A francia quiche

-
gastro érdekesség, 2021.11.24.

A francia quiche

A francia konyhának elég sok különleges ételt köszönhet a világ, elég csak említést tennünk az általuk gyakran fogyasztott csigáról vagy békacombról. A quiche pedig legalább olyan fontos és kedvelt étel, és mellette szól az is, hogy ez a töltött tészta rengetegféleképpen variálható.


A quiche-t előszeretettel fogyasztják tökös verziójában baconnel, de nagyon finom az összhatás, ha spenótos-parmezános és erdei gombás körítéssel fogyasztjuk ezt a hosszú és érdekes múltra visszatekintő ételt, aminek a neve a lotaringiai töltött tésztát takarja. A tésztát ugyan nem pusztán pár pillanat műve elkészíteni, de az ízéért biztosan megérni, mivel nagyon tápláló és ízletes fogás lehet bármilyen esemény során, és még másnap is bátran megehetjük.

A quiche eredete

A legérdekesebb jelenség a történetben, hogy maga a quiche szó eredete valójában nem is a francia kultúrához és szóeszköztárhoz köthető. Ezzel kapcsolatban két összeesküvés elmélet is jár-kel a nagyvilágban, az egyik szerint a szó a német nyelvből, pontosabban a Küche szóból származik, amelynek a jelentése konyha, a másik szerint a Kuchen szóból, ami magyarul a süteményt takarja.

A becézgetésen kívül is a lotaringiai konyhára nagy befolyással voltak a németek szokásai, hiszen a terület az idők során hol német, hol pedig francia fennhatóság alatt állt. A quche lorraine már 1550-túé nagyon híres fogás volt a nancy-i udvarban, de ekkoriban még nem sajttal készítették, illetve a tésztája is elsősorban kenyértészta volt. Napjainkban a leghíresebb recept a 19. századból származik és vagy omlós tésztával, vagy leveles tésztával készítik. A quiche más országokban is igen népszerű, Angliában például a második világháborút követően lett felkapott, míg Amerikában az 1950-es évek óta járja hódító körútját. Mára számtalan változata ismert az eredeti receptnek, többek között a halas, zöldséges és a húsos verziók.

Hogyan kell kiejteni a quiche-t?

Nagyon meglepő, de nincsen sok variáció arra vonatkozóan, hogyan kell kiejteni a quiche szót. A Cambridge Dictionary szótár szerint az angolul beszélők megosztott véleményen vannak a quiche kiejtése kapcsán. A quiche amerikai kiejtés egészen egyszerűen „keesh”, a britek pedig „volt”-nak mondják. A különbség abban keresendő, hogy a quiche-ben az „ui” betűket ejtik ki. Másrészről a franciák kissé más kiejtéssel rendelkeznek, mint az angol anyanyelvűek vagy a nyelvet beszélők.

A quiche tésztája

A tészta eredetileg a klasszikus omlós-vajas tészta, de ha valakinek nem sikerül az összeállítása, akár tojássárgájával is gazdagíthatja a masszát. A fontosabb sokkal inkább az a művelet során, hogy gyorsan és hideg hozzávalókkal kell dolgoznunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta. Ha valaki nem szeret a tésztagyúrással bíbelődni, akkor egyenesen a tepsiben is kinyújthatja a tésztát, mellőzve ezzel a sodrófa keményebb használatát.

Az elősütéshez fedjük le a tésztát sütőpapírral és tegyünk rá valamilyen nehezéket, hogy így ne púposodjon fel, és a tölteléket egyenletesen el tudjuk oszlatni rajta. Melegen fogyasztva a legfinomabb, de hidegen is ugyanúgy megállja a helyét.

A legismertebb quiche a világon a klasszikusan számító quiche lorraine, amely viszonylag mindössze kevés hozzávalót igényel. A hozzávalók listáján szerepel a szalonna, a tojás és a magas zsírtartalmú tejföl, és az eredeti quiche pedig nem tartalmaz sajtot. Ha egy kevés hagymát is adunk az adalékhoz, akkor már quiche alsacienne-ről, azaz elászi quiche-ről beszélünk. Ha egy kis kemény sajttal gazdagítjuk, akkor megint egy másfajta quiche-t kapunk végeredményként, tehát valóban mondhatjuk, hogy a variációk száma végtelen.

A quiche-ben az is nagyon vonzó tulajdonság, hogy igazából egész évben könnyedén elkészíthető, akár az éppen aktuális zöldségek felhasználásával is. Kerülhet bele paprika, paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót vagy akár még gomba is. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy szalámit is. Jóformán akármiből is készítjük, bármilyen tölteléket is választunk, gond nélkül az ízlésünknek megfelelően formálhatjuk az ételt.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) A francia quiche magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A francia quiche magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg