A homár fogyasztás titkai

-
gastro érdekesség, 2021.10.25.

A homár fogyasztás titkai

Ahogy a legtöbb különleges tengeri fogásnak, úgy a homár fogyasztásának is megvan a saját kultusza.


Sokszor csupán a halakra gondolunk, ha tavi vagy tengeri élőlények fogyasztására kerül a sor, de a tó- és a tengerparti vidékeken jól ismerik az ott bujkáló lehetőségeket. Az egyik ilyen a homár fogás is, habár még rákokból sem találni különösebben édesvízit, melynek jó íze volna, nemhogy homárt, ezért a világon létező két típusú homárhoz tudunk hozzáférni, de csak is külföldről való importálással vagy egy nyaralás során, mikor külföldön járunk, ahol szinte helyben, vagy a parttól pár kilométerre fogják ki őket. 

A homár fajtái

Habár rákokból vagy akár langusztákból több ezer féle létezik, addig a homárból rendkívül egyszerűen mindössze csupán kettő, európai és amerikai. Különbség is alig van köztük, maximum méretükben, mert míg az amerikainak nagyobb ollói vannak és szélesebb háta, addig az európai kisebb termetű. Színük erősen sötét egyformán. Érdekes módon az Amerikából érkező homárhoz könnyebb a hozzáférés Magyarországon is, és árban is kedvezőbbek, viszont ízre erőteljesebb sokszor az európai homár.

A homár „élvefőzése”

Bizonyára nem újdonság azok számára, akik alapjaira minimalizálnák az állatfogyasztást – szárazföldit és vízit egyaránt – hogy a homár főzése bizonyos perspektívából állatkínzásnak tűnhet, hiszen élve szokták. De miért van erre szükség? Finomabb lesz vagy segít állaga megőrzésében? Habár különböző országok (Új-Zéland és Svájc) betiltották már az élvefőzését, de a legtöbb helyen még szabadon alkalmazhatják, erre a magyarázat pedig egyszerű: egészségesebb az emberi szervezet számára. A homár, mint gazdatest elpusztulása után a húsában megtelepedő baktériumok rohamos szaporodása közben extra méreganyagok keletkeznek, így azt a főzés utána már nem semlegesíti. Ezért, ha még élő állapotban helyezzük a forró vízbe, ezt elkerüljük. 

A homár fogyasztása

Otthon is el lehet készíteni homárt, ha valakit nem borzaszt el az élő homár fazékba helyezése. Ilyenkor a homárt helyezzük pár órába a fagyasztóba, amely lebénítja annyira, hogy a főzést már nem érzi olyan erőteljesnek. Húsa alkalmazható salátába, levesnek, de akár pudingnak is. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen is, de szükség van mindenképpen egy homárfogóra, amely egy speciális szerszám a homár felnyitására. Nem csak a testének tönkjében, de a lábaiban is – az ollóit kivéve – található hús, melyet érdemes felhasználni. 

Először érdemes leválasztani a farkát a fejétől, majd kicsavarjuk az ollóit. El kell távolítani a fekete szálat a háta közepéről, és a gyomrát. Miután előkészítettük a már megfőtt húst, tálalhatjuk különböző mártásokkal, szószokkal, vagy a már említett saláta vagy leves receptekben, vagy főfogásként különböző köretekkel.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A homár fogyasztás titkai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A homár fogyasztás titkai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg