A karácsonyi vásár kedvenc ízei

-
gastro érdekesség, 2021.12.26.

A karácsonyi vásár kedvenc ízei

A karácsonyi vásárban való nézelődés az ünnepre való hangolódás része. Nemcsak az árusok által kínált portékák, hanem a klasszikus hazai ízek miatt is megéri évről évre körbejárni a feldíszített bódékat.


Az adventi vásárok minden eleme a karácsonyi hangulat megteremtéséért felel. Az ünnepi dekorációk, világító fénysorok, a hatalmas karácsonyfa, a levegőben szálló isteni sült kolbász és a forralt bor fűszeres illata mind hozzájárulnak a tökéletes karácsonyi programhoz. Bár helységektől függően a kínálat mindenhol egy kicsit más, bárhol is legyünk, szinte biztos, hogy találunk valami kedvünkre valót finomságot. Szerencsére már nemcsak Budapesten, hanem más vidéki nagyvárosokban, például Debrecenben vagy Szegeden is szerveznek adventi vásárt és ahhoz kapcsolódó különböző eseményeket is.

A karácsonyi vásár kedvenc ízei: sós ételek

Van néhány olyan klasszikus étel, amely kifejezetten az adventi vásárokhoz kapcsolódik. Mivel ezeket általában nem esszük a hétköznapok során, ezért ebben az időszakban kiemelt jelentőséggel bírnak. Az egyik ilyen például a töki pompos vagy másnéven kenyérlángos. Ha a sétálás közben megéheznénk és valami igazán laktató ételre vágyunk, a langallóval nem lőhetünk mellé. Szinten népszerű az előzőhöz nagyon hasonló laktató lángos, amely számtalan különböző ízesítésben kapható a vásárok szinte mindegyikén. Gyakran árulnak még sült kolbászt kenyérrel és mustárral, illetve különböző hagyományos hazai fogásokat is, mint amilyen például a gulyásleves vagy éppen a marhapörkölt. Természetesen bőséges a választék az egyéb sült, vagy grillezett húsok kínálatát tekintve is.

A karácsonyi vásár kedvenc ízei: édes ételek

Az ételkínálat elengedhetetlen része természetesen mindenféle desszert és édesség is. Klasszikus vásári kedvenc a kürtőskalács, ebből általában többféle ízesítésű kapható, népszerű például a vaníliás, a diós és a fahéjas is. Ha süteményekről van szó a rétes szintén klasszikusnak számít. Aki inkább valami gyümölcsre vágynánk, a cukros vagy sült alma tökéletes választás lehet. Ezenkívül sok helyen árulnak gofrit többféle ízesítéssel. Bár a sült gesztenye nem számít kifejezetten desszertnek, inkább nassolni való, egy kis szerencsével ilyet is találunk a kedvenc vásárunk kínálatában. 

A karácsonyi vásár kedvenc ízei: italok

Az általában zord és hűvös időjárás ellenére kifejezetten népszerűek az adventi vásárok és ebben nagy szerepet játszanak az ott kapható forró italok. Valljuk be, mi is kevésbé fázunk a kezünkben szorongatott gőzölgő innivalóval. A kínálatból nem hiányozhat a fűszeres forralt bor, aminek az illata gyakorlatilag körbe lengi az egész vásárnak helyet adó teret. Kisebbekre gondolva ennek alternatívájaként alkoholmentes gyümölcs itallal kedveskednek a kilátogató kisebbeknek. A puncs szintén kifejezetten népszerű az édes innivalók körében, ezt a legtöbb helyen lehet kapni és szintén sokszor alkohol nélküli változat is szerepel a kínálatban. Ezenkívül természetes a klasszikus a forró tea mindenhol kapható és ha kilátogatunk valamelyik vagy akár több vásárba is, mindenki kedvencét, a forró csoki semmiképpen se hagyjuk ki.

Guba Márti

Tetszett a(z) A karácsonyi vásár kedvenc ízei magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A karácsonyi vásár kedvenc ízei magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg