlevet, 2-3 percig blansírozzuk, lecsepegtetjük, majd szárazra töröljük. A békacombokat megforgatjuk a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük. A fogás elkészítésekor egy fontos lépés lehet, hogy a tojáshoz adagoljunk 1-2 teáskanál aprított zöldpetrezselymet is, hiszen a párizsiak sokszor hagymás-tejszínes mártással tálalják, amihez a zöldnövény ízharmóniájában tökéletesen passzol.

Sokan előszeretettel készítenek fokhagymás békacombot mégpedig provánszi módra. Az ételhez körülbelül 10-20 darab békacombra, 2 evőkanál vajra, 1 teáskanál olívaolajra, 3 gerezd fokhagymára aprított formájában, 1 citrom levére, 2 evőkanál aprított zöldpetrezselyemre és lisztre van szükségünk. Az elkészítés során két verzióval is élhetünk: az egyik szerint a megmosott békacombokat szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a lisztben, majd lerázzuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, amiben a békacomb mindkét oldalát világosbarnára sütjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, ezt követően ráfacsarjuk a citromot és rászórjuk a petrezselyemzöldet. Fedő alatt 1-2 percig pároljuk, majd melegen tálaljuk.

A másik elkészítési mód az eredeti módszer alapján a lisztes békacombokat kisütjük a vajban, lecsepegtetjük, majd vajban fokhagymát pirítunk, ezzel tálalás előtt leöntjük a békacombokat, meglocsoljuk friss citromlével és megszórjuk zöldpetrezselyemmel. Ennél az elkészítési folyamatnál segítség lehet, ha a békacombokat tejben vagy sörben előáztatjuk, mert így puhább lesz az állat húsa.

Az ínyenc emberek sokféleképpen szeretnek elkészíteni és elfogyasztani egy bizonyos fogást és szerencsére minden étel esetében lehetőségünk van a változatosság lehetőségével élni. Így pedig a békacomb is elkészíthető rántott formájában, körülbelül 1 kg konyhakész békacomb, 1 citrom leve, jég, 2 tojás, harmad bögre tej, 2 bögre liszt, só, bors és olaj felhasználásával. Először is a békacombokat megmossuk, áttöröljük, majd citromlével leöntjük, beborítjuk a tört jéggel és 1-2 órán át hűtjük. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és 2 teáskanál olajjal, egy másik tálkában pedig habosra verjük a tojásfehérjét, ezt pedig a tejes keverékbe fordítjuk. A békacombot sózzuk, borsozzuk, a tésztába mártjuk, majd forró olajban aranybarnára kisütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük és langyosan tálaljuk.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) A francia békacomb magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A francia békacomb magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg