A francia békacomb

-
gastro érdekesség, 2021.09.26.

A francia békacomb

A békacomb importálása egy óriási üzlet, emellett egy utánozhatatlan kulináris élvezetet biztosító fogás, aminek világszerte számtalan hódolója akad. A combokat megtisztítják, nyúzzák, majd fagyasztott állapotban szállítják az európai megrendelőknek, akik kedvük szerint elfogyaszthatják ezt a megosztó ételt, amelyet egyesek gusztustalannak, mások ellenben különleges csemegének tekintenek.


Van egy tündérmese arról, amikor egy lány megcsókolja a békát, az pedig nyomban herceggé változik, ha őszinték az érzelmek, és a varázs megtörése után boldogan élnek, míg meg nem halnak. A valóság azonban egy cseppnyit más, hiszen a békákból nem lesznek hercegek, főfogások azonban főként a francia konyhában annál inkább.

A békacomb fogyasztása nem egy új keletű dolog, hazánkban is már több évszázada gyűjtik a békákat főleg a tavaszi időszakban, amikor párzásra összegyűlnek a tócsákban, patakok szélén és a nedves területeken. Ez a tevékenység tiltott, hiszen a legtöbb fogyasztásra alkalmas kétéltű védett állatnak számít, és a természetvédők kilátástalan küzdelmet folytatnak az orvvadászokkal szemben, mivel ameddig lesz vásárló és érdeklődő a béka fogyasztása irányt és fontos jövedelemforrást képez, addig bizony enni fogják az emberek. Leginkább a csigához hasonlóan a francia konyhában nyert térhódítás, mert a rántott és pácolt békacomb szintén nemzeti eledelnek számít náluk.

Mióta eszünk békát?

A békacomb fogyasztása a 12. században kezdődhetett a kutatók álláspontja szerint, mégpedig egy húsfogyasztási tilalom megoldásaként. Bár a békacombot a világ több táján fogyasztották már a korábbi évszázadok során is, mégis a ma ismert étel széleskörű elterjedését elsősorban a franciáknak köszönheti a világ. A békacomb fogyasztása egy katolikus egyház hústilalmi rendszerének egyenesági következménye volt 12. században. Az egyház tilalmának értelmében az év egy meghatározott szakaszában tilos volt a szerzetesek számára a húsfogyasztás, ami persze a találékonyságukon nem tudott kifogni, mivel békákat kezdtek fogyasztani, mondván azok lényegében halaknak számítottak.

A templomot járó atyafik hamar felismerték a papok találékonyságát és otthon is kipróbálták ezt a különleges eledelt, amit hamar meg is szerettek, így a békacomb bevonult a gasztrotörténelembe. A békacomb egy vitathatatlanul francia ínyencség, aminek a népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az országban évente körülbelül 80 millió béka végzi a lábasban. És mivel Franciaországban már évtizedek óta tilos békákat fogni, minden egyes falatja importálás útján jut be az országba.

A békacomb fogyasztása

Mint a legtöbb alapanyag esetében, úgy a békacombéban is, számos módon elkészíthető a fogás, Franciaországban pedig leginkább vajon megfuttatva, fokhagymásan és petrezselymesen készítik el, ami mellé salátát és rizst kínálnak. A másik népszerű technika, ha csirkeszárnyakhoz hasonlóan panírral és forró zsiradékban kisütve, párizsi módra készítik el. A harmadik közismert változat tojássárgával, fehérborral és gombával készül. Az USA déli tagállamaiban a békacomb fogyasztásának szintén nagy hagyományai vannak, de északabbra meglehetősen kevesen fogyasztják a máshol különleges csemegének számító ételt.

A békacomb elkészítése

Az ellenségeik már évszázadok óta békaevőnek vagy csigaevőknek becézgetik a franciákat, ami semmivel sem sértőbb a német káposztazabáló vagy az olasz macskaevő jelzőknél. A franciák szívesen megeszik a békát, de ugyanígy vannak a csiga, a libamáj, vagy épp az osztriga fogyasztásával is. A francia konyha egyik kedvenc alapanyaga a békacomb, így minden tartomány saját különleges recepttel bír, és mindegyik igazi ínyencségnek számít.

Az egyik ilyen a békacomb párizsi módon, aminek az elkészítéséhez 20 darab konyhakész békacombra, forró vízre, fél liter citromlére, 2 felvert tojásra és zsemlemorzsára van szükség. Az enyhén sózott, borsozott forró vízbe tesszük a békacombokat, belefacsarjuk a citromlevet, 2-3 percig blansírozzuk, lecsepegtetjük, majd szárazra töröljük. A békacombokat megforgatjuk a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük. A fogás elkészítésekor egy fontos lépés lehet, hogy a tojáshoz adagoljunk 1-2 teáskanál aprított zöldpetrezselymet is, hiszen a párizsiak sokszor hagymás-tejszínes mártással tálalják, amihez a zöldnövény ízharmóniájában tökéletesen passzol.

Sokan előszeretettel készítenek fokhagymás békacombot mégpedig provánszi módra. Az ételhez körülbelül 10-20 darab békacombra, 2 evőkanál vajra, 1 teáskanál olívaolajra, 3 gerezd fokhagymára aprított formájában, 1 citrom levére, 2 evőkanál aprított zöldpetrezselyemre és lisztre van szükségünk. Az elkészítés során két verzióval is élhetünk: az egyik szerint a megmosott békacombokat szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a lisztben, majd lerázzuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, amiben a békacomb mindkét oldalát világosbarnára sütjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, ezt követően ráfacsarjuk a citromot és rászórjuk a petrezselyemzöldet. Fedő alatt 1-2 percig pároljuk, majd melegen tálaljuk.

A másik elkészítési mód az eredeti módszer alapján a lisztes békacombokat kisütjük a vajban, lecsepegtetjük, majd vajban fokhagymát pirítunk, ezzel tálalás előtt leöntjük a békacombokat, meglocsoljuk friss citromlével és megszórjuk zöldpetrezselyemmel. Ennél az elkészítési folyamatnál segítség lehet, ha a békacombokat tejben vagy sörben előáztatjuk, mert így puhább lesz az állat húsa.

Az ínyenc emberek sokféleképpen szeretnek elkészíteni és elfogyasztani egy bizonyos fogást és szerencsére minden étel esetében lehetőségünk van a változatosság lehetőségével élni. Így pedig a békacomb is elkészíthető rántott formájában, körülbelül 1 kg konyhakész békacomb, 1 citrom leve, jég, 2 tojás, harmad bögre tej, 2 bögre liszt, só, bors és olaj felhasználásával. Először is a békacombokat megmossuk, áttöröljük, majd citromlével leöntjük, beborítjuk a tört jéggel és 1-2 órán át hűtjük. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és 2 teáskanál olajjal, egy másik tálkában pedig habosra verjük a tojásfehérjét, ezt pedig a tejes keverékbe fordítjuk. A békacombot sózzuk, borsozzuk, a tésztába mártjuk, majd forró olajban aranybarnára kisütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük és langyosan tálaljuk.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) A francia békacomb magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A francia békacomb magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg