A homár fogyasztás titkai

-
gastro érdekesség, 2021.10.25.

A homár fogyasztás titkai

Ahogy a legtöbb különleges tengeri fogásnak, úgy a homár fogyasztásának is megvan a saját kultusza.


Sokszor csupán a halakra gondolunk, ha tavi vagy tengeri élőlények fogyasztására kerül a sor, de a tó- és a tengerparti vidékeken jól ismerik az ott bujkáló lehetőségeket. Az egyik ilyen a homár fogás is, habár még rákokból sem találni különösebben édesvízit, melynek jó íze volna, nemhogy homárt, ezért a világon létező két típusú homárhoz tudunk hozzáférni, de csak is külföldről való importálással vagy egy nyaralás során, mikor külföldön járunk, ahol szinte helyben, vagy a parttól pár kilométerre fogják ki őket. 

A homár fajtái

Habár rákokból vagy akár langusztákból több ezer féle létezik, addig a homárból rendkívül egyszerűen mindössze csupán kettő, európai és amerikai. Különbség is alig van köztük, maximum méretükben, mert míg az amerikainak nagyobb ollói vannak és szélesebb háta, addig az európai kisebb termetű. Színük erősen sötét egyformán. Érdekes módon az Amerikából érkező homárhoz könnyebb a hozzáférés Magyarországon is, és árban is kedvezőbbek, viszont ízre erőteljesebb sokszor az európai homár.

A homár „élvefőzése”

Bizonyára nem újdonság azok számára, akik alapjaira minimalizálnák az állatfogyasztást – szárazföldit és vízit egyaránt – hogy a homár főzése bizonyos perspektívából állatkínzásnak tűnhet, hiszen élve szokták. De miért van erre szükség? Finomabb lesz vagy segít állaga megőrzésében? Habár különböző országok (Új-Zéland és Svájc) betiltották már az élvefőzését, de a legtöbb helyen még szabadon alkalmazhatják, erre a magyarázat pedig egyszerű: egészségesebb az emberi szervezet számára. A homár, mint gazdatest elpusztulása után a húsában megtelepedő baktériumok rohamos szaporodása közben extra méreganyagok keletkeznek, így azt a főzés utána már nem semlegesíti. Ezért, ha még élő állapotban helyezzük a forró vízbe, ezt elkerüljük. 

A homár fogyasztása

Otthon is el lehet készíteni homárt, ha valakit nem borzaszt el az élő homár fazékba helyezése. Ilyenkor a homárt helyezzük pár órába a fagyasztóba, amely lebénítja annyira, hogy a főzést már nem érzi olyan erőteljesnek. Húsa alkalmazható salátába, levesnek, de akár pudingnak is. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen is, de szükség van mindenképpen egy homárfogóra, amely egy speciális szerszám a homár felnyitására. Nem csak a testének tönkjében, de a lábaiban is – az ollóit kivéve – található hús, melyet érdemes felhasználni. 

Először érdemes leválasztani a farkát a fejétől, majd kicsavarjuk az ollóit. El kell távolítani a fekete szálat a háta közepéről, és a gyomrát. Miután előkészítettük a már megfőtt húst, tálalhatjuk különböző mártásokkal, szószokkal, vagy a már említett saláta vagy leves receptekben, vagy főfogásként különböző köretekkel.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A homár fogyasztás titkai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A homár fogyasztás titkai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg