A füge, egy varázslatos gyümölcs

-
gastro érdekesség, 2021.09.14.

A füge, egy varázslatos gyümölcs

Az ősszel együtt megérkezett a fügeszezon is. Ez a növény nemcsak érdekes kinézete és jellegzetes íze miatt különleges, hanem mert egy olyan gyümölcsről van szó, ami igazából nem is gyümölcs.


Ez a varázslatos növény a zárvatermők törzsén belül az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozik. Hivatalosan nem sorolható a gyümölcsök közé, hiszen egy összetett termésről van szó. Hamis gyümölcsnek is hívják az olyan növényeket, melyekben a magvak és a virágok együtt fejlődnek. Ezért, amikor szétnyitjuk a fügét, akkor látjuk meg a benne rejlő virágokat is.

A füge egy ízletes és tápláló gyümölcs, amely az emberiség számára évezredek óta fontos élelmiszerforrás. A fügét több mint 7000 éve termesztik, és azóta az egész világon kedvelt. A mediterrán térségben a füge a gasztronómiai kultúra szerves részévé vált, és az itt élő emberek számos ételükhöz hozzáadják.

Hol terem meg a füge?

Már az ókorban is igen kedvelt növény volt, melyet előszeretettel telepítettek trópusi éghajlatú vidékekre. Mediterrán területeken sokszor találkozni vele, a Földközi-tenger országainak szinte mindegyikében kiemelkedő szerepe van, de Ázsia és Amerika egyes részein is megtalálható. Egy kis Portugál szigeten, Madeirán vannak ma a legnagyobb fügeültetvények. Hazánkban a 14. század környékén terjedt el, leggyakrabban Szentendre, Tihany, Badacsony, Pécs és Esztergom területein fordul elő.

A fügefák általában 4-10 méter magasak, és széles ágrendszerrel rendelkeznek. A levelek oválisak és szív alakúak, a gyümölcsök pedig általában ovális vagy kör alakúak, és különböző méretűek lehetnek. Az érett füge héja finom, puha és édes, és az egész gyümölcs ehető, beleértve a magokat is.

fügefa

A varázslatos füge

Ennek a különös alakú gyümölcsnek már korábbi időkben is varázserőt tulajdonítottak. Azontúl, hogy táplálékot biztosított az embereknek, szimbólummá is vált. Az egyiptomiak gyógynövényként is tekintettek rá és előszeretettel ábrázolták az alkotásaikon is. A Bibliában több helyen is szerepel a füge, mint jelkép.  A jó és a rossz tudás fája is fügefa, az ígéret földjének legfőbb kincse is ez a hamis gyümölcs, máshol pedig az érzékiség és a termékenység szimbólumaként emlegetik. Ez utóbbi több országban elterjedt, társítják még hozzá a házasság és a szerelem képét is. 

A füge felhasználása

A füge termésének számtalan felhasználási formája létezik. A gyümölcshúsban rejlő rengeteg vitamin, rost és ásványi anyag mind jótékony hatással van a szervezetre.

A füge számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Gazdag rostban, amely elősegíti az emésztést és csökkenti a székrekedést. Magas a káliumtartalma, amely segít a vérnyomás szabályozásában és elősegíti a szív egészségét. A füge számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében és a szervezet ellenálló képességének javításában.

Azok számára, akik étrendjükbe fügét szeretnének beépíteni, számos lehetőség áll rendelkezésre. Az érett fügét egyszerűen meg lehet enni, akár önmagában, akár más gyümölcsökkel keverve. A fügét szárítva is lehet enni, amelynek íze intenzívebb és édesebb lesz. A szárított fügét lehet felhasználni müzlihez, zabpehelyhez, vagy akár szendvicsekhez is.

 

Füge a gasztronómiában 

Az egyik leggyakoribb felhasználása a lekvár vagy dzsem főzés. Főzhetjük magában, vagy valamilyen egyéb gyümölccsel például barackkal vagy naranccsal kiegészítve. Fontos odafigyelni rá, hogy mivel a gyümölcs magában is nagyon édes, nem kell annyi cukrot hozzáadni. A még különlegesebb íz érdekében fűszerekkel, például fahéjjal, vaníliával vagy gyömbérrel dúsíthatjuk.  Erjesztett gyümölcsből likőrt, pálinkát és bort is gyártanak, ezenkívül szárított, aszalt formában is kapható. Tehetjük salátába, az édes íze jól ellensúlyozza a zöldségek savanykás aromáját. Olaszországban a szárítás és őrlés után kávét készítenek belőle.

A füge kiváló édességforrás, és sokféleképpen felhasználható. Az édes, érett fügét lehet enni nyersen, salátákba adni, vagy különböző desszertek, például a fügés pite, fügés sütemény vagy fügés torta készítéséhez felhasználni. A füge a húsokhoz is jól passzol, és gyakran használják az ízletes fügével készült ételek elkészítéséhez, mint például a fügés csirke, fügés szárnyasok, fügés kacsamell, stb.

Füge a gyógyászatban

Magas tápanyagtartalma miatt nyugtatóan hat a szívre és az idegrendszerre is. Segíthet fáradtság, gyengeség esetén is. A fügéből kinyert levet ajánlják emésztési zavarok kezelésére is. Légúti panaszok esetén is hatásos szer, csillapítja a köhögést. A gyümölcs enyhíti a szájüregben kialakuló afták okozta fájdalmat. A fügefa termése lágyító, nyugtató, gyulladásgátló és méregtelenítő hatású. Hashajtó hatása miatt fogyasztása csak mértékkel ajánlott.

Magyarországon is egyre népszerűbb a füge. A mediterrán éghajlatot kedvelő növény a déli tájakon terem a legjobban, de a megfelelő gondozással az ország többi részén is termeszthető. A füge magas cukortartalma miatt azonban fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, különösen, ha diétázunk vagy cukorbetegségben szenvedünk.

A füge termesztése és értékesítése gazdasági szempontból is fontos. A füge egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világpiacokon, és számos országban fontos exportcikknek számít. A füge azonban a klímaváltozás miatt is veszélyeztetett lehet, és fontos, hogy a termelők és a fogyasztók egyaránt tudatosan kezeljék a fügével kapcsolatos környezeti kérdéseket.

Fontos azonban, hogy mértékkel fogyasszuk, és tudatosan kezeljük a fügével kapcsolatos környezeti kérdéseket. A füge egyedülálló ízvilága és gazdag történelme miatt azonban mindenképpen érdemes kipróbálni és beépíteni az étrendünkbe.

Guba Márti

Tetszett a(z) A füge, egy varázslatos gyümölcs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A füge, egy varázslatos gyümölcs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg