Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
A keleti konyha különleges étrendet követ, amely nem csak egészséges, de nagyon finom is, és sokszor még gyógyító, jótékony hatással is bír egy-egy fogása, mint például a Távol-Kelet egy igen népszerű levese, a miso leves.
A miso leves a japánok isteni finom tradicionális levese, ami a keleti konyha egyik gyöngyszeme és szerencsére nagyon egyszerűen elkészíthető. Ha úgy érezzük, hogy változtatni szeretnénk az életformánkon és elönt minket az egészséges táplálkozás iránti érdeklődés, akkor keresve sem találhatnánk jobb receptet a miso levesénél. Ez a japán leves gyakorlatilag tele van szuperegészséges dolgokkal úgy, mint az alga, a nyers hal, és maga a leves nevéül szolgáló miso is az alapanyagok listáján szerepel.
A miso leves egy tradicionális japán leves, amelynek az alapja a dasilé (egyfajta alaplé szárított szardíniából, tengeri moszatból, szárított és füstölt tonhalból és szárított siitake gombából), melybe megpuhított misopasztát kevernek. A többi hozzávaló váltakozása lehetséges regionális és szezonális receptek szempontjából is megközelítve, valamint a személyes ízlés is nagyban befolyásolja az alapot. Az, hogy melyik misopasztát választjuk a leves alapjául, nagy hatással van mind a karakterére, mind pedig az ízvilágára. A misopaszta egy tradicionális japán ízesítő, amely a szójabab, a só és a kódzsikin gomba erjesztésével készül, és három kategóriába sorolható: vörös, fehér vagy kevert misopaszta. Nagyon sok és változatos variációja létezik, mint például a Sisnú-miso vagy a Szendai-miso.
A miso leves egyik legfontosabb alapanyaga miso, ami nem más, mint egy fermentált alapanyag, amelyet ízesítőként használnak a japánok. A fermentáció egy olyan kémiai folyamat, amely során enzim hatására szervesanyag bomlik le, így a fermentálás egy természetes tartósítási forma is egyben, ami igen népszerű, mert példának okáért a koreai kimchi is ezzel a módszerrel készül. A misot főleg szójababból készítik, így egy sós ízű erjesztett pép lesz a végeredmény, amelyet gomba hozzáadásával hosszan, tölgyfahordóban is szokás érlelni. A fermentált ételekről köztudott, hogy nagyon egészségesek, ezért érdemes belőlük sokat fogyasztani, hiszen a vírusokkal szemben is kiválóan felveszik a harcot.
A japán szokás szerint a szilárd hozzávalókat úgy kell kiválasztani, hogy azok tükrözzék az adott évszakot és kontrasztot nyújtsanak színek, állag és íz tekintetében. Éppen ezért többnyire a tofut vagy a sarjadékhagymát szokták választani, amelynek intenzívebb az íze, és másik hozzávalóként pedig egy lágyabb ízű alapanyagot hívnak segítségül. Azokat a hozzávalókat, amik sokkal légiesebbek, tehát képesek a leves tetején lebegni, mint amilyen hozzávaló a wakame alga is, gyakran keverik az olyan alapokkal, amelyek lesüllyednek a tényér aljára, mint például nevezetesen a burgonya. Hozzávalók lehetnek még a különböző gombák, tengeri hínár, hagyma, garnélarák, halfélék, kagyló, jégcsapretek és még számos más variáció létezik. Ezért szokás azt mondani, hogy bármelyik tradicionális japán hozzávaló felhasználható a miso leveshez.
Japánban a miso leves és a fehér rizs alkotják a tradicionális japán reggeli alapját. A leves évszázadok óta mind a közemberek, mind pedig a nemesség által kedvelt reggeli, ami mellett sok másik fogás is a reggeli részét alkotja. Ilyen példának okáért a tojás és a natta, ami egy erjesztett szójabab. A levest általában lakkozott tányérban szolgálják fel, amelynek a levét a japánok megisszák, és a szilárd hozzávalókat evőpálcikával fogyasztják. A tányérhoz tartozik egy fedő is, ami a meleget és az aromát magában tartja.
A miso levesben az összes esszenciális aminosav megtalálható, vagyis fehérjében igen gazdag és tele van ásványi anyaggal, illetve vitaminokkal is. Az erjedés hatására keletkezik benne B12 vitamin, ami miatt különösen ajánlott a fogyasztása azok számára, akik valamilyen vegán étrendet követnek. A miso leves az emésztést és a felszívódást segítő lactobacilusokat is tartalmazza. A misoban megtalálható élő enzimek erősítik a vér minőségét, emellett gyógyítja és megelőzi a sugárbetegséget, és képes semlegesíteni a dohányzás és a légszennyezés ártalmas hatásait. A miso leves képes csökkenteni a daganatok, különös tekintettel a melldaganatok kialakulásának rizikóját és még a szívbetegségekkel szemben is a védelmünket szolgálhatja.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
2025.06.11.