A füge, egy varázslatos gyümölcs

-
gastro érdekesség, 2021.09.14.

A füge, egy varázslatos gyümölcs

Az ősszel együtt megérkezett a fügeszezon is. Ez a növény nemcsak érdekes kinézete és jellegzetes íze miatt különleges, hanem mert egy olyan gyümölcsről van szó, ami igazából nem is gyümölcs.


Ez a varázslatos növény a zárvatermők törzsén belül az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozik. Hivatalosan nem sorolható a gyümölcsök közé, hiszen egy összetett termésről van szó. Hamis gyümölcsnek is hívják az olyan növényeket, melyekben a magvak és a virágok együtt fejlődnek. Ezért, amikor szétnyitjuk a fügét, akkor látjuk meg a benne rejlő virágokat is.

A füge egy ízletes és tápláló gyümölcs, amely az emberiség számára évezredek óta fontos élelmiszerforrás. A fügét több mint 7000 éve termesztik, és azóta az egész világon kedvelt. A mediterrán térségben a füge a gasztronómiai kultúra szerves részévé vált, és az itt élő emberek számos ételükhöz hozzáadják.

Hol terem meg a füge?

Már az ókorban is igen kedvelt növény volt, melyet előszeretettel telepítettek trópusi éghajlatú vidékekre. Mediterrán területeken sokszor találkozni vele, a Földközi-tenger országainak szinte mindegyikében kiemelkedő szerepe van, de Ázsia és Amerika egyes részein is megtalálható. Egy kis Portugál szigeten, Madeirán vannak ma a legnagyobb fügeültetvények. Hazánkban a 14. század környékén terjedt el, leggyakrabban Szentendre, Tihany, Badacsony, Pécs és Esztergom területein fordul elő.

A fügefák általában 4-10 méter magasak, és széles ágrendszerrel rendelkeznek. A levelek oválisak és szív alakúak, a gyümölcsök pedig általában ovális vagy kör alakúak, és különböző méretűek lehetnek. Az érett füge héja finom, puha és édes, és az egész gyümölcs ehető, beleértve a magokat is.

fügefa

A varázslatos füge

Ennek a különös alakú gyümölcsnek már korábbi időkben is varázserőt tulajdonítottak. Azontúl, hogy táplálékot biztosított az embereknek, szimbólummá is vált. Az egyiptomiak gyógynövényként is tekintettek rá és előszeretettel ábrázolták az alkotásaikon is. A Bibliában több helyen is szerepel a füge, mint jelkép.  A jó és a rossz tudás fája is fügefa, az ígéret földjének legfőbb kincse is ez a hamis gyümölcs, máshol pedig az érzékiség és a termékenység szimbólumaként emlegetik. Ez utóbbi több országban elterjedt, társítják még hozzá a házasság és a szerelem képét is. 

A füge felhasználása

A füge termésének számtalan felhasználási formája létezik. A gyümölcshúsban rejlő rengeteg vitamin, rost és ásványi anyag mind jótékony hatással van a szervezetre.

A füge számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Gazdag rostban, amely elősegíti az emésztést és csökkenti a székrekedést. Magas a káliumtartalma, amely segít a vérnyomás szabályozásában és elősegíti a szív egészségét. A füge számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében és a szervezet ellenálló képességének javításában.

Azok számára, akik étrendjükbe fügét szeretnének beépíteni, számos lehetőség áll rendelkezésre. Az érett fügét egyszerűen meg lehet enni, akár önmagában, akár más gyümölcsökkel keverve. A fügét szárítva is lehet enni, amelynek íze intenzívebb és édesebb lesz. A szárított fügét lehet felhasználni müzlihez, zabpehelyhez, vagy akár szendvicsekhez is.

 

Füge a gasztronómiában 

Az egyik leggyakoribb felhasználása a lekvár vagy dzsem főzés. Főzhetjük magában, vagy valamilyen egyéb gyümölccsel például barackkal vagy naranccsal kiegészítve. Fontos odafigyelni rá, hogy mivel a gyümölcs magában is nagyon édes, nem kell annyi cukrot hozzáadni. A még különlegesebb íz érdekében fűszerekkel, például fahéjjal, vaníliával vagy gyömbérrel dúsíthatjuk.  Erjesztett gyümölcsből likőrt, pálinkát és bort is gyártanak, ezenkívül szárított, aszalt formában is kapható. Tehetjük salátába, az édes íze jól ellensúlyozza a zöldségek savanykás aromáját. Olaszországban a szárítás és őrlés után kávét készítenek belőle.

A füge kiváló édességforrás, és sokféleképpen felhasználható. Az édes, érett fügét lehet enni nyersen, salátákba adni, vagy különböző desszertek, például a fügés pite, fügés sütemény vagy fügés torta készítéséhez felhasználni. A füge a húsokhoz is jól passzol, és gyakran használják az ízletes fügével készült ételek elkészítéséhez, mint például a fügés csirke, fügés szárnyasok, fügés kacsamell, stb.

Füge a gyógyászatban

Magas tápanyagtartalma miatt nyugtatóan hat a szívre és az idegrendszerre is. Segíthet fáradtság, gyengeség esetén is. A fügéből kinyert levet ajánlják emésztési zavarok kezelésére is. Légúti panaszok esetén is hatásos szer, csillapítja a köhögést. A gyümölcs enyhíti a szájüregben kialakuló afták okozta fájdalmat. A fügefa termése lágyító, nyugtató, gyulladásgátló és méregtelenítő hatású. Hashajtó hatása miatt fogyasztása csak mértékkel ajánlott.

Magyarországon is egyre népszerűbb a füge. A mediterrán éghajlatot kedvelő növény a déli tájakon terem a legjobban, de a megfelelő gondozással az ország többi részén is termeszthető. A füge magas cukortartalma miatt azonban fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, különösen, ha diétázunk vagy cukorbetegségben szenvedünk.

A füge termesztése és értékesítése gazdasági szempontból is fontos. A füge egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világpiacokon, és számos országban fontos exportcikknek számít. A füge azonban a klímaváltozás miatt is veszélyeztetett lehet, és fontos, hogy a termelők és a fogyasztók egyaránt tudatosan kezeljék a fügével kapcsolatos környezeti kérdéseket.

Fontos azonban, hogy mértékkel fogyasszuk, és tudatosan kezeljük a fügével kapcsolatos környezeti kérdéseket. A füge egyedülálló ízvilága és gazdag történelme miatt azonban mindenképpen érdemes kipróbálni és beépíteni az étrendünkbe.

Guba Márti

Tetszett a(z) A füge, egy varázslatos gyümölcs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A füge, egy varázslatos gyümölcs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg