A homár fogyasztás titkai

-
gastro érdekesség, 2021.10.25.

A homár fogyasztás titkai

Ahogy a legtöbb különleges tengeri fogásnak, úgy a homár fogyasztásának is megvan a saját kultusza.


Sokszor csupán a halakra gondolunk, ha tavi vagy tengeri élőlények fogyasztására kerül a sor, de a tó- és a tengerparti vidékeken jól ismerik az ott bujkáló lehetőségeket. Az egyik ilyen a homár fogás is, habár még rákokból sem találni különösebben édesvízit, melynek jó íze volna, nemhogy homárt, ezért a világon létező két típusú homárhoz tudunk hozzáférni, de csak is külföldről való importálással vagy egy nyaralás során, mikor külföldön járunk, ahol szinte helyben, vagy a parttól pár kilométerre fogják ki őket. 

A homár fajtái

Habár rákokból vagy akár langusztákból több ezer féle létezik, addig a homárból rendkívül egyszerűen mindössze csupán kettő, európai és amerikai. Különbség is alig van köztük, maximum méretükben, mert míg az amerikainak nagyobb ollói vannak és szélesebb háta, addig az európai kisebb termetű. Színük erősen sötét egyformán. Érdekes módon az Amerikából érkező homárhoz könnyebb a hozzáférés Magyarországon is, és árban is kedvezőbbek, viszont ízre erőteljesebb sokszor az európai homár.

A homár „élvefőzése”

Bizonyára nem újdonság azok számára, akik alapjaira minimalizálnák az állatfogyasztást – szárazföldit és vízit egyaránt – hogy a homár főzése bizonyos perspektívából állatkínzásnak tűnhet, hiszen élve szokták. De miért van erre szükség? Finomabb lesz vagy segít állaga megőrzésében? Habár különböző országok (Új-Zéland és Svájc) betiltották már az élvefőzését, de a legtöbb helyen még szabadon alkalmazhatják, erre a magyarázat pedig egyszerű: egészségesebb az emberi szervezet számára. A homár, mint gazdatest elpusztulása után a húsában megtelepedő baktériumok rohamos szaporodása közben extra méreganyagok keletkeznek, így azt a főzés utána már nem semlegesíti. Ezért, ha még élő állapotban helyezzük a forró vízbe, ezt elkerüljük. 

A homár fogyasztása

Otthon is el lehet készíteni homárt, ha valakit nem borzaszt el az élő homár fazékba helyezése. Ilyenkor a homárt helyezzük pár órába a fagyasztóba, amely lebénítja annyira, hogy a főzést már nem érzi olyan erőteljesnek. Húsa alkalmazható salátába, levesnek, de akár pudingnak is. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen is, de szükség van mindenképpen egy homárfogóra, amely egy speciális szerszám a homár felnyitására. Nem csak a testének tönkjében, de a lábaiban is – az ollóit kivéve – található hús, melyet érdemes felhasználni. 

Először érdemes leválasztani a farkát a fejétől, majd kicsavarjuk az ollóit. El kell távolítani a fekete szálat a háta közepéről, és a gyomrát. Miután előkészítettük a már megfőtt húst, tálalhatjuk különböző mártásokkal, szószokkal, vagy a már említett saláta vagy leves receptekben, vagy főfogásként különböző köretekkel.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A homár fogyasztás titkai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A homár fogyasztás titkai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

"narrow"
Gear.svg