Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
A francia konyhának elég sok különleges ételt köszönhet a világ, elég csak említést tennünk az általuk gyakran fogyasztott csigáról vagy békacombról. A quiche pedig legalább olyan fontos és kedvelt étel, és mellette szól az is, hogy ez a töltött tészta rengetegféleképpen variálható.
A quiche-t előszeretettel fogyasztják tökös verziójában baconnel, de nagyon finom az összhatás, ha spenótos-parmezános és erdei gombás körítéssel fogyasztjuk ezt a hosszú és érdekes múltra visszatekintő ételt, aminek a neve a lotaringiai töltött tésztát takarja. A tésztát ugyan nem pusztán pár pillanat műve elkészíteni, de az ízéért biztosan megérni, mivel nagyon tápláló és ízletes fogás lehet bármilyen esemény során, és még másnap is bátran megehetjük.
A legérdekesebb jelenség a történetben, hogy maga a quiche szó eredete valójában nem is a francia kultúrához és szóeszköztárhoz köthető. Ezzel kapcsolatban két összeesküvés elmélet is jár-kel a nagyvilágban, az egyik szerint a szó a német nyelvből, pontosabban a Küche szóból származik, amelynek a jelentése konyha, a másik szerint a Kuchen szóból, ami magyarul a süteményt takarja.
A becézgetésen kívül is a lotaringiai konyhára nagy befolyással voltak a németek szokásai, hiszen a terület az idők során hol német, hol pedig francia fennhatóság alatt állt. A quche lorraine már 1550-túé nagyon híres fogás volt a nancy-i udvarban, de ekkoriban még nem sajttal készítették, illetve a tésztája is elsősorban kenyértészta volt. Napjainkban a leghíresebb recept a 19. századból származik és vagy omlós tésztával, vagy leveles tésztával készítik. A quiche más országokban is igen népszerű, Angliában például a második világháborút követően lett felkapott, míg Amerikában az 1950-es évek óta járja hódító körútját. Mára számtalan változata ismert az eredeti receptnek, többek között a halas, zöldséges és a húsos verziók.
Nagyon meglepő, de nincsen sok variáció arra vonatkozóan, hogyan kell kiejteni a quiche szót. A Cambridge Dictionary szótár szerint az angolul beszélők megosztott véleményen vannak a quiche kiejtése kapcsán. A quiche amerikai kiejtés egészen egyszerűen „keesh”, a britek pedig „volt”-nak mondják. A különbség abban keresendő, hogy a quiche-ben az „ui” betűket ejtik ki. Másrészről a franciák kissé más kiejtéssel rendelkeznek, mint az angol anyanyelvűek vagy a nyelvet beszélők.
A tészta eredetileg a klasszikus omlós-vajas tészta, de ha valakinek nem sikerül az összeállítása, akár tojássárgájával is gazdagíthatja a masszát. A fontosabb sokkal inkább az a művelet során, hogy gyorsan és hideg hozzávalókkal kell dolgoznunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta. Ha valaki nem szeret a tésztagyúrással bíbelődni, akkor egyenesen a tepsiben is kinyújthatja a tésztát, mellőzve ezzel a sodrófa keményebb használatát.
Az elősütéshez fedjük le a tésztát sütőpapírral és tegyünk rá valamilyen nehezéket, hogy így ne púposodjon fel, és a tölteléket egyenletesen el tudjuk oszlatni rajta. Melegen fogyasztva a legfinomabb, de hidegen is ugyanúgy megállja a helyét.
A legismertebb quiche a világon a klasszikusan számító quiche lorraine, amely viszonylag mindössze kevés hozzávalót igényel. A hozzávalók listáján szerepel a szalonna, a tojás és a magas zsírtartalmú tejföl, és az eredeti quiche pedig nem tartalmaz sajtot. Ha egy kevés hagymát is adunk az adalékhoz, akkor már quiche alsacienne-ről, azaz elászi quiche-ről beszélünk. Ha egy kis kemény sajttal gazdagítjuk, akkor megint egy másfajta quiche-t kapunk végeredményként, tehát valóban mondhatjuk, hogy a variációk száma végtelen.
A quiche-ben az is nagyon vonzó tulajdonság, hogy igazából egész évben könnyedén elkészíthető, akár az éppen aktuális zöldségek felhasználásával is. Kerülhet bele paprika, paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót vagy akár még gomba is. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy szalámit is. Jóformán akármiből is készítjük, bármilyen tölteléket is választunk, gond nélkül az ízlésünknek megfelelően formálhatjuk az ételt.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.